به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، وقتی مشکلی بهوجود میآید و فردی به عنوان متهم راهی دادسرا میشود. قاضی میتواند برابر قانون و تا قبل از رسیدگی کامل به پرونده در برخی جرایم به جای آنکه متهم را بازداشت یا زندانی کند برای وی قرار وثیقه در نظر بگیرد که در واقع ضمانتی باشد برای اینکه متهم هر وقت لازم بود در دادسرا یا دادگاه حاضر خواهد شد و دسترسی به وی ممکن خواهد بود.
این قرار را در نظام قضایی کشور «وثیقه» مینامند که این قرار تأمینی دارای مزایا و البته شرطهایی است. در ادامه مزایا و شروط این قرار در گفتوگو حمایت با کارشناسان حقوقی بررسی میشود.
وثیقه در مواد قانونیيك وكيل دادگستري وثيقه را در لغت «استوار»، «آنچه بدان اعتماد شود» و «محکم کاری» معنی میکند و به «حمايت» ميگويد: از وثيقه براي موارد مختلفي استفاده ميكنند؛ وثیقه ملکی، وثیقه نظاموظیفه برای خروج مشمولان سربازی از کشور، وثیقه بانکی، وثیقه در حوادث رانندگی، وثیقه بهعنوان تأمین کیفری از انواع وثیقه است که بیش از سایر موارد در نظام قضایی مورد استفاده قرار میگیرد.
به گفته مهدي ابراهيمي معنای حقوقی وثیقه بهعنوان تأمین کیفری نیز وجه مال یا دارایی غیرمنقولی است که در ازای شرطی نزد طرف قرارداد یا دادگاه سپرده میشود. وی دراینباره توضیح میدهد: اين موضوع در بند 4 از ماده 132 قانون آیین دادرسی کیفری ذكر شده است؛ در ماده ۱۳۲ قانون آیین دادرسی کیفری نیز آمده است: «به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی در موارد لزوم و جلوگیری از فرار یا پنهان شدن یا تبانی با دیگری، قاضی مکلف است پس از تفهیم اتهام به وی یکی از قرارهای تامین کیفری را صادر کند». البته در ماده ۱۴۰ قانون آیین دادرسی کیفری نیز به این مورد پرداخته شده است.
مطابق این ماده قانونی: «هرگاه متهمی که التزام یا وثیقه داده در موقعی که حضور او لازم بوده، بدون عذر موجه حاضر نشود، وجهالتزام به دستور رئیس حوزه قضایی از متهم اخذ و وثیقه ضبط خواهد شد. اگر شخصی از متهم کفالت نموده یا برای او وثیقه بسپرد و متهم در موقعی که حضور او لازم است، حاضر نشود، به کفیل یا وثیقهگذار اخطار میشود ظرف ۲۰ روز متهم را تسلیم کند. در صورت عدم تسلیم و ابلاغ واقعی اخطاریه، به دستور رئیس حوزه قضایی وجهالکفاله اخذ و وثیقه ضبط خواهد شد».
عامل پرداخت وثیقه در یک کلامابراهيمي با بیان اینکه عوامل زیادی منجر به پرداخت وثیقه میشود این موضوع را اینگونه توضیح میدهد: فردي را در نظر بگیرید که پس از تفهيم اتهام و صدور قرار تأمين وثيقه، آزاد شده است؛ وی بعد از مدتی برای ادامه روند رسیدگی به پروندهاش به دادسرا احضار و در محل حاضر نمیشود، در این میان طبق ماده 140 قانون آيين دادرسي كيفري برای متهم متواری بیست روز زمان در نظر میگیرند و وثیقهگذار در این مدت باید متهم را به دادسرا معرفی کند در غیر این صورت دستور ضبط وثيقه از سوی مرجع قانونی صادر میشود.
مراحل صدور قرار وثیقهبرای صدور قرار وثیقه باید دو قرار جداگانه شامل قرار «اخذ وثیقه» و قرار «قبولی» صادر شود. این وکیل دادگستری دراینباره نیز میگوید: قرار اخذ وثيقه، یک عمل قضایی است که از سوی مقام تحقیق برای دسترسی به متهم در مواقع لزوم و بهطور یکطرفه صادر و اعلام میشود و اراده متهم در تحقق آن اثری ندارد. در این قرار، تشخیص میزان و مبلغ وثیقه با مقام تحقیق است اما نباید از میزان خسارات مورد مطالبه مدعی خصوصی کمتر باشد. با این اقدام متهم یا شخص ثالث ملزم به معرفی وثیقهای است که ارزش آن به مبلغ تعیینشده برسد، در غیر این صورت تا زمان قبولی وثیقه، متهم در بازداشت خواهد ماند. به گفته وی ماده 138 قانون آيين دادرسي كيفري به این موضوع پرداخته است.
ابراهیمی درباره قرار قبولی وثیقه نيز میگوید: پس از معرفی وثیقه از سوی متهم یا شخص ثالث، در صورتی که وجه نقد نباشد (مانند وثیقه ملکی) ابتدا باید بهای آن را کارشناسی کرد و بعد از اعلام نظر کارشناس، چنانچه ارزش مال پیشنهادی بهمیزان وثیقه مورد درخواست باشد مراتب برای توقیف و منع نقل و انتقال به اداره ثبت اسناد و املاک محل وقوع ملک اعلام میشود.
وی با بیان این که در نهایت برابر ماده 137، مرجع تحقیق، قرار قبولی وثیقه را صادر و با امضای آن از سوی شخص وثیقهگذار، متهم آزاد میشود یا اگر متهم به بازداشتگاه نرفته باشد از اعزام وی به بازداشتگاه خودداری خواهد شد.
در ادامه نیز حسين حقمه وكيل دادگستري با اشاره به اینکه، وثيقه برای تأمین متهم در نظر گرفته میشود اضافه می کند: وثیقه، وجه نقد، اموال منقول و غیرمنقول را در بر میگیرد. در این میان باید این مورد را نیز در نظر گرفت که اموال در صورت داشتن سند رسمي باید برای توقيف و بازداشت، از سوی مراجع ثبتی تأیید شوند و اموالي كه سند عادي مانند مبايعهنامه داشته باشند مورد پذیرش قرار نمیگیرند. این وکیل ادامه میدهد: طبق ماده 132 قانون آيين دادرسي دادگاههاي عمومي و انقلاب در امور كيفري، قاضي مكلف است پس از تفهيم اتهام به متهم برای دسترسي و حضور به موقع وي در موارد لزوم و جلوگيري از فرار يا پنهان شدن يا تباني با ديگري، قرارهاي تأمین كيفري كه يكي از آنها اخذ وثيقه است را صادر کند. بهعبارت سادهتر شخص پس از تفهيم اتهام و تا روشن شدن موضوع مبني بر محكوميت يا برائت، ميتواند از مزيت آزادي بهرهمند شود ضمن آنکه از اين بابت باید اطمينان خاطر مقامات رسیدگیکننده را برای حضور در مرجع قضایی در صورت نیاز، تأمین کند به همین دلیل قرار وثيقه صادر میشود.
قاضی باید بخواهدحقمه قرار اخذ وثيقه را تصميممی ميداند كه قاضي رسیدگیکننده به پرونده با توجه به اهميت دلايل جرم، شدت مجازات و دلايل اسباب اتهام میگیرد. وی دراینباره میگوید: سابقه متهم، وضعيت مزاج، سن و حيثيت وي در تعیین مبلغ وثیقه نیز اثر دارد. این وکیل پایه یک دادگستری همچنین قرار تأمین وثيقه را قراردادي بين قاضي صادرکننده قرار اخذ وثيقه و وثيقهگذار میداند و میگوید: در این قرار، وثيقهگذار متعهد ميشود از تاريخ صدور قرار قبولي وثيقه تا خاتمه بررسي، صدور حكم و اجراي آن، در صورت احضار متهم از سوي دادگاه، وی در دادگاه حاضر شود در غیر این صورت مال مورد وثيقه بهنفع دولت ضبط میشود.
به گفته وی اگر ملكي كمتر از ميزان وثيقه ارزش داشته و وثيقهگذار مال ديگري نداشته باشد معمولاًً دادگاهها مكلف به پذيرش نيستند اما ميتوان ميزان كمي ارزش را با پذيرش تأمین ديگري مانند قرار كفالت پوشش داد و در اين خصوص منع قانوني وجود ندارد و قاضي رسيدگي به پرونده دراینباره تصمیم میگیرد. اما در هر حال طبق ماده 136 قانون آیین دادرسی کیفری مبلغ وثيقه يا وجهالكفاله يا وجهالالتزام، نبايد كمتر از خسارتهايي باشد كه مدعي خصوصي درخواست ميكند.
قانون آيين دادرسي قديم وچند ماده جدید
حق مه در ادامه از قسمت اخير ماده 40 قانون آيين دادرسي قديم نام میبرد و میگوید: این ماده مقرر ميداشت «قرار وثيقهاي كه منتهي به بازداشت متهم شود ظرف 10 روز از تاريخ بازداشت قابل شكايت در دادگاههاي كيفري است مگر اينكه صدور قرار وثيقه قانوناً الزامي باشد» و در ماده 147 قانون آيين دادرسي كيفري نیز آمده است که قرار تأمین بايد به متهم ابلاغ شود.
وی ادامه میدهد: برابر همین ماده آخر در صورتي كه قرار صادره، منتهي به بازداشت متهم شود نوع قرار در برگ اعزام درج ميشود و اگر متهم برای جلوگيري از تباني بازداشت شود اين مورد نيز در برگ اعزام قيد خواهد شد. در تبصره ذيل این ماده نیز آمده است در صورتي كه قرار صادره قابل اعتراض باشد صادركننده قرار مكلف است قابل اعتراض بودن قرار را به متهم تفهيم و در پرونده قيد کند.
به گفته این وکیل دادگستری برابر ماده 144 قانون آيين دادرسي كيفري، اگر قرار منع پيگرد يا موقوفي تعقيب يا برائت متهم صادر يا پرونده به هر دلیل مختومه شود، قرارهاي تأمین صادره نیز ملغي میشود. در این زمان قاضي باید از قرار تأمین وثيقه نیز رفع اثر کند.
قوانین برای وثیقهگذاراین وکیل دادگستری در ادامه به ماده 1، 2 و 139 قانون آیین دادرسی کیفری اشاره می کند و میگوید: برابر این مواد قانونی كفيل يا وثيقهگذار در هر مرحله از دادرسي با معرفي و تحويل متهم ميتوانند رفع مسئوليت و يا آزادي وثيقه خود را درخواست کند. وی همچنین ادامه میدهد: در تبصره 2 این ماده نیز آمده است که هرگاه متهم يا محكوم، در موعد مقرر در دادگاه یا دادسرا حاضر شود، به محض شروع اجراي حكم جزايي يا قطعي شدن قرار تعليق، مقررات قرار تأمین نیز ملغي ميشود.
مواردی در خصوص ضبط وثيقهوي در خصوص ضبط وثيقه نیز توضیح میدهد و ميگويد: طبق ماده 140 قانون آيين دادرسي دادگاههاي عمومي و انقلاب در امور كيفري، هرگاه متهمي كه التزام يا وثيقه داده است در موقعي كه حضور او لازم است بدون عذر موجه حاضر نشود، وجه الالتزام به دستور ريیس حوزه قضايي، از متهم اخذ و وثيقه ضبط میشود. باید این نکته را نیز در نظر گرفت که اگر شخصي كفالت متهمی را بهعهده بگیرد یا وثيقه بسپرد و متهم در موقعي كه حضور او لازم است در دادگاه یا دادسرا حاضر نشود به كفيل يا وثيقهگذار اخطار ميشود که ظرف بيست روز متهم را تسليم کند. در صورت تسليم نکردن متهم بعد از ابلاغ واقعی و به دستور رئيس حوزه قضايي وجه الكفاله اخذ و وثيقه ضبط خواهد شد.
به گفته حقمه اگر ثابت شود وثيقهگذار برای دریافت نکردن ابلاغ واقعي محل خود را تغيير داده يا نشاني واقعي خود را به دادگاه اعلام نكرده است وثيقه وی ضبط خواهد شد.
وی در پایان يادآور ميشود: دادگاه در تمام موارد به شكايت خارج از نوبت و بدون تشريفات دادرسي رسيدگي میکند و مادامي كه عمليات اجرايي را متوقف يا حكمی به نفع وثيقهگذار يا متهم صادر نكرده است عمليات ادامه دارد و فقط در صورت صدور حكم وجوه اموالی که اخذ و ضبط شده است، بازگردانده ميشود.
قراره برای فردی سند بزاریم . به دلیل سنگین بودن جرمش تعداد سند ها زیاد بود
همهی افرادی که صاحب سند بودند در دادگاه حاضر شدند و امضا کردند ولی یکی از اونا به دلیلی نمیتونی در دادگاه حاضر باشه
آیا میتوان وکالت گرفت یا دادگاه رو به نزدیک اون فرد انتقال داد؟
خواهشاً سریع جواب دهید . خیلی فوری است
می توانید از فرد مذکور وکالت رسمی بگیرید و بنابراین نماینده ایشان حضور پیدا می کند و به نمایندگی امضا می کند
سوال داشتم وامی برای دیه ازبانک ملت گرفته ام وجانباز بودم بیماری قلبی داشتم توان پرداخت رانداشتم وام ۱۵ساله بود الان حدود۱۰شده ومیخواهم پرداخت تقسیط کنم امابانک میگوید خانه ای که درضمانت وام است باید تصرف کنم درضمن خانه قیمتش حدود۷۰۰میلیون تومان است ام الان امروزشد۹۰میلیون آیامیتواند درضمن چندبارازطرف درخواست بنیاد شهید به سرپرستی برای تقسیط نموده و قبول کردندامابانک شعبه نکرده الان بنده چه بایدکنم تنهازندگی ام راآزادکنم تقاضای راهنمایی دارم باتشکر
حالا بعد دو ماه میخوان دادگاهیش کنن بنظرتون بعد از دادگاهی وثیقه میزارن
سلام
مطالب شما بسیار سودمند و مفید بود .از زحمات حضرت عالی سپاسگزارم .
از جانبعالی تقاضا مندم اگر در رابطه با اینکه ایا حق...،یا چک ،سرقفلی و....، را میشود رهن گذاشت و اینکه ایا وکیل میتواند از موکل تقاضای وثیقه کند یا به اجرا گذارد یا مبحث شرکت ها مبحث ورشکستگی تاجر در رابطه با رهن ،مطلبی دارین که بتونه بنده رو به جواب برساند.ممنون میشم یاری ام کنید با تشکر
من یک مشکل قانونی پیش اومد یک نفر برام وثیقه گذاشت ایا میتونه بره وثیقش رو پس بگیره
سند خونه بابام رو دادگاه گرفت به عنوان وثیقه برای داداشم.
ایا میشه پروانه بهره برداری شوهرم رو جای سند بذارم?
حالا سوال من اینه مگه مبلغ کم نشده چرا دوباره بازپرس مبلغ وثیقه رو افزایش داده ؟؟؟
متشکرم
من سند خونم رو برای آزادی بردارم به جرم حمل سند جعلی که هنوز ثابت نشده وثیقه کردم. میخوام ببینم آیا اگر برادرم بدهی داشته باشه میتونن سند خونه منو ضبط کنن؟ یعنی سند فقط برای یک پرونده وثیقه شده یا که نه برای تخلفات بعدی هم قابل ضبط است؟ ممنون و سپاسگزار.
اگر وثیقه گذار در روز رسیدگی دادگاه تجدید نظر حاضر بشه و محکوم و متهم نیز حاضر باشه و از قاضی تجدید نظر درخواست اعمال ماده۲۲۸بکنه و قاضی این درخوایت و قبول نکنه باید چه کار کرد
با تشکر از شما
ما یه زندانی داریم که برای مبلغ ۶۰۰ میلیون درزندان است.ما اگر بخواهیم سند برای مرخصی از زندان بگذاریم ایا سند های ما که در گرو بانک است برای ۱پنجم قیمت خانه قبول میکنن مازاد سند رو یا باید برای مرخصی سند ازاد باشد؟
ایا شاکی یا اجرای احکام میتواند از حقوق بنده بابت دیهاقدام نماید
با تشکر
من الان به قید وثیقه آزاد هستم و بعد از گذشت 3از دادگاه برگه ی احضاریم اومد و موضوع علت حضور توضیحات بنده بود و دادیار شعبه از من خواست تا فیش حقوقی براشون ببرم واگه نبرم روانه ی زندان میشم. سوال من اینه که هنوز سند خونه گرو دادگاه هست این فیش حقوقی بابت چی هستش؟لطفا راهنمائیم کنید زمانم زیاد نیست. سپاسگزارم
من الان به قید وثیقه آزاد هستم و بعد از گذشت 3از دادگاه برگه ی احضاریم اومد و موضوع علت حضور توضیحات بنده بود و دادیار شعبه از من خواست تا فیش حقوقی براشون ببرم واگه نبرم روانه ی زندان میشم. سوال من اینه که هنوز سند خونه گرو دادگاه هست این فیش حقوقی بابت چی هستش؟لطفا راهنمائیم کنید زمانم زیاد نیست. سپاسگزارم
شخصی افغانی در زندان هستش اگر این شخص با سند ازاد بشه و فرار کنه ایا دادگاه برای ازادی سند جریمه میکنه یا سندو ضبط میکند ؟
اگه اعسارش قبول بشه ، سند و وثیقه قبول میشه؟! و اگر اقساط روپرداخت نکرد ، تکلیف چیه؟ تشکر
اگه اعسارش قبول بشه ، سند و وثیقه قبول میشه؟! و اگر اقساط روپرداخت نکرد ، تکلیف چیه؟ تشکر
ببخشید ایا وثیقه گذار یا ضامن میتونه حکم جلب کسی رو بگیره که براش ضمانت کرده.؟؟؟
میخواستم بدونم که اگه شخصی بدهکار باشه براش سند بزارن بیاد بیرون حداکثر زمانی که میتونن از قه بل این سند بیرون باشه چه مدتی است اصلا عرف چطوره یک ماه . یک سال
لطفاً بهم راهنمایی کنید
ببخشید ایا وثیقه گذار یا ضامن میتونه حکم جلب کسی رو بگیره که براش ضمانت کرده.؟؟؟
از من حدود ٧٠ ميليون تومان پول در قالب يك اتومبيل بالا كشيده شده،بنده وكيلي گرفتم و چك هايي كه وصول نشده رو براي نقد كردن به اجرا كذاشتم.در حال حاضر حكم گرفته شده و اگهي هم پخش شده و چهل روز هم از انتشار اگهي گذشته،و چون حكم غيابي داده شده طلب وثيقه شده،اين وثيقه تا چه زماني نگه داشته ميشود و بايد چه مقداري باشد؟
اگه شخصی که وثیقه گذاشتند براش زندانی باشه و خودشو معرفی نکنه و بدهکار باشه در نهایت از وثیقه برای بدهکاریش استفاده میکنند؟؟
با تشکر فراوان
یک سوالی داشتم میخواستم بدونم امکانش هست بگید چه جرمهای در دادگاه قاضی بابتشان وثیقه قبول نمیکند و مجرم مستقیم میرود زندان تا تکمیل پرونده انجام شود؟
کنم خودشان قبول کردن که واشتباه کردن به کجا بایدشکایت کنم ممنون
کنم خودشان قبول کردن که واشتباه کردن به کجا بایدشکایت کنم ممنون
کنم خودشان قبول کردن که واشتباه کردن به کجا بایدشکایت کنم ممنون