به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران زنجان معبد باستاني "داش کسن" یا آنچنان که جهانگردان آن رامی شناسند: معبد اژدها؛ بنايي است صخره اي در زنجان، شکل گيري اين معبد پس از مرگ ارغونشاه، با پشتکار الجاي خاتون، خواهر سلطان محمد خدابنده آغاز شد، ولي به پايان نرسيد. از نظر نقشه و نقوش تزئيني يکي از با ارزش ترين نمونه هاي معماري صخره اي در طول تاريخ معماري ايران به شمار مي رود. در اين معبد نقوشي از هنر چيني به کار رفته است. نقشهاي اژدها به طول 5 متر و عرض 5/1 متردر زمره بزرگ ترين نقوش تزئيني اين معبد است که در پيچ و خمهاي شگفت انگيز خود رموز نهفته اي دارد.
ديگر نقوش تزئيني اين معبد، طاقچه هاي بسيار فاخري است که در ضلع شرقي و غربي معبد در کنار نقوش اژدها کنده شده اند. اين طاقچه ها با مقرنسهاي بسيار زيبايي شکل گرفته که ياد آور استادي هنرمندان سنگ تراش معبد در آن دوره است.
همچنين نقوش اسليمي که در نوع خود ماهرانه تراشيده شده اند با طرحهاي بسيار متنوع بيانگر فعاليت هنرمندان مسلمان در پديد آوردن اين معبد است.
معبد تاريخي داش کسن از سمت شمال به دشت سلطانيه و بناي تاريخي آرامگاه سلطان محمد خدابنده اشراف دارد.
یکی از دلایل معروف بودن این معبد به دلیل وجود نقش های اژدها در آن است .طبق نظر برخی باستان شناسان، قدمت این معبد به قبل از اسلام باز می گردد که در زمان ایلخانان نقوشی از جمله اژدها بر آن افزوده شده است.
مجموعه تاریخی داش کسن مرکب از ایوان ها، نقوش برجسته و محوطه های باستانی است که در جهات مختلف به ویژه نقش حجاری شده اژدها، منحصر به فرد و قابل توجه است. آثار به جای مانده در محل؛ این احتمال را قوت می بخشد که ایلخان بیش از گرایش به دین اسلام، اقدام به ساخت معبدی نموده است.
اژدهای نقش شده در معبد داش کسن یا معبد اژدها؛
در حال حاضر؛ چیز زیادی از این معبد باقی نمانده و تنها سنگ های بزرگ و پراکنده در گوشه کنار معبد دیده می شود. محدوده معبد اژدها مستطیلی و به ابعاد تقریبی 100 متر در 50 متر است که یک قسمت از آن به واسطه حفاری در تپه ایجاد شده است. معبد در دامنه تپه ای قرار داشته و مشرف به دشتهای وسیع و زیبایی است./س