قیام 15 خرداد، پرواز اولین بالن،روز جهانی محیط زیست، تقسیم آلمان به چهار منطقه، شهادت امام موسی کاظم (ع) و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 15 خرداد 1392 خورشیدی برابر با 25رجب 1434 هجری و 5 ژوئن 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

شهادت امام موسی کاظم (ع) در زندان «هارون‌الرشید» خلیفهٔ ستمکار عباسی (183 ق)
در زمان امامت امام موسی کاظم (ع) شرایط برای مبارزهٔ منفی و قیام علمی و ارشاد مردم، آماده بود. با توجه به این وضعیت، آن امام بزرگوار، فعالیت خویش را در دو جبهه آغاز فرمود. یکی مبارزهٔ منفی و عدم تسلیم در برابر طاغوت و متنفّر کردن مردم از دستگاه ظلم و جور و دیگری در جهت ارشاد و هدایت مردم و نشر احکام و تربیت شاگردان. امام کاظم (ع) در این راه سختی‌های فراوانی را متحمل شده و سالیان طولانی در زندان هارون، خلیفهٔ ستمکار عباسی محبوس گردید.

 سرانجام حضرت امام موسی کاظم (ع) پس از پنجاه و پنج سال زندگی و سی و پنج سال امامت در حالی که سال‌های زیادی از دوران امامت را در زندان ستم هارون‌الرشید عباسی گذرانده بود به دستور خلیفه و توسط زندانبان قَسیُّ القلبی به نام سِندی بن شاهِک مسموم شده و به شهادت رسید. شهادت آن امام بزرگوار در زندان بغداد صورت گرفت و بدن مطهرش را در نزدیکی بغداد و در محلّی که امروزه به کاظمین مشهور است به خاک سپردند.

درگذشت استاد «عبداللَّه باقری» نگارگر معاصر (1368 ش)
استاد عبداللَّه باقری (فرزانه پور) در سال 1292 ش در تهران به دنیا آمد. در نوجوانی به هنرستانِ صنایع قدی مه وارد شد و در نقش قالی، کاشی و هنر تذهیب به تحصیل پرداخت. پس از پایان تحصیل به آموزش و تربیت شاگردان پرداخت و خود به تذهیب و تشعیر همت گماشت. تعداد آثار تذهیبی او حدود بیست هزار اثر است که در موزه‌های مختلف وجود دارند. استاد باقری در هنر تذهیب، شیوه‌ای نو پدید آورد و این هنر را که بیشتر برای زینت بخشیدن به کار یک خوشنویس یا شعر یک شاعر به کار می‌رفت، شخصیتی مستقل بخشید تا جایی که تذهیب بتواند، خود به عنوان تابلویی، قابل ارایه باشد. به طور کلی می‌توان گفت که پس از دوران صفویه، به همت او و استاد نصراللَّه یوسفی بود که تذهیب در ایران اصالت دیرین خود را باز یافت. استاد عبداللَّه باقری سرانجام در چنین روزی در 76 سالگی درگذشت و به سرای جاوید شتافت.

تظاهرات دانشجویان مسلمان در کوی دانشگاه تهران (1356 ش)
در چهاردهمین سالگرد قیام خونین پانزده خرداد 42، برابر با پانزدهم خردادماه 1356 و در اعتراض به جنایات مزدوران رژیم پهلوی، دانشجویان مسلمان در کوی دانشگاه تهران دست به تظاهرات زدند. این اولین باری بود که دانشجویان به طور گسترده این قیام را گرامی داشته و اعلام می‌دارند. این تظاهرات نشانگر گرایش دانشجویان به اسلام و روحانیت بود و تاثیر مثبتی بر روند حرکت انقلاب نهاد.

رحلت فقیه جلیل آیت‌اللَّه «عبدالستار اسلامی» عالم شهیر خوزستان (1378 ش)
آیت‌اللَّه شیخ عبدالستار اسلامی در سال 1284 ش (1323 ق) به دنیا آمد. وی در 12 سالگی به همراه پدرش رهسپار نجف اشرف شد و از محضر حدود بیست تن از استادان آنجا کسب فیض کرد. آیت‌اللَّه اسلامی در طی سالیان تحصیل از بسیاری از مراجع زمان از قبیل حضرات آیات سید شهاب الدین مرعشی نجفی، شیخ آقا بزرگ تهرانی و شیخ علی اکبر نهاوندی اجازات علمیه و حسبیه و اجازات روایتی دارد که در این اجازات، به مقام علمی و وثاقت ایشان تصریح شده است.
 آیت‌اللَّه اسلامی پس از فوت پدرش بنا به درخواست آیت‌اللَّه سید ابوالحسن اصفهانی، برای تنظیم و اداره امور شرعی، راهی منطقه‌ای عشایر نشین در نزدیکی آبادان گردید ولی بر اثر ابتلا به بیماری‌های گوناگون، در آبادان ساکن شد و در آن جا به انجام امور دینی و اقامه جماعت مشغول گردید. این عالم خدمتگزار در طی سالیان حضور در خوزستان، منشأ آثار فراوانی بوده و در تا سیس و تجهیز مساجد، حسینیه‌ها و اماکن مذهبی، جدیت فراوانی از خود نشان می‌داد. از آیت‌اللَّه اسلامی کتب متعددی نیز برجای مانده که اربعین حدیث، کشکول اسلامی و نظریاتی بر کتب مطالعه شده از سنی و شیعه از آن جمله‌اند. این مجتهد بزرگوار سرانجام در پانزدهم خرداد 1378 ش برابر با بیستم محرم 1420 قدر 94 سالگی چشم از جهان فرو بست و به دیار باقی شتافت.

راهپیمایی در اعتراض به دستگیری امام خمینی (1354 ش)
از نخستین ساعات بامداد امروز روحانیون، تجار و اصناف و مردم قم در صفوف منظم در شهر قم به راه پی مائی پرداختند و ضمن قرائت قرآن سالروز 15 خرداد را گرامی داشتند با تمام تلاشی که مأمورین انتظامی برای متفرق ساختن مردم معمول داشتند ولی استقامت و شهامت رهبران جمعیت مانع از تفرقه مردم شد. یکی از شعارهای تظاهرکنندگان جاوید باد رهبر شیعیان جهان حضرت آیت الله خمینی بود. پلیس و مأموران انتظامی جمعی از تظاهرکنندگان را توقیف کردند.

بزرگ‌ترین قرارداد راه سازی ایران برای احداث بزرگراه قم-بندر امام به امضا رسید (1356 ش)
بزرگ‌ترین قرارداد راه سازی ایران برای احداث بزرگراه قم-بندر امام (شاهپور) بین وزارت راه و ترابری و یک کنسرسیوم مختلط آمریکایی و فرانسوی در تهران به امضاء رسید. هزینه ساختمانی این بزرگراه دو میلیارد و چهارصد میلیون دلار برآورده شده است.
بزرگراه شش خطه قم-بندر امام (شاهپور) از اراک و اندیمشک و شوشتر و اهواز می‌گذرد و به بندر امام (شاهپور) می‌رسد.

درگذشت «شاه نعمت اللَّه ولی» از اولیاء بزرگ و صاحبْ طریقتِ شیعه (830 ق)
نورالدین شاه نعمت اللَّه بن سیدعبداللَّه‌کرمانی معروف به شاه نعمت اللَّه ولی از بزرگان عرفای نامدار شیعهٔ قرن نهم هجری، در حدود سال 730 قدر کرمان به دنیا آمد. وی از معاشران سید شریف جرجانی و حافظ شیرازی بود و در حر مین شری فین (مکه و مدینه) در خدمت عبداللَّه یافعی تن به ریاضات شاقه و مجاهدات جان‌فرسا داد و از او اجازهٔ ارشاد گرفت. طریقهٔ شاه نمت اللَّه ولی را از افراط و تفریط و عقاید فاسد، مبرّا دانسته‌اند. همچنین او را پیرو افکار و شارح آثار ابن عربی گفته‌اند. شاه نعمت اللَّه ولی سلطان دراویش بود و بزرگانِ اطراف، هدایایی به درگاهش می‌فرستادند. شهرت شاه نعمت اللَّه ولی بیشتر از جنبهٔ تصوُّف است نه شعر و شاعری. دیوان اشعار وی مشتمل بر چهارده هزار بیت غزلیات، مثنویات و نیز مقداری رباعیات می‌باشد. غزلیات او بیشتر بر وحدت وجود و عشق عرفانی است. امانت، شرح گلشن راز، نصیحةُ الملوک و... از جمله آثار اوست. وفات شاه نعمت اللَّه ولی بین 830 قالی 843 ق واقع شده و در تاریخ آن محل اختلاف می‌باشد. هرچند، با توجه به اشعار وی، بر می‌آید که بیش از صد سال عمر کرده است. شاه نعمت‌اللَّه ولی در ماهانِ کرمان درگذشت و تربتش زیارتگاه صوفیان، مریدان و معتقدانش می‌باشد. هم‌اکنون مزار او در ماهان، با شکوه و صفا پابرجاست.

ارتحال عالم ربانی و فقیه بزرگوار شیعه آیت‌اللّه «ابوالفضل خوانساری نجفی» (1422 ق)
آیت‌اللّه شیخ ابوالفضل خوانساری در سال 1334 ق (1295 ش) در اصفهان به دنیا آمد. پدرش از شاگردان با سابقهٔ آخوند خراسانی و شیخ حسن مامقانی بود. پس از فراگیری مقدمات در زادگاهش، در 20 سالگی به دلیل آزار و اذیت حکومت پهلوی، برای تحصیلِ سطوح بالاتر، راهی نجف اشرف گردید. آیت‌اللَّه خوانساری در نجف از محضر درس آیات عظام: سید ابوالقاسم خویی، سیدم حسن حکیم، محمدحسین غر وی اصفهانی و میرزا باقر زنجانی بهره‌مند گردید و پس از 16 سال اقامت، در 36 سالگی به علت بیماری ریوی به ایران مراجعت نمود و در محضر آیت‌اللّه بروجردی به تلمذ نشست.

 این عالم بزرگوار با آغاز دوران مبارزهٔ امام خمینی، به پشتیبانی از نهضت اسلامی پرداخت و نقش مؤثری در سال‌های تبعید حضرت امام ایفا نمود. آیت‌اللَّه خوانساری پس از پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان نمایندهٔ امام و امام جمعهٔ اراک، راهی آن شهر گردید و به مدت سیزده سال در این سنگر خدمت کرد. این عالم فرزانه سرانجام در 21 مهر 1380 در 85 سالگی دار فانی را وداع گفت و در حرم مطهر حضرت معصومه (س) دفن گردید.

پرواز بالن برای اولین بار (1783 م)
طبق آخرین اطلاعات به‌دست آمده در سال 1873 میلادی و در پاریس نخستین بار انسان موفق به پرواز شد. این پرواز به وسیله یک بالن هوای گرم (hot air balloon) که به‌وسیله برادران مو نت گولفییر (Montgolfier brothers) ابداع شده بود و توسط فرانسیس پیل اتر (Francois Pilatre de Rozier) و فرانسیس دی آرلندس (Francois d'Arlandes) به پرواز در آمد، موفق شد مسافت پنج مایل (هشت کیلومتر) در حین پرواز بپیماید. گرمای مورد نیاز برای به پرواز در آمدن این بالون از سوختن چوب به‌دست می‌آمد. بالون یاد شده غیر قابل کنترل بود و جهت حرکت آن را جهت باد تعیین می‌نمود. بالون مذبور در اولین پرواز خود، در حالی که به وسیله طناب به زمین مهار شده بود، نهایتا تا ارتفاع 26 متری پرواز کرد. در اواخر سده هیجده میلادی پرواز با بالون و یا به عبارتی بالون سواری، افراطی‌ترین مشغله در اروپا شده بود. البته این روند موجب شد که رابطه بین ارتفاع (altitiude) و جو (atmosphere) هرچه بهتر و با جزئیات کامل تر مورد شناسائی قرار گیرد.

تقسیم آلمان به چهار منطقه بین متفقین در پایان جنگ جهانی دوم (1945 م)
هرچند جنگ دوم جهانی مانند جنگ اول، نقشه اروپا و جهان را تغییر نداد ولی نتایج آن از نظر تقسیم جهان به دو قطب سیاسی و اقتصادی، عمیق‌تر از جنگ اول جهانی بود. در پایان جنگ جهانی اول، کشورهای جدیدی از درون امپراتوری‌های بزرگ آن زمان پا به عرصه وجود نهادند و سه امپراتوری بزرگ آن زمان به سه کشور کوچک‌تر آلمان، اتریش و ترکیه تبدیل شدند. ولی در پایان جنگ دوم جهانی، کشورهای اروپایی با تغییراتی در مرزهای بعضی از آنها، بر جای ماندند و فقط رژیم حاکم بر آنها تغییر یافت که در واقع نوعی اشغال این کشورها بدون حضور علنی قوای کشور فاتح بود. مهم‌ترین تغییر در وضع اروپا، در بزرگ‌ترین کشور مغلوب این جنگ یعنی آلمان پدید آمد.
 اتریش و چکسلواکی که در سال‌های قبل از جنگ، تحت سلطه آلمان درآمده و ضمیمه خاک آن کشور شده بودند، استقلال خود را باز یافتند. پروس شرقی و قسمتی از خاک اصلی آلمان در شرق این کشور که بیش از یک‌صد هزار کیلومتر مربع از خاک آلمان را تشکیل می‌داد ضمیمه لهستان شد و در عوض، شوروی یک‌صد و هشتاد هزار کیلومتر مربع از اراضی شرقی لهستان و قسمتی از ایالت پروس شرقی آلمان را تصاحب کرد. باقی‌مانده خاک آلمان به چهار منطقه اشغالی بین کشورهای پیروز جنگ، یعنی شوروی، امریکا، انگلیس و فرانسه تقسیم شد که سه بخش اشغالی کشورهای غربی بعداً به هم پیوستند و آلمان به دو کشور جداگانه با دو حکومت متفاوت و متخاصم شامل آلمان شرقی با 108 هزار کیلومتر وسعت و آلمان غربی با 248 هزار کیلومتر مربع مساحت تقسیم گردید. هم‌چنین چند سال بعد با تقسیم برلین، پایتخت آلمان به دو قسمت شرقی و غربی، دیوار برلین نیز ساخته شد که تا سال‌های پایانی دهه 1980 م پابرجا بود.

استقلال مجمع الجزایر سی شل از انگلستان (1976 م)
کشور جمهوری سی شل با 455 کیلومتر مربع مساحت متشکل از چندین جزیره در شرق سواحل افریقا در اقیانوس هند و در نزدیکی ماداگاسکار واقع شده است. سی شل با 92 جزیره، دارای جمعیتی در حدود 82 هزار نفر است که بیشتر جمعیت آن را، مردم دو رگه سفید و سیاه که 90 درصد آن‌ها کاتولیک مذهب هستند، تشکیل داده است. زبان رسمی در سی شل، انگلیسی و فرانسوی؛ پایتخت آن بندر ویکتوریا و واحد پول آن رو پیه سی شل است. در طی سال‌های دهه 1960، موج استقلال‌طلبی در این جزایر بالا گرفت تا سرانجام در 1970 سی شل به خودمختاری دست یافت. این مبارزات طی سال‌های بعد فزونی یافت تا این که در 28 ژوئن سال 1976 م، انگلستان به سی شل استقلال داد و کشور به صورت جمهوری درآمد. یک سال بعد از استقلال سی شل، حزب متحد مردم، قدرت را در اختیار گرفت و از سال 1977 تاکنون ریاست حکومت بر عهده «فرانس آلبر رنه» می‌باشد. در سال‌های پایانی قرن بیستم به علت اعتراضات مردمی، نظام چند حزبی پذیرفته شد و تعداد نمایندگانِ تنها مجلس قانون گزاری به 34 نفر افزایش یافت. 5 ژوئن به عنوان روز آزادی، روز ملی این کشور به حساب می‌آید.

روز جهانی محیط زیست (1976 م)
با توجه به مسائل مربوط به آلودگی محیط زیست در جهان و نیاز به برنامه سراسری جهانی به منظور حفاظت محیط زیست برای نسل‌های آینده بشر و دیگر موجودات جاندار، در پنجم ژوئن 1972 مبرای نخستین بار، کنفرانس بین‌المللی محیط زیست با شرکت نمایندگان 113 کشور و با شعار تنها یک زمین وجود دارد، در استکهلم پایتخت سوئد برگزار شد. از اهداف اساسی این کنفرانس، برنامه‌ریزی به منظور احداث مراکز مسکونی با توجه به حفظ محیط زیست؛ تعیین، تشخیص و کنترل مواد آلاینده محیط زیست و حفاظت از محیط زندگی برای نسل‌های آینده بود.

حاصل این کنفرانس، ایجاد یک سازمان جدید بین‌المللی برای حفظ محیط زیست و جلوگیری از تخلیه مواد آلاینده در اقیانوس‌ها، دریاها و محدود کردن ساخت و استفاده از مواد شیمیایی بود. از سوی دیگر، کنفرانس استکهلم در واقع نقطه آغاز بین‌المللی شدن روند حفظ محیط زیست بود. پس از آن نیز کشورهای مختلف، برنامه‌های گوناگونی را برای کاستن از آلودگی‌های محیط زیست مورد مطالعه قرار دادند. از آن پس روز پنجم ژوئن (برابر با 15 خرداد) به عنوان روز جهانی محیط زیست عنوان گردید.

برخی دیگر از رویدادهای 5 ژوئن
1783: ژوزف و ژاک مونگلفیر J & J Montgolfier نخستین نمایش پرواز با بالون را در فرانسه انجام دادند.
1794: کنگره آمریکا با تصویب قانونی آمریکاییان را از خدمت در ارتش های خارجی ممنوع ساخت. باید دانست که استخدام اتباع سایر کشورها در ارتش آمریکا منعی ندارد.
1806: جمهوری باتاویا Batavian Republic خطه پادشاهی هلند شد.
1878: فرانسیسکو ویلا (پانچ و ویلا) انقلابی بنام مکزیک متولد شد.
1932: کریستی براون داستان نگار ایرلندی در شهر دوبلین به دنیا آمد

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار