اعلام آمریکا مبنی بر اشتباه در حمله به هواپیمای مسافربری ایران (1367)
پس
از گذشت حدود 45 روز از سرنگونی هواپیمای مسافربری ایران توسط نظامیان
متجاوز آمریکایی در خلیج فارس و کشته شدن 298 نفر از سرنشینان آن، دولت
آمریکا در حالی این حمله را اشتباه خواند که پیش از آن به فرمانده ناو
مهاجم آمریکایی مدال شجاعت و لیاقت اعطا کرده بود.
آغاز دوره پنجم مشروطه و دوران سیاه دیکتاتوری شاه و سلطه آمریکا (1332 ق)
به دنبال کودتای آمریکایی 28 مرداد 1332 و متلاشی شدن نهضت ملی و حضور بلامنازع آمریکا در ایران، دوره پنجم مشروطه همراه با دوران سیاه دیکتاتوری محمدرضا شاه و سلطه آمریکا در ایران آغاز شد. رژیم شاه و استعمار آمریکا در پی رسیدن به آرامش داخلی و امنیت مورد نظر در سطح منطقه، آخرین نفسهای حقخواه و معترض آیتاللَّه کاشانی را با دستگیری ایشان بریدند و فدائیان اسلام را که با تفکر و خطمشی اسلامی، علیه اقدامات رژیم به فعالیت مسلحانه دست زده بودند، اعدام و تشکیلات جوان آنان را متلاشی کردند.
رژیم شاه برای حفظ موقعیت خود و سرکوب جنبشهای مردمی و قیام ملت، با کمک مستشاران آمریکایی، دست به تشکیل سازمان مخوف و جهنمی ساواک زد و دست آن را در انجام هر جنایتی باز گذاشت. ازسال 1332، یک بار دیگر قدرت استبداد و سلطه استعمار، موجب شکلگیری دیکتاتوری پهلوی گردید. این دوره سیاه که دومین دوره دیکتاتوری دودمان پهلوی است تا سال 1357 به مدت 25 سال ادامه یافت و در نهایت با فراگیر شدن نهضت اسلامی ایران به رهبری امام خمینی(ره)، متلاشی شد.
تغییر نام پیمان بغداد به سازمان پیمان مرکزی، موسوم به "سنتو" (1338ش)
سازمان پیمان مرکزی موسوم به سنتو که با شرکت ایران، ترکیه، پاکستان و انگلیس تشکیل شده بود، در این روز، جایگزین پیمان بغداد گردید. اگرچه آمریکا رسماً عضو پیمان سنتو نبود و به عنوان ناظر در جلساتِ آن شرکت میکرد، اما عملاً در تمامی تصمیماتِ این پیمان دخالت و نقش مؤثر داشت. در واقع، پیمان سنتو، حلقه مرکزی سیستم نظامی غرب علیه شوروی سابق بود و پیمانهای ناتو در غرب و سیتو در خاور دور را به یکدیگر متصل میکرد. این پیمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی و خروج ایران در سال 1357 ش به حالت تعلیق درآمد و عملاً مُنحل شد.
اعلام دبیرکل سازمان ملل متحد مبنی بر آغاز آتش بس میان ایران و عراق (1367 ش)
رژیم عراق که تصور نمیکرد، جمهوری اسلامی ایران قطعنامه 598 شورای امنیت را بپذیرد، در قبال پذیرش ایران، به فکر به راه انداختن جنگی دوباره بود. بنابراین با حمله گسترده به مناطق مرزی، قصد پیشروی به خاک ایران را داشت که با مقاومت نیروهای ایرانی، این حملات خنثی گشت. از آن پس مذاکرات طولانی با سازمان ملل با مسؤولان سیاسی ایران و عراق آغاز شد و سرانجام در نهمین جلسه ملاقات با دبیرکل وقت سازمان ملل متحد، خاویر پِرِز دِکوئیار، در شانزدهم مرداد 67، وزیر خارجه ایران، پاسخ جمهوری اسلامی ایران را مبنی بر قبول برقراری آتشبس اعلام کرد. پس از آن، دبیر کل سازمان ملل متحد، تاریخ 29 مرداد 1367 برابر با 20 اوت 1988 م را برای برقراری آتشبس عنوان نمود.
رحلت "شیخ بهایی" عالم کم نظیر و دانشمند بزرگ عهد صفوی(1030ق)
شیخ الفُقهاء، استاد الحُکماء، رئیس الاُدبا، علامهٔ دهر، شیخ الاسلام و المسلمین، شیخ بهاءالدین محمد بن عزالدین حسین بن عبدالصمد حارثی هَمْدانی جَبعی عاملی معروف به شیخ بهایی از شاگردان شهید ثانی و یکی از علمای بزرگ شیعه در سال 953 قمری در بعلبک لبنان به دنیا آمد. در طول حیات پربار خویش مسافرتهای زیادی به نقاط مختلف جهان داشت و از محضر اساتیدی برجسته در رشتههای گوناگون استفاده نمود. وی نخستین کسی است که یک دورهٔ فقه غیراستدلالی به زبان فارسی نوشت.
ملاصدرا، ملامحمدتقی مجلسی اوّل، محقق سبزواری، ملاحسنعلی تُستَری، میرزا رفیعا نایینی، سید ماجد بحرانی، ملامحسن فیض کاشانی، ملامحمدصالح مازندرانی و دهها دانشمند و فاضل دیگر از شاگردان شیخ بهایی میباشند. کشکول، اسرارالبلاغه، اثنی عشریات، خمس اربعین حدیثاً، جامع عباسی، عین الحیوة و بحرالحساب و دهها اثر دیگر از جمله آثار اوست. آثار علمی و مهندسی وی را میتوان در جای جای اصفهان مشاهده نمود. سرانجام، شیخ بهایی، این دانشمند کامل و جامع در 77 سالگی در اصفهان پایتخت سلسلهٔ صفویان بدرود حیات گفت و طبق وصیتش در مشهد مقدس و در نزدیکی مرقد مطهر حضرت امام رضا(ع) مدفون گردید.
درگذشت "خورشید جی کاما" ایران شناس هندی (1909م)
خورشیدجی رستم جی کاما، از ایرانشناسان معروف پارسیِ هند و متخصص در زبان و ادبیات پهلوی و خطشناسی میخی، در 11 نوامبر سال 1829م در شهر بمبئی هند به دنیا آمد. وی پس از تکمیل تحصیلات مقدماتی خود در هند، به اروپا سفر کرد و زبانهای فرانسوی، آلمانی، پهلوی و اوستایی و خط میخی را فرا گرفت. سرانجام موفق شد که این زبان را در امتحانات ورودی دانشگاه و مقاطع بالاتر دانشگاهی در رشته زبان، رسمی سازد. کاما همچنین در علوم عقلیِ جهانِ ایران باستان، تبحر فراوانی یافت و به تدریس پرداخت.
کاما، علاوه بر ادبیات، در علوم اجتماعی، گیاهشناسی، شیمی و علم نجوم نیز مهارت داشت و به عنوان یک سخنران زبردست از نفوذ کلام ویژهای برخوردار بود. خورشید جی رستم جی کاما سرانجام در بیستم اوت 1909م در هشتاد سالگی درگذشت. 27 سال پس از مرگ کاما، مؤسسهای با موضوع خاورشناسی به نام وی دایر گردید که امروزه به عنوان یک مرکز برجسته تحقیقاتی مورد استفاده و محل رجوع دانشمندان میباشد. این مؤسسه علاوه بر انتشار دهها جلد کتاب در زمینههای گوناگون خاورشناسی و ایرانشناسی، مجموعه مقالات کاما را در دو جلد گردآوری و عرضه نموده است.
رحلت محمدحسین بهجتی؛ شاعر و روحانی فرزانه (1386ش)
حاج
شیخ محمدحسین بهجتی اردکانی (شفق) در سال ۱۳۱۴ش چشم به جهان گشود. شیخ
محمدحسین بهجتی از شاگردان حضرت امام خمینی (ره) و حضرت آیتالله
سیدروحالله خاتمی و اولین شاعر شعر انقلاب اسلامی - متخلص به شفق - بود که
پس از سالها تلاش علمی در حوزه علمیه قم و امامت جماعت مسجدالرسول - مسجد
اردکانیها - در تهران، انجام امور فرهنگی در بخش انتشارات سپاه و تدریس
فارسی و عربی به دعوت آیتالله مصباح یزدی در شهر مقدس قم؛ پس از تصدی
مسئولیت نمایندگی امام (ره) و امامت جمعه یزد، توسط مرحوم آیتالله خاتمی
به امامت جمعه اردکان منصوب شد. شیخ محمدحسین بهجتی، سراینده یکی از اشعار
معروفی که همه بچهها از دوران دبستان آن را به یاد دارند، با مطلع "هرچه
که بیند دیده خدایش آفریده..." سرانجام در شامگاه دوشنبه بیست و نهم
مردادماه سال ۱۳۸۶ هجری شمسی در سن ۷۳ سالگی پس از سالها بیماری مزمن قلبی
دار فانی را وداع گفت و به دیار باقی شتافت.
درگذشت میرزا رضا کلهر ،نامدارترین خوشنویس دوره قاجاریه (1271ش)
میرزا
رضا کلهر فرزند رحیم بیک ، در سال 1245 هجری قمری ، در منطقه کلهر
کرمانشاه به دنیا آمد . در آغازجوانی به مقتضای ایلی به سواری و تیراندازی
متمایل گشت ، اما بعد ها به خوشنویسی روی آوردو به تهران رهسپار شد و نزد «
میرزا محمد خوانساری » تعلیم خط گرفت . کلهر به سرعت از استادش پیشی گرفت و
ناگزیر خطوط به جا مانده از میر عماد را سرمشق قرار داد. وقتی که آوازه او
در افواه مردم پیچید ، ناصرالدین شاه قاجار او را دعوت نمود و مدتی به
شاگردی نزدکلهر مشق خط نمود. علاقه شاه به وی هیچگاه باعث نگردید به درآمد
دربار متکی گردد و با حقوق اندکی که از راه کتابت دریافت می داشت روزگار
گذراند، تا سرانجام در سال 1310 ه، ق. بر اثر بیماری وبا درگذشت.
روز استقلال "استونی" از اتحاد جماهیر شوروی سابق (1991م)
کشور استونی برای اولین بار، پس از انقلاب کمونیستی شوروی و پایان جنگ جهانی اول استقلال یافت، اما بر اساس قرارداد محرمانهای که در سال 1939م توسط هیتلر و استالین امضا شد، استونی در حوزه نفوذ شوروی قرار گرفت. یک سال بعد، پس از برگزاری انتخاباتی فرمایشی و روی کار آمدنِ یک دولت دست نشانده مسکو در استونی، این کشور، رسماً به جمهوریهای شوروی پیوست. در پی تحولات شوروی در اواخر دهه 1980م و روند استقلالطلبی در جمهوریهای این کشور، استونی نیز از سال 1989م تلاش خود را برای کسب استقلال مجدد آغاز کرد. در همه پرسی ماه مارس 1991م، حدود 80 درصد از مردم استونی به استقلال رأی دادند و در روز بیستم اوت 1991م، استقلال این کشور اعلام شد. کشور استونی واقع در شمال شرقی اروپا و ساحل دریای بالتیک، و دارای نظام سیاسی جمهوری است.
روز ملی "مجارستان"
کشور مجارستان با بیش از 93 هزار کیلومتر مربع مساحت در شرق اروپا و در همسایگی کشورهای اسلواکی، اتریش و رومانی واقع شده است. جمعیت آن در حدود 10 میلیون نفر میباشد که اکثریت آنها ملیت مجاری داشته و پیرو آیین کاتولیک میباشند. زبان رسمی مجارها، مجاری و واحد پول آن، فورینت میباشد. که پس از الحاق این کشور به اتحادیه اروپا در 30 آوریل 2004، یورو جایگزین آن شد. پایتخت کشور مجارستانْ بوداپست میباشد.
این کشور پس از پایان جنگ جهانی اول مدتی کوتاه دارای حکومت کمونیستی شد اما با تغییر دولت، همراه با متحدین در جنگ جهانی دوم شرکت جُست. ولی به تصرف نیروهای شوروی درآمد و بعد از پایان جنگ تحت حاکمیت مطلق کمونیستها قرار گرفت. دولت کمونیستی مجارستان تا اوایل دهه 1990م بر سر کار بود و پس از فروپاشی شوروی، تشکیل جمهوری چند حزبی داد.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید