به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 7 مرداد 1392 خورشیدی برابر با 20 رمضان 1434 هجری و 29 جولای 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
شهادت مظلومانهٔ حضرت امیرالمؤمنین امام علی (ع) در کوفه (40 ق)
پس از ضربت خوردن امام علی (ع) در شب نوزدهم ماه مبارک رمضان توسط ابن ملجم مرادی از بازماندگان خوارج نهروان، درمانِ آن زخم تاثیری نبخشید و نوید پیامبر به امام به این که محاسن سفید حضرت به خون سرش رنگین میگردد، تحقق یافت. شهادت آن امام پس از سی سال امامت و چهار سال و نه ماه خلافت صورت گرفت. بدن مطهرامام علی (ع) را شبانه در محلی به نام نجف دفن کردند و این مکان تا نزدیک به یکصد و پنجاه سال، از عموم مخفی بود و تنها برخی از شیعیان خاص از محل دفن امام آگاهی داشتند. آن حضرت پس از رحلت پیامبر اسلام به خاطر مصالح مسلمانان به مدت بیست و پنج سال خانهنشینی گزید و سکوت اختیار کرد.
با قتل سومین خلیفه، مردم، امام را به خلافت برگزیده و در آن دوران پرآشوب نیز سه جنگ جمل، صفین و نهروان از جانب ناکثین (پیمان شکنان) قاسطین (معاویه و مردم شام) و مارقین (خوارج و خارج شدگان از دین) بر امام علی (ع) تحمیل شد. ابن ابیالحدید معتزلی، شارح نهجالبلاغه گوید: فضایل علی (ع) در آن حد از عظمت است که نویسنده و گوینده در برابر آن، خود را ضعیف و زبون و شرمسار میبیند که درصدد تفصیل آن برآید. دشمنان هرچه کوشیدند که نور عظمتش را فرو نشاند، فضایل آن حضرت بیشتر شایع گشت.
درگذشت «سید جلال الدین مجتبوی» استاد برجسته و پژوهشگر شهیر علوم عقلی (1378 ش)
استاد دکتر سید جلال الدین مجتبوی از استادان گرانقدر دانشگاه تهران و پژوهشگران برجسته علوم عقلی در سال 1307 ش در تهران به دنیا آمد. وی پس از طی تحصیلات ابتدایی و متوسطه، مقطع لیسانس و سپس دکترا را به پایان برد و در فلسفه فارغ التحصیل گردید. از جمله استادان ایشان در این رشته میتوان به آقایان شیخ محمد حسین فاضل تونی، علامه سیدمحمد کاظم عصار، دکتر علی اکبر سیاسی و استاد شهید مرتضی مطهری اشاره کرد.
دکتر مجتبوی در طی سالهای متمادی، آثار متعددی در حکمت و فلسفه تالیف و ترجمه نمود که کلیات فلسفه، فلسفه یونان و روم و فلسفه یا پژوهش حقیقت از جمله ترجمههای ایشان میباشد. همچنین ترجمه و توضیح قرآن حکیم که به عقیده صاحبنظران از بهترین ترجمههای قرآن مجید به شمار میرود از این استاد برجای مانده است. استاد مجتبوی سرانجام پس از عمری تدریس و اشاعه فرهنگ اسلامی، سرانجام در 71 سالگی در تهران به رحمت ایزدی پیوست و در بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
رحلت آیت اللَّه «شهاب الدین اشراقی» داماد مکرم حضرت امام خمینی (ره) (1360 ش)
آیتاللَّه شیخ شهابالدین اشراقی، در سال 1302 ش (1342 ق) در شهرستان قم به دنیا آمد. وی پس از گذراندن دروس مقدماتی و سطح نزد پدرش، به محفل درس خارج استادان نامداری همچون سید محمد محقق داماد، سیدحسین طباطبایی بروجردی و حضرت امام خمینی (ره) حاضر شد و به مقام والای اجتهاد دست یافت. وی همچنین به زبان فرانسه تسلط داشت. آیتاللَّه اشراقی در طول حدود دوازده سال شاگردی در محضر حضرت امام خمینی، مورد توجه خاص استاد قرار گرفت و به شرف دامادی ایشان نائل آمد.
