به گزارش
گروه استانهای باشگاه خبرنگاران، افشین علیزاده شامگاه یکشنبه در همایش مدیریت جمعیتهای گرگ در استان همدان با رویکرد کنترل تضاد با منافع انسانی با بیان اینکه در مطالعات انجام شده وضعیت گرگها را در ابعاد مختلف در 30 سال گذشته بررسی کردیم، اظهار داشت: انسان قدرت تفکر دارد و به سرعت با استفاده از تکنولوژی و مدیریت، منابع طبیعی را که زیستگاه حیوانات است در اختیار میگیرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر با دخالتهای انسان در زیستگاه گرگ تداخل بین زیستگاه انسانی با گرگ به وجود آمده است.
مدیر پروژه بررسی جمعیتهای گرگ در استان همدان افزود: انسان با تغییر در اکوسیستم که ایجاد کرده به نابودی گونههای گیاهی و حیوانی منجر شده است.
وی در ادامه به اهداف مطالعه حمله گرگ به جوامع انسانی اشاره کرد و بیان داشت: در مطالعات خود به دنبال مشخص شدن تغییرات در گونههای گیاهی و قطع درختان، تغییر مراتع برای ایجاد زمین زراعی و جاده و غیره بودیم و اینکه این تغییرات چه تأثیری در روند حمله گرگ به انسان داشته است.
علیزاده تصریح کرد: گرگ با توجه به اینکه گوشتخوار است برای تهیه غذا مسافت زیادی را طی میکند و اگر نتواند غذا به دست آورد از منابع جدید در روستاها غذا به دست میآورد.
وی بیان داشت: تغییرات گونههای گیاهی، پهنههای آب، درختزارها و تخریب و یا کاهش آنها باعث از بین رفتن و مهاجرت گونههای حیوانی شده است.
استاد دانشگاه تهران در ادامه با بیان اینکه افزایش سطح تماس و کاهش سطح یعنی از کلان به خرد مهمترین عامل به خطر افتادن زیستگاه حیوانات است، ابراز داشت: افزایش فشار به زیستگاه باعث تماس بیشتر گرگ با انسان شده است.
وی اضافه کرد: در سالهای اخیر روند تغییرات کنترل شده، اما تعارضات ادامه یافته و شاید منجر به مبارزه با گرگ شود که در این صورت باعث نابودی آن خواهد شد و در حالی که گرگ در اکوسیستم نقش اساسی دارد.
علیزاده در ادامه به نقش گرگ در اکوسیستم اشاره کرد و یادآور شد: گرگ در از بین بردن حیوانات مضر به زراعت مانند گراز، خرگوش و موش سیاه و همچنین جلوگیری از شیوع بیماری توسط حیوانات بسیار مؤثر است.
وی در ادامه با بیان اینکه در مطالعه وضعیت جمعیتی گرگ حفاظت از تنوع زیستی، اکوسیستم و حیات انسان را مدنظر داشتیم، تصریح کرد: تهیه نقشه دارای ظرفیت حمله گرگ و پیش بینی وضعیت آینده گرگ از دیگر اهداف مطالعات بود که همه آنها انجام شده است.
مدیر پروژه بررسی جمعیتهای گرگ در استان همدان در بخش دیگری از سخنان خود به فاکتورهای مؤثر در حمله گرگ به جوامع انسانی اشاره کرد و گفت: در این حوزه دو عامل انسانی و زیست محیطی دخیل هستند که در بخش انسانی تراکم دام، تراکم جمعیت انسان و شبکه جادهای و عوامل زیست محیطی شامل مراتع، جنگلها، درختزارها و آبگیرها مؤثر است.
علیزاده در ادامه با بیان اینکه درصد پوشش اراضی کشت آبی از عوامل مؤثر در حمله گرگ به انسان است، اضافه کرد: تراکم انسان در واحد سطح، فاصله تا آبراهه و تراکم دام در واحد سطح مهمترین عوامل مؤثر در حمله گرگ به انسان هستند.
وی خاطرنشان کرد: بیشترین تعارضات انسان با گرگ به علت هم پوشانی مناطق زیستی مطلوب گرگ با انسان است در حالی که گرگ در هر جایی زندگی میکند اما برخی مناطق را برای زندگی ترجیح میدهد و برای زاد و ولد به اراضی آبی نیاز دارد.
مدیر پروژه بررسی جمعیتهای گرگ در استان همدان در پایان گفت: گرگ در اطراف مزارع کشت آبی لانه گزینی میکند و در سحرگاه و شبانگاه حمله میکند و در مناطقی که زبالههای شهری دپو شده با توجه به اینکه حیوانات دیگر را جلب خود کرده نیز برای شکار طعمههایش حضور دارد.