علي شهبازي در گفتگو باگروره استانهاباشگاه خبرنگاران فروش و صادرات فرش دستباف اصفهان در سال جاري دچار سير نزولي شده چرا كه قيمت مواد اوليه اين كالا به دليلي اتكاي آن به مواد وارداتي تا هفتاد درصد افزايش داشته است.
وي از فعاليت 22 شركت تعاوني در حيطه فرش دستباف روستايي خبر داد و افزود: حدود 60 هزار بافنده فرش در استان به كار مشغولاند اما عمده توليد فرش روستايي و به عبارت بهتر فرشهاي دستباف در مناطق روستايي، شهرهايي با بافت روستايي و نيز حومه هاي كلان شهر اصفهان صورت ميگيرد.
مديرعامل اتحاديه شركتهاي تعاوني فرش دستباف روستايي استان اصفهان يادآور شد: قاليبافي كارگاهي بهدلايل فرهنگي در نواحي روستايي استان اصفهان توفيقي بدست نياورد و همچنان اين قشر علاقهمند به فرش بافي در منازل هستند.
شهبازي در خصوص علت اين امر گفت: اقتصاد روستايي بر سه ركن،كشاورزي، دامپروري و قالي بافي است و هنر فرش بافي در استان اصفهان توسط زنان انجام شده و اين قشر به دليل آنكه فعاليت كارگاهي مانعي براي آزادي عمل آنان در محيط هاي كشاورزي مي شود آنان قالي بافي در منزل را ترجيح میدهند.
وي افزود: البته در استان آذربايجان غربي به دليل علاقه مردان به اين هنر فعاليت كارگاهي در روستاهاي آن رواج يافته است.
اين كارشناس صنعت – هنر فرش يادآور شد: البته افزايش ميزان تحصيلات در دختران روستايي و تغيير سبكهاي زندگي نيز بر كاهش ميل بانوان به فعاليت در اين عرصه نيز اثر گذار بوده است.
شهبازي افزود: علمي و دانشگاهي شدن رشته فرش با هدف ورود فارغ التحصیلان از حدود 10 سال گذشته تاكنون را اقدام مثبتي ميدانم اما معتقدم كه اين كار را دير شروع انجام شد.
موانع اداري صادرات افزايش يافته است
وي با بيان اينكه در 20 سال اخير جمعيت 130 هزار نفري بافندگان فرش روستايي به 60 هزار نفر كاهش يافه است، اظهار داشت: از سال 1391 تا كنون صادرات اين كالا از استان و كشور در حد صفر رسيده است چرا كه علاوه بر افزايش قيمت مواد اوليه بوروكراسي اداري همانند وقت گير بودن صدور مجوزهاي بازرگاني و امور گمركي افزايش داشته است.
نايب رئيس اتاق تعاون استان اصفهان اظهار داشت: طرح بيمه قالي در سال هاي اخير گامي مثبت است و تسهيلات خوبي نيز به توليدكنندگان فرش دستباف اعطا شده است.
اصالت فرش ايراني رقيب فرش چيني
شهبازي از اجراي 12 سبك فرش بافي در استان خبر داد و گفت: بيشترين فرش دستباف روستايي استان در كاشان، آران و بيدگل و نجف آباد توليد ميشود.
وي يادآور شد: علي رغم آنكه كشور چين رقببي براي توليد فرش ايراني محسوب مي شد اما امروزه به دليل اصالت در بافت، محصولات فرش ايراني در بازار هاي چين جايگاه خاصي را به خود اختصاص داده است./ش