مجله شبانه باشگاه خبرنگاران؛أَفَلَا يَرَوْنَ أَلَّا يَرْجِعُ إِلَيْهِمْ قَوْلًا وَلَا يَمْلِكُ لَهُمْ ضَرًّا وَلَا نَفْعًا
مگر نمیبينند كه [گوساله] پاسخ سخن آنان را نمیدهد و به حالشان سود و زيانى ندارد
*ماجرای سامری و دعوت او مردم را به گوساله پرستی، بخشی از داستان بلند حضرت موسی است.
*در ادب فارسی انسانهایی را که به حقیقت معنی نرسیدهاند و از دین و عرفان سخن میگویند و در پی دنیا هستند به این گوساله تشبیه میکنند.
مقصود حافظ این است که سامری مردم را سِحر کرد و مانند موسی معجزه ای نداشت که دست در گریبان خویش کند و آن را، سفید و درخشان (ید بیضاء)، بیرون آورد.
سِحر با معجزه پهلو نزند دل خوش دار
سامری کیست که دست از ید بیضا ببرد
بنابر این جای نگرانی نیست زیرا سحر سامری نمی تواند در مقابل معجزۀ موسوی بایستد. به عبارت دیگر تبلیغات باطل در برابر حق و حقیقت تاب نم آورد اگرچه چندگاهی جولانی بدهد. بنابراین:
چون سامری مباش که زر داد و از خری موسی نهاد و از پی گوساله می رود
حافظ
اگر بگوییم که خدای حاکم بر اکثریت عالم در طول تاریخ تا به امروز همان گوساله سامری است سخنی به گزاف نخواهد بود زیرا خدای یا ارباب هر کس همان است که به خاطر او به عشق و سودای او کار می کند و اکثریت مردم را سودایی جز درهم و دینار نیست. به خاطر اوست که جنگها می کنند و جانها می ستانند، دامها می گسترند و آدمها را شکار می کنند.
درهم و دینار در تحلیل نهایی همان هوای نفس و خودپرستی است و اینهمه بانگ و غوغای زرسالاری بانگ گاوی بیش نیست که همه را سِحر کرده است. و ای کاش مردمان از سِحرِ حرامِ سامری بِرَهند و به سِحرِ حلالِ سعدی و سنایی برسند.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید