راهی جدید برای غربالگری بیماری های کروموزمی در دوران بارداری به طور مستقیم و بدون تهاجمی که هم اکنون در چند کشور دنیا در حال انجام است.

دکتر شهلا چایچیان فوق تخصص سرطان های زنان در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران افزود:در غربالگری هایی که برای جنین انجام می گیرد، خون مادر در سه ماهه اول و دوم بارداری گرفته و از روی افزایش یا کاهش برخی مواد در خون مادر به طور مستقیم به ناهنجاری های کروموزومی مشکوک می شویم.

وی گفت: روش های مختلف سونوگرافی و اکو کاردیوگرافی جنین نیز در پی بردن به این مشکلات به ما کمک می کند ولی تمام اینها به صورت غیر مستقیم بوده و با روشهای سونوگرافی برخی تشخیص ها دیر داده می شود به همین دلیل متخصصان دنبال راهی بودند که به طور مستقیم تشخیص داده شود.

چایچیان تصریح کرد:تشخیص مستقیم ناهنجاری های کروموزومی یعنی اینکه هسته های سلول های جنین را داشته باشیم ببینیم که نواقص کروموزومی دارند یا نه، سالها برای این تشخیص از روش آمینو سنتز استفاده می شده است یعنی سوزنی از راه شکم ما در وارد کیسه آب جنین می شود و از مایع آمینوتی گرفته وسلول ها را آزمایش میکردند.

وی ادامه داد: ولی این یک روش تهاجمی است و ممکن است عوارض داشته باشد و درصد لک از این رویان ها دچار نواقص مادرزادی شوند حدود 15 سال پیش مشخص شد که به محض جریان خون و مادر سلولهای جنینی را در خون مادر می توان پیدا کرد به همین جهت با گرفتن خون مادر و پیدا کردن این سلول ها می توان به طورمستقیم به ناهنجاری های ژنتیکی و کروموزومی پی برده این روش در حال بهبود و پیشرفت است، زیرا افتراق هسته های جنینی از مادر مرحله بسیاری دشواری از انجام این آزمایش را تشکیل می دهد این روش هنوز به ایران نیامده و در کشورمان انجام نمی گیرد./ع2

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار