تصویب قانون اساسی مشروطیت ایران، درگذشت بنیان گذار کتاب‌شناسی ایران، ادغام مجارستان با خاک اتریش، اختراع اتوبوس بخار، و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 29 شهریور 1392 خورشیدی برابر با 14 ذی القعده 1434 هجری و 20 سپتامبر 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

تصویب قانون اساسی مشروطیت ایران(1324 ق)

پس از وقوع حوادث بسیار و مبارزات پیگیر آزادی‌خواهان و مشروطه‌طلبان، سرانجام مجلس شورای ملی در چهاردهم جمادی الثانی 1324 ق با دستور مظفرالدین شاه قاجار تاسیس شد. از آن پس نمایندگان منتخب، سعی در تدوین قانون اساسی داشتند که در این راه با مشکلاتی مواجه بودند. آزادی‌خواهان واقعی درصدد بودند تا قدرت ملی را افزون سازند ولی درباریان تمایل داشتند قدرت را در وجود شاه متمرکز کنند و مجلس را به صورت یک هیئت مشورتی درآوردند.

سرانجام با پیروزی آزادی‌خواهان، متن قانون اساسی مشروطیت با 51 اصل تهیه شد و در 14 ذی‌القعدهٔ 1324 ق به امضاء مظفرالدین شاه قاجار رسید. قانون اساسی با تشریفات خاص توسط چهار نفر: مشیرالدوله صدراعظم، ناصر الملک همدانی وزیر مالیه، محتشم السلطنه و مشیرالملک از سیاست‌مدارانِ وقت، به مجلس آورده شد. نمایندگان مجلس از قانون اساسی استقبال کردند و به هم تبریک گفتند. به دنبال آن جشن‌ها بر پا شد و تهران چراغانی گردید.

سقوط هواپیمای حامل کمک به مناطق زلزله زده طبس در شیراز (1357 ش)
پس از وقوع زلزله طبس کمک‌های مردمی و دولتی به این منطقه سرازیر شد. اما در بیست و نهم شهریور 1357ش، یک فروند هواپیمای سی 130 نیروی هوایی که به منظور حمل وسایل و خواربار مورد نیاز مردمِ زلزله زده طَبَس از پایگاه شیراز عازم تهران بود، در حدود ساعت هشت صبح، در فرودگاهِ دوشان تپه سقوط کرد و نه نفر ارتشی در آن کشته شدند.

رحلت آیت اللَّه "سید محمد علی موحد ابطحی" (1381 ش)
آیت اللَّه حاج سید محمد علی موحد ابطحی در سال 1309 ش در اصفهان زاده شد. آیت اللَّه موحد ابطحی در قم در درس‌های خارج آیات عظام: سید حسین بروجردی، سید محمد حجت کوه کمره‌ای، سید محمد محقق داماد، سید احمد خوانساری، سید محمدرضا گلپایگانی و علامه طباطبایی شرکت جست و در علوم عقلی و نقلی به مدارج بالایی دست یافت. آن فقیه بزرگوار سپس در سال 1333 ش به نجف اشرف کوچید و در محضر حضرات آیات: سید محسن حکیم، سید محمود شاهرودی، سید ابوالقاسم خویی و سید عبدالهادی شیرازی به شاگردی پرداخت تا این که به درجه والای اجتهاد دست یافت.
از آیت اللَّه ابطحی بیش از یکصد و ده عنوان کتاب در علوم تفسیر و فقه، اصول و رجال، حدیث، تاریخ، کلام و فلسفه و سایر مسائل اسلامی بر جای مانده است که تهذیب المقال فی شرح الرّجال در 5 جلد، اصول الفقه در 4 جلد، اخبار الرُّواة در 10 جلد، المعراج در 2 جلد و حیاةُ الرَّسول از آن جمله‌اند. سرانجام شمع وجود آن فقیه بزرگ و پرکار پس از 72 سال زندگی، در قم به خاموشی گرایید و در بیست و نهم شهریور 1381 ش برابر با شب سیزدهم رجب 1433 ق بدرود حیات گفت و در همان شهر به خاک سپرده شد.

ترور "برهان الدین ربانی" رئیس شورای عالی صلح افغانستان(1390ش)
برهان‌الدین ربانی (۲۹ شهریور/سنبله ۱۳۱۹ در فیض‌آباد - ۲۹ شهریور ۱۳۹۰ در کابل) رهبر حزب جمعیت اسلامی افغانستان، رئیس جمهور سابق این کشور از ولایت بدخشان بود. وی در یک حمله انتحاری در خانه‌اش در محله وزیر اکبرخان کابل کشته شد. ربانی در زمان مرگ رئیس شورای عالی صلح در افغانستان و مذاکره کننده ارشد دولت با گروه طالبان بود. وی از سال ۱۳۸۹ ه.ش. تا پایان زندگی‌اش، ریاست شورای عالی صلح افغانستان که با حکم حامد کرزی تشکیل شده بود را بر عهده داشت. این شورا وظیفهٔ مذاکره با گروه طالبان با هدف دستیابی به صلح پایدار و یافتن راهی مسالمت‌آمیز برای پایان دادن به درگیری‌ها در افغانستان را بر عهده داشت. برهان‌الدین ربانی در بیست و نهم شهریور ۱۳۹۰ در اثر یک انفجار انتحاری در منزل خود کشته شد. در زمان انفجار بمب، تعدادی از اعضای شورای عالی صلح افغانستان در منزل وی با دو نفر از اعضای طالبان در حال گفت و گو بودند که یکی از نمایندگان طالبان، مواد منفجره‌ای که در دستارش (عمامه‌ای که بر روی سر می‌بندند) پنهان کرده بود را منفجر می‌کند.

درگذشت "ابن سمعون" واعظ مسلمان(387 ق)
ابوالحسن محمد بن احمد بن اسماعیل معروف به ابن سمعون، از مشاهیر وُعّاظِ اواخر قرن چهارم هجری است. کلمات حکیمانه و عبارات عبرت آمیزِ وی در نهایتِ شهرت می‌باشند. ابن سمعون در ابتکار معانیِ دقیق و مضامینِ لطیف، بسیار توانا بود. بیشترین شهرت ابن سمعون در وعظ و خطابه است، اما درراه جمع آوری حدیث نیز زحمات بسیاری کشید و جهت استماع آن سفرهای متعددی کرد. از جمله آثار ابن سمعون می‌توان به کتاب الامالی اشاره نمود. آثار به جا مانده از این خطیب توانا، هم اکنون درکتابخانهٔ ظاهریهٔ دمشق نگهداری می‌شود. وفات ابن سمعون در هشتاد و هفت سالگی در بغداد واقع شد و در خانهٔ خود مدفون گردید. گویند در حدود 40 سال بعد در رجب 426 ق جنازه‌اش را به مقبرهٔ باب الحَرْب منتقل کرده و در نزدیکی قبر احمد بن حنبل به خاک سپردند، در حالی که بدنش سالم مانده و حتی کفن او نیز پوسیده نبود.

درگذشت بنیان گذار کتاب‌شناسی ایران (1359ش)
خان‌بابا مشار از پایه‌گذاران کتاب‌شناسی کتاب‌های چاپی فارسی به‌شمار می‌رود. مُشار ۲۱ سال در وزارت دارایی کار کرد. برجسته‌ترین اثر او کتابی است که به فهرست مؤلفان کتاب‌های چاپی عربی و فارسی اختصاص دارد. از میان خدمات مشار به‌نظر می‌رسد که فهرست کتاب‌های چاپی فارسی بیش‌تر مورد مراجعه و محمل شهرت مشار است، اما تألیف اصلی او، مؤلفین کتب چاپی فارسی و عربی است که یک زندگینامه - کتاب‌شناسی به سبک معجم المطبوعات العربیه و المعربه (۱۳۳۹ق / ۱۲۹۹ش)، تألیف یوسف الیان سرکیس است.

خان‌بابا مشار در سال ۱۳۵۹ هجری شمسی درگذشت. اهمیت کار وی برای کتاب‌شناسی ایران از آن‌رو است که وی پایه کتاب‌شناسی کتاب‌های چاپی فارسی را نهاد، کاری که پیش از او کسی به آن اقدام نکرده بود. کتاب او، جامع‌ترین کتاب‌شناسی کتاب‌های چاپی فارسی تا زمان انتشار آن‌هاست.

تولد مجتهد بزرگ شیعه "حاج میرزا رضی ذوالنوری" عالم و فقیه(1294 ق)
آیت اللَّه میرزا رضی ذوالنوری از اساتید توانای مسلمان، در تبریز به دنیا آمد. او دوران کودکی و جوانی خود را به تحصیل علوم دینی و ادبیات عرب در زادگاهش گذراند و پس از اتمام علوم مقدماتی، رهسپار حوزهٔ علمیهٔ نجف در عراق شد. آیت اللَّه ذوالنوری پس از کسب درجهٔ عالی اجتهاد به ایران مراجعت کرد و از آن پس به کار تالیف و تدریس پرداخت. شاگردان بسیاری در حلقهٔ درس او حضور پیدا می‌کردند که شماری از آنان به اجتهاد دست یافتند. از این دانشمند والامقام مسلمان، آثاری چون قضا و شهادت و شرحی بر عروةالوثقی بر جای مانده است.

آغاز سفر تاریخی "فرناندو ماژلان" دریانورد و مکتشف بزرگ پرتغالی (1519م)
پس از کشفیات کریستف کلمب در اواخر قرن پانزدهم میلادی، جستجو و تلاش برای یافتن راه تجارتی تازه‌ای به شرق، ادامه یافت. در این میان فرناندو ماژلان، از جنگجویان بازنشسته پرتغال، داوطلب یافتن راه دریایی تجارتی جدیدی برای دولت اسپانیا شد. وی در 20 سپتامبر 1519م با پنج کشتی پوسیده راه خود را در پیش گرفت و در پایان آن سال، به نزدیکی امریکای مرکزی رسید. ماژلان در اواخر سال 1520م، از تنگه‌ای در جنوبی‌ترین نقطه قاره امریکای جنوبی گذشت که از آن روز به بعد، به نام او، تنگه ماژلان نامیده شد. او از آن پس وارد اقیانوس کبیر شد و پس از یک سفر طولانی و خطرآفرین از داخل این اقیانوس، در حالی که آذوقه‌اش رو به اتمام بود، به جزایر فیلیپین در جنوب شرق آسیا رسید. ماژلان در نهایت در 23 نوامبر 1521م در جریان یک درگیری داخلی در فیلیپین کشته شد. با این حال تنها کشتی بازمانده از این سفر، با نام کشتی ویتوریا در سپتامبر 1522م سالم به پرتغال بازگشت و آن نخستین کشتی بود که دور عالم را پیموده بود.

اختراع اتوبوس بخار توسط "گوردون برانز" مبتکر انگلیسی (1831م)
در بیستم سپتامبر 1831م، اولین اتوبوس بخاری توسط یک مبتکر انگلیسی به نام گوردون برانز ساخته شد. ساخت و اختراع این اتوبوس که از نیروی بخار برای حرکت آن استفاده می‌شد، درست دو سال پس از اختراع اتوبوس اسبی صورت گرفت. برانز پس از مشاهده اتوبوس اسبی به فکر اختراع اتوبوس بخاری افتاد و آن‌را در این روز به کار انداخت. اتوبوس جدید ظرفیت 30 نفر را داشت و سرعتِ آن بسیار کم بود. امروزه اتوبوس‌ها با استفاده از سوخت‌های جدید و تجهیزات پیشرفته، در شمار مهم‌ترین وسایط نقلیه عمومی تبدیل شده‌اند.

