به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از پایگاه خبری شبکه العالم، دانشمندان دریافتند خوابیدن به مغز امکان می دهد که خود را از شر سمومی که در زمان بیداری فرد در آن انباشته میشوند، خلاص کند.
"میکن ندرگارد" عضو هیأت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه راچستر (نیویورک، شمال شرق آمریکا) و سرپرست این گروه تحقیقاتی اعلام کرد: براساس تحقیقات انجام شده، مغز در دورههای بیداری و خواب عملکرد متفاوتی دارد.
وی افزود: در واقع، ماهیت بازیافتی خواب باعث حذف پسماندهایی می شود که در نتیجه فعالیت عصبی طی بیداری انباشته شدهاند.
محققان دریافتند که حجم سلولهای مغزی هنگام خواب 60 درصد کاهش می یابد که این امر به حرکت سریعتر و آزادانهتر مایع مغزی نخاعی در بین بافتها و حذف مؤثرتر سموم و پسماندهای سلولی کمک می کند.
مغز برای این عمل پاکسازی از یک سیستم منحصر به فرد موسوم به گلیمفاتیک استفاده می کند که طی خواب به شدت فعال می شود و امکان پاکسازی سمهای مسئول بیماری آلزایمر و دیگر بیماریهای عصبی را فراهم می کند.
پژوهشگران با رد توانایی مغز برای انجام چند کار همزمان، اعلام کردند: مغز قادر به انجام دو کار همزمان نیست و فقط می تواند یکی از دو کار پاکسازی خود از سموم یا فکر کردن را انجام دهد. سیستم لنفاوی امکان حذف پسماندهای سلولی را در بدن فراهم می کنند اما این امر در مغز که دارای یک سیستم پیچیده است و ورود و خروج مولکولی را کنترل می کند، انجام نمی شود. به همین دلیل پسماندهای سلولی از طریق رگهای مغز وارد سیستم جریان خون و در نهایت کبد می شوند و در آنجا از بین می روند.
به گفته دانشمندان، سیستم لنفاوی موش ها، میزان فعالیت در هنگام خواب 10 برابر فعال تر از زمان بیداری است.
این محققان که نتیجه کار خود را در مجله ساینس آمریکا منتشر کردند می گویند این کشف می تواند به درک عملکردهای بیولوژیک خواب و یافتن درمانهای مناسب برای بیماریهای عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون کمک کند.
محققان خاطر نشان کردند تقریبا همه بیماریهای عصبی با انباشت سموم و پسماندهای سلولی مرتبط هستند و انباشت این پسماندها مانند انباشت پروتئینهای سمی می تواند باعث بیماری آلزایمر شود.