به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران قم، ساندویچی در دست گرفته که تقریبا صورتش را نمیتوان دید، چنان با ولع میخورد که سس از انگشتانش جاری شده و کم کم روی زمین هم میریزد.
شش یا هفت ساله به نظر میرسد اما هیکلش درشتتر نشان میدهد، آنقدر از خوردن فست فود لذت میبرد که گویی سالهاست چیزی نخورده و امشب قرار است تمام گرسنگیش را بر طرف کند، حالا بماند که چگونه در میان لقمههایش نوشابه را سر میکشد.
ظرف بزرگ سیب زمینی سرخ کرده سمت راست و قارچ سوخاری در سمت چپش قرار گرفته که هر از گاهی ناخنکی هم به آنها میزند، اینها تنها محتویات میز شام نیست بلکه دو عدد پیتزای بزرگ هم بر روی میز خودنمایی میکنند که پدر و مادر مشغول تناول آن هستند.
بوی روغن سوخته فضا را پر کرده است و آنقدر هیاهو برپاست که صدا به صدا نمیرسد همه در هیجانی عجیب که ناشی از خوردن فست فودهاست با یکدیگر به گفت و گو و خنده مشغولند و از میکروفن یک به یک صدای اعلام شماره فیشها به گوش میرسد.
در گذشتههای نه چندان دور مردم غذای سنتی سفره ایرانی را با هیچ چیزی عوض نمیکردند و وجود این غذاها بر سر سفره مادر بزرگها صمیمیت را چندین برابر میکرد و همه دور هم غذاهایی مثل آبگوشت، قرمه سبزی و صدها غذای سنتی دیگر را میل کرده و گل میگفتند و گل میشنیدند.
امروزه جای خالی این غذاها حس میشود و کمتر کودک یا نوجوانی را میبینیم که برای خوردن غذایی مقوی چون آبگوشت تمایل نشان دهد و همان خانه قدیمی مادربزرگها که دیگر به آپارتمانهای بدون حیاط تبدیل شده هم به سمت جاده فست فود منحرف شدند و نوشابه جای دوغ را پر کرده است.
تغذیه نقشی اساسی در زندگی دارد و علاوه بر اینکه خوردن گرسنگی را بر طرف میکند، قطعاً اینکه بدانیم چه بخوریم بسیار مهم است و باید مد نظر قرار داده شود، چرا که تغذیه اشتباه میتواند ساختار زندگی را تغییر دهد و بر روی روان افراد تأثیر منفی بگذارد.
اگر هر فردی به تغذیه خود اهمیت داده و همانطور که موضوع پوشاک برایش مهم است در تغذیه هم اینگونه باشد شاهد ازدحام جمعیت در مطبها و درمانگاهها نخواهیم بود.
بسیاری از کودکان و نوجوانان به دلیل نداشتن تغذیه مناسب در مسیر درمانگاهها معلق هستند که مشکل درصد بیشترشان مسمومیتهای غذایی است و وظیفه توجه به این مهم بر عهده خانوادهها به ویژه مادر است چرا که مادر در خانواده بهتر از هر کسی میتواند مسیر مناسبی برای فرزندانش مشخص کرده تا آنها در سلامت کامل به زندگی خود ادامه دهند.
عقل سالم در بدن سالم شعاری است که همواره باید به آن توجه کرد و دانست که برای داشتن روانی پاک و سالم نیازمند آن هستیم در ابتدا جسم خود را ایمن کنیم و البته باید گفت که تغذیه دوران بارداری هم تأثیر بسیاری دارد که نباید از آن غافل شد چرا که هنگام شکل گرفتن جنین تغذیه مادر باید مناسب باشد.
یک کارشناس تغذیه معتقد است: امروزه فست فودها جای غذاهای سالم خانگی را گرفتهاند و افراد تمایل زیادی به آنها دارند در حالی که چربیهای بسیار مضری در این فست فودها وجود دارد که استفاده مکرر از آن خطرات زیادی را به همراه میآورد.
زهرا لک میگوید: نباید این گونه خوراکیهای مضر به صورت عادات غذایی در بیایند و به عنوان یک شاخصه در سبد غذایی خانوار جا خوش کنند؛ علاوه بر فست فود نوشابه هم به عنوان یک نوشیدنی مهمان سفرههاست در حالی که بسیار مضر بوده و استفاده آن آسیبهای فراوانی به فرد میرساند.
وی میافزاید: اگر مردم بدانند توجه به تغذیه اسلامی تا چه حد در زندگی آنها موثر است قطعاً هر چه زودتر با مطالعات ابعاد گسترده این روش را در خانواده الگو قرار میدهند و جسم و روح خود را بیمه میکنند.
لک میگوید: اخیراً در این زمینه کتابهای زیادی به چاپ رسیده و افرادی که تمایل داشته باشند میتوانند شیوه زندگی خود را تغییر دهند و به طور مثال به جای استفاده از روغنهای صنعتی روغن کنجد و روغن زیتون استفاده کنند که سرشار از خواص گوناگون است.
قم قطب فست فود کشور
محمد علیمی معتقد است در شهر قم به دلیل زائر پذیری و مهاجر پذیری درخواست و تقاضای مردم به فست فود نسبت به دیگر شهرها بیشتر بوده و حالت سنتی آن از بین رفته است و این مسئله موجب شده مردم بیش از پیش به مصرف فست فود گرایش پیدا کنند.
این شهروند قمی با اشاره به قیمت بالای فست فود میگوید: اینطور نیست که بگوییم استفاده از فست فود نسبت به غذای سفره مقرون به صرفه است اما مردم به دلیل طعم این مواد غذایی مایل به استفاده از آن هستند.
وی میافزاید: در خانواده ما نیز از فست فود استقبال زیادی میشود اما از مصرف بیرویه هم خودداری کردهایم.
برگزاری میهمانی به صرف فست فود
به گزارش فارس، وقتی برخی از مردم بر این باورند که به دلیل کیفیت فست فود قم میهمانان خود را که از شهرهای دیگر میآیند به فست فود دعوت میکنند کمی جای تعجب دارد و اثبات میشود که روش زندگی سنتی در بین مردم خیلی کمرنگ شده است.
زینب ساجدی از استفاده فست فود به صورت دو بار میگوید و بیان میکند: در خانواده ما حداقل هفتهای دو بار از فست فود استفاده میشود و این به دلیل تقاضای بالای فرزندانمان است.
او میافزاید: کودک هشت ساله من تمایل زیادی به فست فود دارد و با توجه به اینکه مشکل اضافه وزن پیدا کرده اما همچنان به این نوع تغذیه عادت کرده و در منزل هم میخواهد که غذاها را سرخ کرده و چرب برای او درست کنیم.
این شهروند قمی ادامه میدهد: تغییر عادات غذایی خانواده کار دشواری است و چندین بار برای این کار اقدام کردم اما نتوانستم موفق شوم چرا که هیچ یک از اعضای خانواده همکاری نمیکنند.
تغییر ذائقه و عادات غذایی مشکلاتی را در کوتاه مدت و بلند مدت بر جای میگذارد، ضروری است مسئولان امر در عرصه اطلاعرسانی و فرهنگ سازی نسبت به تغییر ذائقه و شیوه مصرف مواد غذایی اقدام کرده و کاری کنند که تب مصرف فست فود در جامعه فروکش کند./س
گزارش: صبا صداقت