حسن روحانی در نخستین گفتگوی تلویزیونی خود از آماده شدن طرح کوتاه مدت رونق اقتصادی در 35 بند و تسهیلات جدید بانکی و گمرکی برای تولید کنندگان خبر داد ، وعده های جدید در عرصه نفت و گاز و کشاورزی داد و در سیاست خارجی سوریه را خط مقدم مبارزه با استکبار خواند و تاکید کرد که در حل موضوع هسته ای فرصت طرف های مقابل در برابر ایران نا محدود نخواهد بود.


 

به گزارش گروه استانها باشگاه خبرنگاران، نخستین گفتگوی تلویزیونی حسن روحانی رئیس جمهور دولت یازدهم با مجری گری علی اکبر عبد الرشیدی از شبکه اول سیما پخش شد.

روحانی در آغاز این گفتگو گفت : ضمن درود به همه ملت ایران، زن و مرد، پیرو و جوان، اقوام و اقلیتها و روستانشینان و شهری ها، فرارسیدن هفته کرامت و میلاد کریمه اهل بیت و امام هشتم را تبریک می گویم .

وی همچنین با اشاره به حادثه تاسف بار شب گذشته در اتوبان تهران قم و کشته و مجروح شدن عده ای از هموطنانمان به خانواده درگذشتگان تسلیت و برای جراحت دیده گان آرزوی بهبود و سلامت کرد.

رئیس جمهور افزود: دولت در زمینه این حادثه به وظیفه خود عمل کرده و دستورات موکدی به وزارت کشور و راه و مسکن و شهرسازی داده است تا در این زمینه حادثه رخ داده را بررسی کنند.

که شاهد چنین حوادثی نباشیم؛ همچنین به وزیر بهداشت دستورداده شده که در این زمینه به حادثه دیدهگان رسیدگی شود.

رئیس قوه مجریه با بیان اینکه دولت هفته های اولیه کار خود را می گذراند عنوان کرد: خدا را شاکریم که در هفته های گذشته تلاششد تا اقدامات و وظایفی که بر عهده دولت بود عملی شود.

روحانی گفت: وزرا به مجلس معرفی شده و رای اعتماد گرفتند دولت تشکیل شد و 3 هفته کاری از کار دولت گذشته است، امشب خوشحالم که به یکی از وعده هایم یعنی تاکید بر اینکه به مردم کشورمان گزارش دهی خواهم کرد عمل می کنم.

در ارزیابی ها مشکل را در مسائل اقتصادی و روابط خارجی دیدیم

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه این دولت، دولت پاسخگو خواهد بود تصریح کرد: گزارشهایی که دولت به مردم ارائه می کند بر مبنای تبلیغات نبوده و براساس تشریح وقایع تلخ و شیرین است.

وی در پاسخ به اینکه با این گزارش دهی چه هدفی دنبال می شود ادامه داد: کشور متعلق به مردم و دولت خادم مردم است، خادم باید در برابر اربابان خود در هر قسمتی گزارش دهد.

وی با بیان اینکه گزارش دهی ما در بخشهای مختلف خواهد بود افزود: دولت سخنگو دارد، بخشی از مطالب از طریق سخنگو، بخشی از طریق وزرا و مسوولان و بخشی هم به طور مستمر از سوی رئیس جمهور به مردم منتقل خواهد شد.

روحانی تصریح کرد: اعتقادداریم مردم باید از آنچه انجام می دهیم با خبر شوند، ما را نقد و نصیحت کنند؛ دولت خدمتگزار ملت است و توقع دارد ملت ضمن حمایت دولت را در مسیری که خواسته آنها است هدایت کند.

رئیس جمهور در پاسخ به اینکه آیا از عملکرد دولت در 3 هفته گذشته راضی هستید پاسخ داد قضاوت آن با مردم است تلاش ما بر این است که همه توان خود را برای خدمت به کار گیریم که امیدواریم مقبول خدا و ملت باشد و بنده و همکارانم رضایت مردم را در شرایط سختی که کشور با آن مواجه است جلب کنیم.

رئیس قوه مجریه، در پاسخ به اینکه آیا به همین اندازه که در معرفی وزرا سریع عمل کردید در بررسی اوضاع کشور هم سریع عمل کرده و در این زمینه مطالعه و جمع بندی دارید گفت: ما در سه بخش این مطالعات را انجام دادیم، بخش اول گروه کاری بود که در دوره رقابتهای انتخاباتی ارزیابی وضع کشور را انجام می داد، مسئول کار آنها همین برنامه های دولت تدبیر و امید بود .

وی با اشاره به بخش دوم این مطالعات افزود: بخش دوم پس از اعلام نتیجه آراء بود که رئیس جمهور لازم می دید گروه های  کاری جدیدی تشکیل دهد که این گروه ها شامل 5 گروه و در بخشهای مختلف سیاست داخلی، سیاست خارجی، اقتصادی، فرهنگی، داخلی و امنیتی کار را شروع کردند که توسط آنها مجموعه بسیار ارزشمندی تهیه شد.

روحانی با بیان اینکه بخش سوم مطالعات بعد از تشکیل دولت انجام شد گفت: در این بخش همه وزراء کار خود را شروع کرده و نتیجه اقدامات خود را به رئیس جمهور گزارش می دهند.

وی تصریح کرد: وعده من این بوده که ظرف 100 روز اول کشور را آن چنان که تحویل گرفته ام به مردم گزارش دهم.

رئیس جمهور همچنین در پاسخ به اینکه آیا الان وقت آن نیست که گزارشهایی از وضع کشور بدهید گفت: در همه ارزیابیها مشکلات اساسی را در 2 بخش اقتصادی و روابط خارجی دیدیم .

تورم نقطه به نقطه 44 درصد است

وی با بیان اینکه در اقتصاد کشور شرایط رکود تورمی حاکم شده عنوان کرد: این مساله به دلیل آن است که بانک مرکزی و مرکز آمار رشد اقتصای د کشور را در سال91 منفی اعلام کرد، البته بانک مرکزی رقمی را و مرکز آمار رقم دیگری را اعلام کرده  است.

وی درباره ارقام اعلام شده گفت: رقم اعلام شده  از سوی مرکز آمار منفی 5.4 و رقم اعلام شده از سوی بانک مرکزی در 6 ماهه اول سال بدون نفت منفی 2.2 است که البته این رقم با در نظر گرفتن نفت مقداری افزایش می یابد، البته ما فکر می کنیم رقم بانک مرکزی به رقم مرکز آمار نزدیک است.

روحانی همچنین درباره ارقام تورم گفت: تورم نقطه به نقطه حدود44 درصد و تورم سالانه در پایان مرداد 39 درصد است که نشان می دهد کشور از لحاظ تورم و رکود در شرایط ویژه ای است که در این شرایط کار بسیار سخت است.

رئیس قوه مجریه با بیان اینکه اگر فقط رکود باشد با سیاست انبساطی و اگر فقط مشکل تورم باشد با سیاست انقباظی می توان به جنگ آن رفت عنوان کرد: الان هر دو وجود دارد البته این مساله بدان معنی نیست که دولت ناامید شده و به دنبال راهکار نباشد بلکه ما برنام های بلند مدت و کوتاه مدت در نظر داریم.

روحانی ادامه داد: دولت در زمینه بودجه و یارانه اقداماتی انجام داده و از انجام می دهد که به نتایج فوری دست پیدا کند، در برنامه امشب به آنها اشاره خواهم کرد.

رئیس جمهور درباره وضعیت بودجه گفت: بودج هدر 10 سال گذشته از 25 هزار میلیارد تومان به 210 هزار میلیارد تومان رسیده یعنی 8 برابر شده است در حالی که قیمت اجناس 5 برابر شده، یعنی هزینه های دولت از آنچه به عنوان قیمت اجناس اعلام شده پیشی گرفته است و دولت در زمینه انبساط بودجه قدمهایی را برداشته که با مشکلاتی مواجه شده است.

رئیس جمهور خاطر نشان کرد: بعد از اینکه منبع نفتی بخاطر تحریم دچار مشکل شد یا باید مالیاتها را بالا ببریم که در شرایط رکود سخت است و یا باید خدمات مختلف از جمله خدمات آموزشی، بهداشتی، اجتماعی و امنیتی را کاهش دهیم که شدنی نیست.

وی گفت: به همین دلیل ابتدا سوال ما از دولت قبلی  و معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی این بود که آیا بودجه 210 هزار میلیارد تومانی شدنی است؛ در خوشبینانه ترین شرایط 130 هزار میلیارد این رقم بودجه محقق خواهد شد.

روحانی با اشاره به اینکه در شروع کار دولت، معاونت برنامه ریزی برنامه ها را به طور مجدد بررسی کرد گفت: بعد از این بررسی ها به این نتیجه رسیدیم که همان 130 هزار میلیارد تومان محقق شدنی است؛ برای اینکه بتوانیم با رکود مبارزه و در زمینه برنام های عمرانی گام هایی را پیش ببریم منابع جدیدی را در بودجه در نظر گرفتیم.

روحانی گفت: رقم 150 هزار میلیارد تومان را به عنوان اصلاحیه به مجلس ارائه کردیم که اگر تصویب شود 60 هزار میلیارد از آنچه قبلا اعلام شده کمتر خواهد بود، این اولین قدم شفاف سازی است که دولت به ملت قول داده بود.

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه این دولت دولت راست گویان است خاطر نشان کرد: همه واقعیتها چه واقعیتهایی که خوشحال کننده است و چه آنهایی که خوشحال کننده نیست اعلام خواهیم کرد.

ماموریت وزارت اقتصاد برای تهیه مبارزه با رکود و تورم در شش ماه

در ادامه رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که با این وضعیت بودجه جدید احتمالا شما در بخش هایی مانند اشتغال، پرداخت دستمزدها و سرمایه گذاری ها ممکن است دچار تاثیراتی باشد؛ آیا این ها را در طرح جدید مورد بررسی اصلاح می کنید و یا این تاثیرات اجتناب ناپذیر خواهد بود گفت: در شرایط رکود تورمی راه حل های اساسی راه حل های میان مدت و مدت است.

وی افزود: ما تقریبا برنامه اصلی مان باید در بودجه سال 1393 شروع شود و از هم اکنون به وزارت اقتصاد و دارایی و ستاد اقتصادی دولت اعلام شده که ظرف شش ماه برنامه های میان مدت و بلند مدت را برای مبارزه با رکود و تورم تهیه کند و به دولت ارائه دهد.

وی با اشاره به اقدامات کوتاه مدت برای رفع مشکلات اقتصادی ادامه داد: دولت همچنین راه حل های کوتاه مدت اقتصادی دارد که از همین هفته آن را آغاز می کند البته همه جا ما نیاز به حمایت مردم، حضور مردم و مشارکت مردم داریم چرا که بدون حضور آنان مشکلات قابل حل نخواهد بود اما با حضور و تلاش مردم و اتکاء خداوند همه مشکلات زود یا دیر قابل حل خواهد بود.

طرح کوتاه مدت رونق اقتصادی آماده شد

در ادامه مجری پرسید حدود 17 روز پیش شما و وزرا که به مرقد امام (ره) برای زیارت رفته بودند اعلام کرده بودید که ظرف دو هفته راه کار های گسترده ای را برای حل مشکلات مختلف از جمله مشکلات اقتصادی ارائه می کنید. یکی دو مورد به این راه حل ها اشاره کردید آیا خطوط کلی این راه حل ها تهیه شده است که رئیس جمهور پاسخ داد: من در هفته دولت به مردم اعلام کردم در اولین جلسه دولت از دولت و ستاد اقتصادی آن خواهم خواست که ظرف 15 روز طرحی را به دولت ارائه کند که در این طرح موانع اصلی در زمینه رونق اقتصادی اعلام شود و راه حل های کوتاه مدت نیز در این طرح ارائه شود که اسم این طرح را باید بگذاریم طرح رونق اقتصادی برای کوتاه مدت که ما برای بلند مدت طرح دیگری داریم.

وی تصریح کرد: ظرف 15 روز در یکشنبه همین هفته طرح ستاد اقتصادی دولت که در جلسات متعدد مورد بررسی قرار گرفته بود در جلسه هیئت وزیران مطرح شد و این طرح در 25 بند به صورت عمومی، 9 بند ویژه بانک مرکزی و یک بند هم برای پایش که وزارت اقتصاد و دارایی ماهانه یک بار به هیئت وزیران گزارش دهد. در آن آمده است که در اختیار عامه مردم توسط سخنگوی دولت قرار خواهد گرفت.

وی با بیان این که من در این گفتگو چند مورد از این طرح را خواهم گفت: اساس این کار روان سازی تولید، اشتغال زایی، کاهش تشریفات اداری است. یک اصطلاحی بود که می گفتند ما دو تحریم داریم یکی تحریم داخلی و یکی تحریم خارجی و ما فعلا می خواهیم تحریم های داخلی را از میان برداریم.

ابلاغیه جدید به بانکها برای تسهیل واردات تولید کنندگان

 در ادامه رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که این تحریم های داخلی چیست آیا منظور دیوان سالاری است اظهار داشت: مثلا برای کسی که می خواهد برای تولید، مواد اولیه وارد کند یا ماشین آلات خریداری کند در سال های اخیر دیدیم که دلار 1000 تومانی رفت به مرز سه برابر، از یک طرف اگر تولید کننده بخواهد ماده اولیه وارد کند باید نقدینگی اش سه برابر شود و از طرفی به خاطر معضلاتی که در کشور بود و عدم پیش بینی آینده و قطعیت اقتصاد بانک ها نگران بودند اگر یک تولید کننده به بانک مراجعه می کرد که اسناد اعتباری را گشایش کند 10 درصد قیمت آن کالا را به عنوان سپرده در اختیار بانک می گذاشت و کالا خریداری می کرد و بعد با بانک تصویه حساب می کرد که به خاطر این التهابات اقتصادی این رقم 10 درصد تا 130 یا 135 درصد افزایش یافت.

وی تصریح کرد: این مانع بزرگی برای تولید شد چرا که تولید کنندگی چنین نقدینگی ندارد که بخواهد 130 درصد به عنوان ودیعه در بانک بگذارد که اسناد اعتباری اش گشایش پیدا کند.

وی با اشاره با بیان این که یکی از مصوبات روز یکشنبه این بود که بانک ها تا 30 درصد از مشتری برای اعتبار اسنادی ودیعه کسب کنند گفت: با توجه به اعتباری که تولید کننده در بانک دارد از 15 تا 30 درصد از آن ودیعه بگیرد که فکر می کنم این گشایش زیادی خواهد بود و نظام بانکی آماده است و این دستورالعمل در همین هفته به بانک مرکزی ابلاغ شده و به بانک ها ابلاغ خواهد شد.

روحانی با بیان این که هر مشکلی برای تولید کننده به وجود آید هزینه آن را باید مصرف کننده بپردازد افزود: این ممکن است به عنوان راه حل برای تولید کننده شناخته شود اما در نهایت مشکلات مصرف کننده نیز و مشکلات مصرف کننده و مردم نیز برطرف خواهد شد.

تسهیلات جدید گمرکی برای وارد کنندگان

رئیس جمهور با مثالی در این زمینه ادامه داد: یک تولید کننده ممکن است کالایی را وارد کرده و وارد گمرک شده و حالا باید حقوق ورودی پرداخت کند و این یک نقدینگی جدید می خواهد بنابراین جنس در گمرک باقی می ماند. یکی از مصوبات ما این بود که اگر وارد کننده و تولید کننده برای حقوق ورودی کالایش به گمرک بدهکار است گمرک به اندازه بدهکاری معادل همان کالایش را نگهدارد و بقیه را آزاد کند.

مجری نیز پرسید ممکن است این کالا دارو باشد که رئیس جمهور گفت: برای دارو ما تسهیلات بیشتری قائل هستیم.

وی افزود: همه مواردی که تولید کننده کالایی را وارد کرده اگر بدهکار است به اندازه بدهکاری اش کالا در گمرک نگهداری شود و بقیه کالایش ترخیص شود که این بسیاری از کالاهایی که در کمرگ انباشته شده آزاد می شود و به بازار می آید و رونق در تولید ایجاد می شود.

روحانی با بیان این که رونق در تولید یعنی اشتغال گفت: با رونق تولیدی و اشتغال می توانیم از شرایط کنونی به خوبی عبور کنیم. مثلا گاهی وقت ها جنسی وارد شده و اسناد با جنسی که وارد شده از لحاظ قیمت مقداری اختلاف دارد.

وی افزود: در گمرک 5 درصد اختلاف معقول بود و می توانستند کالا را آزاد کنند و ما برای این که تسهیلی برای تولیدکنندگان بشود این 5 درصد را 10 درصد کردیم و یا کالایی وارد می شود و این کالا برای انتقال از بانک عامل دچار مشکل بود و چون تصویه حساب نهایی را بانک عامل نمی داد، گمرک کالا را نگه می داشت و می گفتیم وقتی تولید کننده همه موارد را پرداخت کرده و مشکل بانک عامل وجود دارد کالایش آزاد شود و در اختیار وارد کننده قرار گیرد.

رئیس جمهور با بیان این که ما در بعضی موارد به گمرک اختیاراتی داده ایم که مشکلات را حل کند گفت: ما در برخی از این مصوبات آورده ایم که از تشریفاتی که در مراحل مختلف در گمرک وجود دارد کاسته شود و این برنامه ریزی ظرف مدت کوتاهی ارائه شود.

وی با بیان این که همان طور که برای مسافر لاین سبز وجود دارد برای تولید هم یک خط ارزیابی جدیدی مشخص شود اظهار داشت: بسیاری از تشریفات گمرکی که ضروری نبوده است کاهش دادیم. البته در زمینه رونق اقداماتی دیگری هم در این مصوبه صورت گرفته است ازجمله قانون محیط کار که قبلا مجلس شورای اسلامی در سال 90 تصویب کرده بود این قانون برای رونق محیط کسب و کار تصویب شده است اما آئین نامه های اجرایی اش باقی مانده است در حالی که این می تواند به فضای کسب و کار رونق دهد که در این مصوبه آمده است ظرف دو ماه دستگاه های مربوطه این آئین نامه ها را تهیه کنند و برای تصویب نهایی ارائه کنند و می تواند این فضا را کاملا تغییر دهد.

تسویه حساب دولت با پیمانکاران

رئیس جمهور با اشاره به جلسات بخش خصوصی، اتاق بازرگانی و مقامات دولتی گفت: این جلسات قبلا تشکیل نمی شد اما در این دولت این جلسات تشکیل شده است و این کار ادامه پیدا می کند یعنی دولت همه تسهیلاتی که لازم است را در اختیار بخش خصوصی قرار می دهد.

وی افزود: مثلا یکی از مصوباتی که در جلسه هیئت دولت بررسی شد مشکلی است که پیمانکاران دارند. پیمانکاری آمده سدی ساخته، جاده ای ساخته و از دولت طلب دارد بنابراین حقوق کارگر را نمی تواند پرداخت کند که این مشکل مردم می شود. لذا در این مصوبه آمده است دولت باید همان معاونت برنامه و نظارت راهبردی، تمام بدهی دولت را بپردازد چون آمارها و ارقام متفاوتی وجود دارد. تمام حساب ها تسویه و ظرف دو ماه ارائه شود.

وی تصریح کرد: این که پیمانکار احساس کند از دولت طلبکار است و دولت او را رها کرده از لحاظ روحی و ذهنی دچار مشکل می شود و دیگر نمی تواند تولیدی صورت گیرد و ما برای رفع این مشکل دستورالعملی داده ایم که راه های تسویه حساب این پیمانکاران مشخص شود.

 

وعده وزیر نفت برای افزایش روزانه 30 میلیون مترمکعب تولید گاز

روحانی در پاسخ به این سوال مجری برنامه که دولت چه اقداماتی در حوزه نفت و گاز برای افزایش بهره برداری ها و مقابله با تحریم صورت داده است اظهار کرد: اقدامات بسیاری پس از حاکم شدن دولت یازدهم در این زمینه ها انجام شده است. دولت تلاش می کند در پارس جنوبی هرچه زودتر زمینه بهره برداری از فازهای 12 تا 17 را مهیا کند و در چند ماه آینده در این زمینه به نتیجه برسد از طرفی وزیر نفت هم قول داده است تا پایان سال روزانه 30 میلیون متر مکعب بر تولید گاز افزوده شود.

وی افزود: دولت تلاش دارد که در حوزه نفتی نیز به تولید روزانه 4 میلیون بشکه برسد و برای صادرات و مقابله با تحریم نیز برنامه ریزی هایی صورت خواهد گرفت همچنین در پالایشگاه خلیج فارس اقداماتی انجام خواهد شد که نیاز به واردات بنزین در آینده را برطرف می کند.

رئیس جمهور در پاسخ به سوالی درباره اقدامات دولت در بخش کشاورزی نیز تصریح کرد: در بحث کشاورزی این هفته در شورای اقتصاد تصمیمات مهمی اتخاذ می شود چون در محصولات اساسی مثل گندم، جو، برنج و ذرت کمبودهای زیادی داریم و متاسفانه امسال باید از 10 میلیون تن گندم مورد نیاز 7.5 میلیون تن آن را وارد کنیم.

تصمیات جدید برای افزایش نرخ خرید گندم در دوهفته آینده

وی مشکلات مربوط به کود و خرید تضمینی از کشاورزان را از دیگر مسائل مهم بخش کشاورزی که دولت درباره آن تصمیم گیری جدی خواهد کرد دانست و در پاسخ به این سوال که برخی کشاورزان می گویند قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی از سوی دولت نسبت به خرید خارجی کمتر است گفت: امیدواریم در این هفته یا هفته آینده بحث قیمتها بررسی شده و مشکلات حل شود تا کشاورزان به میدان بیایند.

روحانی ادامه داد: بنده پس از انتخابم از سوی مردم به دولت دهم توصیه کردم که قیمت خرید تضمینی گندم افزایش پیدا کند که این کار انجام شد که از 700 تومان به 800 تومان رسید امیدواریم مشکلاتی که در بحث قیمت وجود دارد نیز حل شود. بنده به روستاییان عزیزی که در این انتخابات رای بالایی به من دادند احساس علاقه زیادی دارم البته مشکلات همه مردم کشور باید حل شود.

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه امنیت قضایی به ویژه در شرایط تحریم برای ما یک موضوع استراتژیک است به مشکلات مربوط واردات محصولات کشاورزی اشاره کرد و یاد آور شد: وقتی کشاورز ما می تواند این محصولات را برای کشور تامین کند حتی با قیمت کمتر بنابر این باید در این راه گام برداریم.

وی اضافه کرد: در بخش کشاورزی و حتی دیگر بخشها یکی از نیازهای اصلی ما به کارگیری ماشین آلات است که البته قیمتهای بالاست و پولی هم در دست نیست برای این مشکل هم چاره ای اندیشیده شده است که اگر ماشین آلات دست دوم باشد و عمرش هم کمتر از 5 سال، مشکلات در این زمینه حل می شود.دولت هم ممانعت های مربوط به واردات در این زمینه برداشته است.

پرداخت یارانه تا پایان سال تغییر نمی کند

رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که یکی از سوالات مهم مردم از شما بحث یارانه هاست آنها می خواهند بدانند که موضوع یارانه در دولت یازدهم به چه شکل ادامه خواهد یافت خاطر نشان کرد: دولت و مجلس می دانند که در منبع درآمدی مربوط به یارانه ها مشکل وجود دارد بر این اساس مجلس تصویب کرد که قیمت حاملهای انرژی 38 درصد افزایش پیدا کند دولت دهم باید آن را از اول تیرماه اجرا می کرد که اجرا نکرد و ما هم این موضوع را اجرا نکردیم چون برای دولت یازدهم مساله اول رونق تولید است.

وی با تاکید بر اینکه تا پایان سال جاری پرداخت یارانه و شکل اجرای آن به نحو کنونی ادامه خواهد یافت عنوان کرد: در مرحله اول اجرای هدفمندی تغییری صورت نخواهد گرفت ضمن اینکه دولت قبل از اجرای مرحله دوم مشکلات و معضلات این بخش را بررسی خواهد کرد و سپس نسبت به چگونگی ادامه یافتن هدفمندی اقدام خواهد کرد.

شیوه و منطق ما در بحث سیاست خارجی نسبت به گذشته تفاوت دارد

"در سیاست خارجی موضوع اعتدال را مطرح کردید این اعتدال به چه معناست" این سوال دیگر مجری برنامه از روحانی بود که وی اینگونه پاسخ داد: بنده موضوع اعتدال را در همه زمینه ها و بخشها اعلام کرده ام. در سیاست خارجی تعامل سازنده را به عنوان نحوه ادامه کار مطرح کردم ضمن اینکه شیوه و منطق ما در بحث سیاست خارجی نسبت به گذشته تفاوت دارد در همین خصوص رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر گفتند که نرمش، انعطاف و مانور هنرمندانه و قهرمانانه.

وی یادآور شد: سیاست خارجی این دولت با یک آغاز خوب روبرو شد. در مراسم تحلیف رئیس جمهور بیش از 50 هیات از کشورهای مختلف برای اولین بار حضور یافتند که 11 هیات در بالاترین سطح و سایر هیاتهای شرکت کننده در صف وزیران و نمایندگان ویژه حضور داشتند.

رئیس جمهور تاکید کرد: البته این فضای جدید  را در داخل و خارج از کشور مردم آفریدند و با حضور و نشاطشان پیام مهمی به جهان دادند که بسیاری آن را شنیدند و آنهایی هم که این پیام را دریافت نکرده و نخواستند بشنوند ناچار هستند که آن را بشنوند.

وی در پاسخ به سوال مجری برنامه در باره پیامهای تبریک ارسال شده برای رئیس جمهور نیز گفت: اگر چند کشور را استثنا کنیم تقریبا همه کشورهای دنیا پس از انتخابات به رئیس جمهور پیام دادند و برخی نیز تماس تلفنی داشتند که به پیام تمامی آنها پاسخ داده شد از طرفی تقریبا کشورهای مهم اروپایی پیام دادند که این پیامها فضای جدیدی در بحث سیاست خارجی بود.

دو سفر خارجی مهم و دیدار های حاشیه ای

روحانی با اشاره به در پیش داشتند 2 سفر خارجی مهم تصریح کرد: اولین سفر خارجی بنده شرکت در سازمان همکاریهای شانگهای در بیشکک قرقیزستان خواهد بود که 5 شنبه عازم این سفر می شوم. در این بین چند ملاقات مهم دارم که یکی با رئیس جمهور سوریه خواهد بود.

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه تلاش دولت این است روابط را با سوریه توسعه دهد درباره ملاقات با رئیس جمهور چین نیز گفت: ملاقات مهم دیگر بنده در این سفر خارجی دیدار با رئیس جمهور چین است روابط با چین هم برای ما اهمیت دارد و هم آنها آمادگی دارند که در بخشهای مختلف کشورمان سرمایه گذاری کنند.

روحانی درباره سفر به نیویورک برای شرکت در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل و اهمیت آن اظهار کرد: بنده توسط دبیر کل سازمان ملل برای شرکت در مجمع عمومی دعوت شده ام بنده در مجمع عمومی سازمان ملل اجلاس خلع سلاح و اجلاس کشورهای غیر متعهد که در سطح وزیران خارجه برگزار خواهد شد سخنرانی خواهم کرد.

وی شرکت در جلسات مختلف دیدار با ایرانیان خارج از کشور و مقیم آمریکا گفتگو با نخبگان و انجام چند مصاحبه را از برنامه های دیگر خود در سفر به نیویورک خواند.

 

درخواست کشورهای 1+5 برای گفتگو با ایران در نیویورک

رئیس جمهور در پاسخ به سوال مجری برنامه درباره اینکه آیا قرار است در نیویورک گفتگویی با اعضای 1+5 صورت گیرد یا خیر اظهار کرد: آنها درخواست داشتند که در حاشیه اجلاس سالانه سازمان ملل گفتگویی صورت بگیرد مقدمات کار برای ادامه گفتگوها با 1+5 از سوی جمهوری اسلامی ایران آماده شده است در این زمینه اولین کار تعیین مسئولیت مذاکره بود که بنده اعلام کردم وزارت خارجه به جای شورای عالی امنیت ملی مسئول مذاکرات خواهد بود.

وی یادآور شد: قدمهای دیگری هم برای آماده شدن مقدمات کار مذاکره برداشته شده است چرا که ما به دنبال گفتگوی جدی با آژانس انرژی اتمی و 1+5 خواهیم بود.

روحانی در پاسخ به این سوال که مذاکرات هسته ای در چه چارچوبی خواهد بود آیا رویه قبلی در این زمینه ادامه خواهد یافت یا خیر عنوان کرد: جمهوری اسلامی ایران به دنبال تحقق همه حقوق خود مبتنی بر مقررات بین المللی و معاهده ان پی تی است خواهد بود و هیچ کس نمی تواند ایران را از حق قانونی خودش محروم کند.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران در چارچوب مقررات بین المللی به دنبال ایجاد احترام و حقوق متقابل خواهد بود بنده اعتقاد دارم اگر طرف مقابل اراده جدی داشته باشد مساله هسته ای در کوتاه مدت قابل حل خواهد بود.

رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که فکر می کیند این اراده جدی در طرف مقابل برای ادامه مذاکرات وجود دارد یا خیر گفت: بنده هیچ وقت نسبت به این موضوع بدبین نبوده ام شرایط دولت جدید شرایطی است که نباید نسبت به مذاکرات بدبین باشد چون اراده راه حل و منطق در این زمینه وجود دارد.

دوره زمانی برای حل مساله هسته ای نامحدود نخواهد بود

روحانی با بیان اینکه در مساله هسته ای پایان کار برای دو طرف باید برد، برد باشد و برد باخت در این بین معنایی ندارد تاکید کرد: فکر می کنم این کار با ملاقات وزیر خارجه ما با دیگر کشورها آغاز شود برخی مقامات درخواست هایی برای دیدار با بنده داشتند که دیدارهایی انجام خواهد شد دنیا بداند این دوره زمانی برای حل مساله هسته ای نامحدود نخواهد بود از این فرصت زمانی باید استفاده کنند و ما هم استفاده خواهیم کرد.

رئیس جمهور درباره شرایط خاورمیانه و موضوع سوریه نیز گفت: منطقه خاورمیانه همیشه شرایط حساسی داشته و اکنون هم این شرایط وجود دارد دشمنان همواره سعی کردند که از طریق دامن زدن به اختلافات طایفه ایی و مذهبی و بحث تروریست مشکلاتی را در منطقه خاورمیانه ایجاد کنند که اکنون این مشکلات برخی کشورها را فرا گرفته است.

سوریه خط مقدم مبارزه با استکبار است

وی با تاکید بر اهمیت جایگاه سوریه یادآور شد: سوریه اهمیت ویژه ای دارد چرا که در خط مقدم مبارزه با ظلم و استکبار قرار گرفته است ما در سوریه طایفه گری و جنگ داخلی را به وضوح مشاهده می کنیم و البته اخیرا هم آمریکاییها به بهانه به کارگرفتن سلاحهای شیمیایی سعی در ایجاد مداخله خارجی در سوریه کردند که البته جمهوری اسلامی ایران به کارگیری سلاح شیمیایی را از سوی هر کسی محکوم می کند.

روحانی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران و به ویژه دولت در قبال مساله سوریه بسیار فعال بوده است خاطر نشان کرد: بنده در این زمینه مذاکره هایی داشتم و پیامهایی را برای برخی کشورها ارسال کردم از طرفی وزیر خارجه با وزرای خارجی حدود 35 کشور جهان و سازمانهای بین المللی رایزنی هایی صورت داد.

وی تاکید کرد: امید جمهوری اسلامی ایران این است که جنگی صورت نگیرد.
احتمال اینکه خطر جنگ علیه سوریه کم شده باشد زیاد است
 
روحانی با بیان اینکه سوریه اهمیت ویژه ای برای منطقه دارد و در خط مقدم مقاومت است افزود : امید داریم جنگی اغاز نشود. علامت هایی مشاهده می کنیم و اگر بتوانیم موضوع جنگ را از منطقه و سوریه دور کنیم گام مهمی برداشته ایم.

رئیس جمهور در ادامه گفتگو تلویزیونی خود در پاسخ به این که به نظر می رسد با پیشنهاد روسیه و نرمش غرب نسبت به این پیشنهاد خطر حمله به سوریه برطرف شده است، ارزیابی شما چیست آیا معقدید این گونه است یا نه گفت: احتمال این که این خطر کم شده باشد بسیار زیاد است البته هنوز نمی توان 100 درصد درباره آن حرف زد.

وی ادامه داد: البته ما با هر اقدامی که در سطح بین الملل برای جلوگیری از جنگ و در چارچوب اصول بین الملل باشد موافقیم.

رئیس جمهور با تاکید بر این که ما مخالف هر گونه استفاده از سلاح شیمیایی در هر کجای دنیا هستیم، خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران به معاهده منع استفاده از سلاح شیمیایی پیوسته و معتقدیم همه کشورهای منطقه باید به آن بپویوندند، هر تلاشی که از سوی جمهوری اسلامی ایران بتواند مانع از درگیری جنگ شود را انجام می دهیم.

روحانی با اشاره به این که اگر جنگی در منطقه در بگیرد آثار مخربی به دنبال خواهد داشت عنوان کرد: این آثار مخرب در ابتدا دامن شروع کنندگان جنگ را می گیرد، ما حمایت نوع دوستانه خود از مردم سوریه را ادامه خواهیم داد.

در پایان این گفتگو رئیس جمهور از ملت ایران به خاطر همه حمایت ها و حوصله ای که برای شنیدن این گفتگو صرف کردند و نیز از رسانه ملی که در مقاطع مختلف چه در دوران رقابت های انتخاباتی و چه پس از آن نقش ارزشمندی داشته است تشکر کرد.

رئیس قوه مجریه همچنین قول داد که این برنامه و گفتگو از طریق رسانه ملی با مردم در فاصله های نه چندان دور و کوتاه ادامه داشته باشد تا گزارش های لازم را به مردم ارائه کند./ش

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.