دکتر نصیر دهقان عضو جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات در گفتگو با
خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: از عوامل موثر در کشیدن سیگار می توان به مشخصههای فردی و اجتماعی شخص، محیط کار و منزل، گروههای کاری، سطح تحصیلی و توانایی فرد در مقابله با مسائل و مشکلات اشاره کرد.
وی افزود: هیجانات، افکار و فعالیتهای روزمره،می تواند فرد را به کشیدن سیگار ترغیب کند. وقتی این عاملها با وابستگی فیزیکی به «نیکوتین» که البته عامل قدرتمندی نیز است، ترکیب شوند، روند اعتیاد، تقویت میگردد. بر مبنای تعریف، اعتیاد سه معیار اجبار برای مصرف ، اثرات روانگردان و رفتارهای مداوم جستوجو و مصرف دارد.
دهقان تصریح کرد: همان طور که می دانید، سیگار هر سه معیار را دارا میباشد. فردی که روزانه یک پاکت سیگار مصرف میکند، با توجه به اینکه هر سیگار شامل حدود ۱۰پک میباشد، روزانه ۲۰۰بار برای ادامهی مصرف سیگار، تشویق و ترغیب میشود. این مسأله، می تواند یکی از علل اعتیاد بسیار شدید به سیگار و مشکلات فراوان هنگام ترک آن باشد. اعتیاد به سیگار، میتواند یکی از اولین علائم اختلالهای رفتاری محسوب شود. به این ترتیب که فرد را در معرض دیگر رفتارهای سوءبهداشتی و مغایر با سلامت قرارمیدهد.
وی خاطرنشان کرد: ضمنا نتیجه پژوهش های به عمل آمده نشان می دهد که احساس افسردگی و تنش های فکری در سیگاریها بیشتر از غیر سیگاری هاست.