به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران قم، حرف از دردهای تئاتر قم، حرف دیروز و امروز نیست، هنرمندانی که دیروز "ب"، بسم الله را گفتهاند و امروز "خاک صحنه خورده" هستند، این دردها را به خوبی میشناسند.
نبود سالن برای تمرین، قصه هزار غصه ای است که حتی خود هنرمندان تئاتر هم به شنیدن این قصه عادت کرده اند و تنها نگاه به آینده دارند، اما وقتی در میان تمام مشکلات، خبر اهدای تندیس بهترین نمایش کودک و نوجوان از سوی انجمن منتقدان تئاتر ایران به اثر یک هنرمند قمی منتشر می شود، از غصه های هزار و یک شب تئاتر قم کاسته میشود.
«قصه تاج عروس، خاله و خروس» نمایشی شاد و موزیکال است که توسط گروه ایده و با همکاری حوزه هنری استان قم تولید شده است و در بهمن و اسفندماه سال 91 و فرورین 92 در فرهنگسرای بهمن به روی صحنه رفت و با استقبال قابل توجه مخاطبان روبرو شد.
احمد سلیمانی کسی است که برای نمایش «قصه تاج عروس، خاله و خروس» تندیس را دریافت کرده است، وی این موفقیت را حاصل تلاش تمام گروه می داند، هنرمندانی حرفه ای که در ژانر کودک و نوجوان در تئاتر کشور سرآمد هستند.
این اثر که بر اساس داستانی از محمد رضا کوهستانی تولید شده و 70 مرتبه در تهران اجرا شده است در قم اجرایی نشده و در واقع مخاطبان قمی از تماشای این اثر محروم مانده اند.
سلیمانی در این زمینه به مشکلات سخت افزاری اشاره دارد و از نبود سالن برای تمرین و نمایش سخن میگوید و ادامه میدهد: برای اجرای نمایش با سینماها نیز صحبت میشود و در این شرایط باید به ازای هر اجرا بخشی از درآمد پرداخت شود.
این کارگردان تئاتر از اخذ مجوز از اداره کل فرهنگ و ارشاد قم می گوید و اینکه مشکلی برای اجرای نمایش وجود ندارد اما سالن نیست. سالن های موجود نیز از استاندارد، نور و فضای مناسب برخوردار نیستند.
«سالن قدس باید خالی باشد و خاک بخورد اما ما اجرا نداشته باشیم، سالن موجود در مجتمع فرهنگی نور به دلیل سلایق برخی، بدون استفاده بماند اما تئاتر روی صحنه نرود».
اینها بخش هایی از سخنان سلیمانی است که از دلایل اجرا نشدن نمایش «قصه تاج عروس، خاله و خروس» در قم می گوید.
حضور در جشنواره همدان، اجرا در دبی
این هنرمند قمی با بیان اینکه تئاتر برگزیده سیزدهمین جشن کانون ملی منتقدان تئاتر ایران، از 24 تا 26 مهرماه در جشنواره ای در همدان اجرایی میشود، از برنامه ریزیها برای اجرا در دبی خبر داد.
سلیمانی گروه تئاتر کودک و نوجوان قم را در کشور موفق ترین گروه ها می داند که توانسته اند با دیگر نمایش ها و اجراها موفقیت های بسیار و بین المللی کسب کنند، حضور در جشنواره های مختلف در دانمارک، سوئد، اسلواکی و ... یکی از این موفقیت ها است.
آموزش و پرورش غافل از ظرفیت هنرمندان قمی
سخنان سلیمانی در ادامه، رنگ و بوی گلایه بيشتري می گیرد، هنرمند موفق قمی حرف هایی از جدی نگرفتن توانایی نمایش و تئاتر در زمینه آموزش می زند.
او می گوید: در کشورهایی که گروه های تئاتر از امکانات لازم و کافی برخوردار هستند، آموزه ها از طریق تئاتر و نمایش به کودکان منتقل می شود، در ایران هم دریای عظیمی به نام آموزش و پرورش وجود دارد که پر مخاطب است و تشنه فراگیری هستند اما هیچ استفاده ای از تئاتر نمی شود.
سالانه 10 الی 15 نفر از هنرستان هنرهای زیبا در رشته های مختلف هنری فارغ التحصیل می شوند، اما آموزش و پرورش برای استفاده از ظرفیت این افراد چه کرده است.
روی سخن کارگردان نمایش برگزیده از سوی سیزدهمین جشن کانون ملی منتقدان تئاتر ایران با مسئولانی است که مدارسشان در زمان برگزاری جشنواره ها با تماس های پیاپی سراغ هنرمندان را می گیرند و حاضر هستند پول بپردازند تا کارشان راه بیفتد.
به اعتقاد وی، اگر امروز توانستیم کودکان و نوجوانان قمی را به دیدن نمایش عادت دهیم، می توانیم از کاربری های آموزشی نمایش، انتظار تاثیرگذاری داشته باشیم در غیر این صورت با بی توجهی به بحث آموزشی و اثرگذاری آن هیچ اتفاقی نخواهد افتاد.
سلیمانی اعمال سلیقه های شخصی را مشکلی می داند که در بحث تئاتر از سال های گذشته وجود دارد و خود عاملی برای از بین رفتن توانایی ها در این حوزه است، اینکه تنها اجرای نمایش با موضوع مذهبی مورد حمایت واقع شود، محروم شدن عده ای دیگر از هنرمند و عده ای علاقه مند به حوزه های مختلف تئاتر است./س
کبری فتحی