به گزارش
گروه وبگردي باشگاه خبرنگاران ؛ قدرت الله علیخانی مشاور پارلمانی آیت الله هاشمی رفسنحانی درباره فضای جامعه پس از انتخابات و همچنین تلاش برخی برای کارشکنی علیه دولت روحانی به سؤالات سایت خبری قانون آن لاین پاسخ داده است.
نماینده پیشین مجلس در بخشی از این گفت و گو تاکید می کند که مخالفان دولت توان رویارویی با روحانی را ندارند.
بعد از انتخابات فضای نشاط و امید جامعه را فراگرفت ، شما شرایط بهوجود آمده را چطور ارزیابی میکنید؟توده مردم احساس آرامش دارند و خوشحال هستند. اما سیاسیون از 2 گروه تشکیل میشوند، ممکن است دیدگاه متفاوتی داشته باشند. سیاسیونی که از جناب آقای روحانی حمایت کردند طبیعتا از این پیروزی خوشحال و امیدوار به آینده هستند. دسته دوم سیاسیونی هستند که از رقبای آقای روحانی حمایت کردند. آنها خود تقسیم بندی دارند. برخی منطقی عمل کرده اند و واقعیات را پذیرفته اند، به برخی هم شوک وارد شده و هنوز به خود نیامده اند. اما بخشی از آنان هستند که از همین ابتدا شروع به خط و نشان کشیدن کرده اند. متاسفانه برخی به واسطه مسائل جناحی در این فکر هستند که چگونه برای دولت منتخب مشکل آفرینی کنند.
برخی از رقبای آقای روحانی مدعی هستند که ایشان به دلیل روحانی بودنش رای آورد. نظر شما در این رابطه چیست؟البته اینکه مردم یک نامزد روحانی را به عنوان رئیسجمهور انتخاب کردند مسئله کوچکی نیست. آن هم در شرایطی که برخی تشکلهای سنتی روحانیت و تمامیاصولگرایان از رقبای غیر روحانی حمایت میکردند. قبلاً هم گفتهام که با اقدام هاشمیدر ورود به انتخابات امید مردم مجددا زنده شد آن هم به واسطه یک چهره اصیل، روحانی، انقلابی و یار امام و رهبری و در ادامه نیز رأی مردم به یک روحانی تعلق گرفت. کسی که گفتمانش مورد قبول مردم بود، کسی که نه از افراط و تفریط که از اعتدال سخن میگفت، روحانی توانست به واسطه گفتمان خود، برنامههای خود، حمایت اصلاحطلبان و کنارهگیری یک نامزد اصلاحطلب در کنار حمایت مؤثر و تعیین کننده آیتا...هاشمیو جناب آقای خاتمی، رای مردم را جلب کند.
اما از طرف دیگر آقای روحانی دارای شخصیت خاصی است و دیدگاه و نظرات خاص خودش را دارد. شخصیت ایشان دارای امتیازاتی است که روحانی بودن یکی از آنهاست. ایشان نماینده رهبری در شورای امنیت ملی است. سالها دبیر این شورا بوده و وضعیت بین المللی را کاملا میشناسد بر پرونده هسته ای ایران اشراف دارد. زیبا سخن میگوید. آقای روحانی در مناظرات برگزار شده، درخشید. اما جدای از تمام این مسائل، همانطور که اشاره کردم دیگر امتیاز بزرگ ایشان این بود که از حمایت صریح و روشن آیت ا...هاشمیرفسنجانی و جناب حجت الاسلام و المسلمین سید محمد خاتمیو کل جریان اصلاح طلبی برخوردار بود.
آقای مجید انصاری تعریف میکرد که وقتی برای تبلیغات انتخاباتی آقای روحانی به کرمان رفته بودند جمعیت عظیمیرا دیده اند که برای استقبال از آقای روحانی آمده بودند. مجری مراسم موفق به اجرای برنامه خود نشد و با ورود آقای روحانی مردم شعار سلام برهاشمی، درود بر خاتمیسر دادند. اصولگراها باید بررسی کنند ببینند چه بلایی بر سر کشور آورده اند که اسمهاشمیو خاتمی، مردم را تا این حد به وجد میآورد.این زیرکی آقای روحانی است که میفهمد جامعه تشنه چیست.
اصولگرایان در 8 سال گذشته عملکردی داشتند که موفق نبود و به شکست ایشان در انتخابات منجر شد. شما رفتار این جریان را قبل و بعد از انتخابات چگونه میبینید؟اگر اصولگرایان از روز اول آغاز به کار دولت احمدینژاد و در قبال اولین قانونگریزیها و افراط کاریهای وی و تخریب شخصیتها و... از سوی اطرافیان او واکنش نشان میدادند، میتوانستند با جدا کردن حساب خود از وی در این انتخابات هم وزنه مهمیباشند. خطای بزرگ اصولگرایان این بود که تمام داشتههای خود را در سبد احمدینژاد گذاشتند و در زمانی سعی کردند از او اعلام برائت کنند و مشکلات کشور را به او نسبت دهند که مردم دیگر پذیرای آن نبودند.
خطای مهم دیگر اصولگرایان اکنون نیز این است که به جای آسیبشناسی از انتخابات اخیر و دلایل شکست خودشان، یک تحلیل سادهانگارانه و یک موضع غلط را دنبال میکنند. تحلیل سادهانگارانه این است که میگویند اگر رقبای دکتر روحانی متحد بودند، میتوانستند روحانی را شکست دهند.
در حالی که همگان میدانند با کنارهگیری افرادی چون ولایتی و قالیباف بخش عمده آرای آنها به سمت روحانی میرفت و نه نامزد واحد اصولگرایان و یا فردی مانند محسن رضایی که یک نامزد مستقل بود و آرایش به واسطه برنامههای مطرح شده و تمرکزش بر حوزه اقتصاد بود، نه تعلق به اصولگرایی. موضع غلطی هم که اصولگرایان اتخاذ کردهاند، این است که به رغم رأی نیاوردن نامزدهایشان، بهدنبال مصادره رئیسجمهور منتخب هستند.
با این حال این انتخابات،انتخاباتی بود که همه طرفها به ویژه مردم و نظام برنده آن بودند. برخی میگویند این انتخابات با پیروزی روحانی در واقع نه به دولت احمدینژاد بود. این کار نیز سادهانگارانه و البته غیرمنصفانه است. چون از یک طرف نقش حامیان روحانی و شخصیت و برنامههای آقای روحانی را نادیده میگیرند و از سوی دیگر نه مردم گفتمانی که 8 سال حامیدولت احمدینژاد بوده را نادیده گرفته و آن را به شخص احمدینژاد تقلیل میدهند.
شما از نزدیکان آقایهاشمیهستید میتوانید اولین واکنش ایشان بعد از ردصلاحیت را بازگو کنید؟
فردای همان شب من به منزل ایشان رفتم و دیدم قبل از من آقای ناطق نوری آمده اند. آقای ناطق مرد شریف و بزرگ منشی است که برای دلجویی از آقایهاشمیآمده بود. من و آقای ناطق بسیار ناراحت بودیم. آقایهاشمی آماده رفتن به مجمع بودند، ایشان به من گفتند آقای علیخانی مبادا ناراحت باشید، مانند من برخورد کنید. مانند قبل از دیشب. مانند روز ثبت نام. حال که صلاحیتم احراز نشده هیچ تغییری در من ایجاد نشده است.
این بسیار پر معناست. این بزرگواری ایشان است. فرمودند من تکلیفی داشتم که به خواست مردم و بزرگان وارد صحنه شوم. حال برخی طور دیگری صلاح دیدند. بعد از این اتفاق ما از زبان آقایهاشمیجز خیر چیزی نشنیدیم حتی برای کسانی که این کار را کردند. بزرگترین خصیصه آقایهاشمیصبر و تحمل ایشان است. پس از اتفاقات سال 88 عده ای آمدند جلوی در منزل ایشان شعار دادند و هر میزان که تصور کنید هتاکی کردند. اما ایشان ذره ای تغییر در احوالشان ایجاد نشد.
با توجه به بدنه اجتماعی رای دهندگان به آقای روحانی شما نقشه راه آینده دولت ایشان را چگونه میبینید؟ بالاخره کسانی که به ایشان رای داده اند مطالباتی دارند؟
ایشان برنامهها و شعارهایی ارائه داده اند که مردم بر اساس آن رای داده اند. مردم با کسی عقد اخوت نبسته اند و قطعا توقعاتی دارند. دولت جدید باید به گونهای عمل کند (در همراهی سایر قوا به ویژه مجلس) که امیدها زنده نگه داشته شود. حفظ این روند از کسب آن دشوارتر است. یقیناً مردم انتظاری از آقای روحانی بیش از آنچه که در انتخابات گفته ندارند، رئیس جمهور منتخب هم به شعارهایی که داده اند پایبند هستند و در اکثر سخنان پس از انتخابشان بر جمله کلیدی «من به عهد خود با مردم پایبندم» تأکید میکنند.
جریان شکست خورده در انتخابات به انحای مختلف آقای روحانی را تهدید میکنند که فلان شخص و فلان جریان اگر در دولت آینده باشند کسانی هستند که برخورد میکنند. این نوع تهدیدها را ما از ناحیه روزنامه کیهان و برخی اعضای جبهه پایداری و اشخاصی مانند حسین ا...کرم میبینیم.مدیر کیهان که عادت دارد. مخالف خوانی ایشان معروف است. ایشان روزی در حمایت از احمدی نژاد به نقطه ای میرسد که هر عقل سلیمی را حیران میکند و گاهی هم در نقد و تخریب احمدی نژاد گوی سبقت را از دیگران میرباید. این گروهها و اشخاصی که شما میگویید وزن شان در انتخابات اخیر مشخص شد و شایسته است که متناسب با پایگاه سیاسی و اجتماعیشان صحبت کنند.
اگر از شما آدرس کابینه آقای روحانی را بخواهیم ما را به کدام جهت هدایت میکنید؟ کابینه آقایهاشمی؟آقای روحانی برای خودشان مشی و روش مستقلی دارند. ایشان شناخت خوبی از شرایط کشور و متخصصان دارند و قطعا کابینه مختص به خود را خواهند داشت. البته میتوان انتظار داشت دولت جدید مرکب از مدیران و چهرههای امتحان پس داده همراه با بهره گیری از طیف گستردهای از اساتید، نخبگان و کارشناسان باشد. به تعبیری افرادی در مسند امور قرار بگیرند که توانایی اداره وزارتخانهها و نهادها را داشته باشند و دیگر دوران کسب تجربه در عالیترین سطوح و نیز دوران آزمون و خطا پایان یابد. این امر از دو جهت دنبال میشود که مهمترین آن تشکیل کارگروههایی برای شناسایی بهترین گزینهها و ارزیابی برنامهها است و احتمالا در تکمیل آن مشورت با شخصیتها تا انشاءا... استقرار دولت جدید مصادف با عمل حول محور برنامه و ایجاد ثبات در مدیریتها باشد.
دوره آقای خاتمی، ایشان چند بار فرمودند که من هر 9 روز یک بحران داشتم . آیا ممکن است دوباره همین اتفاق برای دولت آقای روحانی هم بیفتد؟نه. بعید میدانم برای آقای روحانی این اتفاق رخ دهد. آقای روحانی از ابتدا یک کابینه معتدل شکل خواهد داد تا این مسائل به وجود نیاید. زبان و دیدگاه آقای خاتمیو روحانی متفاوت است. البته آقای روحانی از دیدگاههای بسیار اندیشمندانه جناب آقای خاتمیاستفاده کرده و میکنند اما در عمل روش خود را دارند.
آقای روحانی دولت را در وضعیت بدی تحویل میگیرند. تحریم، کسری بودجه و ...
احمدی نژاد که به غلط میگوید همه چیز عالی و خوب است...خب خودتان میگویید به غلط. با این وضع چقدر میتوان به آینده و حل مشکلات امیدوار بود؟یکی از کارهای مهمیکه پیش از آغاز دولت جدید باید صورت گیرد این است که نسبت به واقعیات موجود شفافسازی شود. در همه حوزهها: اقتصاد، سیاست خارجی و... مردم باید بدانند دولت منتخب در چه شرایطی کار خود را آغاز میکند؟ نرخ واقعی اشتغال، بیکاری، رشد صنعتی و اقتصادی، تورم چقدر است؟ دولت کنونی در بیان دستاوردهای 8 سالهاش از اغراق همچون گذشته پرهیز نمیکند. آمارها دستکاری شدهاند به گونهای که صدای اصولگرایان و مجلسیان هم درآمده است. بنابراین باید واقعیات را به شکلی بیان کرد که مردم بدانند این دولت تحت چه شرایطی روی کار میآید تا در زمان پایان دولت، آمار آن زمان با آمار واقعی کنونی و نه آمارهای اغراقآمیز بیان شده از سوی دولت احمدینژاد، مقایسه شود.
در این راه همانطور که دکتر روحانی از گذشته تا به امروز نشان داده، همراهی و هماهنگیاش با رهبری را ادامه خواهد داد. رئیس جمهور باید با رهبری هماهنگ باشد و البته نیاز است برای حل مشکلات کشور، پیشبرد امور و تحقق وعدههای رئیسجمهور سایر نهادها، قوا، مسئولان و دستگاههای مختلف با رئیسجمهور هماهنگ و همراه باشند. چرا که این دولت با توجه به مشکلات عدیده داخلی به ویژه در حوزه اقتصادی و نیز مسائل خارجی با چالشهای جدی مواجه است و کار سختی برای سامان دادن به این امور پس از آسیبهای جدی سالیان گذشته، وجود دارد.