به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، چندی پیش دستورالعمل و ضوابط صدور مجوز انتشار (سالنامه) و تقویم (گاه شمار) در 11 ماده و 7 تبصره در تاریخ 30 تیر امسال به تصویب وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رسید و از سوی دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به چاپخانهداران و ناشران ابلاغ شد.
به استناد بند 16 ماده 2 قانون اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مصوب سال 1365 مجلس شورای اسلامی و در اجرای بند «ک» ماده 13 آییننامه تأسیس و نظارت بر چاپخانهها و واحدهای وابسته مصوب جلسه مورخ 1/9/1371 هیأت وزیران (موضوع تصویب نامه شماره 28853/ت 435 ﻫ مورخ 24/9/1371) و در راستای صیانت از فرهنگ اسلامی ایرانی و اجرای
مصوبات شورای فرهنگ عمومی، دستورالعمل و ضوابط صدور مجوز انتشار سررسید (سالنامه) و تقویم (گاه شمار) به شرح زیر ابلاغ میگردد:
ماده 1- کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی وفق قوانین و مقررات و با رعایت مفاد این دستورالعمل میتوانند متقاضی چاپ تقویم و سررسید باشند.
تبصره 1- مجوز چاپ تقویم و سررسید برای اشخاص حقیقی بر اساس مکاتبه چاپخانه سفارش گیرنده که دارای مجوز فعالیت از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میباشد، صادر میگردد.
تبصره 2- مجوز چاپ تقویم و سررسید برای اشخاص حقوقی شرکتها، مؤسسات، کانونها و ...) با درخواست کتبی و مهر و امضاء مقام مجاز و ارائه آگهی تأسیس ، تغییرات و معرفی دارندگان امضای مجاز صادر میشود.
تبصره 3 - در متن درخواست باید تعداد عناوین، نوع، قطع، شمارگان تقویم و سررسید و نام چاپخانه ذکر شود. ضمناً در تقاضای چاپخانه سفارش گیرنده برای چاپ تقویم و سررسید اشخاص حقیقی ضمن لزوم درج موارد مذکور ذکر نام، مشخصات سجلی، کد ملی، شماره تلفن و نشانی سفارش دهنده باید ذکر شود.
ماده 2- مطابق با اصل هفدهم قانون اساسی کشور ، مبنای تقویم و تاریخ رسمی و اداری کشور، هجری شمسی میباشد لذا در تقویم، ابتدا باید روزهای هجری شمسی به صورت برجستهتر و نمایانتر نسبت به سالهای هجری - قمری و میلادی درج گردد.
تبصره 1- درج نام روزها ، مناسبتها و رویدادها در متن و ضمیمه تقویم و سررسید باید مطابق با مصوبه سالانه شورای فرهنگ عمومی باشد و از تحریف وقایع مهم و مسلم تاریخی ایران و اسلام خودداری گردد.
تبصره 2- در اجرای قانون ممنوعیت به کارگیری اسامی عناوین و اصطلاحات بیگانه (مصوب 14/9/75 مجلس شورای اسلامی) و هم چنین بر اساس مصوبه شورای فرهنگ عمومی، به کارگیری هر گونه واژههای بیگانه و نامأنوس و استفاده از علائم، اشکال، نشانهها و تصاویر بیگانه و وارداتی در نامگذاری روزهای هفته، ماه و فصل ممنوع است.
ماده 3- مطالب دینی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی در متن، حواشی، ضمایم، روزها، مناسبتها و رویدادهای تقویم و سررسید، میبایست با حدود مقرر در مصوبه اصلاحی اهداف، سیاستها و ضوابط نشر کتاب، مصوب جلسه 660 مورخ 24/1/1389 شورای عالی انقلاب فرهنگی و همچنین موارد زیر منطبق باشد:
1-3. درج آیات، احادیث و روایات، ادعیه، نکات، جملات و آموزههای دینی و مذهبی و سخنان بزرگان و اشعار و نیز پیامهای عام المنفعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نظیر مسایل مربوط به رعایت بهداشت فردی و اجتماعی، رعایت صرفهجویی در مصرف آب و انرژی و احترام به حقوق دیگران و اشاعه فرهنگ ملی اسلامی با ذکر منبع یا منابع بلامانع است.
2-3. به کارگیری علائم، نشانهها، تصاویر و مضامین نباید مغایر با شرع مقدس اسلام، فرهنگ اسلامی - ایرانی باشد.
3-3. استفاده از علائم، نشانهها و تصاویر گروههای ضد اسلام و نظام جمهوری اسلامی ایران نیز ممنوع است.
4-3. از درج مطالب توهینآمیز در مورد قومیتها و ادیان رسمی کشور ، کتب آسمانی و مقدسات دینی که موجب اختلاف و تفرقه افکنی میشود، خودداری شود.
5-3. از بیان مطالب و نسبت دادن برخی اعمال به روز، هفته، ماه، فصل و سال که ترویج خرافات و مخدوش کردن چهره اسلام را به دنبال دارد، خودداری شود.
6-3. تبلیغ و ترویج هر گونه جریانهای فکری، مرام، مسلک و فرقه منحرف که به موجب قوانین کشور غیرقانونی میباشد و گروههای محارب و عناصر ضد انقلاب و نظامهای لائیک و سلطنتی و شخصیتهای معاند با جمهوری اسلامی ایران به نحوی که موجب تطهیر چهره آنان شود، ممنوع است.
7-3. استفاده از نقشه و پرچم جمهوری اسلامی ایران مستلزم رعایت ضوابط و قوانین مربوطه میباشد.
8-3. تصاویر، مضامین، پوشش و آرایش شخصیتهای مورد استفاده باید متناسب با عرف ملی و مذهبی جامعه بوده و نباید مروج بدحجابی و برهنگی باشد.
9-3. استفاده از متن، تصاویر و صحنههایی که مروج تخریب محیط زیست منابع طبیعی، القاء وحشت و خشونت و ترویج همزیستی انسان و حیوان (مانند سگ، گربه و ...) باشد، ممنوع است.
10-3. در استفاده از آثار هنری (عکس، تصاویر، نقاشی و ...) باید کلیه قوانین و مقررات مربوطه و حقوق اشخاص از جمله حقوق مادی و معنوی مؤلفان، مصنفان و هنرمندان رعایت شود.
ماده 4- تبلیغ کالا، خدمات و محصولات در متن، حواشی، ضمایم، روزها، مناسبتها و رویدادها میبایست با قوانین و مقررات تبلیغاتی کشور به ویژه موارد زیر منطبق باشد:
1-4. تبلیغ هر گونه کالا یا خدمات مستلزم رعایت قوانین، مقررات مربوط از جمله آییننامه تأسیس و نظارت بر نحوه کار و فعالیت کانونهای آگهی و تبلیغاتی، مصوب 1358 شورای انقلاب جمهوری اسلامی و موافقت کتبی مؤسسه، شرکت و یا واحد خدماتی - تولیدی مربوطه با مهر و امضاء مقام مجاز میباشد.
2-4. تبلیغ کالا و خدماتی که به حکم قانون مجاز نیست (مانند دخانیات) ممنوع است.
3-4. تبلیغ آن بخش کالا و خدمات (مانند کالا و خدمات پزشکی) که انجام آنها به حکم قانون منوط به کسب مجوز از مراجع ذی ربط میباشند منوط به دریافت مجوز و درج شماره آن در متن آگهی میباشد.
4-4. تبلیغ کالاها، خدمات و مصنوعات کشورهای بیگانه در صورتی مجاز است که عرضه و فروش آن در داخل کشور ممنوعیت قانونی نداشته باشد.
5-4. رعایت قوانین و مقررات مربوط به تبلیغ کالاهای مشمول استاندارد اجباری، به ویژه خوراکی، بهداشتی، آرایشی و ... ضروری است.
6-4. در تبلیغ کالا، خدمات و محصولات استفاده ابزاری از زنان، مردان و کودکان ممنوع است.
7-4. در تبلیغ کالا، خدمات و محصولات، استفاده از نوشتار فارسی الزامی میباشد. در صورت لزوم برای استفاده از زبان بیگانه، رعایت تناسب نوشتاری 70 درصد فارسی و 30 درصد غیر فارسی و برجسته بودن خط فارسی از خط زبان بیگانه ضروری است.
8-4. هر گونه غلط نویسی در انجام تبلیغات کالا، محصولات و ... ممنوع است.
9-4. استفاده از هر گونه علامت تجاری، نماد یا آرم مؤسسات، شرکتها و... منوط به ارائه گواهی ثبت آن علامت، نشان از مرجع مربوطه میباشد.
ماده 5 - جهت صدور مجوز چاپ تقویم و سررسید تخصصی (متضمن محتوای، مربوط به کالا یا خدمات پزشکی، مطبوعاتی، سینمایی، هنری و ... ) و همچنین چاپ تقویم و سررسید
اقلیتهای مذهبی، اخذ تأییدیه از مراجع مربوطه و درج شماره آن در صفحه اول تقویم یا سررسید الزامی است.
ماده 6 - صدور مجوز چاپ تقویم و سررسید در ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها، انجام میگیرد و نظارت بر روند اجرای این دستورالعمل و مجوزهای صادره بر عهده دفتر امور چاپ میباشد.
ماده 7 - درج نام چاپخانه و شماره مجوز صادره توسط ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها در صفحه اول سررسید الزامی است.
ماده 8 - چاپ و توزیع تقویم و سررسید مستلزم اخذ مجوز و برگه اعلام وصول از ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی میباشد.
ماده 9- متقاضی دریافت برگه اعلام وصول مکلف است چهار نسخه از تقویم و سررسید مورد نظر را به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان متبوع تحویل نموده و آن ادارات کل باید دو نسخه از تقویم و سررسید تسلیمی را به دفتر امور چاپ وزارتخانه ارسال کنند.
ماده 10- چاپخانه مکلف است پیش از چاپ تقویم و سررسید تصویر مجوز چاپ، صادره از سوی ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی را اخذ و پس از انطباق با اصل آن در سوابق مربوط نگهداری نماید.
تبصره 1- مسئولیت انطباق تصویر و اصل مجوز ارائه شده و تکمیل سوابق برابر مقررات موضوعه بر عهده چاپخانه میباشد.
تبصره 2- چنانچه سررسید و تقویم چاپ شده مغایر با قوانین و مقررات موضوعه امضاء این دستورالعمل باشد چاپخانه مسئول بوده و برابر آئین نامه تأسیس و نظارت بر چاپخانهها و واحدهای وابسته مصوب 1371 هیئت وزیران و دستورالعملهای مربوطه به تخلفات چاپخانه رسیدگی میشود.
ماده 11- این دستورالعمل در 11 ماده و 7 تبصره در تاریخ 30 /4/92 به تصویب وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رسید و از تاریخ ابلاغ لازم الاجراست.