به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از آسیا تایمز، کاوه افراسیابی با اشاره به اختلاف نظرهای موجود میان قدرتهای بین المللی و همچنین تفرقه در جبهه معارضین سوری بعنوان عاملی بازدارنده در تشکیل کنفرانس "ژنو 2" می افزاید "زمان برگزاری کنفرانس صلح سوریه به تعویق افتاده است. به نظر می رسد علت اصلی آن وجود بازیگران متعدد در بحران سوریه باشد. پرسش اصلی در اینجاست که آیا این کنفرانس فرصتی مناسب برای رفع بحران سوریه از طریق برقراری آتش بس و فراهم نمودن زمینه گفتگوی سیاسی میان طرفین درگیر در سوریه خواهد بود؟ در این میان "سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه اظهار داشته که راهی طولانی در پیش است. "لوران فابیوس" وزیر امور خارجه فرانسه نیز مدعی شده که این کنفرانس "آخرین فرصت" برای رفع مسالمت آمیز بحران سوریه است. نکته واضح آنست که کشورهای روسیه و آمریکا می بایستی با همکاری یکدیگر اختلاف نظرهایشان پیرامون بحران سوریه را حل کنند. با این وجود از سوی دیگر تصمیم اتحادیه اروپا مبنی بر لغو ممنوعیت ارسال اسلحه برای تروریست های سوری تفرقه افکنانه بود. این تصمیم با رای مثبت دولت انگلیس عملی شد در حالی که دولت آلمان با آن مخالف بود و فرانسه انگلیسی ها را همراهی کرد. البته لندن و پاریس اظهار داشتند که تا پس از برگزاری کنفرانس "ژنو 2" این تصمیم را اجرا نخواهند کرد."
افراسیابی به تفرقه موجود در جبهه معارضین سوری بر سر تصمیم گیری پیرامون شرکت در کنفرانس "ژنو 2" اشاره می کند و می افزاید " معارضین سوری در رسیدن به توافقی در مورد شرکت در کنفرانس "ژنو 2" ناکام ماندند. بایستی خوش بین بود و این نظر را تصمیم نهایی آنان ندانست چرا که رفع بحران سوریه نیازمند مشارکت تمامی طرفینی است که مستقیم و غیر مستقیم در این بحران دخیل هستند. با این حال وجود بیش از هزاران تروریست در سوریه که از سوی 29 کشور غربی و عربی مورد حمایت قرار گرفته اند مانعی در روند پیشرفت دیپلماسی و انجام مذاکرات سازنده خواهد بود."
نویسنده در ادامه با اشاره به مداخله جویی های دولت عربستان سعودی و نقش منفی آن دولت در دامن زدن به تفرقه فرقه ای و مذهبی در منطقه می افزاید "رژیم آل سعود در صدد است تا با دامن زدن به تفرقه فرقه ای و مذهبی در سوریه و عراق هژمونی خود در منطقه را بدست آورد و از این طریق با شیعیان مقابله نماید. در این رساتا عربستان سعودی و قطر از تحریم های ضد ایرانی وضع شده توسط کشورهای غربی استقبال می کنند و در شورای همکاری خلیج فارس علیه جمهوری اسلامی ایران موضع گیری می نماید."
افراسیابی با اشاره به خطای محاسباتی سعودی ها در مورد بحران سوریه می افزاید "با این حال وضعیت در سوریه آن گونه که سعودی ها می پندارند بازی با حاصل جمع صفر نباشد و در بازی ای "باخت – باخت" برای آنان و قطری ها باشد. این مسئله می تواند باعث افزایش اختلاف داخلی مسلمین و به نفع رژیم صهیونیستی شود. چنین سناریویی تنها موجب جلوگیری از اتحاد مسلمین و ایجاد تفرقه میان شیعه و سنی خواهد شد."
افراسیابی به اشاره به دیپلماسی موفق کشورمان در زمینه بحران سوریه می افزاید "امید می رود که رییس جمهور و دولت بعدی ایران نیز روند کنونی اعتماد سازی متقابل با کشورهای همسایه و بخصوص کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس را ادامه دهد. در این میان "علی اکبر صالحی" وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که به زبان عربی نیز تسلط خوبی دارد شرایط را برای بهبود روابط فراهم نمود. به گفته یک استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران "دکتر صالحی و سایر مقامات سیاسی و دیپلماتیک ایران بخوبی از ضرورت راهکاری سیاسی برای رفع بحران سوریه آگاهی دارند. آنان یم دانند که برای حل بحران سوریه می بایستی نمایندگان معارضین سوری با نمایندگان دولت سوریه مذاکره نمایند."
*** کنفرانس تهران گامی مثبت و رو به جلو
افراسیابی با اشاره به "مثبت" بودن کنفرانس تهران که اخیرا با هدف بررسی بحران سوریه و کمک به رفع آن به ابتکار کشورمان برگزار شد می نویسد "گرچه رسانه های غربی سعی کردند که تا نشست تهران در مورد بحران سوریه که هفته گذشته برگزار شده بود را پوشش ندهند اما این کنفرانس که تحت عنوان "راه حل سیاسی، ثبات منطقه ای" با حضور چهره های سیاسی برگزار شده بود گامی رو به جلو و مثبت برای رفع بحران سوریه بود. مقامات ایرانی با فراخواندن کشورهای جهان برای برقراری صلح در سوریه پیش درآمد مناسبی را برای برگزاری نشست "ژنو 2" فراهم نمودند. وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران از برگزاری چنین نشستی با کمک سازمان ملل متحد حمایت نمود. شخصیت های سیاسی از 40 کشور جهان در کنفرانس تهران حضور یافتند که "هوشیار زیباری" وزیر امور خارجه عراق و "امیل لحود" رییس جمهور پیشین لبنان از چهره های شاخص شرکت کننده در این نشست بودند. همچنین "بان کی مون" دبیرکل سازمان ملل متحد، "اخضر ابراهیمی" فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه و "اکمل الدین احسان اوغلو" دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی نیز پیام های جداگانه ای را برای شرکت کنندگان در این نشست ارسال نمودند و از تشکیل آن استقبال کردند. "اخضر ابراهیمی" در بخشی از پیام خود با اشاره به اهمیت کنفرانس تهران گفت "کنفرانس تهران و همچنین کنفرانس ژنو 2 از اهمیت بالایی برخوردار هستند و من امیدوارم بتوانیم از این طریق بحران سوریه را که اکنون به مرحله بغرنجی رسیده است را حل کنیم." "بان کی مون" نیز در پیام خود از لزوم یافتن راه حلی سیاسی برای رفع بحران سوریه و غیر ممکن بودن استفاده از "گزینه نظامی" در این مورد سخن گفته بود.
افراسیابی در ادامه با طرح پرسشی در مورد کنفرانس ژنو 2 می افزاید "پرسش اساسی در اینجاست که آیا کنفرانس ژنو 2 می تواند منجر به برقراری صلح در سوریه شود (؟) شاید دسترسی به این هدف نیازمند اعلام منطیق "غیر نظامی شده" در بخش هایی از سوریه باشد تا از طریق آن بتوان تمامی طرفین را به برقراری آتش بس و مصالحه ای تدریجی متقاعد نمود. در چنین سناریویی نیروهای صلح بان سازمان ملل متحد می توانند نقش مهمی در ایجاد مناطق "صلح" ایفا نمایند."
افراسیابی در پایان به اشاره به نقش مهم کشورمان در کنفرانس "ژنو 2" و هرگونه توافقی برای رسیدن به صلح در سوریه می افزاید "جمهوری اسلامی ایران توان تاثیرگذاری زیادی در کنفرانس ژنو 2 دارد به همین خاطر دولت فرانسه و عربستان سعودی از حضور آن کشور در کنفرانس صلح می هراسند و با این مسئله مخالفت نموده اند."