به گزارش
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، در کنار ظرفیت های غنی فرهنگی- تاریخی این سرزمین، طولانی ترین غار نمکی جهان، سخت ترین غار جهان پراو و غار زیستگاه ماهی کور ایرانو سیپریس و ... قرار گرفتند که برای انتقال به نسل بعدی، امروز نیازمند صیانت می باشند.
انجمن غار و غار شناسی با هدف کمک به ارتقا جایگاه غارنوردی و غارشناسی با محوریت شناسایی و اکتشاف، معرفی و مستند سازی، حفاظت وصیانت از غارها، در سال 1389 با حمایت موثر سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و با مجوز وزارت کشور در سطح ملی شروع به فعالیت نمود .
تلاش های انجمن غار و غار شناسی در طی سال های اخیر علیرغم جریان نه چندان موافق، با برگزاری همایش های علمی و عملی در داخل و خارج از مرزهای کشور به ثمر نشسته، که حضور اعضای هیات رئیسه اتحادیه جهانی غارشناسی، کارشناسان و محققان یونسکو و غارشناسان و غارنوردان هشت کشور جهان در ایران با حمایت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری شاهد این مدعا است و در نهایت امروز توجه غارشناسان و غانوردان جهان به ایران جلب شده است.
در سال های اخیر گسترش پایان نامه های کارشناسان و محققان زمین شناسی و رشته های وابسته، از همایش های داخلی به سومین سمپوزیوم خاورمیانه، اجلاس بین المللی کرویل تکزاس، شانزدهمین کنگره بین المللی برنو چک و ... موجب شد که پس از سال ها در اتحادیه جهانی غارشناسی عضویت ایران با اکثریت آرای مجمع در مردادماه 92 پذیرفته شود.
حفاظت از غار در سایه بهره برداری اصولی می تواند غارشناسان، غارنوردان و گردشگر علاقمند به دنیای زیر زمین را به کشور بکشاند، ولی متاسفانه این گنجینه های سر به مهر بدون متولی رها شدند و تفکر صرف بهره برداری از این امانت های ارزشمند بدون پشتوانه علمی و کارشناسی، غارها را در معرض نابودی قرار داده، به طوری که ظرف ده سال گذشته تعدادی از غارها نادانسته در رقابت با شهرداری ها تبدیل به تونل شدند، البته با امکاناتی بیشتر مانند تالارهای عروسی، کافی شاپ، قهوه خانه های سنتی و ...
این در حالی است که بنابر گفته، منوچهر جهانیان معاون گردشگری کشور، 2 هزار غار توسط جامعه غارنوردان شناسایی شده که از این بین 1500 مورد دارای شناسنامه و 150 غار دارای نقشه می باشند و علاقمندان می توانند با رجوع نقشه های موجود و یا اطلس غارشناسی کشور که تا پایان سال رونمایی خواهد شد، به این مناطق سفر کنند.
براساس این گزارش ولی بدون فرهنگ سازی حفاظت، هجوم مردم به این مناطق سرنوشت طبیعت غار را به مانند دیگر مناطق بکر کشور به نابودی خواهد کشاند و جای دارد پیش از رساندن آدرس این پتانسیل ها، درس نگاهداری و حفاظت را به گوش جامعه رساند.
معرفی مسیرهای جدید، قطب های گردشگری و در نهایت سیل گردشگران و علاقمندان، فارغ از رویکرد حفظ طبیعت منطقه، بدون تامین و نگهداری زیرساخت ها به پایداری صنعت گردشگری کشور منجر نخواهد شد و زیر توده زباله و ... جذابیت منطقه به فراموشی سپرده می شود.
بر اساس گفته های نظام دوست عضو انجمن غار و غار شناسی کشور تا کنون تنها 11 مورد از غار های کشور به فهرست غارهای توریستی افزوده شدند و تلاش های برای افزایش این آمار بدون پشتوانه کار کارشناسی به خلق تونل ختم شده است.
محمدعلی فیاضی مدیر کل طبیعت گردی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در این خصوص با اشاره به تشکیل کارگروه غارشناسی از سال گذشته گفت: غار نخجیر دلیجان یکی از اولویت های این کارگروه برای تبدیل شدن ظرفیت توریستی بود که به دلیل عدم رعایت ظوابط صیانت به تشخیص گروه فنی اعزامی و در نهایت به واسطه خسارت به فضای طبیعی غار و عدم تامین الزامات حفاظت از گردشگران به طور موقت تعطیل شده است.
وی افزود: به واسطه تجربیات حاصله از نخجیر دلیجان، کار خدماتی در پیرامون غارهای توریستی با بهره گیری از مشاوران آگاه و با حساسیت بیشتری پیگیری می شود تا چالش قبل تکرار نشود.
براساس این گزارش، در قالب شعار گردشگری و آب، با ضرورت حفاظت از آینده مشترک زنگ خطر کاهش ذخایر آب در جامعه جهانی به صدا در آمده و با وجود اینکه بیش از 30 درصد از آب های آشامیدنی در مناطق کارستی ذخیره شده و غارها بهترین و ساده ترین را دسترسی به این ذخایر زیرزمین اند ولی متاسفانه ، امروز طبیعت غار در دست تخریب است و فردا روز دنیا، به جنگ آب ختم خواهد شد.
در پایان گفتنی است؛ در شرایط پیشرو اتصال حوزه علمی و عملی غارشناسی و غارنوردی در سایه حمایت مسئولان امر موجب ایجاد بستری مناسب برای شناخت بیشتر آحاد مردم از این پدیده با ارزش و در نهایت تضمینی بر استفاده پایدار از غارها خواهد شد.
انتهاي پيام/