حامد برکاتي رييس اداره کودکان و ترويج تغذيه با شير مادر وزارت بهداشت،در گفتگو باخبرنگار
علمی باشگاه خبرنگاران به مناسبت هفته جهانی شيرمادر ، گفت: هم اکنون 22 سال از برگزاری هفته شیر مادر در کشور می گذرد و هر سال سازمان جهانی بهداشت براساس الويت های بحث شير مادر، شعاری متناسب با اين روز انتخاب می کند و امسال نیز شعاری تحت عنوان"حمايت از تغذيه با شير مادر - همراه بامادران” براي این مناسبت انتخاب شده است.
وی ادامه داد: موضوع شروع تغذيه نوزاد با شير مادردر ساعت اول تولد، بعنوان بحث محوری در جلسه کميته کشوری مطرح شد وشعار ملی امسالباعنوان "شروع تغذيه نوزاد با شير مادر از ساعت اول تولد و حمايت مادر، کليد تداوم شيردهی و سلامت کودک" به منظور فرهنگسازی در کشور انتخاب شد.
برکاتی با بیان اینکه آمار تغذيه با شير مادر درساعت اول حدود 67 درصد بر اساس DHS اعلام شده که علاوه بر عدد کمی، کيفيت از اهمیت ویژه ای برای تغذيه شير خوار نیز برخوردار است، تصریح کرد: با توجه به اينکه منشا پوست و مغز انسان و پستانداران اکتودرم بوده و تماس پوستی باعث رشد ذهنی نوزاد و ايمنی جسمی کودک در برابر عفونت ها می شود.
بنابراین بر اساس آمارهای بين المللی سال 2007 سازمان بهداشتجهانی مشخص گرديد که شروع تغذيه موثر و استاندارد در ساعت اول، 20درصد مرگ کودکان زير 5 سال را در دنيا کاهش داده است.
همچنین، تماس مادر و شير خوار در ساعات اوليه موجب ترشح هورمون اکسی توسيندر مادر شده که باعث جمع شدگی رحم مادر در همان ساعات اوليه و خونريزی کمتر وی می گردد.
وی با اشاره به اینکه ده اقدام برای تغذيه موفق با شيرمادر وجود دارد، خاطر نشان کرد: این اقدامات در بيانيه مشترک سازمان جهانی بهداشت و يونيسف برای اولين بار بعنوان عاملی برای حفظ، حمايت وترويج تغذيه با شيرمادر معرفی شد که در طی آن راهاندازیبيمارستانهای دوستدار کودک به عنوان بخشی از ساختهای بهداشتی نیز مورد توجه قرارگرفت.
برکاتی با بیان اينکه بيش از 90 درصد بيمارستانها ی دارای زايشگاه و بخش کودکان، لوح دوستدار کودک را از وزارت بهداشت دريافت نموده اند،یادآور شد: سياست مدون ترويج تغذيه با شير مادر، آموزش کارکنان ، آموزش مادران باردار در خصوص اهميت تغذيه با شير مادر ، شروع تغذيه با شير مادر در ساعت اول تولد ، آموزش به مادران جهت حفظ تداوم شيردهی وحمايت از مادر ، رعايت تغذيه انحصاری با شير مادر در بيمارستانها، هم اتاقی مادر و شيرخوار در تمام ساعات شبانه روز، امکان دوشيدن شير و تغذيه برحسب ميل شيرخواران ، نبود مصرف از شيشه شير و تشکيل گروههای حامی مادران ازجمله ده اقدام لازم برای تغذيه موفق با شيرمادر است که به عنوان دستورالعمل اجرايی تغذيه شيرخواران برای اجرا در بخشهای زنان و زايمان و کودکان به بيمارستانهاابلاغ شد.
وی در خصوص آيين نامه اجرای استاندارد تغذيه با شير مادر در ساعت اول تولد نوزاد وابلاغ آن به بيمارستانهای کشور اذعان داشت: از بهمن ماه سال گذشته اين آيين نامه به صورت دستورالعمل در 4 بيمارستان دانشگاه علوم پزشکی شهيد بهشتی بصورت پايلوت اجرا شد که گزارش آن نیز در مراسم سمبليک روز جهانی ترويج تغذيه با شير مادر که در تاريخ 15 مرداد در دانشگاه علوم پزشکی شهيد بهشتی برگزار شد،ارائه گردید.