در حال حاضر مقامات كاخ سفيد، باراک اوباما و مشاوران امنیت ملی وي درباره ميزان هزینه ها و منافع احتمالي در ارائه حمایت هاي مالی و تداركات بيشتر برای عناصر مخالف سوریه،در كنار درخواست برخي كشورها از جمله تركيه و اعراب حامي براي دخالت نظامي آمريكا،هنوز به اجماع نرسيده اند. حمایت از ايجاد دولتي منسجم در سوریه-پس از براندازي بشار اسد-دولتي كاملا طرفدار غرب،یکی از اهداف اصلی ایالات متحده در سناريوي سوريه مي باشد.
موفقیت یا شکست تلاش ها برای تشکیل یک اپوزیسیون منسجم قطعا در پیشبرد فرايند انتقال قدرت از بشار اسد، رئیس جمهور فعلي، به دولتي طرفدار غرب نقشه آمريكا را با ناكامي مواجه خواهد كرد (در صورتي كه آمريكا گزينه جنگ نيابتي را به جاي دخالت مستقيم نظامي مد نظر داشته باشد).
به منظور درک بهتر از گزینه های سیاست آمریکا در قبال سوریه در مورد برنامه هاي كوتاه مدت و طولاني مدت،داشتن اطلاعات كافي از ساختار گروه هاي مخالف، رهبری، منابع مالی،و زير مجموعه هاي ان لازم است.
مسئله مهم اين است كه اطلاعات مربوط به گروه های شورشی فعال در سوريه بنا به شرايط خطرناك جنگي،و محدوديت هاي عمدي ايجاد شده،بسيار ناچيز مي باشد.
به همين خاطر برآوردهاي مختلفي در مورد تعداد نيروهاي شورشي فعال در سوريه وجود دارد.
بر اين اساس،سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران درصدد شفاف سازي آنچه در خصوص گروه هاي شورشي و تعداد تقريبي آنها وجود دارد، برآمده است.
در اين مقاله به تشریح سازمان و عناصر سیاسی و نظامی مخالفان سوریه، همراه با روابط رسمی و تعامل بین این گروه ها با يكديگر، براي تشكيل جبهه اي مسلح عليه بشار اسد،خواهيم پرداخت.
*** نيروهاي شورشي، موقعيت جغرافيايي، تعداد نيروها و ساختار دروني آنها
دو سازمان اصلی در ساختار ملی مخالفان سوریه فعاليت دارد:
"ائتلاف ملی براي انقلاب سوریه" و"نیروهای مخالف"، همچنین به نام "ائتلاف مخالف سوریه و فرماندهی(مشترک) عالی نظامی" نيز شناخته مي شود،كه در نوامبر و دسامبر 2012 تشكيل شده است.
این دو سازمان مرتبط اما مستقل، با هدف ايجاد هماهنگي بين گروه هاي اپوزیسیون، ملی و دموکراتیک،در تلاش اند خلاء قدرت را در راستاي اسقاط دولت بشار اسد به هر نحوي سازماندهي نمايند.
با این حال بین ساختاري که این سازمان ها در تلاش اند،از آن برای تحمیل بر جنبش هاي مخالف بكار گيرند، و ماهیت بي نظم و بي سازمان گروه های شورشی مختلف در جبهه هاي رزم،اختلافات قابل توجهي وجود دارد. هدف از ايجاد "ائتلاف اپوزیسیون سوریه و فرماندهي مشترك عالي نظامي"،تحمیل یک استراتژی ملی و ساختار مديريتي برای نيروهای سیاسی و نظامی مخالفان سوریه، با استفاده از حمایت های سیاسی، مالی، نظامی و بین المللی خود، مي باشد.
در عوض، اين دو سازمان تاكنون توانایی کاملأ محدودی را برای مدیریت و یا کنترل گروه های مخالف و شوراهای غیر نظامی در سوریه از خود نمایش داده اند.
اين دو سازمان از سوي گروه هاي شورشي فعال در داخل کشور مشروعيت نسبي دارند.
در عمل، ائتلاف اپوزیسیون سوریه و فرماندهي مشترك عالي نظامي،چهره های بین المللی مخالفان سوریه تلقي مي گردند ،كه سياست آنها اقدام به تأمین منابع مورد نياز برای شورشيان مي باشد،، اما تاکنون قادر به ايجاد استراتژی واحد در بين اين گروه ها نشده اند.
*** ائتلاف ملی برای انقلاب و نیروهای مخالفان سوریه:
بزرگترین ائتلاف گروههای مخالف در جنگ داخلی سوریه مي باشد که در تاریخ ۱۱ نوامبر ۲۰۱۲ در شهر دوحه قطر بنیان نهاده شده است. «معاذ الخطیب »(Moaz al-Khatib) به رهبری این ائتلاف انتخاب شد. حدود ۶۳ گروه مخالف سوری در این ائتلاف عضويت دارند.
این ائتلاف از سوي ۱۸ کشور زیر به عنوان دولت رسمی کشور سوریه شناخته میشود:
بحرین، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، فرانسه، ترکیه، ایتالیا، بریتانیا، اسپانیا، دانمارک، نروژ، هلند، آلمان، بلژیک، لوکزامبورگ، ایالات متحده آمریکا
ائتلاف ملی انقلاب سوریه و نیروهای مخالف،(يا ائتلاف اپوزیسیون سوریه)، به عنوان نماینده سیاسی و مشروع مردم سوریه(!) توسط ایالات متحده و اکثریت جامعه بین المللی(حاميان امپراليسم) شناخته مي شود اما هنوز در سطح جهاني به عنوان نماینده قانونی مردم سوریه اعتباري ندارد.
اهداف:
ائتلاف مخالفان سوریه در تلاش است خود را به عنوان مرجع اصلي عناصر سیاسی و مخالفان سوریه معرفي كند و آنها را پس از سقوط بشار اسد در يك دولت متحده،كنار يكديگر آرايش دهد. از طرفي سازماندهي فرايندي مشروع و منسجم براي دريافت كمك هاي بین المللی و ارائه آن به شورشيان،برگ ديگري از فعاليت هاي اين سازمان مي باشد. تشکیل ائتلاف مخالفان سوريه، در تئوری،حوزه اختيار مخالفان سوریه و جامعه بین المللی را برای منزوی کردن و به حاشیه راندن عناصر افراطی شورشيان،وسيع تر خواهد ساخت.
رهبری :
ائتلاف اپوزیسیون سوریه از 71 نماینده از گروه های عمده مخالف، از جمله شورای ملی سوریه، کمیسیون عمومی انقلاب سوریه، کمیته های هماهنگی محلی، شوراهای انقلابی محلی سوريه، افراد با سابقه طولانی مخالفت با رژیم، و تعداد کمی از رهبران سیاسی کرد،تشكيل شده است.
غسان هيتو، یک تاجر تحصیل کرده غربی و به شدت مورد حمايت از سوی شورای ملی سوریه ،در ماه مارس 2013 به عنوان نخست وزیر دولت موقت ائتلاف اپوزیسیون سوریه انتخاب شد.
معاذ الخطیب، یک رهبر ميانه روي و مخالف اسلامگرا،از نوامبر 2012 تا زمان استعفایش در ماه آوریل پس از نزاع بر سر انتخاب غسان هيتو به عنوان نخست وزیر، به عنوان رئیس ائتلاف اپوزيسيون سوريه فعاليت داشت. جرج صبرا یک معلم مسیحی، کمونیست سابق و رئیس شورای ملی سوریه به عنوان رئیس موقت در غیاب "الخطيب" مشغول به فعاليت مي باشد.
تقسیمات داخلی :
تاسيس: ۲۳ اوت ۲۰۱۱
جايگاه: استانبول
رئيس: برهان غلیون
معترضان و مخالفان حکومت بشار اسد تلاشهای فراوانی را برای ایجاد ائتلافهای فراگیر و تشکیل کنفرانسهایی به منظور متحد و یکپارچه کردن مبارزاتشان علیه حکومت کنونی سوریه آغاز کردند. یکی از این کنفرانسها منجر به تشکیل شورای ملی سوریه در استانبول ترکیه، در سال ۲۰۱۱ گردید.
"یاسر تبارا"، سخنگوی شورای ملی سوریه، اعضای فعال گروه را ۱۱۵ تا ۱۲۰ نفر از تمامی گروههای گوناگون مخالف رژیم سوریه اعلام کردهاست. هماکنون فقط نام ۷۱ نفر از اعضای شورای ملی به طور کامل مشخص شدهاست.
چهرهٔ غالب این گروه متشکل از افراد غیرنظامی و تبعیدیان سوریه که برخی از آنها سالهای متمادی در غرب سکونت کردهاند،مي باشد. هماکنون شورای ملی سوریه مدعی است نماينده ۶۰٪ گروههای مخالف بشار اسد میباشد.
در تاریخ ۱۰ ژوئن ۲۰۱۲ میلادی، اعضای شورای ملی سوریه در نشستی در ترکیه، عبدالباسط سیدا از فعالین سیاسی کُردتبار سوریه را به عنوان رهبر جدید خود انتخاب کردند.
شورای ملي سوريه یا شورای ملی انتقالی سوریه از گروههای اصلی مخالف دولت سوریه است.
این گروه که به واسطهٔ نشستهای گروههای مخالف، در استانبول ترکیه در سال ۲۰۱۱ تأسیس گردید، بیشتر متشکل از تبعیدیان سوریه مي باشد.
شورای ملی سوریه روابط و همکاری بسیار نزدیکی با ارتش آزاد سوریه دارد.
اين سازمان یکی از اجزاي اصلی ائتلاف مخالفان سوریه محسوب مي شود و اعضای فعلی و سابق شورای ملی سوریه تقريبا حدود نیمی از رهبری ائتلاف اپوزيسيون سوريه را تشكيل مي دهد.
بيشتر رهبران اپوزیسیون ميانه رو مانند الخطیب رئیس سابق ائتلاف، بر تشكيل دولت انتقالی-ترکیبی از رهبری اپوزیسیون با اعضای فعلي دولت سوریه- برای حفظ ساختار دولتی و اجتناب از هرج و مرج در مرحله گذار تا زمان انتخاب و تشكيل دولت منتخب، پافشاري داشتند.
غسان هيتو و اعضای شورای ملی سوریه نيز بر تشکیل یک دولت موقت جهت جایگزیني با دولت کنونی پافشاري داشتند.
قطر و ترکیه از انتخاب غسان هيتو به عنوان نخست وزیر حمايت كردند. عربستان سعودی و امارات متحده عربی نيز حمایت خود از خطیب و اعضای جناح خود در داخل ائتلاف اپوزيسيون سوريه را اعلام كرده اند.
بودجه :
ائتلاف اپوزیسیون سوریه حمایت سیاسی و مالی خود را از کشورهای غربی و عربي دريافت مي كند. حامیان اصلی آن بریتانیا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ترکیه، مصر، اردن، عربستان سعودی، قطر، و امارات متحده عربی ایالات متحده،مي باشند.
**** فرماندهی مشترک عالي نظامی
فرماندهی مشترک عالي نظامی به عنوان وزارت دفاع ائتلاف اپوزیسیون سوریه شناخته مي شود. فرماندهان شورشیان از سراسر سوریه-260 نفر در مجموع- در دسامبر 2012 در مراسم تشكيل اين فرماندهي عالي نظامي شركت داشتند.
اهداف :
هدف اولیه از تاسيس فرماندهي مشترك عالي نظامي، متحد کردن گروه های مختلف مسلح مي باشد. فرماندهي عالي نظامي،متعاقبا از طريق هماهنگی شبه نظامیان منطقه ای و ساختارهای نظامی موجود، و تامين كنندگان غربي و عربي، استراتژی خود را در پيش خواهد گرفت.
ترکیب :
فرماندهي مشترك نظامي شامل شورایي از رهبران گروه های مختلف مخالف مسلح و ائتلاف فعال در سوريه مي باشد. سطح هماهنگی بین این گروه های مسلح و فرماندهي عالي مشترك نظامي گروه به گروه متفاوت است. شورای رهبران شامل نمایندگانی از ارتش آزاد سوریه، جبهه آزادی بخش سوریه، جبهه اسلامی سوریه، تیپ هاي مستقل، شوراهای نظامي منطقه ای و جداشدگان از ارتش سوریه مي باشد.
این شورا متشکل از 30 عضو منتخب مي باشد كه به طور مساوی به نمایندگی از پنج جبهه در اين شورا حضور دارند: منطقه شرقي، غربي / میانه، شمالي، جنوبي، و منطقه حمص(!)
شوراي مذكور بدون سلسله مراتب ساختاری به فعاليت مشغول است و فرماندهي آن در پنج جبهه همچنان متحد عمل نمي كند.
سلیم ادریس رئیس ستاد فرماندهي عالي نظامي و فرمانده فعلی ارتش آزاد سوریه برای هماهنگی بيشتر بین فرماندهي عالي نظامي، ائتلاف اپوزیسیون سوریه و ارتش آزاد سوریه ،با توجه به روابط قوی خود با مقامات غربي و تامین کنندگان سلاح و تجهیزات به اين سمت انتخاب شده است. فرماندهي عالي مشترك نظامي، کمک نظامی را مستقيما از برخي کشورهای غربی و عربی دریافت می کند و اعلام داشته است اين كمك ها را تنها بين گروه هاي شورشي مورد تائيد اين فرماندهي توزيع خواهد كرد.
بودجه:
فرماندهي عالي نظامي حمايت هاي مالی، مادي را از کشورهای غربی و عربی دريافت مي كند. حامیان اصلی آن بریتانیا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ترکیه، مصر، اردن، عربستان سعودی، قطر، و امارات متحده عربی و ایالات متحده، مي باشند.
*** گروه های مخالف مسلح ديگر
شورشيان مسلح سوریه، اغلب به جنبش هاي كه عليه دولت سوريه و با قصد سرنگونی بشار اسد فعاليت دارند،اطلاق مي گردد. (مجموعه ای از تیپ ها و گردان ها با ایدئولوژی هاي متنوع و ناهماهنگ)
برخی از تیپ ها و گروه های مسلح، درجه ای از انسجام ایدئولوژیکي و تاکتیکی را از طريق عضويت و فعاليت در ائتلاف های بزرگتر مانند ارتش آزاد سوریه، جبهه آزادی بخش سوریه، و جبهه اسلامی سوریه توسعه داده اند. اما حتی این ائتلاف نيز صرفا تیپ هاي ناهمگون از سراسر سوریه را متحد نساخته و تاكنون به یک ساختار فرماندهی یکنواخت نرسيده است. این اتحاد ها و زیر مجموعه های آنها طیف گسترده اي از تاکتیک ها، حوزه ها، و چشم اندازي متفاوت از آينده سوريه دارند و در ديدگاه ها و تصميمات به اجماع نرسيده اند.
*** ارتش آزاد سوریه
تاسيس: 29 جولاي سال 2001 توسط رياض الاسد
رئيس: ژنرال سليم ادريس
در تاریخ ۸ دسامبر ۲۰۱۲ میلادی، سرتیپ سلیم ادریس از سوی گروههای سیاسی مخالف حکومت بشار اسد به سمت فرماندهی ستاد مشرک ارتش آزاد سوریه انتخاب شد.
بزرگترین گروه در درون مخالفان مسلح سوریه ،ارتش آزاد سوريه مي باشد. این گروه شامل، شبه نظامیان اندك،با عقايد ایدئولوژیک ميانه رو و ناهماهنگ مي باشد كه گردان عملیاتی آنها در سطوح محلی فعاليت دارند. رهبري ارتش آزاد سوريه ارتباط نزديكي با ائتلاف اپوزیسیون سوریه دارا مي باشد. ارتش آزادي سوريه در عمل یکی از چندین گروه های شورشی فعال در سوریه مي باشد كه عليه سوريه اقدامات خرابكانه انجام مي دهند.
نیروهای ارتش آزاد سوریه بیشتر از روشهای کلاسیک جنگ چریکی مانند کمین و بمب گذاری استفاده میکنند. آنها از تمرکز قوای خود در یک منطقه خودداری کرده و سعی میکنند در نقاط مختلف پراکنده شوند.
ترکیب :
ارتش آزاد سوريه از گردان محلي و کوچک، از سراسر سوریه، توسط شوراهای نظامی استانی سازماندهی شده اند. این گردان ها بيشتر تمایل به مبارزه كردن در نواحی کوچک جغرافیایی دارند و نسبت به ديگران ديدگاه هاي ایدئولوژیک كمتري دارند. براساس برآوردهاي موجود حدود 50 هزار مبارز در اين گروه عضويت دارند.(در آوريل 2013 در ويكي پديا رقم 140 هزار جنجگو نيز مشاهده شده است).
فرماندهي:
فرماندهان تیپ ها و گردان های وابسته به ارتش آزادي سوريه دستورات استراتژیک و یا تاکتیکی را از رهبران ارتش آزاد سوريه و فرماندهي عالي نظامي مانند سليم ادریس دریافت نمی کنند، بلكه به طور یک جانبه کنترل نیروهای خود را برعهده دارند. مسئولیت اصلی رهبری ارتش آزادي سوريه، تسهیل هماهنگی بین گردان هاي شورشي در سوريه مي باشد. ادریس رسما فرمانده ارتش ازادي سوريه تلقي مي گردد، اما به عنوان یک رهبر سیاسی بيشتر فعاليت دارد.
بودجه :
ارتش آزاد سوريه حمايت هاي مالی، مادي و تسليحاتي را از کشورهای غربی و عربی از طریق فرماندهي عالي نظامي، و همچنین اهدا کنندگان شخصی و جریان هاي مالی غیر رسمي دريافت مي كند.
*** جبهه آزادی بخش سوریه
تاسيس: سپتامبر 2012
رهبر: احمد عيسي الشيخ
جبهه آزادی بخش سوریه كه با عنوان جبهة التحریر السوريا الاسلاميه شناخته مي شود، از حدود 20 تیپ و گردان در سراسر سوریه تشكيل شده است. حدود 37،000 شبه نظامي در اين گروه فعالند.
بدين ترتيب بزرگترین ائتلاف شورشیان مستقل از ارتش آزاد سوریه را تشكيل مي دهند. هر یک از زیر مجموعه های ارتش آزاديبخش سوريه نام خاص خود را دارند و بطور مستقل عمل می کنند، هیچ گونه وحدت استراتژیک و یا تاکتیکی دروني در اين ائتلاف وجود ندارد. قدرتمند ترین و شناخته شده ترين واحدهاي ارتش آزاديبخش سوريه،تیپ هاي شاهين الشام و گردان فاروق هستند.
رهبری ارتش آزاديبخش سوريه تا حد زیادی با فرماندهی عالی نظامی متحد شده است، اما اين اتحاد بیشتر در بعد نظامي تا سياسي...
گروه های وابسته به ارتش آزاديبخش سوريه، اسلام گرایان ایدئولوژیک ميانه رو مي باشند. در حالی که ارتش آزاديبخش سوريه بر حفظ روابط برادرانه خود با ارتش آزاد سوريه اهتمام داشته است از رهبري آن به خاطر دور بودن از واقعيت هاي موجود در درگيري هاي نظامي،به شدت انتقاد داشته است. هر چند دولت عربستان سعودی حامی اصلی ارتش ازاديبخش سوريه بوده است، اما عربستان سعودی در ماه آوریل با ارسال تمام کمک های آتي خود از طریق فرماندهي عالي نظامي، موافقت خود را اعلام داشت.
**** جبهه اسلامی سوریه
تاسيس: دسامبر 2012
ايدئولوژي: سلفي گري-سني و جهادگرايي
جبهه اسلامی سوریه، كه به نام جبهة الاسلاميه التحرير السوريا نيز شناخته می شود،از حدود 11 تیپ و گردان از سراسر سوریه، به ویژه تيپ احرار الشام تشكيل شده است.
حدود 13،000 شبه نظامي با جبهه اسلامي سوريه همكاري دارند. اعضاي جبهه آزادي سوريه از سلفی هاي محافظه کار تشكيل شده اند؛ كساني که در مقايسه با ارتش آزادي سوریه و جبهه آزادی بخش سوریه تبليغات ديني بر آنها بيشتر تاثيرگذار بوده است. زیر واحد هاي جبهه اسلامی سوریه هر کدام به طور مستقل عمل می کنند اما در حال حاضر به مسئله ادغام رهبری و نیروهای ائتلاف شورشی همچون ديگر گروه ها،مبادرت كرده اند. جبهه اسلامی سوریه تا حد زیادی توسط افراد ثروتمندي از عربستان سعودی، کویت و سایر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس حمايت مالي می شود.
*** جبهة النصره
تاسيس: 23 ژانويه 2012
ايدئولوژي: اهل سنت سلفی جهادگرایی بنیادگرایی
رهبر: ابو محمد الجولاني
متحدان: غرباء الشام- احرار الشام -ارتش آزاد سوریه
جبهه النصره، یک گروه تروریستی وابسته به القاعده مي باشد،كه حدود 6000 مبارز داخلی و خارجی در آن عضويت دارند. جبهه النصره بنا به گزارش هاي رسیده، بودجه،نيرو و آموزش هاي نظامي را از القاعده و گروه وابسته به القاعده،همچون دولت اسلامی عراق دريافت مي كند.
برخی از جنگجويان حاضر در النصره از جهادگران خارجی مي باشند، بسیاری از آنها كهنه سربازان شورشي عراق مي باشند،با اين حال معلوم نیست، چند درصد از حامیان جبهه النصره را جنگجویان خارجی تشكيل مي دهند.
جبهه النصره یک گروه مسلح و خرابكار مي باشد که مسئولیت چندین بمب گذاری انتحاری و حملات نامتقارن سوريه را تاكنون انجام داده است. جبهه النصره یک گروه سنی مذهب فرقه ای حاضر در مخالفت های خشونت آمیز عليه دولت سوریه مي باشد.
جبهه النصره با ديگر عناصر شورشي فعال در سوريه رابطه دارد. با این حال، مخالفت با ایدئولوژی افراطی جبهه النصره و نفوذ جنگجویان خارجی در اين گروه، منجر به رویارویی مستقیم بین جبهه النصره و دیگر گروه های شورشی در سوریه شده است.
رهبران ارتش آزاد سوريه و ارتش آزاديبخش سوريه در تلاشند بطور علنی خود را از جبهه النصره پس از تعهد آن به وفاداری به ایمن الظواهري رهبر القاعده جدا نمايند.(اختلاف بين گروه ها)
(تعداد نيروها در ويكي پديا حدود 5000 تا 10000 اعلام شده است)
**** گروه های کرد
کردها گروه های قومی مي باشند كه 9 درصد از جمعیت سوریه را تشكيل مي دهند و در مناطق شمال و شمال شرق کشور سوريه پراكنده شده اند.
تا همین اواخر، اکثر کردها طرفداري شورشيان را نمي كردند اما بنا به اتفاقات پيش امده، افزایش حمایت کردها از شورشيان را شاهد بوده ايم. از آنجايي که شبه نظامیان کرد هنوز هم به استقلال و حفاظت از جوامع خود اولویت قائل مي باشند احتمال مشاركت بيشتر آنها در ناآرامي هاي سوريه رد نمي شود.
در اوایل سال جاری گزارشي در خصوص درگيري بین جبهه النصره و گروه های کرد در شمال سوريه مخابره شد، كه منجر به انتقاد از جبهه النصره از سوي گروه های شورشی شد.
*** گروه های مستقل افراطي
تقریبا 9 تیپ نيز به طور مستقل و جدا از ارتش آزاد سوریه، جبهه آزادیبخش سوریه، و یا جبهه اسلامی سوریه وجود دارند. برخی از آنها با فرماندهي عالي مشترك نظامي متحد شده اند در حاليكه ديگر گروه های افراطی همچنان، مستقل فعاليت دارند.
يكي از بزرگترين تيپ هاي مستقل، تيپ احفادالرسول مي باشد. رهبری آن با رهبري "فرماندهي عالي مشترك نظامي متحد شده است و با ارتش آزاديبخش سوريه همكاري تنگاتنگي دارد. حدود 15 هزار مبارز در اين گروه عضويت دارند كه مستقيما از سوي دولت قطر تامين مالي مي گردد. سایر گروه های مستقل مي توان به تیپ شهداي سوریه، گردان فجر الاسلام، و تیپ الحق اشاره داشت.
**** جریان هاي مالی چندگانه
پشتیبانی از گروه های مخالف سوریه، به ویژه بخش مسلح شورشيان، از منابع مختلفي تامين مي گردد، از جمله دولت های ملی، افراد ثروتمند، و سازمان های غیر دولتی.
در مورد اکثر اين گروه ها، حمایت مالی و مادی به گروه های مخالف سوریه از طریق کانال های رسمی(گروه های ایدئولوژیک افراطی) صورت مي پذيرد. در اين سناريو اصلی ترين حامیان خارجی از جمله ایالات متحده آمریکا، ترکیه، عربستان سعودی، قطر، و امارات متحده ،به ارائه کمک های نظامی و کمک هاي مديريتي از طریق "فرماندهي عالي نظامي" متعهد شده اند.
به گزارش فايننشال تايمز چاپ انگليس، قطر يكي از حاميان عرب ناآرامي هاي سوريه، ميليارد ها دلار در دو سال گذشته در سوريه هزينه كرده است. بنا بر اين گزارش، قطر به هر معاند حاضر در سوريه سالانه 50 هزار دلار پرداخته است. اين روزنامه در ادامه مي نويسد: قطر در طي دو سال ناآرامني در سوريه، حدود سه ميليارد دلار سرمايه گذاري كرده است و عربستان سعودي نيز در اين ميدان پا به پاي قطر حركت كرده است. منابع نزديك به دولت قطر به اين روزنامه گزارش داده اند،اكنون مبلغ هزينه شده در سوريه توسط قطر به 3 ميليارد دلار رسيده است اين در حاليست كه منابع ديپلماتيك و نيروهاي مسلح مبلغ يك ميليارد دلار را بيان مي دارند.
به گزارش موسسه تحقيقات صلح استكهلم، قطر بزرگترين تامين كننده سلاح در ناآرامي هاي سوريه مي باشد.قطر از آوريل 2012 تا مارس 2013 تامين مالي 70 محموله تسليحاتي را به مقصد تركيه(دروازه ورود شورشيان به سوريه) به عهده داشته است. اما برخي از مهم ترین تأمین کنندگان مالی (دولت هاي خارجی) از جناح های خاصي از شورشيان حمايت مي كنند در اين مورد قطر، ترکیه، عربستان سعودی و امارات متحده عربی هر یک بطور جداگانه از گروه های مختلف سیاسی و مسلح حمايت مي كنند. حتی ایالات متحده از گروه های شورشی كه در فرماندهي عالي نظامي اعلام تبعيت نكرده اند،نيز حمايت كرده است.در اين راستا آموزش نظامي گروه هاي شورشي سوريه در مرز اردن را نيز اخيرا در دستور كار قرار داده اند.
اگرچه ائتلاف اپوزیسیون سوریه و فرماندهی مشترك عالی نظامی تلاش كرده اند گروه هاي شورشي را از حالت بي نظمي به گروه های مسلح و بازیگران سیاسی متحد تبديل كنند،اما در ایجاد یک سازمان واحد، منسجم با استراتژي تعريف شده و خطوط جنگ مشخص،براي براندازي نظام سوريه ناكام مانده است.
علاوه بر این، اختلافات داخلی و فقدان یک استراتژی موثر ملی توسط اپوزیسیون سوریه از نقطه ضعف هاي اين جبهه مسلح مي باشد. آشنایی با قابلیت ها و محدودیت های مخالفان سوریه برای ارزیابی اوضاع سوریه و گزینه هاي پيش روي اين طرح از اهميت بسزايي برخوردار است.
مسئله پيش روي آمريكا و سياستمداران آن،آينده سوريه پس از اسد و روي كار امدن اين گروه ها و موضوع منافع آمريكا مي باشد كه هنوز به چشم انداز مشخصي در اين خصوص نرسيده اند. بدون در نظر گرفتن ساختار و سازمان اپوزیسیون سوریه، به سادگی هیچ گزینه اي روی میز سیاستگذاران ایالات متحده وجود نخواهد داشت.
به اميد آزادي و استقلال مردم سوريه از شر دخالتهاي غربي و عربي
منابع:
http://www.americanprogress.org/issues/security/report/2013/05/14/63221/the-structure-and-organization-of-the-syrian-opposition/
http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Syrian_Army
http://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Islamic_Liberation_Front
http://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Islamic_Front
http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Nusra_Front
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B1%D8%AF%D9%87:%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86%D9%87%D8%A7%DB%8C_%D8%AF%D8%B1%DA%AF%DB%8C%D8%B1_%D8%AF%D8%B1_%D8%AC%D9%86%DA%AF_%D8%AF%D8%A7%D8%AE%D9%84%DB%8C_%D8%B3%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%87
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A7%D8%A6%D8%AA%D9%84%D8%A7%D9%81_%D9%85%D9%84%DB%8C_%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C_%D8%A7%D9%86%D9%82%D9%84%D8%A7%D8%A8_%D9%88_%D9%86%DB%8C%D8%B1%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C_%D9%85%D8%AE%D8%A7%D9%84%D9%81%DB%8C%D9%86_%D8%B3%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%87
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B4%D9%88%D8%B1%D8%A7%DB%8C_%D9%85%D9%84%DB%8C_%D8%B3%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%87
http://stratrisks.com/geostrat/12601
گزارش از سيد مجيد حسيني