به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، روزنامه انگلیسی "گلوب اند میل" مینویسد: رهبران ایرلند شمالی با توجه به تجربه طولانی خود در خصوص خشونتهای فرقهای، معتقدند که مسلح کردن افراد در سوریه کار اشتباهی است.
«پیتر رابینسون»، وزیر اول ایرلند شمالی، روز دوشنبه در نشست جی 8 به خبرنگاران گفت: «ما ادامه نسلهایی هستیم که با هم اختلاف و تفرقه داشتند؛ برخی از آنها احتمالا به 800 سال پیش برمیگردد. هیچ اختلافی از طریق مسلح کردن مردم و به جان یکدیگر انداختن آنها، برای همیشه حل و فصل نمیشود. اختلافات تنها با گفت و گو و مذاکره حل خواهند شد.»
*** ایرلند شمالی، یک الگوی مناسب برای کسانی که به دنبال صلح هستند
«مارتین مک گینس»، معاون وزیر اول ایرلند شمالی نیز با اظهارات وی موافقت کرد و گفت «عقیده شخصی من این است که افزایش تعداد افراد مسلح و ارسال بیشتر اسلحه به این کشور، شرایط را بدتر خواهد کرد. ایرلند شمالی مثالی خوبی است برای آنکه ببینید اختلافات چگونه حل و فصل شدند. آیا میدانید عامل اصلی حل و فصل اختلافات ما چه بود؟ عامل اصلی، اراده و خواسته تمام افراد درگیر در این اختلافات، به پایان دادن درگیری و جنگ بود. این همان چیزی است که دیگران نیز باید به آن برسند.»
ایرلند شمالی در طول نشست جی 8 به عنوان نمونهای برای کشورهایی چون سوریه مثال زده شد. ایرلند شمالی ثابت میکند که چطور میتوان یک جنگ داخلی را به طور مسالمت آمیز حل کرد. باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا نیز روز دوشنبه در سخنرانی خود در شهر بلفاست گفت، در حالیکه ایرلند شمالی هنوز در مسیر روند صلح خود حرکت میکند، شما الگوی خوبی برای کسانی هستید که به دنبال صلح هستند.»
*** توافقنامه «جمعه خوب»، پایانی برای خشونتهای فرقهای
بلفاست و مابقی استان، از 15 سال پیش که توافقنامه «جمعه خوب» امضا شد، تا حد زیادی از خشونتهای فرقهای رهایی پیدا کردهاند. این توافقنامه، چارچوبی را برای دولت در ایرلند شمالی ایجاد کرد که عمدتا بین وحدت طلبان پروتستان و جمهوریخواهان کاتولیک مشترک است.
با این حال، اخیرا آتش اختلافات شعله ور شده است. برای مثال، دسامبر گذشته، هنگامی که شورای شهر بلفاست که برای اولین با توسط جمهوریخواهان کنترل میشود، به لغو برافراشتن پرچم ملی بر فراز ساختمان شهرداری رای داد، این اختلافات بار دیگر در گرفت. این مسئله در روزهای بعد، موجب آغاز اعتراضات خشونت آمیزی توسط گروههای پروتستان شد.
رابینسون و «مک گینس» توافق کردهاند که کارهای بیشتری را در استان انجام دهند. گفته میشود که آنها برنامههای محسوسی را برای تداوم این یکپارچگی، توسعه دادهاند.
*** تنها راه پایان دادن به اختلافات در سوریه، کمک به شورشیان و دامن زدن به درگیریها نیست
به گفته «مک گینس»، «هیچ کس به اندازه ما نمیداند که در جامعهای که در دوره انتقال و درحال خارج شدن از اختلافات و درگیریها به سر میبرد، مردم با سرعت یکسان حرکت نمیکنند.»
رابینسون افزود: «هیچ دو نفری، به اندازه من و مک گینس، دارای اختلاف نظر نیستند اما ما در دولت با یکدیگر همکاری و مشارکت داریم. این نشانهای روشن برای مردم است تا ببینند که ما به جامعهای پایدار و چشم اندازی صلح آمیز دست پیدا کردهایم.»
به گفته دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس، میزبانی گروه جی 8 در ایرلند شمالی موید این است که این استان در 15 سال اخیر تا چه حدی پیش رفته است. برگزاری چنین نشستی در اینجا، حتی در 10 سال پیش هم غیرممکن بود.
رهبران گروه جی8 باید از ایرلند شمالی درس بگیرند و بدانند که تنها راه پایان دادن به اختلافات در سوریه، کمک به شورشیان و دامن زدن به درگیریها نیست، بلکه باید از طریق مذاکرات مسالمت آمیز به این اختلافات پایان داد.
انتهای پیام/