خبرگزاري فرانسه در گزارشي به قلم "جو بيدل" نوشت:درحالي‌که مذاکرات هسته‌اي ميان ايران و قدرت‌هاي غربي تحرک مي‌يابد، دولت اوباما احتمالا به سختي خواهد توانست کنگره را متقاعد کند از هرگونه توافقي براي لغو تحريم‌هاي سخت ايران پشتيباني کند.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران، خبرگزاري فرانسه گزارش داد: نمايندگان آمريکايي سال‌ها مصوباتي را با دقت  تدوين کردند تا برنامه هسته‌اي ايران را مهار کنند و محتمل است اقدام‌ حتي براي اندکي کاهش تحريم‌ها، مخالفت بسياري را در کنگره برانگيزد.

نمايندگان کنگره حتي زماني که کشورهاي هدايت‌کننده مذاکرات - آمريکا، انگليس، فرانسه، روسيه، چين و آلمان - هفته گذشته نخستين بار در ژنو با مقامات جديد ايران ديدار مي‌کردند، باز هم به مذاکره‌کننده‌ها هشدار دادند، مراقب باشند.

خبرگزاري فرانسه گزارش داد: جزييات پيشنهادي که مقامات ايراني به زبان انگليسي در مدت يک ساعت با پاورپونت در پشت درهاي بسته ارايه کردند محرمانه مانده است اما اين گفتگوها را "جدي و بامحتوا" توصيف کرده‌اند و از شکل‌وشمايل ماجرا هم مي‌شود راحت اين مساله را تشخيص داد.

شش قدرت جهاني از جمهوري اسلامي خواستند غني‌سازي بيست‌درصد را متوقف کند.  آنها همچنين از ايران خواستند فردو را تعطيل کند و در عوض اين کارها، از تحريم‌هاخلاصي يابد.

"وندي شرمن"، مذاکره‌کننده اصلي آمريکا و معاون وزير خارجه اين کشور با تلفن نظر نمايندگان را شنيده و قرار است پيش از بازگشت به ژنو براي انجام دور بعدي مذاکرات در هفتم و هشتم نوامبر، در نشست‌هاي محرمانه‌اي در کنگره حضور يابد و گزارش دهد.

عليرضا نادر، تحليل‌گر انديشکده رند گفت: "فکر نمي‌کنم مساله مساله‌ي متقاعدکردن مردم آمريکا باشد، بلکه متقاعدکردن اعضاي کنگره است که مي‌خواهند همه جور تحريمي را تصويب کنند."

فعلا، پيش‌نويس قانون تحريم‌هاي جديد آمريکا عليه بخش خودروسازي و ذخاير ارزي ايران، منتظر راي سناي آمريکاست. اين پيش‌نويس در ماه ژوئيه در مجلس نمايندگان تصويب شد.

باراک اوباما رييس‌جمهور آمريکا برخي اختيارات را براي تخفيف تحريم‌ها عليه بخش نفت و بانکي ايران دارد، که اکثرا عليه کشورهايي اعمال شده است که با ايران معامله مي‌کنند.

روزنامه نيويورک تايمز نيز هفته گذشته گزارش داد کاخ سفيد ممکن است رفع انسداد از ده ميليون دلار از دارايي‌هاي مسدودشده‌ي ايران را بررسي کند تا دولت روحاني کمي ذخاير ارزي به دست آورد که به شدت به آن محتاج و نيازمند است.

اما جوئل روبين، مدير صندوق پلوشرز (سازمان غيردولتي مروج جهان عاري از تسليحات هسته‌اي) هشدار داد اگر کنگره به تحريم ايران ادامه دهد، اين کار ديپلماسي را ضعيف خواهد کرد.

وي در گفتگو با خبرگزاري فرانسه گفت: خطر اين است که کنگره اقدامات ديگري بکند که وضع را پيچيده کند."

عليرضا نادر، تحليل‌گر انديشکده رند در گفتگو با خبرگزاري فرانسه گفت: "درخواست از ايران براي برچيدن کل برنامه هسته‌اي خود بسيار غيرمنطقي است و ممکن است مذاکرات را برهم زند." 

مقصود وي، درخواست برخي صداهاي بلندتر در کنگره و نيز متحداني نظير اسراييل بود.

وي افزود: "برنامه هسته‌اي ايران يک واقعيت است. آنها تاسيسات زيربنايي نسبتا بزرگي دارند و صاحب اين فناوري شده‌اند."

داريل کيمبال، مدير اجرايي انجمن خلع سلاح در آمريکا در گفتگو با خبرگزاري فرانسه گفت: "اگر گروه پنج‌به‌علاوه‌ي‌يک قرار بود بر عدم غني‌سازي و برچيدن تاسيسات اصلي تاکيد کنند، حتما ايراني‌ها بلند مي‌شدند و مي‌رفتند."

وي استدلالش اين بود که يا برنامه هسته‌اي ايران را محدود و پادمان‌هاي سخت‌تر آژانس را بر آن اعمال مي‌کنيم، يا اين‌که ايران برنامه‌اش را مدام بهبود مي‌بخشد و غني‌سازي را بدون محدوديت ادامه مي‌دهد.

وي افزود: "احتمالا فرصت پيش‌آمده، بهترين و آخرين فرصت ما براي دست‌يابي به موافقتي با ايران است. اگر اين فرصت را از دست بدهيم، هر دو طرف بازنده خواهند بود."
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار