به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از شبکه تلويزيوني راشا تودي ؛ در حالي که افراد زيادي به شدت بر جنگ داخلي سوريه متمرکز شده اند ، توجه اندکي به ليبي مي شود که دو سال قبل تحولات بهار عربي به آنجا رسيد.کنسول آمريکا در بنغازي کشته شد . در درگيري هايي که هفته گذشته روي داد شش نظامي کشته و پنج نفر زخمي شدند. انفجار بمب نيز يک پاسگاه پليس را در بنغازي با خاک يکسان کرد.اين موارد فزاينده خشونت موجب شده اند برخي کارشناسان بر اين باور باشند که ليبي در حال روبرو شدن با هرج و مرج کامل است.
حافظ الگوئل تحليلگر امور خاورميانه در مورد جنگ قدرت در ليبي صحبت کرد.وي درباره عناصر درگير و نيز بازيگران واقعي در ليبي گفت ما در مورد نيروهاي حاضر در ليبي با هرج و مرجي واقعي روبرو هستيم. ما با نيروهاي مذهبي ، قبيله اي ، عقيدتي و نيز عناصر تروريستي روبرو هستيم که همگي پس از جنگ سال دو هزار و يازده بوجود آمده اند و هر کدام دستور کار خاص خود را دنبال مي کنند. مثلا حادثه روز شنبه در بنغازي که شما اشاره کرديد و متاسفانه به جاي بيست و پنج نفر ، سي و يک نفر در آن کشته شدند به گروه هاي با عقايد اسلامي نسبت داده مي شود. اطلاعات ، بررسي يا شفافيتي درباره اوضاع موجود وجود ندارد و بايد در اين باره به حدس و گمان بپردازيم.
مجري برنامه پرسيد به عقيده وي چه کسي اداره اوضاع را در ليبي دست دارد که الگوئل پاسخ داد اين سئوالي است که افراد زيادي مي پرسند و روشن است که دولت اداره امور را در دست ندارد. دولت بر اوضاع و حتي محافظت از ادارات دولتي ، وزارتخانه ها و پارلمان تسلط زيادي ندارد و حتي چند هفته قبل به مدت دوازده ساعت در پارلمان گروگانگيري شد.همچنين بستگي دارد شما درباره کدام شهر صحبت مي کنيد بنابراين مسئله مشخص اين است که افراد مسلح از هر گروهي بر ليبي مسلط هستند.
اين تحليلگر امور خاورميانه در اين باره که آيا فکر مي کند ليبي کشوري درمانده است اينطور اظهار نظر کرد بستگي دارد شما کشور درمانده را چگونه تعريف کنيد ولي به نظر من همينطور است . ما با دولتي روبرو هستيم که نمي تواند خدمات و حتي خدمات اساسي ارائه دهد ، نمي تواند قدرت خود را بر کشور اعمال کند ، در مرزها تشنج بوجود مي آيد ، دولت نمي تواند موجب برقراري عدالت شود و مناقشه ها را حل و فصل کند و شبه نظاميان هزاران نفر را در زندان هاي غير قانوني زنداني کرده اند.
همانطور که سازمان هاي مدافع حقوق بشر اعلام کرده اند اين افراد شکنجه مي شوند بنابراين نمي توانيم اين موضوع را رد کنيم که با کشوري درمانده روبرو هستيم. در عين حال موضوع مهم اين است که ما با توجه به وضع کشورهاي آفريقايي مانند مالي فقط با کشوري درمانده روبرو نيستيم . ما در حال حرکت به طرف منطقه اي بالقوه درمانده هستيم. ما به غير از مالي با وضعي دشوار در نيجر ، چاد و عناصري در الجزاير روبرو هستيم.مجري پرسيد با توجه به اوضاعي که ما در ليبي ، سوريه و حتي عراق مشاهده کرده ايم ، آيا مداخله تحت رهبري ناتو يا آمريکا مي تواند موجب برقراري امنيت شود .
حافظ الگوئل پاسخ داد متاسفانه جامعه بين الملل نتوانسته است براي رويدادهايي که پس از يک مناقشه روي مي دهد برنامه ريزي کند.ما شاهد آن بوده ايم که ناتو در سرنگوني يک حکومت عملکردي موثر داشته است . در عين حال ما شاهديم که آنها پيوسته نتوانسته اند براي دوره پس از جنگ برنامه ريزي کنند. ما اين وضع را در افغانستان ، عراق و ليبي شاهد بوده ايم . ناتو به سرعت از ليبي خارج شد بدون اينکه در خصوص استقرار دولت و نهادهاي آن اقدام کند. من معتقدم احتمال دارد اين وضع در سوريه نيز اتفاق بيفتد.خبرنگار پرسيد هدف واقعي از مداخله نظامي در ليبي چه بود چون من اين حدس و گمان را شنيده ام که دليل اين حمله ، دينار طلا پول واحدي بود که قذافي قصد داشت آن را در آفريقا رواج دهد . آيا فکر مي کنيد اين ادعا واقعيت دارد ؟
اين تحليلگر امور خاورميانه با رد اين شايعه گفت اين مداخله نظامي آشکارا پاسخي به درخواست مردم ليبي بود . منظورم اين است که بيشتر مردم آن زمان خواستار نوعي محافظت سازمان ملل يا منطقه پرواز ممنوع بودند که محقق شد. من فکر مي کنم رسانه ها نقشي مهم ايفا و بر موضوع تمرکز کردند. بي توجهي سازمان ملل و سياستمداران به اوضاع ليبي دشوار شد.
همچنين بايد به اوضاعي که آن زمان وجود داشت نيز توجه شود. در آن زمان انقلاب در تونس و مصر آغاز شده بود. مسئله کمک بشر دوستانه مطرح نبود. ما با جمعيتي روبرو بوديم که به خيابان ها آمده بودند و يک رهبر به اندازه اي ديوانه بود که تهديد مي کرد شهري را ويران مي کند. اگر قذافي چنين سخنراني هايي نمي کرد و سازمان ملل درباره ايجاد منطقه پرواز ممنوع تلاشي بعمل نمي آورد مسئله حمله پيش نمي آمد. در اوضاع آن زمان در فوريه 2011 ، احساسات در تونس ، مصر ، يمن و سوريه که تازه شروع شده بود و بحرين و تمرکز جامعه بين الملل بر خاورميانه ( شمال آفريقا و غرب آسيا ) و اين انقلاب ها مطرح بود. به عقيده من ، براي سياستمدارن دشوار بود که حمله به ليبي را تسريع کنند. البته در شرايط فعلي سوريه مي توان اين کار را انجام داد. شرايط آن زمان ، حمله به ليبي را ايجاب مي کرد.