برگزاری اولین دوره کنکور سراسری، بمباران هسته‌ای شهر هیروشیمای ژاپن، شهادت سرلشگر خلبان «عباس بابایی»، درگذشت «دانْیِل فارِنْهایْتْ»مخترع دماسنج و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 15 مرداد 1392 خورشیدی برابر با 28 رمضان 1434 هجری و 6 آگوست 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

برگزاری اولین دوره کنکور سراسری در کشور توسط وزارت علوم (1348 ش)
با افزایش تعداد متقاضیان ورود به دوره‌های آموزش عالی، وزارت علوم تصمیم گرفت طی آزمونی که به کنکور موسوم شد، داوطلبانی را که در این آزمون موفقیت لازم را به دست آورند، برای ورود به دانشگاه، پذیرش نماید. از این رو اولین کنکور سراسری ورود به دانشگاه‌ها در پانزدهم مرداد 1348 با شرکت حدود پنجاه هزار داوطلب انجام گرفت.

این تعداد در سال‌های بعد رو به فزونی نهاد به طوری که در آزمون ورودی سال 1352،92 هزار نفر شرکت کردند و در سال 1355، تعداد شرکت کنندگان از مرز 220 هزار تن گذشت. کنکور پس از پیروزی انقلاب نیز همراه با تحولاتی ادامه یافت و به میزان رشد جمعیت جوان کشور، تقاضای ورود به دانشگاه نیز افزایش یافت.

عملیات کوچک ثاراللَّه در قصر شیرین توسط سپاه (1361 ش)
عملیات ثارالله در چنین روزی از سال ۱۳۶۱ هجری شمسی با همکاری ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آغاز شد. عملیات ثارالله با هدف تصرف مناطقی از غرب کشور آغاز گردید و با تصرف دو ارتفاع مهم قصر شیرین و به هلاکت رساندن ۲۰۰ تن از سربازان بعثی و منهدم ساختن یک تانک و ۳ خودرو به پایان رسید، هم‌چنین جاده تدارکاتی عراق در محور پیروزخان به تنگ بیشگان در زیر دید نیروهای ایرانی قرار گرفت. • پس از عملیات رمضان و پی بردن فرماندهان ایران به تغییر شیوه استحکامات و خطوط پدافندی عراق، می‌بایست تاکتیک مناسب و تازه‌ای برای ادامه نبرد با دشمن در پیش گرفته می‌شد. عملیات محدود ثارالله در محور میانی قصر شیرین به اجرا درآمد. هدف، آزادسازی ارتفاعات مهم مشرف بر منطقه، تأمین کامل جاده قصر شیرین - سر پل ذهاب و تهدید جاده تدارکاتی دشمن در محور پیروزخان به تنگه بشیرخان در خاک عراق بود. این حمله در نیمه مردادماه ۱۳۶۱ش آغاز شد و طی آن دو ارتفاع مورد نظر آزاد و نیروهای ایرانی علاوه بر رسیدن به این اهداف، ده‌ها دستگاه تانک و نفربر زرهی و شماری مهمات و سلاح سنگین و نیمه‌سنگین دشمن را منهدم و ۲۹۰ تن از آن‌ها را کشته و یا زخمی کردند. این عملیات محدود و موفق با همکاری یگان‌های ارتش و سپاه به اجرا درآمد.

پذیرش آتش‌بس پس از 15 روز کارشکنی توسط عراق (1367 ش)
یک روز پس از گذشت پذیرش قطعنامه 598 توسط ایران اسلامی، رژیم جنگ افروز عراق با بمباران نیروگاه اتمی بوشهر، خوی تجاوزگری خود را بار دیگر آشکار کرد. در ادامه، در 31 تیرماه، ناگهان حمله گسترده خود را به خاک جمهوری اسلامی ایران آغازنمود و قصد داشت تا بار دیگر خرمشهر را اشغال کند؛ اما رزمندگان جان برکف، جانانه در مقابل دشمن متجاوز ایستادگی کرده و بعثیون را با دادن تلفات فراوان وادار به فرار کردند. سرانجام رژیم عراق با مشاهده قاطعیت مسؤولان جمهوری اسلامی ایران در دفاع از حقوق خود، چاره‌ای جز تن دادن به اجرای قطعنامه 598 ندید و آن را در 15 مرداد 1367 پذیرفت.

آغاز عملیات قدس ۵ (1364 ش)
عملیات قدس ۵ در چنین روزی از سال ۱۳۶۴ هجری شمسی به مرحله اجرا درآمد. عملیات قدس ۵ با هدف تصرف پاسگاه «الیج» و تکمیل اهداف عملیات قدس ۱ و ۲ آغاز شد که طی آن، گردان سوم تیپ ۷۰۱ کماندویی حذیفه عراق در پاسگاه الیج، ۴۸ ساعت در مقابل نیروهای ایرانی مقاومت نمود. این عملیات، در تاریخ ۱۵-۵-۱۳۶۴ش در ساعت ۲۳ با رمز «یا علی (ع) ادرکنی» در شرق «البوفیه» به اجرا درآمد. در یکی از محورها، تیراندازی دشمن مانع از پاک‌سازی منطقه تصرف شده گردید که پس از رفع مانع، عملیات ادامه یافت. در محور دیگری که دشمن هوشیار شده بود، نیروهای ایران به قصد فریب دشمن، تظاهر به پناهندگی کردند. در این هنگام با سرعت عمل یکی از رزمندگان و مسلح شدن وی، درگیری آغاز شد و پاسگاه «الیج» به تصرف درآمد. عملیات قدس ۵ سرانجام با آزادسازی ۳۰ کیلومتر مربع از هور و به هلاکت رساندن ۵۱ نفر از عراقیان بعثی و به اسارت درآوردن ۱۸ نفر از سربازان بعث و به غنیمت گرفتن تعدادی سلاح ضد هوائی، تک‌لول و... به پایان رسید.

شهادت سرلشگر خلبان «عباس بابایی» معاون عملیاتی نیروی هوایی ارتش (1366 ش)
سردار رشید اسلام، سرلشکر خلبان، عباس بابایی، در سال 1329 ش در قزوین به دنیا آمد و در سال 1348 به دانشکده خلبانی نیروی هوایی راه یافت. وی پس از گذراندن دوره آموزش مقدماتی، برای تکمیل دوره به آمریکا رفت و دوره خود را در آمریکا با موفقیت سپری کرد. شهید بابایی با دارا بودن تعهد و تخصص، در مرداد 1360 به فرماندهی پایگاه هشتم هوایی اصفهان رسید. این سردار رشید اسلام، قسمت اعظم حضور خود را در پروازهای عملیاتی گذراند و سه هزار ساعت پرواز کرد.

سرلشکر بابایی با روحیه شهادت‌طلبی به همراه شجاعت و ایثاری که در طول سال‌های دفاع مقدس به نمایش گذاشت، صفحات نوین و زرینی بر تاریخ نیروی هوایی افزود و تنها در دو سال آخر عمر، بیش از شصت ماموریت جنگی را با موفقیت کامل به انجام رساند. این خلبان غیور ارتش اسلام سرانجام در پانزدهم مرداد 1366 ش برابر با عید قربان، در یک عملیات برون مرزی به شهادت رسید و در تشییعی با شکوه در گلزار شهدای قزوین به خاک سپرده شد. وی در هنگام شهادت، معاون عملیاتی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود.

درگذشت «ابو معشر بلخی» محدث و منجم (272 ق)
ابومعشر جعفر بن محمد بن عمر بلخی، حکیم و منجم، در ابتدا در بغداد از محدثین بزرگ بود و با فلسفه و حکمت و علوم عقلی مخالفت می‌کرد ولی بعدها به این علوم متمایل گردید و به مدارج بالایی در آن‌ها دست یافت. ابومعشر در اثر همت عالی و تلاش خستگی‌ناپذیر خود، در تمامی شعب حکمت، خصوصاً ریاضیات، نجوم و هیئت دارای بصیرتی فوق العاده بود و استاد کل و سرآمد اهل فن به شمار می‌رفت. ابومعشر تالیفات متعددی در نجوم و ریاضی دارد از قبیل اثبات علم النجوم، زیج الهَزارات، المَدخلُ الکبیر و... . ابومعشر مشهورترین منجم مسلمان بود و اشتهار او تا قرن‌ها بعد نیز همچنان حفظ شد. بر اساس دیدگاه ابومعشر، همهٔ معارف، منشأ الهی دارد و علم نجوم نیز از این قاعده مستثنی نیست. آثار ابومعشر از لحاظ در برداشتن بخش‌هایی از نوشته‌های کهن که اصل آن‌ها از بین رفته، قابل توجه است.

درگذشت مالک دیلمی، خوشنویس (941 ق)
مولانا مالک دیلمی (۹۲۴-۹۶۹ ه.ق/۱۵۱۸-۱۵۶۲ م) از کاتبان و خوشنویسان اهل فیلواگوش قزوین در قرن دهم هجری است. او از خوشنویسان و نستعلیق نویسان زبردست به‌شمار می‌آید که خطوط جلی و خفی (درشت و ریز) را با مهارت و به درستی می‌نوشت. کتیبه های عمارت چهل ستون از آثار اوست.

روز ملی و استقلال «جامائیکا» از استعمار انگلستان (1962 م)
جمهوری جامائیکا با 10/991 کیلومتر مربع وسعت در قاره امریکای مرکزی، در شمال دریای کارائیب و در جنوب کوبا واقع شده است. جمعیت جامائیکا 2/6 میلیون نفر است که عمدتاً از نژاد سیاه و دارای مذهب پروتستان می‌باشند. پایتخت جامائیکا، کینگستون و واحد پول آن دلار است. پیش‌بینی می‌شود تا سال 2025 جمعیت جامائیکا بیش از 3 میلیون نفر خواهد بود. زبان رسمی مردم جامائیکا انگلیسی و خط آنها لاتین است. پورتْ‌مور و مونته‌گوبی از شهرهای مهم آن هستند. جامائیکا به همراه 9 مستعمره دیگر انگلستان در دریای کارائیب، در سال 1958 م اتحادیه‌ای به نام فدراسیون جزایر هند غربی را تشکیل دادند. ولی مدت این فدراسیون دیری نپایید و سرانجام در سال 1962 با استقلال اعضای مهم آن، منحل شد. جامائیکا نیز در تاریخ ششم اوت 1962 م به استقلال دست یافت و دارای حکومت فرمانداری کل شد.

تولد «کارْلْ ویلْهِلْمْ شِل» شیمی‌دان معروف سوئدی و کاشف کلر، منگنز و گلیسیرین (1742 م)
کارل ویلهلم شل، شیمی دان سوئدی در ششم اوت 1742 م در منطقه استرال سوئد متولد گردید و پس از پایان تحصیلات به تحقیق در علم شیمی پرداخت.

کشف گلیسیرین، کلر و منگنز از نتایج تحقیقاتِ این شیمی دان معروف است. بر همین اساس، وی به عنوان یکی از افتخارات علمی سوئد و از بزرگترین شیمی‌دان‌های قرن هجدهم در این کشور محسوب می‌گردد. ویلهلم شل سرانجام در هفتم سپتامبر 1786 م در 44 سالگی درگذشت.

درگذشت «دانْیِل فارِنْهایْتْ» ریاضی دان و فیزیک دان آلمانی و مخترع دماسنج (1736 م)
دانیل فارنهایت - فیزیک‌دان آلمانی مقیم هلند - در ۸ جولای سال ۱۷۱۴ میلادی، میزان‌الحرارهٔ جیوه‌ای را ساخت و عرضه داشت که به «فارنهایت» معروف شده است. در این میزان‌الحراره که در بسیاری از کشورها از جمله ایالات متحدهٔ امریکا رایج است، درجه ۴،۹۸ برابر ۳۷ درجه سانتیگراد معادل حرارت طبیعی بدن انسان است. گابریل دانیل فارنهایت دانشمند آلمانی (زاده ۱۶۸۶م - درگذشته ۱۷۳۶م) ابتدا به آمستردام رفت تا شغل معلمی بر عهده گیرد اما ذوق و حرفه اصلی وی ساختن وسائل هواشناسی بود. چون در آن زمان برای مطالعه اقیلم‌ها دماسنج ضرورت داشت، او توجه خاصی به ساختن اسباب اندازه‌گیری دما کرد. در قرن هفدهم، گونه‌ای دماسنج‌های گازی و الکلی ساخته شده بودند که دقت کافی نداشتند. فارنهایت، جیوه را مورد استفاده قرار داد و در سال ۱۷۱۴م دماسنج جیوه‌ای ساخت. وی نخست راهی برای پاک‌سازی جیوه ابداع کرد که به دیواره نچسبد. دماسنج جیوه‌ای توانایی اندازه‌گیری دماهای پایین‌تر از نقطه انجماد آب و بالاتر از نقطه جوش آن را دارا بود. فارنهایت نتایج تحقیقات خود را در سال ۱۷۲۴م منتشر کرد و در همان سال به عضویت انجمن سلطنتی انگلستان برگزیده شد.

اعلام وجود آثار حیات در کره مریخ (1877 م)
انسان سالیان دراز درباره امکان حیات در کرهٔ مریخ (Mars) اندیشیده است. اینک پس از قدم گذاشتن بر کرهٔ ماه و کاوشگری آن، کانون تحقیقات خود را بر کرهٔ مریخ استوار ساخته است. در واقع باید گفت که از چند قرن پیش دانشمندان قدیم مطالعات زیادی دربارهٔ مریخ انجام داده اند، اما در بیست و چند سال گذشته رقابت میان چند کشور پشرفته جهان برای رسیدن به بالاترین حد ممکن و دورترین کرهٔ منظومه شمسی در گرفته است؛ که با فرو پاشی شوروی که یکی از ابر قدرتها در زمینه فضا شده بود این رقابت کم رنگتر شد. سالها قبل از دوران کنونی ما، ستاره شناسان از تلسکوپ های خود جهت دنبال کردن فعالیتهای سیارات منظومهٔ شمسی و ستارگان استفاده می کردند. در سال 1877 یک ستاره شناس ایتالیایی به نام گیووانی شیاپارلی، وجود رودخانه ها، دره ها و کانالهای بسیاری را در سطح کره مریخ اعلام نمود که غوغایی را در سراسر دنیا برپا کرد. او حتی مسیرهای آبی مریخ را نام گذاری کرد. بعدها، با بهتر شدن تلسکوپ تعداد بیشتری بیشتری از راه های آبی مشخص گردید و شیاپارلی رسماً حضور حیات و تمدن پیشرفته را در مریخ اعلام نمود.

مرگ «فردیناند شیلِّر» فیلسوف برجسته انگلیسی (1937 م)
فردینانْدْ کنینْگْ اسکات شیلِّر، فیلسوف انگلیسی، در 16 اوت 1864 م در یکی از شهرهای آلمان به دنیا آمد. وی پس از طی تحصیلات خود، به مدت بیش از 33 سال به تدریس فلسفه پرداخت و تا ماه‌های آخر عمر به این کار مشغول بود. گرچه شیلْلِر در فلسفه از طرفداران و از نمایندگان برجسته انگلیسی در مکتب فلسفی اصالت عمل به شمار می‌رفت، اما ترجیح می‌داد به جای اصالت عمل یا پراگماتیسم، لفظ اومانیسم یا انسان محوری را به کار بَرَد. شیلْلِر از معتقدان و طرفداران گرایش کمّی کردن رفتار در روان‌شناسی بود. به نظر او، این شیوه، افق اندیشه را وسیع‌تر می‌سازد و به فیلسوف توانایی می‌دهد که بر تمامی علومی که با کشف حقایق انسانی سر و کار دارند نظارت کند. در حقیقت، شیلْلِر با منطقی کردن مطالعات فلسفی به فهم بهتر اصطلاحات و روشن‌تر فکر کردن می‌اندیشید. از شیلْلِر آثار متعددی بر جای مانده که معماهای ابوالهول، اومانیسم، منطق و منطق برای عمل از آن جمله‌اند. فردیناند شیلْلِر سرانجام در 6 اوت 1937 م در 73 سالگی درگذشت.

بمباران هسته‌ای شهر هیروشیمای ژاپن توسط امریکا در جریان جنگ جهانی دوم (1945 م)
پس از شکست آلمان در جنگ جهانی دوم، متفقین از ژاپن خواستند تا خود را تسلیم نماید؛ اما این درخواست با مخالفت ژاپن مواجه شد. از این رو، در آخرین روزهای جنگ جهانی دوم، سران ایالات متحده امریکا تصمیم گرفتند برای نخستین بار در جهان از بمب هسته‌ای استفاده کنند. این بمب به میزان 20 هزار تن ماده منفجره تی. ان.تی قدرت تخریب داشت. در این میان، علی‌رغم مخالفت دانشمندان هسته‌ای امریکا برای استفاده از این بمب در شهرها و مناطق پرجمعیت، هاری ترومن، رئیس جمهور وقت امریکا به این مخالفت‌ها اعتنا نکرد و به دستور او در روز ششم اوت 1945 م، نخستین بمب هسته‌ای که نام رمز آن را پسر کوچولو گذاشته بودند بر شهر ژاپنی هیروشیما افکنده شد.

این بمب، شهر هیروشیما را که در آن زمان بیش از 340 هزار نفر جمعیت داشت به جهنمی از آتش و دود مبدل ساخت و هشتاد هزار نفر را در دم کشت. امریکا سه روز پس از بمباران هسته‌ای هیروشیما، یکی دیگر از شهرهای ژاپن به نام ناکازاکی را نیز هدف بمباران هسته‌ای قرار داد که در نهایتْ ژاپن، وادار به تسلیم در جنگ جهانی دوم شد.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار