به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مشهد، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گناباد در این خصوص گفت: مبارزه بر علیه دخانیات باید با ارتقاء آگاهی و تشویق مردم صورت پذیرد.
دکتر محمدصادق علیمردانی، تعامل بین وزارت بهداشت و رسانهها را در کاهش مصرف دخانیات ضروری برشمرد و با اشاره به نقش کلیدی رسانه های گروهی در کاهش مصرف دخانیات، افزود: رسانهها باید با فرهنگ سازی در جامعه، ممنوعیت سیگار کشیدن را به مطالبه اجتماعی تبدیل کنند.
وی با اظهار نگرانی از افزایش مصرف دخانیات در سنین نوجوانی و جوانی گفت: مسئلهی شخصیتی و احساس بزرگ بودن، آشنا نبودن با مهارتهای زندگی، مشکلات اقتصادی و معضلات اجتماعی را ازجمله عوامل گرایش جوانان به مصرف قلیان و سیگار عنوان کرد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گناباد ، دخانیات را عمده ترین عامل قابل پیشگیری از مرگ و میر در جهان عنوان کرد و افزود: دخانیات تنها فرآورده ای است که باعث مرگ مصرف کنندگانش به دست تولید کنندگان این محصول می شود و عامل مرگ ۵۰ درصد از مصرف کنندگان می شود.
وی افزود: مصرف دخانیات به تنهایی باعث مرگ بیش از ۶ میلیون نفر در سال در سراسر دنیا میشود و ۷۰ تا ۸۰ درصد آن در کشورهای در حال توسعه رخ میدهد.
علیمردانی با بیان اینکه ترک سیگار خطر ابتلا به سرطان ها و بیماری های مزمن ریه، حملات قلبی و سکته مغزی را کاهش می دهد، اظهار داشت: در افرادی که سال های زیاد حتی تا زمان میانسالی سیگار کشیده اند، قطع کامل استعمال دخانیات خطر پیدایش سرطان ریه را به میزان زیادی کاهش می دهد.
وی با بیان اینکه کشیدن قلیان معادل حجم کشیدن ۱۰۰ نخ سیگار است، اظهار داشت: باور بر این است که دود قلیان یا سیگار بعد از عبور از آب و یا یک فیلتر تصفیه می شود که این یک باور غلط است.
علیمردانی، دود ایجاد شده بوسیله قلیان را حاوی میزان بالایی از ترکیبات سمی و مواد شیمیایی سرطان زا عنوان کرد و افزود: استفاده از دهانه قلیان مشترک، خطر جدی انتقال بیماری های واگیر از جمله سل و هپاتیت را ایجاد می کند.
وی با اشاره به اینکه مصرف دخانیات یک عامل خطر برای ۲۵ بیماری محسوب می شود، خاطرنشان کرد: کشیدن هر نخ سیگار به طور متوسط ۵ دقیقه از عمر کم می کند و سیگاری های دائمی، زودتر از دیگران به دلیل یک بیماری مرتبط با دخانیات فوت می کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گناباد، آمادگی، حمایت و تشویق، یادگیری مهارتها و رفتارهای جدید و مراقبت پزشکی را از جمله عوامل موثر در ترک سیگار برشمرد و تصریح کرد: افزایش سلامتی و امید به زندگی، کاهش ابتلاء به سرطان یا حمله قلبی، افزایش سلامتی افرادی که با وی زندگی می کنند، جلوگیری از اتلاف پول و هزینه اضافی، افزایش شانس سلامتی برای کودکان مادران باردار، کاهش سقط جنین در مادران سیگاری و جلوگیری از پیری زودرس از جمله فواید ترک سیگار است./س