به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 28 مهر 1392 خورشیدی برابر با 14 ذی الحجه 1434 هجری و 20 اكتبر 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
کشته شدن مُعَمَّر قَذّافی، دیکتاتور سابق لیبی (2011 م)
سرهنگ مُعَمَّر محمد قَذّافی (زادهٔ ۷ ژوئن ۱۹۴۲-درگذشته ۲۰ اکتبر ۲۰۱۱)، سیاستمدارِ انقلابی و رهبر لیبی از سال ۱۹۶۹ تا ۲۰۱۱ بود. وی در اول سپتامبر سال ۱۹۶۹ میلادی با کودتایی آرام حکومت محمّد ادریس سنوسی، پادشاه وقت لیبی را سرنگون ساخت. وی پس از کودتا، سیستم حکومتی لیبی را بر اساس ترکیبی از سوسیالیسم و اسلام طراحی کرده و خود رهبر لیبی شد. حکومتِ طولانی مدتِ سرهنگ قذافی از کودتای ۱۹۶۹ میلادی تا سرنگونی در نتیجهٔ جنگ داخلی در سال ۲۰۱۱، یکی از طولانیترین دورههای زمامداری در طولِ تاریخ بود. قذافی بر پایهٔ فلسفهٔ سیاسی و ملیگرایانهای که در کتاب سبز تشریح کردهاست، در سال ۱۹۷۷ میلادی نام جمهوری عربی لیبی را به «جماهیریه عربی سوسیالیستی خلق عظیم لیبی» تغییر داد. وی در سال ۱۹۷۹ میلادی لقب نخستوزیر را کنار گذاشت و از آن پس «برادرْ رهبر» و یا «راهنمای انقلاب سوسیالیستی لیبی» نامیده شد. پس از بمباران لیبی در سال ۱۹۸۶ میلادی و تحریمهای اقتصادی بر ضدّ این کشور از سوی سازمان ملل، تغییراتی در رفتار لیبی صورت گرفت.
این تغییرات عبارتند از: برقراری روابط قتصادی و همکاریهای امنیتی نزدیک با غرب، همکاری و شرکت در بررسی پرونده حمایت لیبی از تروریسم؛ پرداخت غرامت به بازماندگان حوادث تروریستی منتسب لیبی؛ کنار نهادن برنامه دستیابی به سلاح هستهای. مجموعه این تغییر رفتارها منجر به برداشته شدن تحریمهای سازمان ملل متحد علیه لیبی در سال ۲۰۰۳ میلادی شد. معمر قذافی در فوریه ۲۰۰۹ میلادی به عنوان رئیس دورهای اتحادیه آفریقا انتخاب شد. در فوریه ۲۰۱۱ میلادی گروهی از معترضان سیاسی که از مخالفان و معترضان جدید تونس و مصر و دیگر بخشهای جهان عرب الهام گرفته بودند بر ضد دولت قذافی در لیبی بهپا خواستند و این موضوع بهسرعت به یک شورش عمومی مبدل شد. در روز ۲۰ اکتبر ۲۰۱۱، قذافی درحالی که زخمی شده بود تسلیم نیروهای انقلابی شد و پس از چند ساعت کشته شد.
رحلت فقیه، محدث، مفسر و اصولی شیعه آیتاللَّه "جعفر نزاری نقدی" (1329 ش)
آیتاللَّه شیخ جعفر نزاری نقدی در سال 1265 ش (1303 ق) به دنیا آمد. پس از تکمیل مقدمات و سطوح، در درس خارج حضرات آیات عظام: آخوند ملامحمد کاظم خراسانی، سید محمد کاظم یزدی و شیخ احمد کاشف الغطا و دیگر استادان عصر حاضر شد و مراتب عالی علمی را پیمود. در اینحال با اصرار جمعی از مؤمنان یکی از مناطق شیعهنشین جنوب عراق و به دستور استادش، علامه یزدی، جهت تبلیغ دین و نشر علوم اسلامی و حل دعاوی شرعی راهی منطقه العماره گردید. آیتاللَّه نزاری پس از حدود ده سال اقامت در العماره، به عضویت دادگاه شرعی بغداد منصوب شد اما پس از مدت کوتاهی از این مقام کنارهگیری کرد و در نجف اشرف به تالیف و تدریس و ارشاد مردم همت گماشت. از این فقیه اصولی آثار متنوعی به جای مانده که الانوارُالعلویه و الاسرارُ المُرتَضَویه، القوانینُ المَنطقیه و نیز حواشی بر شرایع و معالم و شرح شمسیه از آن جملهاند. آیتاللَّه جعفر نزاری نقدی سرانجام در بیست و هشتم مهر 1329 ش برابر با هفتم محرم الحرام 1370 ق در 64 سالگی در نجف اشرف درگذشت و در تاسوعای حسینی در آن شهر به خاک سپرده شد.
اعتصاب کارمندان وزارت دارایی بر ضد رژیم پهلوی (1357 ش)
در حالی که موج اعتصاب عمومی، بسیاری از نقاط کشور را فراگرفته بود، کارمندان وزارت دارایی نیز به اعتصاب کنندگان پیوستند و دست از کار کشیدند. آنان ضمن ادامه اعتصاب، اعلامیهای منتشر کرده و اخراج کامل مستشاران خارجی و تحریم مبادلات بازرگانی بین ایران و رژیم صهیونیستی را خواستار شدند. در این تاریخ، دامنه اعتصاب، به حدی رسیده بود که میتوان گفت سراسر کشور را به صورت یکپارچه و به گونهای بی سابقه و کم نظیر فراگرفته بود.
اعتراض وزارت امور خارجه ایران به دخالت آشکار آمریکا در امور داخلی ایران (1378 ش)
در پی دستگیری بیست نفر از جمله شانزده یهودی در ماههای بهمن و اسفند 1377 و محاکمه آنان به اتهام جاسوسی برای آمریکا و اسرائیل در دادگاه ایران، آلبرایت، وزیر خارجه وقت آمریکا، در یک موضعگیری مداخلهجویانه در امور داخلی کشورمان، محاکمه جاسوسان یهودی دستگیر شده را غیرقابل قبول خواند. وی همچنین گفت: تهران باید از حمایت تروریسم بینالمللی، مخالفت با روند سازش خاورمیانه و تلاش برای دستیابی به سلاحهای کشتار جمعی دست بردارد. در پی این اتهامات آمریکا علیه ایران، وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، این اظهارات را مردود خواند و با تقبیح این گونه ادعاهای بیاساس، این امر را نمونه بارز دیگری از دخالت آمریکا در امور داخلی ایران خواند و اضافه کرد: اینگونه ادعاهای بی اساسِ مسؤولان آمریکایی، ناشی از نگرانی دولت آمریکا از موفقیت سیاستهای تنشزدایی و اعتمادسازی جمهوری اسلامی ایران در منطقه است تا آن کشور نتواند با سوء استفاده از اختلافات و تشتت کشورهای منطقه از منافع تجارت تسلیحاتی منتفع گردد.
سوء استفاده کلان در معاملات اراضی عباس آباد تهران (1354 ش)
بازرسان شاهنشاهی گزارش دادند سوء استفاده کلان در معاملات اراضی عباس آباد رخ داده است. سوء استفاده حدود 200 میلیون ریال پیش بینی شود. بر اساس این گزارش سرلشکر نعیمی راد مدیرعامل (طرح عباس آباد) از کار برکنار و تحت تعقیب جزائی قرار گرفت.
برگزاری اولین نمایشگاه مطبوعات ورزشی کشور (1373 ش)
در چنین روزی در سال 1373 ه ش نخستین نمایشگاه مطبوعات ورزشی در تهران بر گزار شد. در این نمایشگاه بزرگ بسیاری از روزنامه های ورزشی در همایشی روش و راهکارهای پوشش بهینه بهتر اخبار ورزشی را مورد بررسی قرار دادند.