ادغام مجارستان با خاک اتریش (1867م)
مجارستان در قرن شانزدهم میلادی مورد حمله نیروهای امپراتوری عثمانی قرار گرفت و در سال 1526م، بخش اعظم آن به تصرف عثمانی‌ها درآمد. عثمانی پس از چندین جنگ با امپراتوران خاندان هابسبورگ از متصرفات خود در اتریش و مجارستان رانده شدند و مجارستان از آن پس، بخشی از امپراتوری جدید هابْسْبورگ در اتریش گردید. در دوران وحدت امپراتوری اتریش و مجارستان که به امپراتوری اتریش - مجارستان معروف گردید، مجارستان با این‌که در امور دفاعی و روابط خارجی خود تابع امپراتور اتریش بود، ولی در امور داخلی خود، استقلال داشت. مجارستان که در طول تاریخ، بارها به اشغال کشورهای قدرت‌مند اروپایی از قبیل اتریش و عثمانی درآمده بود، سرانجام در پایان جنگ جهانی اول و شکست اتریش، در سال 1918م، به استقلال دست یافت. مجارستان در شرق اروپا، در همسایگی رومانی، اتریش، چک، اسلواکی و یوگسلاوی واقع شده و رژیم جمهوری بر آن حاکم است.

تصرف فیلیپین توسط ارتش امریکا در پی شکست ژاپن در جنگ جهانی دوم (1945م)
با آغاز جنگ جهانی دوم، ژاپنی‌ها در سال 1941م به جزایر فیلیپین حمله‌ور شدند و پس از مدت کوتاهی، آن‌جا را به تصرف خود درآوردند. از آن جا که جزایر فیلیپین برای ژاپن اهمیت حیاتی داشت، بنابراین آن‌ها سعی می‌کردند تا سر حد امکان از این منطقه حمایت کنند چرا که فیلیپین، خط مقدم امپراتوری ژاپن محسوب می‌شد. اما در اواخر جنگ و با ورود امریکا به صحنه نبرد جهانی، نیروهای امریکایی در طی سال‌های 1944 و 1945م ژاپنی‌ها را از فیلیپین عقب راندند و این منطقه را به تصرف خود درآوردند. متعاقب آن، جزایر مانیل در نبردی سخت در 24 سپتامبر 1944م از تصرف ژاپنی‌ها خارج شد و پس از چند ماه کلیه نیروهای ژاپن از منطقه عقب‌نشینی کردند و از 20 سپتامبر 1945، با تصرف فیلیپین، دوره تسلط امریکا به این منطقه، آغاز شد. با این حال نیروهای امریکا به فرماندهی ژنرال داگلاس مک آرتور در نهایتْ در سال 1946م این کشور را تخلیه نمودند ولی فیلیپین به عنوان یک کشور وابسته نظامی و اقتصادی به امریکا باقی ماند.

تولد "توماس اِلْیُوت" نویسنده و ادیب معروف انگلیسی (1888م)
تی. اِس. اِلیوت با نام کامل توماس استرنز الیوت (به انگلیسی: Thomas Stearns Eliot) (۲۶ سپتامبر ۱۸۸۸ - ۴ ژانویه ۱۹۶۵) شاعر، نمایشنامه‌نویس، منتقد ادبی و ویراستار آمریکایی-بریتانیایی بود. او با آثاری چون «سرزمین هرز»(۱۹۲۲) و «چهار کوارتت»(۱۹۴۳)، رهبر جنبش نوسازی شعر و شاعری به شمار میرفت.

سبک بیان، سرایش و قافیه پردازی وی، زندگی دوباره‌ای به شعر انگلیسی بخشید. انتشار «چهار کوارتت» الیوت، او را به عنوان برترین شاعر انگلیسی زبان در قید حیات در زمان خود، شناساند و در سال ۱۹۴۸، نشان «مِریت» و جایزه نوبل ادبیات را از آن خود کرد.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار