به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، علی صالحآبادی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار کشور در مورد دلایل عدم صدور مجوز جدید تأسیس کارگزاری از سال 85 اظهار داشت: مجوز کارگزاری در حوزه بورس اوراق بهادار از سال 1385 صادر نشد ، اما بعد از تشکیل بورس کالا با تصویب هیئت مدیره سازمان 10 مجوز جدید کارگزاری در حوزه بورس کالا صادر شد.
وی ادامه داد: این مجوز کارگزاریها پس از آنکه مدارکشان تکمیل شد، ارائه شد، اما در این مدت مجوزی برای تأسیس کارگزاری جدید بورس اوراق بهادار صادر نشده است.
صالحآبادی با اشاره به اینکه اقدام به رتبهبندی کارگزاریها کردهایم، گفت: یکی از مشکلاتی که وجود داشت عدم تبیین توقع سازمان از کارگزاریها بود به طوری که بسیاری از شرکتهای کارگزاری استاندارد و مشخصههای یک کارگزاری فعال را نداشتند.
رئیس سازمان بورس اوراق بهادار گفت: میزان سرمایه، تعداد نیروی انسانی حرفهای، فضای فیزیکی دفاتر، هیئت مدیره دارای صلاحیت و امتیازهای لازم، دارا بودن سیستم حسابداری و سایت اینترنتی، سیستم بایگانی اسناد و مدارک و حجم معاملات از جمله مواردی بود که در رتبهبندی کارگزاریها مدنظر قرار گرفت.
وی افزود: در این میان حجم معاملات مبنا قرار گرفت و بین 10 تا 15 معیار و با در نظر گرفتن حداقل و حداکثر امتیاز برای رتبهبندی کارگزاریها اعمال شد.
*استفاده از تجربه بورس مالزی
صالحآبادی با اشاره به اینکه پیش از این کارگزاریها وضعیت مناسب و استاندارد لازم را نداشتند، گفت: بنابراین با استفاده از تجربیات دیگر کشورها از جمله بورس مالزی اقدام به کیفیسازی کارگزاریها کردیم.
وی ادامه داد: مطالعهای که در بورس مالزی انجام دادیم متوجه شدیم که آنان در سال 86 با 35 کارگزاری روزانه حدود 400 میلیارد تومان -براساس پول ایران- معاملات دارند.
* کارگزاریهایی که مانند دکان اداره میشدند
رئیس سازمان بورس اوراق بهادار در ادامه سخنان خود درباره سفر خود به کشور مالزی توضیح داد: از ما سؤال شد که چند کارگزاری در ایران دارید که پاسخ دادیم 87 کارگزاری و با تعجب آنان مواجه شدیم، در حالی که حجم معاملات آن زمان ما نزدیک به 10 میلیارد تومان در روز بود و این حجم کارگزاری به نسبت به معاملات بورس مالزی بسیار کمتر بود.
صالح آبادی با اشاره به اینکه برخی کارگزاریها در کشور ما مانند دکان و مغازه اداره میشدند، گفت: در کشور مالزی کارگزاریها در آن سال همانند شعبههای بزرگ فعلی بانکها تشکیلات گستردهای داشتند و سیستمهای پیشرفتهای به کار میگرفتند.
*به جای افزایش کارگزاری، استاندارد را بالا بردیم
صالحآبادی افزود: با تدوین یک استراتژی سعی کردیم تا به جای افزایش کارگزاریها استانداردهای آنان را بالا ببریم؛ به عبارت دیگر برای انجام این کار باید درآمدشان را تقویت میکردیم، به طوری که به آنها اجازه دادیم، تا با رساندن خود به رتبههای برتر در دیگر بورسها به فعالیت بپردازند.
وی ادامه داد: هماکنون کارگزاریها رتبههای الف، ب، ج، د و هـ تقسیمبندی شدهاند؛ در سال 87 شش کارگزاری رتبه الف را کسب کردند و سپس که بورسها توسعه یافتند به آنان مجوز معاملات بیشتری داده شد.
رئیس سازمان بورس اوراق بهادار با بیان اینکه هماکنون 110 کارگزاری در ایران داریم، گفت: کارگزاریهایی که در اوراق بهادار موفق به کسب رتبه الف شدهاند، در دیگر بورسها مجوز فعالیت گرفتند.
* سختتر شدن شرایط رتبهبندی کارگزاریها/واگذاری سهام 15 کارگزاری
صالحآبادی افزود: پس از مدتی دستورالعمل رتبهبندی کارگزاریها سختتر شد و در فاز دوم شرایط بیشتری برای کسب رتبه الف اعمال شد که برخلاف انتظار ما از مجموع 110کارگزاری 40 کارگزاری در سال 90 رتبه «الف» شدند.
*مهلت 6ماه ارتقای کارگزاریها
وی درباره انحلال کارگزاریها گفت: اگر کارگزاریهایی که در رتبه گروه د و هـ قرار دارند، ظرف مدت شش ماه ارتقا پیدا نکنند، لغو مجوز شده و باید امتیاز آن کارگزاری به اشخاص دیگر واگذار شود.
رئیس سازمان بورس اوراق بهادار افزود: کارگزاریهایی که در رتبه د و هـ بودند به دو دسته تقسیم شدند، عدهای شرایطشان بهتر شد و مجوزهایشان حفظ شد و عدهای هم که دانش و توان ارتقا را نداشتند، عمدتاً سهامشان به عدهای دیگر داده شد؛ حداقل در مورد 15 کارگزاری به این صورت عمل شد.