ولادت آیتاللَّه "شیخ مرتضی حائری یزدی" عالم و فقیه جلیل (1334 ق)
آیتاللَّه شیخ مرتضی حائری یزدی فرزند آیتاللَّه شیخ عبدالکریم، مؤسس حوزهٔ علمیهٔ قم، در شهر اراک به دنیا آمد. معظم له مدتی در حوزهٔ علمیهٔ قم سطوح عالیه راتدریس میفرمود و از سال 1326 شمسی به تدریس خارج فقه و اصول اشتغال داشت و شاگردان بسیاری را پرورش داد. این عالم بزرگ، کلیهٔ دروس فقه و اصول خود را شخصاً به رشتهٔ تحریر درآورد که هم اکنون یک دورهٔ کامل اصول فقه و نیز کتابهای طهارت، خمس، مکاسب و قسمتی از بحث صلوة، از ایشان در دست است. یک جلد از مکاسب این فقیه جلیل نیز به نام اِبْتِغاةُالفَضیلَه فی شَرحِ الوَسیله به چاپ رسیده است. این عالم ربانی علاوه بر مقام علمی، از نظر تقوی، زهد و وَرَع نیز زبانزد همگان بوده است. آیتاللَّه مرتضی حائری یزدی بر رفع حوائج نیازمندان و رسیدگی به مستمندان نیز سعی وافر داشت. این فقیه جلیل سرانجام در 25 اسفند 1364 به ملکوت اعلی پیوست و در جوار حضرت معصومه (س) جای گرفت.
تاجگذاری "محمدعلی شاه قاجار" ششمین پادشاه سلسلهٔ قاجاریه (1324 ق)
پس
از مظفرالدین شاه، فرزند ارشدش، محمدعلی میرزا، که در دورهٔ کسالت پدر در
تهران حضور داشت به پادشاهی رسید. محمدعلی شاه در 1289 ق در تبریز به دنیا
آمد ومادرش ام خاقان، دختر امیرکبیر بود.
وی از سال 1313 ق ولیعهد
وفرمانروای کل آذربایجان بود. با این که قانون اساسی در هنگام حیات پدرش به
امضای مظفرالدین شاه رسیده بود ولی اکثر آزادی خواهان میدانستند او کسی
نیست که به مشروطیت وفادار بماند وبر سر قول خود باقی باشد.
درگذشت "آیت اللَّه شیخ فیاض زنجانی" عالم مسلمان (1360 ق)
آیت اللَّه شیخ فیاض زنجانی در سال 1285 ق در یکی از روستاهای اطراف زنجان به دنیا آمد. وی ابتدا نزد پدرش به فراگیری علوم دینی پرداخت و سپس در تهران از محضر دانشمندان گرانقدر عصر خود همچون میرزا ابوالحسن جلوه و میرزا محمدحسن آشتیانی و... بهره برد تا به اجتهاد دست یافت و پس از دستیابی به مراتب والای علمی و مهارت کافی به تدریس پرداخت. از جمله خصوصیات اخلاقی آیت اللَّه فیاض در کلاس درس این بود که علی رغم توانایی علمی و تسلط کافی بر مطالب درس، در موقع اشکال درس شاگردان، سکوت میکرد و به حرف آنان گوش میداد و سپس با او به بحث میپرداخت. اگر در ضمن بحث، صحّت گفتههای شاگردش با دلیل و برهان برای او مسلّم میشد، در کمال فروتنی و تواضع میپذیرفت. ایشان کتبی دربارهٔ احکام اسلامی تالیف نموده است که کتاب الاجاره و ذخایرُالامَّه از آن جملهاند. سرانجام این عالم ربانی در حالی که مرجعیت مردم زنجان را برعهده داشت در 75 سالگی درگذشت و در همان دیار به خاک سپرده شد.
درگذشت دکتر "احمد الملط" مبارز مسلمان مصری (1415 ق)
دکتر احمد الملط از مبارزان مسلمان مصری، در دوران تحصیل با حسن البَنّاء بنیانگذار جمعیت اخوان المسلمین مصر، آشنا شد و پس از چندی به این جمعیت پیوست. دکتر احمد الملط در نخستین جنگ اعراب با رژیم صهیونیستی در سال 1948 م در جبهههای نبرد، حضوری فعال داشت. او علاوه بر شرکت در جبههٔ جنگ با صهیونیسم، در جهاد و مبارزه علیه نیروهای اشغالگر انگلیس در کانال سوئز، شرکت فعال و مستقیم داشت. این پزشک مسلمان دردوران اشغال افغانستان توسط نیروهای شوروی، در جهاد مردم افغان شرکت جُست و این همکاری تا پایان اشغال و طرد نیروهای بیگانه از این کشور ادامه یافت. پس از آن، بوسنی، شاهد حضور دائمی دکتر احمد الملط در جبهههای نبرد علیه صربها بود. جمعیت پزشکان مسلمان که در همهٔ حوادث تلخ، نظیر جنگ، زلزله و سایر وقایع پیش بینی نشده به یاری و کمک آسیب دیدگان میشتافت توسط وی تاسیس شد و خود، ریاست آن را به عهده داشت. سرانجام دکتر احمد الملط قائم مقام رهبری جمعیت اخوان المسلمین کشور مصر، پس از انجام مراسم حجِ سال 1415 ق، در مکهٔ معظّمه درگذشت و در قبرستان بقیع در مدینه به خاک سپرده شد.
تولد "کریستوفر رِن" معمار معروف انگلیسی (1632 م)
کریستوفر رِن در 20 اکتبر 1632 م در خاندانی که از روحانیون بزرگ کلیسا بودند به دنیا آمد. رِن به معماری روی آورد و کوشید تا چند نقشه برای کمبریج و آکسفورد تهیه کند. حریق عظیمی که در سال 1666 م لندن را نابود کرد به کریستوفر رن امکان داد که نبوغ و کاردانی خود را در نقشهکشی ساختمان و شهرسازی آشکار سازد. در این حال وی مصلحت را در آن دید که شهری از نو بنا نهد، پس نقشه شهر به او واگذار شد. قبل از آتشسوزی، لندن دارای خیابانهای تنگ و پرپیچ و خم بود. نقشههای رِن طوری تنظیم شده بود که خیابانهای وسیع و درختکاری شده، ساختمانهای بزرگ و دیگر امکاناتْ لحاظ گردیده بود. هرچند تمامی نقشه لندن عملی نشد، ولی باز هم از ارزش کار رِن نکاست. وی در سال 1681 م به ریاست انجمن سلطنتی انگلستان دست یافت و سرانجام در 25 فوریه 1723 م در 91 سالگی درگذشت.
تولد "گوترید آخن وال" ریاضیدان آلمانی و واضع علم آمار (1719 م)
پروفسور گوترید آخن وال ریاضیدان معروف آلمانی در 20 اکتبر 1719 م، در آلمان متولد شد و پس از طی مدارج تحصیلی خود، به عنوان یک استاد برجسته ریاضی مطرح گردید. وی با مطالعه و تحقیق در علم ریاضیات، علم آمار را که در فراهم کردن اطلاعات کمی و تحلیل این اطلاعات به کار میرود، بنیان گذارد. آخن وال با طرح لفظ "ستاتیستیک" در مقدمه کتاب خود درباره آمار، این مسئله را مورد توجه قرار داد. وی علاوه بر ریاضی، در فلسفه و قوانین فلسفی مطالعات زیادی داشت و به عنوان یک صاحبنظر در این رشته آثار متعددی از خود به جای گذاشته است. پروفسور گوترید آخن وال سرانجام در اول ماه مه 1771 م در 52 سالگی درگذشت.
وقوع جنگ دریایی "ناوارون" در دریای مدیترانه (1827 م)
از سال 1821 م که قیام مردم یونان برای استقلال از امپراتوری عثمانی آغاز شد، دولتهای اروپایی بارها به حمایت از یونانیها برخاستند که جنگ دریایی ناوارون یکی از نمونههای آن بود. در این جنگ که در بیستم اکتبر 1827 م در خلیج کوچک ناوارون واقع در آبهای شمالی دریای مدیترانه روی طر داد، کشتیهای جنگی انگلستان، روسیه و فرانسه در حمایت از یونان، به ناوگان امپراتوری عثمانی حمله برده و شصت فروند کشتی جنگی عثمانی را منهدم کردند. همچنین در این جنگ شش هزار نفر از سربازان عثمانی کشته شدند. در نهایت، جنگ با شکست عثمانی و نابودی نیروی دریایی آن در غرب یونان پایان یافت. این جنگها تا 1829 م ادامه پیدا کرد و در این سال، با انعقاد قرارداد آدرِیانُوپُل، به پایان رسید و یونان به استقلال دست یافت.
تصویب طرح و رنگ پرچم سازمان ملل متحد (1947 م)
پس از تأسیس سازمان ملل متحد، بحث درباره انتخاب پرچم این سازمان مطرح شد. در نهایت در 20 اکتبر 1947 م، بیرق رسمی سازمان ملل متحد که در حقیقت، یک پرچم بینالمللی است به تصویب رسید. این پرچم دارای زمینه آبی آسمانی بوده و آرم سازمان ملل متحد با رنگ سفید در وسط آن قرار گرفته است.
روز جهانی مراقبت پرواز
فدراسیون جهانی کنترلرهای ترافیک هوایی (ایفاتکا) 28 مهرماه (20 اکتبر) را به پاسداشت زحمات کنترلرهای ترافیک هوایی، به نام ایشان نامگذاری نموده تا بدینوسیله سازمانها و نهادهای مرتبط قدردان زحمات مردان و زنان بیادعای صنعت هوانوردی باشند.
در گذشت پدر پیوند مغز استخوان (2012 م)
دکتر ادوارد دونل توماس در استفاده از پیوند مغز استخوان در بیماران سرطان خون پیشگام بوده و بعدها در سال 1990 توانست جایزه نوبل پزشکی را برای این دستاورد از آن خود کند. کار توماس از بزرگترین دستاوردهای موفقیتآمیز در درمان سرطان محسوب میشود. پیوند مغز استخوان و همچنین پیوند سلولهای بنیادی خون توانستهاند میزان زنده ماندن بیماران سرطان خون را از صفر تا 90 درصد ارتقا بخشند. به گفته مرکز هاچینسون، امسال حدود 60 هزار پیوند در سراسر جهان انجام خواهد شد.
توماس مدرک پزشکی خود را از دانشگاه هاروارد دریافت کرد و در سال 1956 توانست اولین پیوند مغز استخوان را در انسان اجرا کند. در این شیوه، توماس سرطان خون را با تخریب مغز استخوان بیمار با دوزهای تقریبا مرگبار تابش و شیمیدرمانی و سپس نجات بیمار با پیوند مغز استخوان سالم درمان کرده است. این فرآیند به عنوان یک درمان استاندارد برای بسیاری از بیماران سرطان خون و لنفوم کاربری دارد.
برخی از رخدادهای امروز
1827: ناوگان مشترک قدرت های اروپایی مرکب از انگلستان، روسیه و فرانسه در جنگ دریایی «ناوارینو» ناوگان عثمانی را نابود کرد و این رویداد به استقلال یونان انجامید که قرن ها در کنترل عثمانی بود. یونان از زمان فیلیپ پدر اسکندر مقدونی، دیگر استقلال نداشت و به ترتیب توسط مقدونی ها، رومی ها و رومی های شرقی (دولت قسطنطیه) اداره می شد و پس از نشستن دولت عثمانی برجای روم شرقی، یونان بمانند سایر مناطق قلمرو این دولت به دست عثمانی ها افتاده بود.
1944: استالین و چرچیل رهبران شوروی و انگلستان در مذاکرات مسکو موافقت کردند که پس از پایان جنگ جهانی دوم، اروپای شرقی به صورت مناطق نفوذ میان دو دولت قسمت شود. «تاریخ» نشان داد که پس از جنگ، استالین همه اروپای شرقی را زیر نفود شوروی قرار داد که نتیجه اش نامیده شدن شوروی و اقمارش از سوی چرچیل به «پرده آهنین» و آغاز جنگ سرد بود.
1944: انقلاب گارگران و دانشجویان در گواتمالا برضد دیکتاتوری پیروز شد.
1944: بر اثر انفجار یک مخزن گاز مایع در شهر کلیوکند آمریکا 130 تن کشته شدند و ساختمانهای واقع در 30 خیابان ویران شدند و یا آسیب دیدند.
1960: اجرای تصمیم دولت آمریکا نسبت به تحریم اقتصادی کوبا که قبلا اتخاذ شده بود از چنین روزی آغاز شد که به رغم تغییرات متعدد در سیاست های کوبا هنوز ادامه دارد.
1975: نخستین معامله گندم و نفت میان امریکا و شوروی انجام شد. پنج میلیون تن گندم در برابر 10 میلیون نفت. روسیه از سال 2000 به این سوی دارای مازاد گندم شده و به صورت یک صادر کننده گندم در آمده است.
1977: بیشتر اعضای یک گروه موسیقی آمریکایی، از خواننده تا نوازنده و رئیس ارکستر در یک سانحه هوایی در ایالت میسی سیپی این کشور کشته شدند.
1990: در 20 شهر آمریکا بر ضد جنگ احتمالی این دولت با عراق که کویت را متصرف شده بود تظاهرات صورت گرفت. تاریخ نشان داد که به این اعتراض ها توجه نشد و جنگ 3 ماه بعد آغاز گردید.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید