به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران قم، زن جوان همراه با دختر و پسرش از این مشاور املاک به مشاور املاک دیگری میروند، در هر بنگاه بیشتر از چند لحظه نمیمانند چون جواب همه یک کلمه است «با این قیمت نداریم»؛ گرمای هوا و ناامیدی از پیدا کردن خانه خسته و کلافهشان کرده دخترک بغض کرده وخسته شده؛ به مادرش نگاه میکند او حال بهتری ندارد باید به فکر بیشتر کردن پول باشد با این مبلغ خانهای پیدا نمیشود.
هر سال تابستان با بالا رفتن دمای هوا قیمت خانههای اجارهای هم بالا میرود؛ پیدا کردن یک چهاردیواری راحت یا حتی آلونک 50 – 60 متری برای یکسال زندگی رویای دست نیافتنی مستاجران شده است؛ دیگر حکایت «اجاره نشینی، خوش نشینی» تمام شده و خانه به دوشان با اجاره بهای سرسام آور مجبورند هر سال به منطقهای پایینتر بروند و به حاشیه شهر پناه ببرند، تازه اگر سرپناهی پیدا کنند.
زن و شوهر جوانی که در حال خواندن موردهای اجاره نصب شده روی شیشه مشاور املاکی هستند، با ناامیدی به خبرنگار ما میگویند: نزدیک به 20 بنگاه رفتیم رقمها همه نجومی است، با این پولی که ما داریم هیچ موردی پیدا نمیشود.
مرد جوان قیمتها را برای من مرور میکند؛ آپارتمان 55 متری پردیسان 270 هزار تومان اجاره، آپارتمان 35 متری باجک 5 میلیون رهن و 400 هزار تومان اجاره، آپارتمان 65 متری بلوارامین پنج میلیون رهن و 600 هزار تومان اجاره، زیر زمین 60 متری بلوارامین دو میلیون رهن و ماهی 430 هزار تومان اجاره.
وی ادامه داد: صاحبخانهها هر قیمتی که بخواهند برای ملک خود تعیین میکند و مهم نیست مستاجران توان پرداخت آن را داشته باشند یا نه؛ اگر مدتی هم خانههایشان خالی باشد صبر میکنند تا مستاجری پیدا شود که خانه آنها را با قیمت بالا اجاره کند.
نایب رییس صنف مشاوران املاک قم با بیان اینکه نرخهای اجاره بها کارشناسی نیست گفت: متاسفانه قوانینی برای تعیین نرخ اجاره بها وجود ندارد. در مواردی که بر اساس درخواست موجر و مستاجر مورد اجاره تمدید شود پیشنهاد ما افزایش 20 درصدی اجارهبها است.
عباس رشیدی با بیان اینکه نظارت بر قیمت منازل مسکونی از وظایف اتحادیه مشاوران املاک نیست، اظهار کرد: تعیین نرخ کمسیون بنگاههای مشاور املاک و رسیدگی به تخلافات این بنگاهها از وظایف اتحادیه است.
وی با اشاره به محترم شمردن نظر مالک مسکن در تعیین مبلغ رهن و اجارهبها گفت: قانون مالیات بر منازل مسکونی خالی در استان قم اجرا نمیشود که البته به نظر اجرای صحیح آن مشکلات زیادی دارد.
رشیدی با اشاره به قیمت بالای مسکن و ناتوانی مردم برای خرید آن گفت: استهلاک ملک، مالیات بر دارایی و مالیات بر اجاره از مشکلات صاحب خانهها است.
بهانههای افزایش قیمت اجاره بها
شواهد نشان میدهد مالکان مسکن نرخ سکه و دلار را بهانه برای نوسان نرخ اجاره بها میکنند، حتی این بهانه قیمت مرغ و تخم مرغ را هم شامل میشود؛ صاحبخانهها میخواهند تقاص تورم را از مستاجران بخت برگشته بگیرند.
یکی از مشاوران املاک شهر قم با اشاره به جهش 70 درصدی قیمت اجاره بها از سال 90 به 91 گفت: با توجه به رشد بالای قیمت در سال گذشته و روی کار آمدن دولت جدید، در 6 ماهه نخست سال نرخ اجارهبها رشد چشمگیری نداشته است.
لطیفی بیان کرد: با توجه به تعطیلی مدارس بیشترین حجم جابهجایی در تابستان صورت میگیرد؛ اما افزایش اجاره بها مربوط به فصل خاصی نمیشود و این اتفاق در طول سال رخ میدهد.
وی تحولات اقتصادی و سیاسی، عدم هماهنگی بازار عرضه و تقاضا را از عوامل افزایش اجاره بها دانست.
لطیفی با اشاره به اینکه احداث منازل مسکونی با عنوان مسکن مهر نتوانسته نقشی در کاهش قیمت اجاره بها داشته باشد ابراز کرد: با توجه به دوری مسافت مسکن مهر از مرکز شهر و نبود حداقل امکانات رفاهی، بسیاری از این منازل خالی است و مالکان آن تمایلی به سکونت در آنها ندارند.
وی با اشاره به بازار عرضه و تقاضای مسکن گفت: جوانان برای ازدواج منتظر مسکن نمیمانند، بعد از تشکیل خانواده نیاز به سرپناه دارند در نتیجه ما با حجم زیادی از متقاضیان روبهرو هستیم در حالی که عرضه مسکن از تقاضای آن کمتر است.
لطیفی با اشاره به افزایش تورم گفت: با افزایش قیمتها و به تبع آن بالا رفتن ارزش مسکن صاحب خانه انتظار دریافت اجاره بهای بیشتری دارد.
وی در پاسخ به این سئوال که تمایل شهروندان به رهن منزل است یا پرداخت اجاره بها گفت: این مسئله بستگی به توان مالی افراد دارد کسانی که ماهیانه درآمد ثابتی دارند تلاش میکنند با پرداخت پول بیشتر منزلی را رهن کنند اما برخی از افراد که با پول خود کار میکنند تمایل به پرداخت اجاره بها دارند.
لطیفی صاحبخانهها را تعیین کننده نرخ اجاره بها میداند و بیان میکند: مشاوران املاک در کاهش یا افزایش مبلغ نقشی ندارند به علاوه اینکه نزدیک به 50 درصد معاملات رهن و اجاره منازل توسط خود افراد یا نگهبانی مجتمعها تنظیم میشود.
از او میپرسم با توجه به سابقه چند ساله در این بازار به نظر شما چه راهکاری برای کاهش قیمت مسکن وجود دارد، میگوید: هماهنگی عرضه و تقاضا به صورت ساخت بیشتر مسکن که بتواند نیاز جامعه را پاسخگو باشد تنها راه حل کاهش قیمت مسکن است.
آنچه مسلم است اگر دولت گامی در بازار مسکن بر ندارد و واحدهای مسکونی ارزان قیمت در اختیار مستاجران قرار ندهد و نظارتی بر افزایش نرخ اجاره بهای مسکن نداشته باشد این آشفته بازار سر و سامان نمیگیرد./س
گزارش: سعیده سخایی