به گزارش خبرنگار
حوزه ادب باشگاه خبرنگاران، حاضر در مراسم رونمايي كتاب "عصر بيسرزمين" در سي و پنجمين نشست "زرين قلم" واقع در محل فرهنگسراي رسانه كه با حضور "شهرام گيل آبادي"، "محسن رضايي"، "دكتر نورالله مرادي" و "دكتر عبدالله گيسوييان تشكيل شد.
"شهرام گيسوييان" نويسنده كتاب "عصر بيسرزمين" گفت: بعد از عبور از رسانه ابراز، رسانه دولت و رسانه مردم فصل رسانه قدرت است. در حال حاضر رسانهها در تمام جهان تبديل به قدرت شدهاند. از اتاق پستوي پادشاهان قديم تا رفتار كنوني مردم امروز همه را تحت تأثير خود قرار داده است.
وي ادامه داد: در اين حوزه چند سؤال جدي از قبيل چشمانداز رسانهاي كشور كجاست؟، چشمانداز هنري كشور كجاست؟ پلان هنري كشور كجاست؟ و در واقع نقش سياستگذدار اين پلان رسانهاي كجاست؟
وي خاطر نشان كرد: وقت آن رسيده كه مرزها را از فضا ببينيم زيرا برداشتن مرزها انحصار رسانهاي را خواهد شكست و در آيندهاي نزديك انحصار بخش رسانهاي صورت خواهد گرفت كه اين موضوع بسيار بد است و اميدوارم روزي نرسد كه تفكر ايراني اسلاميمان را كه سالها به آن فخر فروختهايم به خاطر يك سهلانگاري از دست بدهيم.
اين نويسنده عنوان كرد: در زمان كنوني سياستگذاريها نيز بايد حول محور موضوعات جديد صورت گيرد و وقت آن رسيده كه مجمع تشخيص مصلحت نظام و ديگر نهادهاي اينچنيني در اين حوزه ورود پيدا كرده تا اين سياست كلان را حفظ كنيم.
وي خاطرنشان كرد: امروز نه تنها چشمانداز رسانهاي نداريم بلكه هيچ سياستگذاري رسانهاي هم وجود ندارد و اين بسيار ناراحت كننده است.
گيلآبادي در خصوص «كتاب عصر سرزمين» بيان كرد: اين كتاب تحقيق 1270 صفحهاي بود كه تلخيصي از اين تحقيق را به تأليف درآوردهايم و 25 صفحه آن را وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي فضاي مميزي تشخيص داد كه منتشر نشد.
وي با اشاره به جلد دوم اين كتاب تحت عنوان «دنياي فرانو» اظهار داشت: بخش ديگري از اين كتاب تحت عنوان «دنياي فرانو» كه در مورد «دنياي استراتژيك» است با همكاري مجمع تشخيص مصلحت نظام به زودي منتشر خواهد شد و ضمن آن، قرار بر اين است كه يك الگوي رسانهاي براي صدا و سيما نيز تحت عنوان «تقارن همسو و دور همگرا» براي استفاده مسوولان اين ارگان با همكاري مجمع تشخيص مصلحت نظام ايجاد كنيم.
در ادامه محسن رضايي، رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام با ارائه نظراتي درخصوص تاثير رسانه عنوان كرد: فرهنگ مكتوب در كشور ما به شدت مظلوم واقع شده است و در حالي كه جامعه ما فرهنگي است توجه كمتري به كتاب، كتابخواني و همچنين توليد انديشهها وجود دارد. دلايلي هم كه هماكنون هيجانات و احساسات جاي عقلانيت را ميگيرد به خاطر همين ضعف فرهنگي ماست.
وي ادامه داد: مدتهاست كه بشر از عقلانيت فردي فاصله گرفته و قدرت را مورد توجه قرار داده كه اين قدرت برگرفته از عقلانيت جمعي است. امروز نفوذ پادشاهان قديم و قدرت امروزي بدون خرد و عقلانيت جمعي نميتواند پايدار باشد.
رضايي با اشاره به تاثير والاي رسانه عنوان كرد: آشكار شدن فاجعآميزترين حوادث بشري كه در دنيا اتفاق ميافتد تحت تاثير رسانه است. ولي مافياي بينالمللي رسانهاي هميشه مانع نشان دادن اتفاقات و فجايع ضدبشري ميشوند و كاركرد رسانه تاثيرگذاري آن به افكار عمومي را به حداقل رسانند.
وي ادامه داد: كاري كه گيلآبادي انجام داده يك گام جلوتر از اثر رسانه در حوزه سياست است. و امروز نياز است كه تاثير رسانه را بر ديپلماسي، سياست خارجي و روابط بينالملل مشاهده كنيم چرا كه اين باز كردن يك زاويه جديد بين رسانه، سياست و قدرت است.
رضايي بيان كرد: امروز رسانهها ميتوانند تبديل به يك قدرت بازدارنده شوند بهطوري كه هماكنون مشاهده ميكنيم كه عاملي در جلوگيري از جنگها شدهاند. رسانهها با تصميمگيريهاي سياسي و رأي پارلمانها و بسياري از ابعاد ديپلماسي و سياسي ميتواند تاثير بهسزايي در بهبود هر چه بهتر مملكتها داشته باشند.
وي در پايان خاطرنشان كرد: گيلآبادي به عنوان يك سياستمدار و يكي از نويسندگان بزرگ و افرادي مانند آن ميتوانند سرآغاز مطالعات جديد بر حوزه رسانه، سياست خارجي و امنيت ملي باشند.
* فرهنگ در كنار ارتباطات امكان تداوم حيات دارد
دكتر عبدالله گيويان، استاد دانشگاه و كارشناسي در زمينه رسانه در ادامه مراسم بيان كرد: نوع نگاه در اين كتاب و رويكرد ويژه موجود در آن اين است كه اين كتاب شرافتش را از نويسندگانش دارد بهطوري كه به موضوع رسانه دارد.
وي با انتقاداتي از شهرام گيلآبادي عنوان كرد: گيلآبادي از زير بار نوشتن و تئوريزه كردن شانه خالي ميكند. كه اين ناشي از قدرت خلاق وي است. چارچوب شكني يكي از ديگر ويژگيهاي وي است كه اين براي من بسيار قابل احترام است البته به شرطي كه محل بروز و ظهور آن در حد يك نظريه و يا نظريهپردازي باشد.
وي ادامه داد: درك فلسفي و هنري گيلآبادي بهگونهاي كه با پيشينه خاصي وارد حوزه ارتباطات شده است و زيباييشناسي به روششناسي كيفي از خصوصيات بارز آن است.
وي با اشاره به نقش مهم رسانه و ارتباطات عنوان كرد: اگر ارتباطات نباشد فرهنگ نيز امكان تداوم حيات ندارد و متاسفانه كساني كه اين حوزه را در دست دارند با پيشينه مهندسي و رياضي وارد شدهاند.
گيويان بيان كرد: گيلآبادي در اين كتاب با يك دانش فلسفي و نگاه بومي و ايراني وارد حوزه ارتباطات شده و اميدواريم علم و عمل را با هم در اين كتاب داشته و به آن برسيم.
وي با اشاره به نقش مهم آگاهي و اهميت بسيار بالاي آن تصريح كرد: در دنياي كنوني آگاهي اهميت بسيار بيشتري نسبت به گذشته پيدا كرده است و آنچه مهم است اين است كه آگاهي نسبت زيادي با قدرت پيدا كرده است.
گيويان افزود: امروزه علم با سازمانهاي علمي معنا پيدا ميكند و ميدانيم كه علم فعاليت سازماني است بنابراين آنچه در حال حاضر به عنوان سياست علمي وجود دارد در واقع مداخله كشورها براي شكلگيري آگاهي براي طرحهاي اداره يك كشور ا ست.
گيويان در پايان اظهار داشت: مشكل اصلي ما در حوزه ارتباطات سختافزاري نيست، بلكه نرمافزاري است، بنابراين بايد افراد فني را بسيج كنيم تا در اين حوزه مقدماتي را ايجاد كنند كه منجر به توليد نظريههاي داخلي باشد.
* تاكيد عصر «معماري امواج» در پيشبرد اهداف متعالي انقلاب
پس از آن دكتر نورالله مرادي يكي ديگر از اساتيد دانشگاهي و از كارشناسان بزرگ فرهنگ و رسانه بيان كرد: كتاب «عصر بيسرزمين» با اينكه اسمش شاعرانه است ولي سبك آكادميك دارد و بيانگر فضايي رسانهاي است.
وي افزود: اين كتاب در غالب كارهاي تحقيقاتي دانشگاهي است و گامي نخست براي مخاطب دوران كارشناسي محسوب ميشود.
مرادي عنوان كرد: اين كتاب به قدري سليس است كه اجازه تحليل به خوانندگان خود را داده و با توجه به تاكيد عصر معماري امواج ميتوان بدون هيچ تبليغاتي آنچه شامل اهداف متعالي انقلاب است را پيشبرد.
* امضاي دفتر قلم زرين توسط اساتيد حاضر در اين مراسم
در پايان لوح تقديري به نويسنده اين كتاب و دستاندركاران آن از سوي فرهنگسراي رسانه ارائه شد و پس از آن دفتر قلم زرين توسط محسن رضايي، شهرام گيلآبادي، دكتر نورالله مرادي و دكتر عبدالله گيويان براي درج خاطره رونمايي كتاب «عصر بيسرزمين» امضا شد./ي2