ایشان در سالهای تبعید حضرت امام در نجف و پاریس در کنار آن قائد عظیم الشأن حضور داشت و یاور امام بود. همچنین پس از انقلاب، در مدت اقامت حضرت امام درقم، به صورت غیررسمی مسؤولیت دفتر امام و رسیدگی به امور مراجعین را برعهده داشت. برخی آثار این فقیه جلیل عبارتند از: تفسیر قرآن در 20 جلد با نام سخن حق، چهرههای درخشان و شرح بر عروةُ الوثقی. آیتاللَّه شهاب الدین اشراقی سرانجام در اول مرداد 1360 ش دچار سکته شد و یک هفته بعد در 58 سالگی درگذشت و درمسجد بالاسر حرم حضرت معصومه (س) مدفون گردید.
بازداشت مهندس نجفی و مانی به جرم گرانفروشی (1354 ش)
مهندس نجفی مدیر کل سابق صنایع و معادن اصفهان و مانی شهردار سابق اصفهان که کارخانه آجر افشاری را دائر نموده بودند به جرم گرانفروشی بازداشت و به شیروان تبعید شدند.
روز بزرگداشت عارف شهید «شیخ شهابالدین سهروردی» معروف به «شیخ اشراق»
ابوالفتوح
یحیی بن حَبش ابن امیرَک سُهروردی، حکیم، متکلم، ادیب و فیلسوف شهیر،
معروف به شیخ اشراق، در سال 549 ق در سهرورد در حوالی زنجان به دنیا آمد.
وی پس از آن که حکمت و اصول فقه را فرا گرفت در علوم حکمت و فلسفه سرآمد
همگان شد و بر اثر تیزهوشی، قوت حافظه و نیکاندیشی، در بسیاری از علوم
زمان به استادی دست یافت. سهروری چون در بسیاری از موارد، برخلاف رای قدما
سخن گفته و از حکمت ایرانی و اصطلاحات دین زردشتی استفاده کرده بود،
متعصبان او را به الحاد و بیدینی متهم نموده و با نظر علمای حَلَب، فرمان
به قتل او دادند.
تا
اینکه سرانجام وی را در سال 587 ق در 38 سالگی به قتل رساندند. سهروردی
آثار متعددی به فارسی و عربی دارد که منطِقُ التّلویحات، المقاوِمات، حکمةُ
الاِشراق به عربی و روزی با جماعت صوفیان، عقل سرخ و پرتونامه به فارسی از
آن جملهاند. سهروردی، حکمت اشراق را احیا نمود و آن را به کمال رسانید.
در حکمت اشراق، سیر و سلوک تنها زاده فکر نیست، بلکه بر اثر ریاضت و
راهنمایی ذوق حاصل شده است. ملاصدرای شیرازی و حاج ملا هادی سبزواری از
عقاید سهروردی بهره بردند و از آن در ارایه و تبیین حکمتِ متعالیه استفاده
کردند.
وفات «موسی بن عمران» و «یوشع بن نون (ع)» دو پیامبر بزرگ الهی.
یوشع فرزند نون، نون از افرایم، افرایم فرزند یوسف، یوسف فرزند یعقوب، یعقوب فرزند اسحاق، اسحاق فرزند ابراهیم، ابراهیم فرزند تارح، تارح فرزند ناحور، ناحور از نسل سام، سام فرزند نوح، نوح از نسل خنوخ، خنوخ از نسل انوش، انوش فرزند شیث و شیث فرزند آدم می باشد. محل تولد و زندگی: احتمالا متولد شده در جوشن مصر- سرزمین کنعان (اسرائیل فعلی) - جلجال - شکیم زمان حیات: حدودا بین سالهای 1490 تا سال 1380 قبل از میلاد عیسای مسیح
حضرت موسی (ع)- ادوار نبوت: دوره چهارم نبوت لقب: کلیم ا... معنای اسم: از آب کشیده شده پدر: عمران مادر: یوکابد تاریخ ولادت:۳۷۴۸ سال بعد از هبوت آدم. مدت عمر: ۱۲۰ سال بعثت: آن حضرت با برادرش هارون برای بنی اسراعیل مبعوث شد. محل دفن: بروایتی در شش فرسنگی بیت المقدس مدفون است. نسب: موسی بن عمران بن قاهث بن لاوی بن یعقوب بن اسحاق بن ابراهیم (ع) تعداد فرزندان: آن حضرت ۲پسر داشت.
درگذشت عالم ربانی سید ماجد حسینی (1028 ق)
سید ابوعلی ماجد بن هاشم بن علی حسینی بحرانی از علمای بزرگ شیعه در قرن یازدهم هجری است. وی عالمی عامل و فاضلی کامل و محقق، فقیه، محدث، ادیب و شاعر و اولین منتشر کنندهٔ حدیث در شیراز بود. سید ماجد، پس از فراگیری مقدمات علوم به حجاز و عراق هجرت نمود و سپس مقیم شیراز شد. وی در شیراز به تدریس و فتوا پرداخت و شیخ الاسلام شیراز گردید. طلاب علوم دینی از اطراف و اکناف به دور او گرد آمده و از حوزهٔ درسش بهرهمند میشدند. ملامحسن فیض کاشانی و شیخ سلیمان ماحوزی از شاگردان او بوده و شیخ بهایی با وی دوستی داشته است. مهمترین کتاب سیدماجد، سَلاسِلُ الحَدید میباشد و نیز مُقَدَّمَةُ الواجب و یوسفیّه نیز از اوست. سید ماجد در شیراز بدرود حیات گفت ودر حرم حضرت شاه چراغ (ع) مدفون گردید.
رحلت محدث بزرگ شیعه «شیخ حر عاملی» (1104 ق)
محدث بزرگ عالم تشیع، محمد بن حسن بن علی معروف به «شیخ حرّ عاملی» در هشتم رجب سال 1033 ق در روستای «مشغره» از توابع جبل عامل لبنان دیده به جهان گشود. وی تا چهل سالگی در محضر علمای لبنان و سوریه کسب فیض کرد و سپس به مدت 24 سال در مشهد مقدس به ترویج دین، تدریس، تالیف و قضاوت پرداخت. کتاب گرانسنگ «وسایل الشیعه» ثمرهٔ هجده سال تلاش پیگیر او در جمعآوری و تنظیم احادیث شیعه میباشد. او در این کتاب، احادیث احکام را به ترتیبِ ابواب فقه دستهبندی و تدوین کرده و بیانات کوتاهی در ضمن آنها برای توضیح یا جمع بین روایات آورده است. از دیگر کتابهای شیخ، الجواهر السنیّه فی الاحادیث القُدسِیَّه و دیوان شعر عربی است. شیخ حر عاملی درعصر صفویان به ایران مهاجرت نمود و پس از وفات، در صحن مطهر امام رضا (ع) درمشهد مقدس مدفون شد.
آغاز نفوذ سیاسی و استعماری هلند در کشور اندونزی (1602 م)
اندونزی از قدیم الایام محل سکونت و تجارت بود و در قرن سیزدهم میلادی، اسلام را پذیرا شدند. در نیمه نخست قرن شانزدهم، پرتغالیها در این جزایر مستقر شدند و این آغازی بود بر حضور استعمارگرانِ اسپانیایی و هلندی. هلندیها در 30 ژوئیه 1602 وارد این جزایر شده و ابتدا کمپانی هند شرقی هلند را در همین سال راهاندازی کردند. سپس تجارت این منطقه و به ویژه ادویهجات آن را در انحصار خود گرفتند. به تدریج تا اواخر قرن 18 تمامی اندونزی به مستعمره هلند تبدیل گردید. به صورتی که از این کشور به عنوان هند هلند یاد میشد. سرانجام پس از 350 سال استعمار هلند بر این کشور، اندونزی به رهبری احمد سوکارنو، به عنوان یک کشور مستقل اعلام موجودیت کرد.
تولد «ژوزف ایشِنْدْروف» شاعر و ادیب معروف آلمانی (1788 م)
ایشِنْدْروف شاعر و ادیب آلمانی در 30 ژوئیه 1788 م متولد گردید. وی که نام کاملش «ژوزف فری لور بارون فون ایشندروف» بود در خانوادهای اشرافی رشد و نمو نمود. خانواده وی با اعتقادات عمیق مذهبی به مشاغل مهم سیاسی نیز رسیده بودند اما وی با روحیه لطیف و شاعرانهای که داشت از خانواده جدا شد و به ادبیات پناه آورد و در این راه به شهرت رسید. اعتبار رومانتیسم در اثر 2 جلدی وی تحت عنوان تاریخ ادبیات منظوم آلمان، به اوج میرسد. بسیاری او را آخرین شاعر رمانیتک آلمان میدانند. از دیگر آثار وی میتوان از کتاب خاطرات یک بیکاره یاد کرد که در سال 1826 م منتشر شد و جزو ادبیات عامیانه و فولکلور به حساب میآید. اشعار وی همچنین مورد توجه آهنگسازان بزرگ قرار گرفته است. ایشندروف در جایگاه یکی از ادیبان برجسته قرون هجده و نوزده آلمان، سرانجام در 16 فوریه 1857 در سن 69 سالگی درگذشت.
مرگ «هربرت مارکوزه» متفکر و فیلسوف برجسته آلمانی (1979 م)
هربِرْتْ مارکوزه متفکر آلمانی در 19 ژوئیه 1898 م در یک خانواده اشرافی در برلینِ آلمان به دنیا آمد. وی در زمینه اجتماعی بر این باور بود که انسان باید از هرگونه قید و بندی آزاد باشد. مارکوزه در این راستا، مردم را به انقلاب غریزهها دعوت مینمود که این گونه عقاید اجتماعی و سیاسی و اقتصادی، توجه محافل و جوانان در اروپای غربی و امریکا را به خود جلب کرد. وی خود را منتقد جوامع صنعتی پیشرفته و افشاگر ضعفها و عوارض مدنیّت امروزی میدانست. او معتقد بود که انجماد و تعصب در ذات مارکسیسم جای ندارد و باید با واقعیت منطبق گردد. این نظریات، وی را به عنوان یک نئو مارکسیست معرفی کرد، گرچه در مطبوعات شوروی از وی به عنوان پیامبر قلابی نهضت چپ یاد میشد. وی با بیان این عقاید و انتشار کتابهایی همچون قهرمان تمدن، انسان تک ساختی و ضد انقلاب و قیام، در ردیف فیلسوفانی همچون برترانْدْ راسِلْ و ژان پل سارْتْر قرار گرفت. هربرت مارکوزه سرانجام در 30 ژوئیه 1979 م در 81 سالگی درگذشت.
ادامه عملیات رمضان (1361 ش)
اجرای عملیات خاطرهانگیز رمضان در چنین روزی از سال ۱۳۶۱ هجری شمسی در محورهای عملیاتی پی گرفته شد. پس از تلاش صدام برای پایان جنگ در حالی که خرمشهر را در دست داشت جبهه ایران بر آن شد تا با فتح منطقهای از خاک عراق و گرفتن امتیاز اراضی، پایان عادلانهای به جنگ بدهند. به این ترتیب، عملیات «رمضان» در چهار محور و پنج مرحله از سوی فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ارتش جمهوری اسلامی ایران طراحی گردید تا با عبور از خط مرز بینالمللی، یک زمین مثلث شکل به وسعت ۱۶۰۰ کیلومتر مربع تصرف شود.
مهندسی عراق در منطقه شمال غربی «بصره» و «تنومه»، خطوط پدافندی عراق را با ساخت یک کانال بهطول ۳۰ و عرض ۱ کیلومتر - که مختص پرورش ماهی بود - با پمپاژ آب و احداث موانع و کمین و سنگرهای تیربار بهعنوان مانعی اساسی و بازدارنده از حملات احتمالی نیروهای ایرانی به سوی بصره تدارک دیده بودند. عملیات رمضان در چنین شرایطی و در شب ۲۱ ماه مبارک رمضان - سالروز شهادت امام علی (ع) - در ساعت ۲۱ و ۳۰ دقیقه شامگاه بیست و سومین روز از تیرماه ۱۳۶۱ش با رمز «یا صاحبالزمان (عج) ادرکنی» در منطقه عملیاتی شلمچه در شرق بصره آغاز شد.
برخی دیگر از رخدادهای امروز
1863: هنری فورد از پیشروان صنعت اتومبیل سازی و سازنده و موسس کارخانه اتومبیل سازی فورد در «دیر بورن» میشیگان به دنیا آمد.
1908: نخستین مسابقه اتومبیلرانی دور دنیا در پاریس به پایان رسید.
1928: نخستین عکس متحرک رنگی، پس از اختراع این نوع فیلم به معرض نمایش گذارده شد.
1972: نیروی دریایی شوروی اعلام کرد که به آن چنان قدرتی دست یافته است که می تواند کشتی های دشمن را در هر نقطه از جهان نابود کند. برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید