به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 31 شهریور 1392 خورشیدی برابر با 16 ذی القعده 1434 هجری و 22 سپتامبر 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
آغاز هفته دفاع مقدس
31 شهریور سالروز شروع جنگ تحمیلی از سوی رژیم بعث عراق علیه جمهوری اسلامی ایران، به عنوان آغاز هفته دفاع مقدس نامگذاری شده است. دوران هشت سال دفاع مشروع امت سلحشور ایران در حفظ و اعتلای نظام مقدس اسلامی و حراست از مرزهای عزّت و شرف این مرز و بوم، به مثابه یکی از حساسترین و بارزترین برهههای حیات راستین این ملت، همچون نگینی تابناک، تا همیشه زمان، بر تارَکِ تاریخ حماسه و ایثار و پایداری آزادگان جهان میدرخشد. دفاع مقدس ما در زمینههای مختلف سیاسی، نظامی، اجتماعی، فرهنگی و... توانست معادلات جهانی معمول را بر هم زَنَد و تحلیلهای مادی دنیاپرستان را نقش بر آب سازد.
این حادثه عظیم، بیشک در یاد ملت بزرگ ایران خواهد ماند و غرور و سرافرازی و حماسهآفرینی را در نسلهای بعد بر جای خواهد گذاشت. جنگ تحمیلی عراق علیه ایران 2887 روز به طول انجامید که طی آن هزار روز نبرد فعال صورت گرفت که 793 روز حمله از سوی رزمندگان اسلام بود و 207 روز از سوی ارتش متجاوز بعثی. در طول جنگ شمار 381 هزار و 680 نفر از نیروهای دشمن کشته و یا زخمی شدند و 72 هزار نفر به اسارت نیروهای اسلام درآمدند. در این هشت سال 371 فروند هواپیما و 82 فروند بالگرد دشمن منهدم شد. 1700 دستگاه تانک و نفربر، 480 قبضه توپ و سه هزار و 363 دستگاه خودرو نظامی به غنیمت ایران درآمد و پنج هزار و 758 دستگاه تانک و نفربر، 532 قبضه توپ و پنج هزار و 152 دستگاه خودرو نظامی دشمن منهدم گردید.
حمله رژیم بعث عراق به جمهوری اسلامی ایران و آغاز جنگ تحمیلی هشت ساله (1359 ش)
در بعد از ظهر 31 شهریور 1359 رژیم بعثی عراق پس از بیست ماه مقدمهچینی، مرزهای ایران اسلامی را مورد تجاوز قرار داد. در این روز، سه فروند میگ 23 عراق، فرودگاه بینالمللی مهرآباد تهران را مورد حمله قرار دادند و بدین ترتیب، جنگ و تجاوز عراق علیه ایران به اشاره و حمایت آمریکا و دولتهای غربی آغاز شد. هرچند عراق تا قبل از 31 شهریور، با 736 مورد تجاوز به حریم جمهوری اسلامی ایران، خوی توسعه طلبانه خود را آشکار کرده بود. همزمان با تهران، فرودگاههای نظامی و بینالمللی تبریز، شیراز، همدان، دزفول و اصفهان نیز مورد حمله هواپیماهای دشمن قرار گرفت. در آن زمان، طه یاسین رمضان در مجله "الثوره" ارگان حزب بعث عراق اعتراف نمود که: "هدف از جنگ، مسأله چند صد کیلومتر زمین نیست، بلکه هدف، سرنگونی و انهدام جمهوری اسلامی ایران است". جنگ تجاوزگرانه رژیم بعثی عراق علیه ایران نزدیک به هشت سال ادامه یافت و سرانجام در روز 29 مرداد 1367 شمسی بدون آن که رژیم عراق به اهدافش رسیده باشد، آتشبس رسمی بین ایران و عراق برقرار گردید.
نطق آیت اللَّه "خامنه ای" رییس وقت جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل (1366 ش)
حضرت آیتاللَّه خامنهای رییس وقت جمهوری اسلامی ایران با شرکت در چهل و دومین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد نطق تاریخی خود را بیان کردند. ایشان در سخنرانی خود، دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران را درباره مسائل مختلف بیان و از عملکرد خیانتآمیز دولت آمریکا در قبال ملت مسلمان ایران در نیم قرن گذشته، به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، شدیداً انتقاد نمودند. همچنین ایشان به تشریح علل و اهداف رژیم عراق برای آغاز جنگ و جنایات بیشمار این رژیم و نظامیان آن بر ضد مردم مسلمان، مظلوم و بیدفاع ایران پرداختند. این سخنان در حالی صورت میگرفت که مدتی قبل از آن، قطعنامه 598 شورای امنیت به تصویب رسیده و عراق نیز در نهایت ضعف و درماندگی، آن را پذیرفته بود. از این رو، نطق تاریخی آیتاللَّه خامنهای در سازمان ملل، نقش مهمی در خنثی کردن تبلیغات سوء دشمنان علیه جمهوری اسلامی و روشن ساختن افکار عمومی جهان داشت.
آغاز نخستین جشنواره فیلم دفاع مقدس (1369 ش)
در چنین روزی در سال 1369 به پاس جانفشانی های رزمندگان پر توان اسلام در هشت سال دفاع مقدس و همچنین ارج نهادن به آثار هنری ساخته شده در این حوزه ، نخستین جشنواره دفاع مقدس راه اندازی شد . این جشنواره که بعدها مورد حمایت ارگان های دولتی و غیر دولتی نیز قرار گرفت در حال حاضر در حوزه های فیلم ، تئاتر ، ادبیات و هنرهای تجسمی با موضوع دفاع مقدس فعالیت می کند
درگذشت عالم ربانی "شیخ زین العابدین مازندرانی" (1309 ق)
شیخ زین العابدین ابن مسلم مازندرانی، عالمی ربانی، فقیه و از بزرگان علمای امامیه در قرن سیزدهم و اوایل قرن چهاردهم هجری است. وی پس از پایان تحصیلات مقدماتی، برای تکمیل معلومات دینی به حوزهٔ علمیهٔ نجف رفت و از محضراساتید بزرگ آن حوزه از قبیل شیخ مرتضی انصاری، شیخ محمدحسن نجفی صاحب جواهر و سیدالعلمای مازندرانی بهره برد و به درجات عالی علمی و معنوی دست یافت. شیخ زین العابدین مازندرانی همواره در اندیشهٔ نیازمندان و فقرای جامعه بود و در حل مشکلات و رفع گرفتاریهای آنها میکوشید. وی به جهت فروتنی و تواضع فراوان خود، مورد احترام علماء و مردم بوده و نزد دانش پژوهانِ علوم دینی، مقامی والا داشت.
تأسیس سازمان کنفرانس اسلامی (1969م)
با
پیشگامی سران کشورهای عربستان، مراکش و ایران، در سال 1969م کنفرانسی از
وزرای خارجه برخی از کشورهای اسلامی در قاهره تشکیل شد و راهکارهای موجود
برای ایجاد سازمانی با معیارهای اسلامی را بررسی نمود. سرانجام اولین
کنفرانس سران کشورهای اسلامی از 22 تا 25 سپتامبر 1969م در رَباط پایتخت
مراکش تشکیل شد و این سازمان موجودیت خود را به طور رسمی اعلام کرد.
افزایش
همبستگی اسلامی میان کشورهای عضو، تلاش برای از بین بردن تبعیضنژادی و
استعمار با اشکال گوناگون، حمایت از مبارزه کلیه ملتهای اسلامی و حمایت از
مبارزه ملت مسلمان فلسطین و کمک به آنان برای بازپسگیری حقوق و آزادی
سرزمینهای خود و... از جمله اهداف مندرج در منشور سازمان کنفرانس اسلامی
میباشند. کنفرانس سران، کنفرانس وزیران امور خارجه و دبیرخانه، سه رکن
اصلی این سازمان هستند و طبق مصوّبه اجلاس سوم، قرار شد که کنفرانس سران
دولتهای اسلامی هر سه سال یک بار تشکیل شود. تا سال 2002م، مجموعاً 57
کشور اسلامی به عضویت این سازمان درآمدهاند.
برپایی همایش سران کشورهای اسلامی در مراکش (1348 ش)
در همایش سران کشورهای اسلامی، موضوع آتش گرفتن مسجد الاقصی بررسی شد. نخستین سخنران جلسه، شاه ایران بود که به پیشنهاد او، حسن پادشاه مراکش، به ریاست همایش انتخاب گردید. در این همایش، طرفداران مبارزه سیاسی بر ضد اسراییل، توانستند کشورهایی مانند مصر به رهبری عبدالناصر و سوریه به رهبری حافظ اسد را که به اقدامات عملی بر ضد رژیم صهیونیستی معتقد بودند، منزوی سازند. هرچند پس از آتش سوزی مسجدالاقصی در مرداد ماه 1348 اعتراضات شدیدی در سطح جهان روی داد، ولی سران کشورهای اسلامی، هیچ گاه نتوانستند برای رهایی قدس و نجات مردم مظلوم فلسطین، اقدام مؤثری انجام دهند.
درگذشت "رشید الدین وطواط" کاتب و شاعر بزرگ ایرانی(573 ق)
رشیدالدین محمد بن عبدالجلیل عُمَری کاتب بلخی معروف به وطواط از دانشمندان، نویسندگان و شاعران ذواللِّسانَین معروف قرن ششم هجری است که در سال 480 ق در بلخ ولادت یافت. ذواللسانین به کسانی میگویند که هم در زبان فارسی و هم در عربی متبحر بوده و تالیفاتی داشته باشند. وی بعد از اتمام تحصیلات خود از خراسان به خوارزم رفت و در خدمت اتسِز خوارزمشاه درآمد و بعد از او در خدمت فرزندش مُعَزَّر بود. مُنشَأت به عربی و فارسی، حَدایقُ السّحر و دیوان اشعار از تالیفات اوست. وطواط از ادیبان نامدار و فصیحان مشهور در نظم و نثر پارسی و دارای شعری استادانه و استوار است. وی در برگزیدن کلمات و قوت ترکیب، از شاعران کم نظیر و در بیان صنایع، بیآن که به زیبایی شعر لطمه زند، بسیار ماهر است. شعرِ پارسی وطواط، مجموعهای از صنایع شعری است که با کمال استادی در عین تکلُّف اِعمال شده و سلاسَت بیان و سلامَت الفاظ را از دست نداده است. وفات رشیدالدین وطواط را در سال 573 ق در 93 سالگی گفتهاند.
اعلام الغای رژیم سلطنتی فرانسه و آغاز حکومت جمهوری اول در این کشور (1792م)
با اوجگیری انقلاب فرانسه و کنارهگیری لویی شانزدهم از سلطنت، انتخابات مجلس جدید فرانسه که کنوانسیون نام داشت در اواسط سپتامبر 1792م به پایان رسید و کنوانسیون در روز 21 سپتامبر تشکیل جلسه داد. نمایندگان حاضر در جلسه به اتفاق آرا به الغاء رژیم سلطنتی و استقرار رژیم جمهوری رای دادند و بدین ترتیب از روز 22 سپتامبر 1792م جمهوری اول فرانسه شکل گرفت. مهمترین وقایع داخلی فرانسه در این زمان، محاکمه و اعدام لویی شانزدهم آخرین پادشاه فرانسه و آغاز به کار کمیته نجات ملی و کشتار مخالفان بود.
روز ملی و استقلال "بلغارستان" از امپراتوری عثمانی (1908م)
بلغارستان از اواخر قرن چهاردهم به تصرف عثمانی درآمد. از این زمان، آزار مسیحیان بلغاری آغاز گردید و این امر در طی حدود پانصد سال سلطه عثمانیها بر این سرزمین، شورشهای متعدد مردم بلغار را به وجود آورد. در نهایت، بلغارستان در سال 1878م از عثمانی مستقل شد و به صورت امیرنشین، خود مختاری گرفت. سرانجام در 22 سپتامبر 1908م، پادشاه وقت بلغارستان، این کشور را کاملاً مستقل اعلام کرد و به خود عنوان تِزار داد. بلغارستان کشوری است در شبه جزیره بالکان که در همسایگی رومانی، یونان و ترکیه قرار دارد. مساحت بلغارستان 110/994 کیلومتر مربع و جمعیّت آن بیش از 8 میلیون نفر است. با توجه به رشد منفی جمعیت در این کشور، پیشبینی شده، جمعیت بلغارستان تا سال 2025 به حدود 7 میلیون نفر کاهش یابد. اکثریت مردم این کشور ملیّت بلغاری داشته و زبان رسمی آنها نیز بلغاری است. سکنه بلغارستان پیرو آیین مسیحیت و عمدتاً ارتدوکس هستند. پایتخت بلغارستان، صوفیا نام دارد و واحد پول آن لف جدید است. نظام این کشور، جمهوری چند حزبی با یک مجلس قانونگزاری است.
درگذشت علامه "ابوالعلی مودودی" متفکر و دانشمند مسلمان پاکستانی (1979م)
علامه ابوالعلی مودودی اندیشمند مسلمان پاکستانی در سال 1903 در اورنگ آباد به دنیا آمد. علامه مودودی به عنوان یکی از متفکران بنام جهان اسلام و از روحانیون برجسته شبه قاره هند، پایهگذار و عامل مبارزات ضداستکباری در میان روحانیان این خطّه بود. وی در سال 1941م در یک حرکت سیاسی، حزب جماعت اسلامی را با هدف به وجود آوردن یک تشکّل سیاسی اسلامی نیرومند میان مردم و روحانیون پاکستان به وجود آورد.
حزب جماعت اسلامی به عنوان اولین تشکیلات منسجم سیاسی و اسلامی در تاریخ پاکستان، نقش موثری در روشنگری و ارشاد مردم و نیز افشای چهره کریه وهابیت در پاکستان ایفا نمود. مودودی در سال 1953م به دلیل سازمان دادن چندین رشته تظاهرات علیه فرقههای ضاله قادیانی و وهّابی به زندان افتاد. علامه مودودی که یکصد تالیف سیاسی و اسلامی دارد، اولین مرجع بزرگ اسلامی است که حمایت علنی و قاطع خود از انقلاب اسلامی ایران را در پاکستان اعلام کرد. این دانشمند بزرگ مسلمان سرانجام در 22 سپتامبر 1979م در 76 سالگی در شهر لاهور، دار فانی را وداع گفت.
برخی از رخدادهای امروز
1932: از اتحاد نجد و حجاز کشور عربی سعودی به وجود آمد.
1784: روسهای مهاجر در آلاسکا، نخستین کلنی روسیه را در این منطقه تاسیس کردند. دولت آمریکا قرن بعد آلاسکا را از روسیه خریداری کرد.
1924: جامعه ملل پیشنویس قطعنامه «جهان بدون جنگ!» را آماده ساخت.
1520: سلیم اول سلطان عثمانی که در نبرد چالدران بر شاه اسماعیل صفوی پیروز شده بود روز 22 سپتامبر سال 1520 میلادی در 53 سالگی درگذشت.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید