به گزارش
باشگاه خبرنگاران به نقل از ستاد خبری بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان، مراسم رونمایی از تندیس درنای کاغذی از ساعت ۹ بامداد امروز سهشنبه ۱۶ مهر مصادف با روز جهانی کودک در حاشیه بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان آغاز شد.
در ابتدای این مراسم که با حضور تعداد زیادی از دانشآموزان کودک و نوجوان و مهمانان جشنواره همراه بود، نامه کودکان دنیا خطاب به بانکیمون (دبیرکل سازمان ملل) توسط شایان گودرزی خوانده شد. این نامه که نسخهای از آن بر روی استند تبلیغاتی به زبان انگلیسی و فارسی آماده شده بود، توسط دو نوجوان با لباسهای سفید مقابل ساختمان کتابخانه مرکزی اصفهان نصب شد. این دو با لباسهای سفید که روی آنها حلبچه و سردشت به نشانه صلح و دوستی در جهان و عدم استفاده از سلاحهای شیمیایی حک شده بود.
در سالن کتابخانه مرکزی، درناهای کاغذی رنگی به رنگهای مختلف آماده شده و به تعداد کودکان و نوجوانان حاضر نصب شده بود. همچنین کودکی با لباس محلی نشسته بود و جلوی دار قالی در حال بافتن فرشی کوچک بود.
در ادامه و در حالی که روی تندیس درنای کاغذی پارچه آبی کشیده شده بود، سیداحمد میرعلایی دبیر جشنواره برای تعدادی از مهمانان خارجی توضیحاتی درباره نامه آماده شده و شعار امسال جشنواره (حمایت از کودکان درگیر جنگ) ارائه داد.
در ادامه این مراسم که با حضور نمایندگانی از بنیاد ساداکو انجام شد، سیداحمدمیرعلایی دبیر جشنواره با سلام و خوشامدگویی به کودکان و نوجوانان گفت: من به تمام کودکان و نوجوانان سراسر دنیا و آینده سازان سلام میکنم. خدا را شاکرم در اصفهانی هستیم که امروزه با توجه به دینی که داریم و شعاری که از خواستهها و کلام حضرت رسول اکرم (ص) استخراج کردیم دفاع از حقوق کودکان درگیر جنگ اصفهان دیگر نصف جهان نیست بلکه همه جهان است.
وی ادامه داد: شاکریم دینی داریم که بر سر ساداکو کودکان حلبچه و سردشت و میکشد و صلح و دوستی به ارمغان میآورد. متاسفانه شاهد بمب افکنی در هیروشیما بودیم از آن واقعه تلخ عکسهایی وجود دارد اما در همین عکسها صحنههای بسیار دردناکی دیده میشود. امروز علاوه بر این مراسم مراسمی در سردشت دمشق و حلبچه و با اختلاف ساعت در هیروشیما نیز برگزار میشود.
وی در ادامه تأکید کرد: با حضور شما در این مراسم و امضای این نامه در تمام دنیا، خواسته دستیابی به صلح و دوستی و جهانی بدون جنگ از سوی شما اعلام میشود. امروز زیر سایه پرچم حضرت رسول اکرم (ص) امیدواریم که آزادی، صلح، عشق و دوستی را با نامهای که تنظیم شده و توسط شما امضا میشود، به جهان ابلاغ کنیم و به همه اعلام کنیم که ما خواستار صلح هستیم و در انتظار آن. وی در ادامه به فرشی که امروز گرههای آن زده میشود اشاره کرد و گفت: این فرش ظرف یک یا دو ماه آینده با نقشهای که برای آن طراحی شده آماده میشود و تقدیم بانکیمون خواهد شد. نامه کودکان دنیا در سایتها قرار میگیرد و امیدواریم همه دانشآموزان با قرار گرفتن نامه بر روی سایت و انتشار آن تلاش کنند تا پیام صلح و دوستیشان به جهانیان ابلاغ شود. این نامه هر چه پربارتر باشد، چترهای صلح و مخالفت با خشونت علیه کودکان گستردهتر میشود.
وی در ادامه از حضور رایزن فرهنگی عراق خبر داد و گفت: رایزن فرهنگی کشور عراق در جمع ما حضور دارد. قرار بود از سوریه نیز نمایندهای داشته باشیم اما جلسه مهمی پیش آمد که این اتفاق محقق نشد. مهمانان خارجی جشنواره کودک در مراسم رونمایی از تندیس حاضرند و انشالله این نامه بتواند پیغامبر صلح و دوستی باشد و بتوانیم از حقوق کودکان درگیر جنگ دفاع کنیم.
پس از سخنان دبیر جشنواره، چهارکودک که هر یک با لباس سفید و علامتهای سبز که روی لباسشان نصب شده بود و نشان از شهرهای دمشق، حلبچه، هیروشیما و سردشت داشت، از سالن کتابخانه مرکزی خارج شدند.
در ادامه این مراسم که با اجرای فیتیلهایها همراه بود، دکلمهای توسط یکی از نوجوانان درباره وقایع هیروشیما و آسیبدیدگان بمبهای شیمیایی خوانده شد.
ترجمه فارسی شعر توسط یوجی ساساکی (خواهرزاده ساداکو ساساکی) که به زبان ژاپنی سروده بود، اجرا شد.
در بخش دیگری از مراسم درنای کوچکی از جنس کاغذهای سال ۱۹۴۵ بوده است توسط ساداکو تهیه شده، از سوی نمایندگان کشور ژاپن، به دبیر جشنواره اهدا شد. میرعلایی هنگام دریافت این درنا، گفت: این درنا، بادستهای کوچک کودکی که سالها رنج کشیده ساخته شده و به قدری کوچک است که آن را با سوزن درست کرده و بازشان کرده است و این درنا را به نمایندگی از کودکان ایران تحویل میگیرم و به موزه سینما میسپارم.
سیروس حسنپور برای اهدای تندیس جشنواره به نمایندگان ژاپن، به روی صحنه آمد و به همراه رایزن فرهنگی عراق (محمد بابکر) تندیس جشنواره را به نمایندگان بنیاد ساداکو اهدا کرد.
وی در ادامه گفت: من پیش از این کتاب درناهای کاغذی را خوانده بودم و برای تحقیات بیشتر به هیروشیما سفر کردم و دیدم یک وجه اشتراک بین بمباران هیروشیما و بمباران شیمیایی سردشت وجود دارد. به همین دلیل به همراه نغمه ثمینی فیلمنامهای نوشتیم که نگاه اصلی آن صلح برای کودکان است و امیدوارم سال آینده با فیلم درناهای کاغذی در جشنواره فیلم کودک حاضر شوم.
در ادامه مراسم، یک کودک به نمایندگی از نمایندگان بنیاد ساداکو، اولین گره فرش جشنواره را زد. سیروس حسنپور به عنوان نماینده هنرمندان ایرانی دومین گره این فرش را زد و به ترتیب علی فروتن به عنوان نماینده هنرمندان برنامهساز کودک و محمد بابکر به عنوان نماینده مردم حلبچه گرههای این فرش را یکی پس از دیگری زدند.
سپس پیغام شهردار هیروشیما و شهردار اوکیناوا در مراسم توسط مترجمشان قرائت شد و ساساکی ماساهیرو پیام رئیس بنیاد ساداکو پیغامی را که به همراه درنای کوچک کاغذی ساداکو به ایران فرستاده بود، خواند. در ادامه نیز خواهرزاده ساداکو، شعری را با عنوان «دعا» خواند.
در انتهای مراسم با حضور دبیر جشنواره، نمایندگان بنیاد ساداکو، رایزن فرهنگی عراق، تعدادی از مهمانان خارجی جشنواره، امیر اسفندیاری و علی معلم، داوران خارجی نوجوان جشنواره پس از خواندن نامه به بانکیمون به زبان انگلیسی و فارسی توسط دو تن از نمایندگان هیئت داوران از تندیس درنای کاغذی پردهبرداری شد. این تندیس جلوی ساختمان کتابخانه مرکزی واقع در میدان امام حسین (ع) اصفهان نصب شده است و مراسم با اجرای مارش نظامی و سرود ایران توسط فیتیلهایها به پایان رسید.
ساداکو ساساکی در زمان بمباران اتمی هیروشیما دختر بچهای دو ساله بوده که بعدها در ۱۱ سالگی براساس تشعشعات ناشی از بمباران شیمیایی، مبتلا به سرطان خون میشود. در بیمارستان، یکی از دوستان او برایش کاغذ و قیچی میآورد و میگوید افسانهای قدیمی وجود دارد که اگر کسی هزار درنای کاغذی بسازد به همه آرزوهایش میرسد. البته ساداکو موفق میشود تنها ۷۰۰ درنا را بسازد و پس از آن، همه به یاد ساداکو شروع به ساخت درناهای کاغذی میکنند. بعدها بنیاد ساداکو تأسیس میشود و پس از آن درنای کاغذی به عنوان نمادی از صلح جهانی به کشورهای ژاپن، آمریکا، هاوایی و سوئیس نصب شده است و ایران پنجمین کشوری است که این تندیس در آن قرار میگیرد./ص