عید سعید فطر، بمباران هسته‌ای شهر «ناکازاکی» در ژاپن، اولین سفر احمدشاه قاجار به اروپا، اختراع سه چرخه تراکتور و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 18 مرداد 1392 خورشیدی برابر با 1 شوال 1434 هجری و 9 آگوست 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

عید سعید فطر
عید فطر یکی از دو عید بزرگ در سنت اسلامی است که درباره آن احادیث و روایات بیشمار وارد شده است.

مسلمانان روزه دار که ماه رمضان را به روزه داری به پا داشته و از خوردن و آشامیدن و بسیاری از کارهای مباح دیگر امتناع ورزیده اند، اکنون پس از گذشت ماه رمضان در نخستین روز ماه شوال اجر و پاداش خود را از خداوند می‌طلبند، اجر و پاداشی که خود خداوند به آنان وعده داده است.

درگذشت مترجم و نویسنده توانا «ابوالقاسم پاینده» (1363 ش)
استاد ابوالقاسم نجف‌آبادی معروف به پاینده در سال 1292 ش در نجف آباد به دنیا آمد. ابتدا به تحصیل علوم قدیم روی آورد و در اصفهان به تکمیل آن پرداخت. دشواری معیشت او را ناگزیر به کار در چاپخانه نمود و این شغل، نقشی بنیادی در گزینش راهی داشت که پس از آن، پاینده به آن روی آورد. پاینده در سال 1308 فعالیت مطبوعاتی خود را آغاز کرد و در 19 سالگی به تهران رفت و با روزنامه‌ها و مجلات گوناگون همکاری نمود. وی در 1321 مجله صبا را بنیان نهاد و آن را تا 9 سال انتشار داد. ابوالقاسم پاینده نزدیک به چهل اثر از خود به جای نهاد که بزرگ‌ترین آن، ترجمه قرآن مجید است و با اصلاحاتی که پس از چاپ نخست آن انجام داد، آن را از ترجمه‌های موفق قرآن گردانید و به سبب آن در سال 1336 مورد تقدیر قرار گرفت. استاد پاینده، داستان نویس توانایی بود و گام‌های بلند و استواری در نمایاندن زندگی مردم پیرامون خود برداشت. داستان‌های وی سبکی واقع‌گرایانه دارند و به کنایه و طنز آمیخته‌اند. در میان آثار او، ترجمه مروج الذَّهب و از آن مهم‌تر و مفصل‌تر، ترجمه سراسر تاریخ طبری، حایز اهمیت است و نثر شیوا و روانی دارد. وی سرانجام در 18 مرداد 1363 در 71 سالگی درگذشت.

رحلت آیت اللَّه «میرزا محمد ثقفی» پدر همسر حضرت امام خمینی (ره) (1364 ش)
آیت‌اللَّه میرزا محمد ثقفی در حدود سال 1273 ش (1313 ق) در تهران تولد یافت. ایشان پس از گذراندن مقدمات علوم اسلامی، برای ادامه تحصیل، راهی حوزه علمیه قم شد و از محضر استادان نامداری همچون سیدابوالحسن رفیعی قزوینی و حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی بهره برد و از آنان اجازه اجتهاد و روایت گرفت. آیت‌اللَّه ثقفی پس از آن به تهران بازگشت و تا پایان زندگی به تالیف کتاب، ارشاد مردم و انجام وظایف شرعی پرداخت. از این عالم ربانی که پدر همسر امام خمینی (ره) می‌باشد، تألیفات ارزنده‌ای به یادگار مانده است که تفسیر روان جاوید، حاشیه بر تقریرات منظومه سیدابوالحسن رفیعی و دیوان اشعار از آن جمله‌اند. سرانجام این عالم بزرگوار در هجدهم مرداد سال 1364 ش برابر با 1405 ق در 91 سالگی دار فانی را وداع گفت و در رواق ابوالفتوح رازی در حرم حضرت عبدالعظیم (ع) در ری مدفون شد.

بمباران هسته‌ای شهر «ناکازاکی» در ژاپن توسط ایالات متحده امریکا (1945 م)
پس از آن که در ششم اوت 1945 م اولین بمب هسته‌ای بر شهر هیروشیما فروریخت، در نهم اوت نیز، دومین بمب هسته‌ای امریکا، شهر ناکازاکی ژاپن را به کام مرگ و ویرانی کشاند. در این روز بر اثر بمباران هسته‌ای ناکازاکی در حدود هشتاد هزار نفر کشته و ده‌ها هزار نفر دیگر زخمی شدند. تلفات جانی این حادثه، تنها به آن روز بر مردم ژاپن محدود نمی‌شود. چرا که برخی از زخمی‌ها، سال‌ها پس از این حادثه جان باختند. علاوه بر آن، عوارض شدید روحی و پیامدهای زیست محیطی نیز در ادامه این بمباران، خسارت ژاپن را بیشتر نمود.

استعمال بمب هسته‌ای در ژاپن که به انهدام کامل دو شهر پرجمعیت ژاپن و کشتار فجیع صدها هزار نفر انجامید، بزرگ‌ترین فاجعه بشری در طول جنگ جهانی دوم به شمار می‌آید که پس از گذشت ده‌ها سال، هنوز مورد بحث مطبوعات و محافل سیاسی اجتماعی جهان است. امریکا بعدها در توجیه به کارگیری بمب هسته‌ای در ژاپن عنوان کرد که در صورت خودداری از به کار بردن این بمب، شاید بیش از ده میلیون ژاپنی و یک میلیون امریکایی در جنگ برای تصرف جزایر ژاپن کشته می‌شدند؛ زیرا علاوه بر دو میلیون سرباز ژاپنی، نزدیک به سی میلیون ژاپنی دیگر که آماده برای حمل سلاح و جنگ بودند، مرگ را بر ننگِ شکست و تسلیم خاک کشورشان به بیگانه ترجیح می‌دادند.

اولین سفر احمدشاه قاجار به اروپا (1298 ش)
مسافرت شاهان به اروپا از زمان ناصرالدین شاه شروع شد. او و فرزندش مظفرالدین شاه هر کدام سه مسافرت پرهزینه و بی‌ثمر به اروپا داشتند ولی محمدعلی شاه به دلیل اوضاع بعد از انقلاب مشروطه و مدت کوتاه سلطنت، این فرصت را پیدا نکرد. احمد شاه، آخرین شاه قاجار، هم به دلیل سنتی که ایجاد شده بود و هم به دلیل جوانی، آرزوی رفتن به اروپا را داشت و شاید اقامت در آنجا را بر سلطنت پر ماجرایی که در ایران داشت ترجیح می‌داد. این مسافرت‌های چند ماهه در حالی صورت می‌گرفت که فقر و تبعیض در جامعه بیداد می‌کرد. در نهایت در جریان سفرهای بعدی احمدشاه، رضاخان توانست بر اوضاع تسلط یابد و شاه جوان را از کار برکنار کند.

درگذشت «امام بخاری» محدث بزرگ اهل سنّت (256 ق)
ابوعبداللَّه محمد بن اسماعیل بن ابراهیم مشهور به امام بخاری از محدثین بزرگ و مورد اعتماد راویان حدیث می‌باشد. وی جهت تحصیل و تصحیح احادیث نبوی به سرزمین‌های بسیاری سفر کرد و از بزرگان حدیث استفاده نمود. کتاب جامع صحیح معروف به صحیح بخاری، یکی از معروف‌ترین کتب حدیثی اهل سنت و شیعه، توسط امام بخاری تدوین گشته است. الادب المفرد، تاریخ اَوسط و السُّنن نیز از اوست.

درگذشت «ابن دهّان» مفسر و ادیب مسلمان (569 ق)
ابومحمد سعید بن مبارک معروف به ابن دهان، مفسر، ادیب و شاعر مسلمان در سال 494 ق در بغداد به دنیا آمد و پس از طی دوران تحصیلات مقدماتی، علم لغت را فرا گرفت و از بزرگان بسیاری، حدیث شنید. این لغت شناس بزرگ همچنین به ادبیات، به ویژه سرودن شعر، توجه خاصی داشت و شاگردانش را نیز به سرودن شعر تشویق می‌کرد. ابن دهان، کتابخانه‌ای عظیم داشت که در جریان طغیان رود دجله، خسارت‌های شدیدی دید. او برای احیای مجدد کتب از دست رفته، تلاش‌های بسیار کرد و سرانجام بینایی خود را در این راه از دست داد. از آثار ابن دَهّان تنها بخش کوچکی، آن هم در زمینهٔ شعر و ادب و به صورت خطی باقی مانده است. ابن دَهّان سرانجام در 75 سالگی درگذشت.

درگذشت حکیم و متکلم شهیر «امام فخر رازی» (606 ق)
فخرالدین محمد بن عمر رازی معروف به امام فخر رازی در سال 544 قمری در ری به دنیا آمد. او از علما، حکما و متکلمان معروف اسلام است. اعتراض‌ها و شک‌های فراوان وی در مورد مسائل مختلف سبب شد که او را «امامُ المَشَکّکین» بنامند. فخر رازی با آن همه تبحّر علمی، شبهه‌های بسیار سختی در دین وارد می‌کرد و خود از حلّ آن‌ها عاجز می‌ماند. وی عاقبت به خوارزم رفت و با علمای آن سامان به مذاکرات دینی پرداخت. پس از طرح شبهات خود، از جانب بزرگان شهر، از آن دیار اخراج گردید. فخر رازی سپس به ماوراءالنهر عزیمت نمود و باز به همان سبب تبعید شد و سرانجام به ری رفت و در همان جا ماندگار گردید.

در حلقهٔ درس فخر رازی بیش از دو هزار تن از فقها، به تحصیل علوم می‌پرداختند. ایشان در علم کلام، از مذهب اشعری و در فقه، از مذهب شافعی پیروی می‌نمود و به اکثر علوم زمان خود احاطه داشته، کسی توانایی مناظره با او را نداشت. از امام فخر رازی، ده‌ها اثر نفیس به جای مانده که مفاتیح الغَیب یا تفسیر کبیر، عِصمةُ الانبیاء، اسرارُ النُّجوم و تحصیلُ الحَق و... از آن جمله‌اند. امام فخر رازی در سال 606 قمری در 62 سالگی در شهر هرات درگذشت.

آغاز سلطنت «فتحعلی شاه قاجار» دومین پادشاه سلسلهٔ قاجاریه (1212 ق)
هنوز نعش آقامحمدخان قاجار را به خاک نسپرده بودند که قسمتی از اردوی او سر به طغیان برداشت و با تدبیر حاج ابراهیم کلانتر، بقیهٔ سپاه به تهران رفت. آقامحمد خان که فرزندی از خود نداشت، برادرزادهٔ خود، باباخان معروف به فتحعلی میرزا را ولیعهد خود و فرمانروای فارس قرار داده بود. فتحعلی به سرعت خود را به تهران رساند و با کمک حاج ابراهیم کلانتر در عید فطر 1212 ق در 26 سالگی تاجگذاری کرد و دوران 38 سالهٔ پادشاهی ننگین خود را آغاز نمود.

اختراع سه چرخه تراکتور در انگلستان (1897 م)
«تراکتور» توسط یک انگلیسی به نام «جیمز روبرتسون» که کشاورز و کشاورززاده بود اختراع شد. این تراکتور که برای تسریع در امر شخمزدن زمینهای زراعتی خانواده «روبرتسون» بوجود آمده بود، سه چرخ کوچک داشت و توسط یک موتور دو سیلندری کار میکرد. به علت اهمیت فراوانی که این ماشین نوظهور داشت دولت انگلستان به تکامل آن همت گماشت و در نتیجه، تراکتورهای امروزی بوجود آمدند.

درگذشت ژاکلین کاکرن؛ از پیشگامان هوانوردی آمریکا (1980 م)
ژاکلین کاکرن (می ۱۹۰۶م - ۹ اوت ۱۹۸۰م) یکی از پیشگامان صنعت هوانوردی آمریکا به‌شمار می‌آید. بسیاری از رکوردهای دنیای هوانوردی توسط وی به‌دست آمده است که تا امروز نیز هم‌چنان دست‌نیافتنی می‌باشند. وی یکی از مشارکت‌کنندگان ایجاد سازمان زنان خلبان در استخدام نیروی هوایی و سپاه کمکی زنان ارتش در زمان جنگ بوده است. وی هم‌چنین اولین زنی بود که توانست یک بمب‌افکن را از فراز اقیانوس اطلس عبور دهد. این پرواز در طی جنگ جهانی دوم و به مقصد انگلستان انجام گرفت. نام وی به‌عنوان اولین زنی که توانسته با هواپیما از دیوار صوتی عبور کند، به ثبت رسیده است. علاوه بر این، وی اولین زنی بود که توانست نشست و برخاست از روی عرشه یک ناو هواپیمابر را با موفقیت به انجام برساند. کاکرن تا زمان مرگش در نهم اوت ۱۹۸۰م، توانست ۲۰۰ مدال و تقدیرنامه دریافت کند.

عملیات ایذایی فتح 9 در منطقه خورمال در استان سلیمانیه عراق (1366 ش)
از آن زمان که همکاری با معارضان کرد عراقی، به‌ویژه «اتحادیه میهنی کردستان عراق» به رهبری جلال طالبانی مد نظر فرماندهان عالی‌رتبه جنگ جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت و به‌دنبال آن قرارگاه برون‌مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به‌نام قرارگاه رمضان بدین‌منظور تقویت شد، سلسله عملیات‌های «فتح» برای نفوذ و ضربه زدن در عمق جبهه و خاک دشمن بعثی طراحی شده و به اجرا درآمد. سال ‌۱۳۶۶ش به‌عنوان هفتمین سال جنگ جمهوری اسلامی ایران و رژیم بعثی عراق، سال پرکار و پر از فراز و نشیبی برای نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و به‌ویژه قرارگاه برون‌مرزی «رمضان» در جبهه شمالی و کردستان عراق بود.

در این اقدام، ضمن اجرای عملیات روانی علیه دشمن، مناطق و تأسیساتی به شرح زیر آزاد گردیدند: - روستاهای «احمدآوار»، «زلم»، «بلانیه»، «حنورنوازان»، «بانی‌شار»، «میرپور» و «آموزه». - بلندی‌های ۱۳۰۰، ۱۲۵۰، ۱۱۵۰، ۱۲۰۰، ۱۱۰۰، ۱۲۷۰، ۱۶۱۰، ۱۵۰۰ و ۱۶۴۲. تعداد ۴۰۰ نفر از نیروهای دشمن را کشته و زخمی و ۴۰ نفر را اسیر نموده، ۹ دستگاه خودرو نظامی را به غنیمت گرفته و به مواضع پدافندی خود بازگردند.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار