"رباب تمدن" در آبان ماه 1307 در "جهرم" متولد و تحصيلاتش را در همانجا به پايان برد.

باشگاه خبرنگاران- "رباب تمدن" در آبان ماه 1307 در "جهرم" متولد و تحصيلاتش را در همان جا به پايان برد، از سال 13289 به فعاليت‌هاي سياسي و انقلابي روي آورد. از مدتها پيش به طنز سياسي-اجتماعي روي آورده پس از انتشار روزنامه "چلنگر" همكاري خود را با آن آغاز كرد و با نام‌هاي مستعار "دوشيزه رباب.ت"، و "دوشيزه.ر،اميدوار" به چاپ اشعار خود پرداخت.

وي به سبب انديشه‌هاي ضدسلطنتي بعد از كودتاي 28 مرداد 1332 تحت پيگرد مقامات امنيتي قرار گرفته و مدتي در "جهرم" و "لار" در خفا زندگي كرده، از سال 1348 مبارزات پنهاني و فعاليت‌هاي سياسي خود را دوباره آغاز كرد.

در سال 1334 در "جهرم" نامه‌اي از "خليل ساماني"(موج) كه سرپرستي قسمت ادبي بعضي از مجلات را عهده‌دار بوده به دستش رسيد و مكاتبات آنها آغاز شد، با وجود آشنايي از سال 1328 با يكديگر در محلات و روزنامه‌ها براي نخستين بار يكديگر را در تهران ملاقات و در پنجم مرداد 1336 با هم ازدواج كردند.

از همان زمان بناي انجمن ادبي صائب به همت "موج" در روز جمعه هر هفته تشكيل شده، طراحي و پي‌ريزي شد. نشريه ماهنامه اين انجمن با نام "باغ صائب" تا زمان حيات "خليل ساماني" يعني مرداد 1360 انتشار يافت اما "رباب تمدن" در سال 1348 به بيماري ام‌ اس دچار شده و ناچاردر سال 1357 روي صندلي چرخدار نشست. در سال 1353 به مدت شش ماه به منظور مطالعه و معالجه در "پاريس" رفته اما مؤثر واقع نشد."پيام مادر ايران به مادر فلسطيني" از سروده‌هاي "رباب" در دوران اقامتش در "پاريس" است.

"جليل ساماني" در سال 1360 به علت حمله قلبي درگذشت. "تمدن" در شعري خود را "بيمار اميدوار تخت چهل" نام نهاده سالها به بيماري ام اس مبتلا و از سال 1364 در سراي سالمندان "نيكان" تهران روزگار گذراند، صبح روز سه‌شنبه 16 مرداد 1386 بر اثر ايست قلبي در سن 79 سالگي از دنيا رفت.

شعر "رباب"، نوعي شعر عريان و شعارگونه پرخاشجو، انتقادي، اجتماعي و محكم است. "رباب تمدن" و "خليل ساماني" هر دو شاعر شعر كلاسيك بوده، شعرهاي "ساماني" در آن سالها رنگ و بوي سياسي داشته و اين نوع شعر مورد استقبال قرار گرفت.

"رباب تمدن" نيز در قالبهايي چون قصيده و غزل و گاهي چارپاره شعر مي‌گفت كه بعدها مجموعه‌اي از اين شعرها به كوشش "سپيده ساماني" فرزند او منتشر شد.

آثار "رباب تمدن"، آثاري محكم و خواندني است،‌ اين شاعر در آثارش از حقوق جامعه دفاع و نوعي طنز سياسي-اجتماعي را در آثارش نشان مي‌داد،‌ تمدن مجموعه شعر شبيخون را از خود به يادگار گذاشته است./ي2
برچسب ها: رباب تمدن ، ادبیات ، شاعر
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار