تنش‌های اخیر میان عربستان و آمریکادرباره سیاست‌های واشنگتن در قبال خاورمیانه که هفته پیش از زبان یک مقام عربستانی شنیده شد، چندین ماه است که ایجاد شده است و اکنون در معرض افکار عمومی قرار گرفته است.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران، روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز در گزارش خود به قلم "مروان بشاره" تحليلگر سياسي ارشد الجزيره در این‌باره آورده است: انفعال آمریکا در قبال حمله به سوریه و عدم پیشرفت در زمینه صلح میان اسرائیل و فلسطین آغازکننده این تنش بود. پس از آن بود که اجتناب آمریکا از کمک به ارتش مصر در پی کودتای ماه ژوئيه نیز به این تنش دامن زد و اکنون نیز باراک اوباما در حال بهبود روابط با دشمن سرسخت عربستان، یعنی ایران است، و این مسئله علنی نیز شده است.

در واقع اختلافات روز‌افزون میان دو متحد دیرینه اکنون به شدت علنی شده است. هفته گذشته بود که رئیس اطلاعات عربستان هشدار داد که این کشور همکاری خود با آمریکا را در زمینه مسائل بسیار مهم متوقف خواهد کرد. این مسئله تنها چند روز پس از آن رخ داد که عربستان در اعتراض به آنچه عدم موفقیت سازمان ملل در حل بحران سوریه خواند، از حضور در شورای امنیت به عنوان عضو غیردائم انصراف داد.

نيويورک تايمز نوشت: در واقع این اختلاف زمانی تشدید شد که عربستان از سیاست آمریکا در قبال مصر، سوریه و فلسطین مایوس شد و این در شرایطی است که اعراب از احتمال اینکه مانند برگ خشک زیر پای آمریکا و ایران له شوند، هراس دارند. پس از انقلاب ایران در سال 1979 آمریکا آرزوهای نظامی خود را در کشورهای عرب جستجو کرد. تا پیش از هفته گذشته این تنها اسرائیل بود که از سیاست‌های آمریکا در قبال ایران انتقاد می‌کرد، اما اکنون عربستان نیز به این مسئله دامن زده است.

بهبود روابط میان ایران و آمریکا منابع کشورهای عرب را تحت تاثیر قرار خواهد داد و اعراب از این مسئله هراس دارند که این روابط باعث شود قدرت اسرائیل به عنوان تنها قدرت اتمی منطقه افزایش یابد و اشغالگری این رژیم بدون هیچ مانعی ادامه پیدا کند.

بهبود روابط میان تهران و واشنگتن منجر به افزایش نفوذ منطقه‌ای ایران و استفاده آمریکا از کمک تهران برای حل بحران سوریه می‌شود. این مسئله به افزایش مخالفت عربستان منجر خواهد شد و در نتیجه این تضاد به القاعده برای تقویت قدرت خود کمک شایانی خواهد کرد. در حالی که پیامدهای این قضیه فاجعه‌بار و ضربات آن به اقتصاد جهانی بسیار سهمگین خواهد بود.

نيويورک تايمز در پايان توصيه اي براي اوباما دارد: "با وجود این باید به این نکته دقت شود که بي توجهي به اعراب در خاورمیانه اقدامی نادرست است. اگر اوباما همان‌طور که در سخنرانی خود در مجمع عمومی تاکید کرد، واقعا به مسئله صلح در خاورمیانه پایبند است، باید اعراب را نیز در مسئله معاملات خود با ایران دخیل کند و آنان را از این مسیر خارج نکند."

انتهاي پيام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار