"احمد لاشين" و "سونر گاپتاي" در دو مقاله جداگانه به بررسي اختلاف نظر ايران و ترکيه بر سر بحران سوريه از دو زاويه ديد متفاوت پرداخته اند اما هر دو تحليلگر اذعان مي کنند ايران يک قدرت تاثير گذار منطقه اي است و ترکيه نيز به اين موضوع توجه دارد.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از الشرق الاوسط ؛ نويسنده معتقد است که عليرغم اختلاف نظرهاي ايران و ترکيه بر سر بحران سوريه اختلاف ميان دو طرف تا حد منازعه نخواهد رسيد و در اين باره مي افزايد "عليرغم وجود اين واقعيت که دو کشور بر سر بحران سوريه با يکديگر اختلاف نظرهايي دارند و رقابت ميان ايرانيان و ترك ها به دوران صفويه و عثماني باز مي گردد اما در نهايت ترکيه و ايران بر سر نقاط مشترکي با يکديگر مصالحه کرده اند. بايد اشاره کرد که منافع روابط اقتصادي و استراتژيک ترکيه و ايران بيش از آن است که صرف اختلاف نظر در مورد موضوع سوريه باعث ايجاد منازعه اي ميان دو کشور گردد. عليرغم وضع تحريم هاي ضد ايراني، حجم سرمايه گذاري ميان دو کشور ايران و ترکيه در سال 2012 ميلادي به 20 ميليارد دلار رسيده بود. اخيرا نيز "جواد اوجي" معاون وزير نفت ايران اظهار داشت که صادرات گاز از ايران به اروپا از طريق ترکيه صورت خواهد پذيرفت." 

نويسنده در ادامه با اذعان به نقش کليدي جمهوري اسلامي ايران در معادلات منطقه اي مي افزايد "سفير ترکيه در تهران در پاسخ به خبرنگار روزنامه "الشرق الاوسط" اظهار داشت "بحران سوريه بدون همکاري ايران و ترکيه رفع نخواهد شد. بدون حضور ايران ايجاد صلح در سوريه ناممکن خواهد بود. اين در حاليست که آلمان و سوريه نيز در مورد لزوم حضور ايران در کنفرانس "ژنو 2" تاکيد دارند. ترکيه متقاعد شده که ايران داراي نقش مهم منطقه اي است و اين نقش قابل انکار و چشم پوشي نيست." 

"سونر گاپتاي" نيز در مقاله اي ديگر که در همان روزنامه با اذعان به اشتباه بودن سياست دولت ترکيه در قبال بحران سوريه مي افزايد "دولت ترکيه در اواخر سال 2011 ميلادي اميدوار بود که دولت "بشار اسد" رييس جمهور سوريه سرنگون خواهد شد. ترکيه در همين راستا کنفرانسي را متشکل از معارضين سوري تشکيل داد اما اين سياست در طول دو سال گذشته نتيجه بخش نبوده است. حتي در صورتي که معارضين سوري نيز بتوانند کنترل مناطقي را در اختيار گيرند اسد و هوادارانش باز هم به حفظ قدرت در سوريه ادامه خواهند داد.

بحران سوريه باعث ايجاد چالشي امنيتي براي دولت ترکيه شده است. آنکارا هم اکنون با هدف غلبه بر اين چالش ها به واشنگتن نزديک شده است. در صورتيکه آنکارا در نبرد سوريه شکست بخورد اين شکستي براي آمريکا نيز خواهد بود چرا که جمهوري اسلامي ايران تمام قد از دولت اسد در سوريه حمايت بعمل آورده است." 

برچسب ها: ایران ، ترکیه ، بحران
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار