اگر شما از کاربران همیشگی گشت و گذار در اینترنت باشید و بشود شما را وبگرد معرفی کرد، حتما از مرورگر خاص استفاده می کنید و طرفدار آن هستید به هر حال دریچه فناوری اطلاعات امروز سعی کرده در این گزارش نگاهی گذار و البته متفاوت به مرورگرها داشته باشد.

به گزارش خبرنگار دریچه فناوری اطلاعات باشگاه خبرنگاران؛ گروهی از کاربران اینترنت با تعصب فراوان از مرورگر دلخواه‌شان استفاده می کنند و این موضوع برای آن ها مهم است که از چه مرورگری استفاده می کنند در این بین کاربرانی هم هستند که برای آن ها مرورگر مهم نیست و با چه مرورگری کار می کنند فرقی نمی کند؛ ولی حقیقت آن است که کاربر با هوشیاری بتواند بهترین مرورگر را از بین چند مرورگر انتخاب کند و به گشت و گذار بپردازد. به هر حال در این گزارش دریچه سعی کرده به تاریخچه مرورگرها و نحوه ی تولید آن ها بپردازد.

مرورگر وب چیست؟

مرورگر وب نرم افزاری است که برای کاربران تهیه شده تا سریع و راحت به گشت و گذر در اینترنت بپردازند. در این بین مرورگری موفق و محبوب خواهد شد که رابط کاربری جذاب، امکان بارگذاری صفحات با سرعت بالا را داشته باشد و کاربر بتواند مرورگر خود را شخصی سازی کند.


و اما اولین مرورگر

حالا بر می گردیم به عقب، زمانی که نه فایرفاکس بود، نه اُپرا، نه گوگل کروم، نه اینترنت اکسپلورر و نه سافاری! نخیر نِت اِسکیپ هم نبود.

اولین مرورگر، مرورگر World Wide Web بود که در سال 1369 (1991 میلادی) ثبت شده که بعدها به نام نکسوس تغییر نام یافت تا با وب جهان گستر (www) اشتباه گرفته نشود.

NCSA Mosaic یکی از اولین مرورگرهای گرافیکی بود که در سال 1371 (1993 میلادی) استقبال فراوانی از آن شد و این مرورگر انقلابی در زمینه رابط گرافیکی ایجاد کرد.

بعد از یک سال مدیر همین پروژه، شرکتی با نام نِت اسکیپ تأسیس کرد که موفق شد 90 درصد کاربران را به خود اختصاص دهد و به محبوبیت خود بیفزاید.


در این بین ماکروسافت هم که با فروش و نفوذ بالای سیستم عاملش در بین کاربران مواجه بود، بی کار ننشست و با تولید و گنجاندن IE در سیستم‌عامل محبوبش که اتفاقا از مرورگر موزائیک اقتباس های فراوانی کرده بود، به رقابت با مرورگر نِت اِسکیپ پرداخت. این قضیه اولین جنگ مرورگرها را در سال 1374 (1995 میلادی) رقم زد. IE تا سال 1381 (2002 میلادی) موفق شد تا با محبوبیت سیستم عامل شرکت سازنده اش ۹۵ درصد کاربران رو به سمت خودش جلب کند.

البته ناگفته نماند که مروگر اپرا حضور نامحسوس خودش را از همان سال شروع به کارش، یعنی 1375 (1996 میلادی) تا به امروز حفظ کرده.

در سال 1377 (1998 میلادی) بود که Netscape برای ایجاد یک مرورگر رقابتی خوب و استفاده از منابع متن باز، بنیاد موزیلا را تشکیل داد. از دل این بنیاد نهایتاً روباه آتشین یا همان فایرفاکس سربرآورد. با موفقیت ها و نوآوری های روزافزون فایرفاکس در جذب کاربران بیشتر، درجا زدن ماکروسافت با IE6 هم آغاز شد. بعدها شرکت های بزرگ نرم افزاری با توجه به پتانسیل بالای مرورگرها در جذب کاربران به محصولات و تبلیغات هدفمند، مرورگر های اختصاصی خودشان را روانه ی بازار کردند. از این دست می تونیم به سافاری و کروم یا نسخه‌ی کاملا متن باز آن، کرومیوم اشاره کنیم. البته اگر در آینده خبر انتشار مرورگرهای اینترنتی از سوی شرکت های بزرگ دیگر را هم شنیدید، زیاد تعجب نکنید.

اما واقعاً فرق بین مرورگرها چیست و این همه هیاهو از کجاست؟

برای اینکه مقایسه راحت تر شود خوب هست که اول ويژگی ها و عواملی که با آن مرورگرها را دسته بندی می کنند را بدانیم . به طور کلی می شود مواردی چون قابلیت های تعبیه شده، راحتی کار، امنیت، سرعت و سازگاری با استانداردهای مختلف را نام برد.

اولین عامل که شاید به ظاهر مهم ترین آن ها هم باشد، سرعت اجرای اولیه مرورگر و بارگذاری صفحات هست. اما باید به این نکته توجه داشت که ما از سرعتی داریم صحبت می کنیم که در حد چند میلی ثانیه است. مقصود از سرعت اجرای اولیه مرورگر، مدت زمانی هست که از هنگام اجرای مرورگر تا آماده شدن برای دریافت آدرس باشد و مقصود از سرعت بارگذاری صفحات، مدت زمانی است که از وارد کردن آدرس و کلیک درخواست نمایش منابع سایت از سوی کاربر تا بارگذاری کامل صفحه طول می کشد. در آزمایشاتی که توسط وب سایت های امتیازدهی معتبر صورت گرفته، مرورگر کروم از جهت سرعت اجرای اولیه نرم افزار امتیاز بالایی گرفته و مرورگرهای مطرح دیگر هم در رده های بعدی قرار می گیرند. نکته ی حائز اهمیت چه در مورد سرعت اجرای نرم افزار و چه سرعت بارگذاری صفحات این هست که مقیاس اندازه گیری سرعت بر حسب میلی ثانیه است. مخصوصا اگر سرعت اینترنت بالا و با کیفیتی داشته باشید، واقعا این سرعت به چشم نمیاد و در حدی‌ هستند که برای ما محسوس نیستند. ولی شاید باشند افراد حساب گری که این سرعت ها را در دفعات کار ضرب می کنند و اعداد محسوس تری را از زمان هدر رفته‌شان به دست می آورند.

در بحث امنیتی هم همین طور هست. حقیقت این هست که بیشتر مرورگرهای مطرح از تکنیک های تقریبا مشابهی بهره می برند و زیاد تفاوت خاصی با هم ندارند. یعنی آخرین نسخه‌ی مرورگرها آخرین راه کارها را برای حداقل یک وبگردی امن و پاک ارائه می دند. شاید تنها وجه تمایزشان سرعت عکس العمل و رفع عیب مرورگرهاست که آن هم بسته به متن باز بودن مرورگر، نحوه ی ارتباط آن با جامعه ی کاربریش و به طور کلی فرآیند عیب یابی آن دارد. در این مورد تنها مرورگرهای متن باز فایرفاکس و کروم هستند.



اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار