![زن بلاگر صحنهسازی کرد](https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1403/11/23/20339177_644.jpg)
ˈسید احمد حسینیˈ در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران رودهن اظهارکرد: بنای این برج بسیار شبیه برج ˈطغرلˈ ری است، دایره ای شکل و بر صفحه ای به ابعاد 3/10 در 8/9 متر که در عمق تپه تعبیه شده و دارای دو طبقه است.
وی گفت: طبقه زیرین آن که در دل تپه قرار دارد، دارای طاق بیز بوده و سقف آن، کف برج اصلی را تشکیل داده است.
حسینی افزود: ارتفاع برج گذرخانی به علت تخریب سقف گنبد اصلی و تخریب بخشی از سقف طبقه زیرین و چاهی که به عمق 5/2 متر در کف آن حفر کرده اند و خاک حاصل از حفاری را در آن انباشته اند، قابل تشخیص نیست.
وی خاطرنشان کرد: درب طبقه زیرین در سمت شمال تعبیه شده که هم اینک مسدود است.
رئیس اداره میراث فرهنگی فیروزکوه بیان کرد: نمای داخلی برج شامل 10 طاق نمای دو طبقه بسیار زیبا است که موزونی خاص به بنا بخشیده است.
وی اضافه کرد: مصالح بنا از سنگ لاشه، سنگ های رودخانه ای (قلوه سنگ های بزرگ) و ملاط آن از ساروج بوده و نمای داخلی و بیرونی آن با گچ اندود شده است.
حسینی تصریح کرد: در هیچ یک از برج های آرامگاهی فیروزکوه عظمت، شکوه و فنون معماری این برج به کار نرفته است و از این بابت یک استثناء است و بخصوص صفحه ای که برج بر روی آن احداث شده قابل تامل و مطالعه است.
وی بیان داشت: قدمت تاریخی این برج در قرن پنج یا شش هجری تعیین می شود.
این گزارش حاکی است؛ این بنا به شماره 4408 در تاریخ پنجم آذرماه سال 80 در فهرست آثار ملی ثبت شد و اداره کل میراث فرهنگی استان تهران در سال های 80 و 81 نسبت به مرمت و استحکام بخشی از آن اقدام کرد.
روستای گذرخانی از روستاهای بخش مرکزی شهرستان فیروزکوه است که در 40 کیلومتری جنوب غربی فیروزکوه قرار دارد./س