به گزارش باشگاه خبرنگاران خوزستان، در طول تاریخ هر کجا آب جریان داشته زندگی و حیات نیز کم کم شکل گرفته است. شهرستان هندیجان هم چنین سرنوشتی را به چشم دیده و پیدایش آن را میتوان مدیون رودخانه پرآب زهره دانست.
رودخانه زهره یا هندیجان با طول تقریبی حدود 275 کیلومتر در سه استان فارس، کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان جریان دارد.
این رودخانه از کنار شهرهای اردکان، سپیدان و ممسنی در استان فارس میگذرد و پس از خارج شدن از استان فارس به مسیر خود به سمت جنوب غرب ادامه میدهد و از کنار شهرستان گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد عبور میکند. این رودخانه همچنین پس از ریخته شدن رودخانههای بابا منیر و هفت قنات در آن به سردشت (زیدون) بهبهان در استان خوزستان وارد میشود و با گذشتن از روستای سریره به سمت شهرستان هندیجان در جنوب تغییر مسیر میدهد و با گذشتن از این شهرستان به خلیج فارس میریزد.
دیربازیست که کشاورزی این منطقه مدیون رودخانه پرآب زهره است و امرار معاش بسیاری از ساکنان روستایی اطراف این رودخانه را تامین میکند.
زهره که از آن به عنوان یکی از پرآبترین رودخانههای کشور میتوان نام برد این روزها حال و روز خوبی ندارد و زلالیاش را آلودگی و شوری ربوده است. کشاورزان هم با نارضایتی از این وضعیت درددل خود را به امواج ناپیدای این رودخانه میسپارند تا شاید بتوانند بار دیگر شفافیت و زلالی روزهای رونق کشاورزیشان را شاهد باشند.
* کشاورزی و دامداری هندیجان در حال نابودیست
در این خصوص یکی از کشاورزان شهرستان هندیجانی اظهار کرد: کشاورزی و دامداری این منطقه در حال نابودیست و مسولان استانی هم فقط نظارهگر این وضعیت هستند.
علی ابوعلی عنوان کرد: آب به اراضی کشاورزی ما نمیرسد و همه این مشکلات از زمانی که دو سد آسک و کوثر را بر رودخانه زهره ایجاد کردند شکل گرفته است.
این کشاورز ساکن روستای حسین آباد هندیجان اضافه کرد: با کمترین آبیاری اراضی کشاورزی خود را زنده نگه داشتهایم و به سختی محصولات را بارور و کشت میکنیم.
وی همچنین افزود: از مسئولان استانی میخواهیم این موضوع را هر چه سریعتر پیگیری و مشکل را رفع کنند زیرا زندگی روستاهای اطراف رودخانه زهره به این امر بستگی دارد.
دیگر کشاورز ساکن چم خلف عیسی گفت: آب سدها را بستهاند و اجازه نمیدهند مردم شهرستان هندیجان و حتی کشاورزان از آن استفاده کنند.
قاسم راشدی ادامه داد: جای تاسف دارد که در بالادست سد کوثر کشاورزان مناطق زیدون و سردشت مشغول آبیاری اراضی کشاورزی خود هستند اما در پائین دست رودخانه کشاورزان با خشکسالی مواجه شدهاند و با جزر و مد آب خلیج فارس باید شاهد سیاهی و شوری بیش از حد آب رودخانه زهره باشند.
وی اضافه کرد: حتی حیوانات هم از مشاهده رنگ رودخانه زهره که به سیاهی رفته است وحشت میکنند چه برسد به مردمی که با این رودخانه روزگار گذراندهاند و زندگی خود را مدیون آن هستند!
این کشاورز هندیجانی در ادامه بیان کرد: نزدیک 20 سال است که این رودخانه لایروبی نشده است و همین امر موجبات کم آبی و خشکی آن را فراهم میکند.
وی خاطرنشان کرد: از 15 سال پیش که سدهای آسک و کوثر بر این رودخانه جا خوش کردند تا به امروز دل خوشی از وضعیت آبیاری کشاورزی نداریم.
این شهروند هندیجانی در پایان گفت: امیدواریم مسئولان دلشان به رحم بیاید و فکری به حال رودخانه زهره و مردم این منطقه کنند.
*سازمان آب و برق بیتوجه است
فرماندار هندیجان نیز در ادامه با انتقاد از عملکرد سازمان آب و برق خوزستان در توزیع مناسب و مطلوب آب سدهای کوثر و آسک اظهار کرد: آب شرب و کشاورزی در این شهرستان در وضعیتی بسیار وخیم و بدی قرار دارند.
بهروز فرج الهی تصریح کرد: متاسفانه EC آب شهرستان بسیار بالاست و به 9 هزار و 700 رسیده است!
وی ادامه داد: آب این رودخانه حتی برای کشت تابستانه کشاورزان هم مناسب نیست و حیوانات هم از نوشیدن آن فراری هستند!
فرماندار هندیجان اضافه کرد: شهروندان نمیتوانند با آب مصرفی حتی البسه خود را شست و شو دهند و برای نوشیدن، آب خریداری میکنند.
وی همچنین عنوان کرد: درست نیست در بالادست این رودخانه که سردشت و در مسیر بهبهان است به دلیل توزیع آب مناسب از سدها، فراوانی آب باشد اما در این شهرستان که پائین دست سد محسوب میشود خشکسالی و کمبود آب حتی برای آبیاری اراضی کشاورزی بیداد کند.
*رودخانه زهره خشک است
رئیس نظام صنفی کشاورزان هندیجانی نیز با اظهار نارضایتی از این وضعیت عنوان کرد: رودخانه زهره کاملا خشک شده است.
فتحالله اللهیاری خاطرنشان کرد: تنها دلیل این امر را میتوان بی تدبیری سازمان آب و برق استان در توزیع نامناسب آب عنوان کرد.
وی ادامه داد: دو سد بالا دست رودخانه زدهاند اما فقط شهرهای همجوار این منطقه از آن بهره میبرند.
رئیس نظام صنفی کشاورزان هندیجانی بیان کرد: تاکنون نامه نگاریهای زیادی با مسئولان شهری و استانی صورت گرفته است اما همه آنها بینتیجه مانده است!
وی در پایان از مسئولان مرتبط خواست در این زمینه کشاورزان و مردم را همراهی کنند و در راستای رفع مشکلات پیش آمده کمر همت ببندند.
*توزیع نامناسب آب تنها علت است
رئیس اداره جهاد کشاورزی هندیجان نیز اظهار کرد: توزیع نامناسب آب سدهای کوثر و آسک چنین مشکلاتی را برای اراضی کشاورزی و شهروندان ایجاد کرده است.
کامبیز محسنی اضافه کرد: سازمان آب و برق باید هر چه سریعتر این مشکل را برطرف کند زیرا امرار معاش روستائیان اطراف رودخانه زهره از راه کشاورزی و دامداری است.
این بار نیز مشکلات مربوط به آب گریبانگیر یکی دیگر از شهرهای استان شد و مردم این منطقه را درگیر مشکلات ریز و درشت کرده است.
امیدواریم مسئولان استانی با حداقل توجه کشاورزی نیمه جان این منطقه را از حالت رکود خارج کنند و نیم نگاهی به جنوبی و محرومترین شهر استان زرخیز خوزستان بیندازند../س