گروهی از ناشران کشوردر نامه‌ای مشترک به آقای دکتر حسن روحانی،رییس جمهور منتخب ایران،ضمن ارایه پیشنهادهایی، خواستار آموزش و پژوهش سیستماتیک، تقویت نهاد‌های صنفی و مدنی نشر شدند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران، گروهی از ناشران کشور در نامه‌ای مشترک به آقای دکتر حسن روحانی، رییس جمهور منتخب ایران، ضمن ارایه پیشنهادهایی، خواستار آموزش و پژوهش سیستماتیک، تقویت نهاد‌های صنفی و مدنی نشر و واگذاری امور نشر به کارگزاران آن، تدوین ساز و کار‌های اقتصادی نشر از جمله تسهیلات مالی و بانکی، افزایش توان فنی برای تولید، تدوین قوانین و مقررات و تنظیم ساز و کار‌های حقوقی و به روزرسانی این قوانین، اطلاع‌رسانی بر مبنای داده‌های واقعی جامعه‌ آماری نشر و به ‌وجود آوردن فضای رقابتی سالم به دور از نابرابری در استفاده از زیرساخت‌ها شدند.

هم‌چنین ضمن تشریح راه‌کارهای اجرایی برای حل نابسامانی‌های حوزه نشر کشور به طور مشخص خواستار راه‌اندازی « سازمان صنفی» منسجمی برای ناشران عمومی و تخصصی به‌ویژه در زمینه‌های فرهنگی، هنری و علمی شدند تا ساز و کار نشر به طور کامل به همان سازمان واگذار شود.

گفتنی است، متن کامل نامه مشترک گروهی از ناشران به آقای دکتر حسن روحانی در ادامه آورده شده است.

  به‌نام خداوند جان و خرد

جناب آقای دکتر حسن روحانی

رییس‌جمهور گرامی و منتخب ملت ایران

سلام. ضمن عرض تبریک برای برگزیده شدن شما به ریاست ‌جمهوری ایران و آرزوی کامیابی در رسیدن به آرمان‌هایتان، زمان را مغتنم دانسته و از سوی گروهي از ناشران کشور، مهم‌ترین درخواست‌های خود را به‌کوتاهی خدمت‌تان عرض می‌کنیم.

آسیب‌شناسی وضع موجود، سپس ارایه و اجرای راهکار‌ها و چاره‌اندیشی برای برون‌رفت از آن‌چه که امروز مس أ له‌ی کتاب‌خوانی قلمداد می ‌ شود، گامی اساسی برای نزدیک شدن و دست یافتن به استاندارد‌های جهانی نشر است.

پرسش اساسی این است که چرا وضعیت فرهنگی جامعه‌ی ما به این وخامت گراییده است؟
در کشوری که پاره‌هاي‌ گوناگون فرهنگی- اقتصادی، دولتی اداره می‌شوند، مدیریت دولتی در تیررس نگاه هر پژوهنده‌ای است و سخن گفتن از سیاست‌های کارگزاران دولتی شالوده‌ی هر تحلیلی خواهد بود.

دولت در نگاه کلان در حوزه‌ی نشر می‌باید به زیرساخت‌های زیر بپردازد:
1- آینده‌نگری با ترسیم سند چشم‌انداز.
2-    آموزش و پژوهش سیستماتیک برای برون‌رفت از نشر سنتی.
3- تقویت نهاد‌های صنفی و مدنی نشر و واگذاری امور نشر به کارگزاران آن.
4- تدوین ساز و کار‌های اقتصادی نشر از جمله تسهیلات مالی و بانکی.
5- افزایش توان فنی برای تولید در حوزه‌ی نشر.
6- تدوین قوانین و مقررات، تنظیم ساز و کار‌های حقوقی و به روزرسانی این قوانین.
7- اطلاع‌رسانی بر مبنای داده‌های واقعی جامعه‌ی آماری نشر.
8-    به ‌وجود آوردن فضای رقابتی سالم به دور از نابرابری در استفاده از زیرساخت‌ها.

برای تدوین سیاست‌های این نگاه کلان، می‌باید اصول زیر را مورد توجه قرار داد:

1- بستر‌سازی برای ایجاد انگیزه و نیاز در همه‌ی اقشار اجتماعی برای افزایش و ارتقا‌ی مطالعه.
2- افزایش توان نشر با اصلاح ساختاری در آن، ایجاد زیرساخت‌ها، کاهش تصدی‌گری دولت و روی آوردن به خصوصی‌سازی.
۳- پدیدآوردن گردش آزاد اطلاعات برای عرضه‌ی تفکرات گوناگون به جامعه.

بر این باوریم که برخورد دولت در سال‌های گذشته با حوزه‌ی کتاب، نشر و پدیدآور سطحی و البته حذفی بوده است و کمتر مبتنی بر پژوهش و کار کارشناسانه. فرصت‌های حمایتی به تحدید، یکسویه‌نگری و ایجاد رانت انجامیده است. کمیت تولید بسیار پایین آمده و به پیروی از آن اقتصاد در گردش این حوزه تا مرز بحران پیش رفته است. در نبود ساز و کار مناسب برای ممیزی، انگیزه‌ی تولید کتاب خدشه‌دار شده است. هم‌چنان‌که وضع پخش کتاب در کشور نابسامان است و روند کسب و کار فرهنگی با آن همه مانع و مشکل روز به روز سخت‌تر می‌شود که نمونه‌ای از آن مس أ له‌ی عدم اعمال معافیت مالیاتی برای ناشران و کتاب‌فروشان است.

در این نوشتار تلاش کرده‌ایم تا کمتر وارد مصداق‌ها شویم. اگر فرصتی فراهم آید، بیان و عرضه‌ی آن‌ها در نشست‌های تخصصی با حضور شما و همراهان‌تان شدنی است.

هر چند دغدغه‌های‌مان را تنها در حوزه‌ی نشر کتاب بیان داشته‌ایم، نیک می‌دانیم که بسیاری از این مطالبات در بخش‌های گوناگون حوزه‌ی فرهنگ و هنر دارای همپوشانی‌اند و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌باید پی‌گیر درخواست‌ها و نیازهای همه‌ی اهل فرهنگ و هنر و رسانه باشد، با این همه امیدواریم فردی را به مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بگمارید تا با تجربه در اداره‌ی این نهاد و به کار گماردن مدیران توانمند، بتواند سازمان صنفی منسجمی برای ناشران عمومی و تخصصی به‌ویژه در زمینه‌های فرهنگی، هنری و علمی راه‌اندازی نماید و ساز و کار نشر را به همان سازمان واگذار کند.

به باور ما وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران باید:
1-    حوزه‌ی نشر را به مدار اعتدال و تدبیر ببرد.
2-    خواست و انتظارات فرهنگی - آموزشی همه‌ی جامعه مبنای عمل او باشد.
3-    سرمایه‌ی اجتماعی توانمند را به همکاری بگیرد و از تجربه و دانش‌شان پیوسته بهره گیرد.
4-    نظام پیشنهادها را در وزارتخانه‌ی زیر نظر خویش طرح‌ریزی کند.
5-    به دور از انحصارطلبی و با تفکر تیمی مدیریت حوزه‌ی فرهنگ کشور را به پیش ببرد.
6-    رویکرد وی به همه‌ی مسایل جاری علمی، پژوهشی و کارشناسانه باشد.
7-    در اعمال ممیزی رویکرد همگانی جامعه را با دو شاخصه‌ی اخلاق و خرد مبنای کار مجموعه‌ی زیر نظر خود قرار دهد.

در پایان یادآور می‌شویم که در راه سختی که برای اعتدال و تدبیر و اصلاح و اعتلای نام میهن می‌پیمایید در کنارتان خواهیم ماند.

از سوی گروهی از ناشران کشور
نشر آرتميس ، نشر آرمان‌رشد ، نشر افكا ر ، نشر ايرانبان ، نشر باد ، نشر پازینه ، نشر تلاش ، نشر توکا ، نشر تيرگان ، نشر چرخ و فلك ، نشر روزنه ، نشر سایه‌سخن ، نشر سفير اردهال ، نشر سمام ، نشر شورآفرين ، نشر شیرازه ، نشر طلایه ، نشر فائق، نشر قصیده ، نشر لوح‌زرين ، نشر ليوسا ، نشر مروارید ، نشر موج ، نشر مولي، نشر نسل‌نواندیش ، نشر نگاه ، نشر نويد شيراز ، نشر ورجاوند ، نشر هيرمند و بنیاد فردوسی.

روابط عمومی بنیاد فردوسی

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار