یک کشاورز شیروانی دراینباره میگوید: مسافران در حاشیه جاده و کنار مزارع برای استراحت اتراق میکنند اما بههنگام رفتن، آتش خود را بهطور کامل خاموش نمیکنند.
حضرتی میافزاید: یک تهسیگار و یا خاکستری که بهطور کامل خاموش نشده و با وزش باد همراه میشود، میتواند در چند دقیقه سرمایه ما را بر باد دهد و وقتی آتش راه میافتد دیگر نمیتوان آن را مهار کرد.
جرقههای سیمهای برق عامل آتشسوزی در گندمزارها
عضو خبرگان کشاورزی کشور نیز دراینباره میگوید: جرقههای شبکههای فرسوده برق نیز عامل آتشسوزی در گندمزارهاست و متأسفانه شرکت برق توجهی به نوسازی شبکههای فرسودهای که از مزارع عبور داده شده ندارد.
علی کاظمی که خود یک کشاورز است ادامه میدهد: پارسال 6 هکتار از گندمزارهایم در آتش سوخت و علت آن جرقه برق تشخیص داده شد اما شرکت برق جوابگوی جبران خسارت نشد و پیگیریهایم در این زمینه به نتیجه نرسید.
وی از نبود گزینه آتشسوزی در صندوق بیمه محصولات کشاورزی بانک کشاورزی گلایه کرد و گفت: گزینه سیل و حتی زلزله در میان گزینهها وجود دارد اما آتشسوزی که بسیار غیرقابل پیشبینی و غیرقابل کنترل است مشمول بیمه نمیشود.
صندوق بیمه کشاورزی، گزینهای برای آتشسوزی ندارد
مدیر گروه خدمات بیمهای صندوق بیمه محصولات کشاورزی بانک کشاورزی خراسان شمالی گفت: این صندوق در این استان محصولات کشاورزی را زیر پوشش حوادث آتشسوزی قرار نمیدهد.
محمد کریمان اظهار کرد: بهعلت قابل تشخیص نبودن عامل خسارت و نیز غیرقابل برآورد کردن میزان خسارت، تاکنون گزینهای بهنام آتشسوزی در لیست گزینههای بیمه محصولات کشاورزی گنجانده نشده است.
این در حالی است که امسال وقوع آتشسوزی در گندمزارهای خراسان شمالی نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
کشاورزان برای بیمه آتشسوزی به شرکتهای بیمه مراجعه کنند
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز درباره نبود گزینه آتشسوزی در خدمات بیمهای صندوق بیمه محصولات کشاورزی میگوید: این امر یک خلأ در حمایتهای بیمهای از محصولات زراعی است.
ابوالفضل یاوری اظهار میکند: صندوق بیمه محصولات کشاورزان را در برابر آتشسوزی بیمه نمیکند اما کشاورزان میتوانند با مراجعه به شرکتهای بیمه، برای بیمه محصولات خود در برابر حوادث آتشسوزی نسبت به انعقاد قرارداد اقدام کنند.
10 هکتار گندمزار شیروان در آتش سوخت
اواخر خردادماه امسال حدود 10 هکتار از گندمزارهای شهرستان شیروان در پنج نقطه مختلف در آتش سوخت.
بهگفته مدیر جهاد کشاورزی شهرستان شیروان این آتشسوزیها 210 میلیون ریال به گندمکاران شیروانی خسارت زده است.
اسماعیل خزائی اظهار کرد: دو مورد از این آتشسوزیها در گندمزارهای روستای "هنامه" و بقیه در مناطق "لوجلی"، "قلندرآباد"و پنجکیلومتری جاده شیروان ــ بجنورد روی داده است.
وی گفت: دو مورد از این آتشسوزیها عمدی بوده و سه مورد نیز بر اثر بیاحتیاطی راننده هنگام برداشت محصول از مزرعه به وقوع پیوسته است.
خسارت 738 میلیون ریالی آتش بر گندمزارها
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز دراینباره میگوید: وقوع آتش در گندمزارهای استان در سال جاری 738 میلیون ریال خسارت به بار آورده است.
محمدنقی کاظمیان اظهار میکند: امسال در فصل برداشت گندم پنج و نیم هکتار از گندمزارهای شهرستان فاروج بهطور کامل در آتش سوخت و 198 میلیون ریال خسارت بهجای گذاشت.
وی میافزاید: گندمهای آماده برداشت در سطح بیش از 12 هکتار از کشتزار گندم در شهرستان شیروان نیز طعمه آتش شد که خسارت آن 540 میلیون ریال برآورد میشود.
کاظمیان ادامه میدهد: در مجموع وقوع آتشسوزی در کشتزارهای گندم استان 738 میلیون ریال به گندمکاران استان خسارت وارد کرده است.
وی اضافه میکند: در آتشسوزی اخیر، یک دستگاه تراکتور فرگوسن 285 نیز که برای خاموش کردن آتش به کار گرفته شده بود تا 40 درصد دچار سوختگی و خسارت شد.
راهکارهایی برای جلوگیری از خسارت
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی درباره راهکارهای جلوگیری از بروز آتشسوزی و نیز جلوگیری از خسارت آن میگوید: کشاورزان باید پیشبینیها و تمهیدات لازم برای اطفای حریق را در مزارع خود داشته باشند.
کاظمیان میافزاید: کشاورزان همواره یک سطل آب کنار کمباین داشته باشند.
وی میگوید: کارگران و کشاورزان در مزارع از کشیدن سیگار امتناع کنند.
کاظمیان اضافه میکند: ایجاد آتشبر با شخمزدن زمینهای اطراف آتش مهمترین راه برای جلوگیری از توسعه و پیشروی آتش در مزارع است.