به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، پایگاه تحلیلی "المانیتور" در مقالهای تحلیلی به قلم "هیثم مزاحم" در مورد احتمال حمله تلافی جویانه سوریه به اسرائیل، مینویسد: از زمان گزارش حملات هوایی اسرائیل به سوریه در روزهای اخیر، گمانه زنیهای فراوانی در مورد اینکه آیا سوریه اقدامات اسرائیل را تلافی خواهد کرد یا نه، منتشر شده است. در این مقاله به مرور گفتههای مقامات سوریه، لبنان و اسرائیل و ارزیابی آنها و همچنین رفتار اخیر عوامل نزدیک به طرفهای درگیر، میپردازیم:
*** حمله اسرائیل به سوریه، اعلان جنگ است
تنها چند ساعت پس از حمله اسرائیل در تاریخ 5 می، «فیصل مقداد»، معاون وزیر امور خارجه سوریه در مصاحبه با سی ان ان گفت: «حمله اسرائیل به سوریه، اعلان جنگ است. این مسئله اتفاق جدیدی نیست. ما در موقعیتهای متعدد با این مسئله دست و پنجه نرم کردیم و هر طور که لازم بدانیم، تلافی خواهیم کرد. این تلافی، برای اسرائیل همیشه دردناک بوده است و آنها بار دیگر متحمل زیان خواهند شد.»
در تاریخ 7 می، «مقداد» در مصاحبه با خبرگزاری فرانسوی «ای اف پی» اعلام کرد: «سوریه به تجاوز اسرائیل واکنش نشان خواهد داد و زمان انجام این کار را خودش تعیین میکند. از آنجایی که در حال حاضر، اسرائیل در آماده باش کامل به سر میبرد، شاید به سرعت اقدام نکنیم اما برای تلافی، منتظر زمان مناسب خواهیم بود. در 9 می نیز، «ای اف پی» به نقل از «مقداد» گزارش کرد: «دستورات لازم [به ارتش] برای پاسخ فوری به هر گونه حمله از سوی اسرائیل، صادر شده است... و تلافی ما، شدید و سهمگین خواهد بود. سوریه به هیچ عنوان اجازه نخواهد داد که این اتفاق، بار دیگر تکرار شود.»
*** حمله به هر نقطه از خاک سوریه، بیپاسخ نمیماند
علاوه براین، دولت سوریه در پایان یک جلسه اضطراری در تاریخ 5 می، اعلام کرد که «این تجاوز، راه را برای تمامی احتمالات باز کرده است. سوریه این حق را دارد که با هر روش و وسیلهای از خود دفاع کند.» به گفته «علی حیدر»، وزیر امور آشتی ملی سوریه و عضو سابق اپوزیسیون دولت سوریه، «آتش بس با دشمن به پایان رسیده است و حمله به هر نقطهای، از جمله بلندیهای جولان، بیپاسخ نخواهد ماند.»
بشار اسد، رئیسجمهور سوریه نیز در دیدار با علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران، در نخستین اظهارات خود در مورد حملات هوایی اسرائیل گفت: «مردم سوریه و ارتش آن قادرند با اقدامات اسرائیل مقابله کنند.»
با وجود خطر تلافی سوریه، پس از ارزیابی این اظهارات و با در نظر گرفتن پیشینه سوریه در اقدامات تلافی جویانه، میتوان به این نتیجه رسید که دمشق از انجام هر گونه اقدامی که منجر به آغاز جنگی همه جانبه با اسرائیل شود، خودداری میکند. با این حال، این احتمال وجود دارد که متحدان سوریه به حملات اسرائیل واکنش نشان دهند.
*** چراغ سبز دمشق به جبهه خلق برای آزادی فلسطین، برای حمله به اسرائیل
در 7 می، «هاآرتص» به نقل از «انور رجا»، سخنگوی گروه جبهه خلق برای آزادی فلسطین-فرماندهی کل، گزارش داد که این گروه مستقر در دمشق، از سوی دولت اسد برای حمله به اهداف اسرائیل، چراغ سبز دریافت کرده است.
جبهه خلق آزادی فلسطین-فرماندهی کل، به رهبری «احمد جبرئیل»، سلاحهای پیشرفتهای در اختیار ندارد اما قادر است در برابر حمله اسرائیل عکس العمل نشان دهد. در حال حاضر، سوال مهم این است که واکنش حزب الله چه خواهد بود؟ سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله، در تاریخ 9 می، در یک سخنرانی تلویزیونی اظهار داشت که پاسخ راهبردی سوریه به حملات اسرائیل، تجهیز حزب الله با سلاحهایی است که موازنه را تغییر خواهند داد. طبق اظهارات وی، «پاسخ سوریه به حملات هوایی اسرائیل، این است که بگوید اگر هدف آنها جلوگیری از افزایش قابلیتهای مقاومت است، پس بدانند که... [سوریه] حزب الله را با سلاحهای پیشرفتهای مجهز خواهد کرد که مقاومت پیش از این هرگز آنها را در اختیار نداشته است.
*** زمان مناسب برای اقدام متقابل، توسط «محور مقاومت» تعیین میگردد
نصرالله افزود که پاسخ بعدی سوریه، بازکردن جبهه جولان برای آزاد سازی آن از اشغال اسرائیل است و تاکید کرد که حزب الله «در کنار مقاومت مردمی سوریه خواهد ایستاد و از آن حمایت مادی و معنوی خواهد کرد.»
در روز چهارشنبه، حسین شیخ الاسلام، مشاور بین الملل رئیس مجلس شورای اسلامی ایران، در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «المیادین» گفت که زمان مناسب برای اقدام متقابل، توسط «محور مقاومت» تعیین میگردد و نه توسط اسرائیل. وی افزود، این پاسخ تنها منحصر به سوریه نخواهد بود بلکه کل محور مقاومت را شامل میشود. آیا این بدان معنا نیست که حزب الله به اقدام تلافی جویانه دست بزند؟
یک منبع نزدیک به حزب الله گفت، بعید به نظر میرسد که حزب الله به خاطر متحد سوری خود، به دنبال انتقام باشد. این انتقام، به ویژه از آنجایی که سوریه درگیر مبارزه با «گروههای تروریستی» و گروههای سیاسی مخالف شده است، محور مقاومت را وارد جنگی خواهد کرد که در این موقعیت، آن را به اهدافش نخواهد رساند.
*** دوستان سوریه به بشار اسد کمک خواهند کرد
طبق گفته یکی از وزرای سابق لبنان، «مطمئنا پاسخی در کار خواهد بود اما زمان آن را سوریه تعیین خواهد کرد نه کسی دیگر.» وی در پاسخ به این سوال که آیا سوریه آماده جنگ با اسرائیل است، پاسخ داد، «با وجود شدت جنگ داخلی درسوریه، احتمال هرگونه اتفاقی وجود دارد. یک جنگ همه جانبه، ایران و حزب الله را نیز شامل خواهد شد. دوستان سوریه از جمله روسیه، چین، ایران، عراق و سایرین، سوریه را تنها نخواهند گذاشت و به بشار اسد کمک میکنند تا جلوی سقوط وی را بگیرند.»
*** اسرائیل در حال حاضر جرات حمله به لبنان را ندارد
سوال اینجاست که آیا در حال حاضر، جنگ با اسرائیل به نفع سوریه و متحدانش خواهد بود؟ «ولید ذکریا»، یکی از نمایندگان عضو فراکسیون وفاداری به مقاومت لبنان در گفت و گو با «المانیتور» گفت: «در حال حاضر، جنگ با اسرائیل، به نفع سوریه نیست؛ از این رو، سوریه و نیروهای مقاومت واکنشی نشان نخواهند داد مگر اینکه اسرائیل با سوریه وارد جنگ شود. «ذکریا» سرتیپ بازنشسته لبنانی گفت که اسرائیل در تلاش است که دمشق را وادار به جنگ کند تا بدین وسیله، قابلیتهای ارتش سوریه را تضعیف کند. وی اظهار داشت که اسرائیل در حال حاضر جرات حمله به لبنان را ندارد.
*** دمشق باید زودتر از اینها از اسرائیل انتقام میگرفت
بنیامین نتانیاهو پس از گذشت چند ساعت از حملات اسرائیل به سوریه در پنجم ماه می، با اطمینان از اینکه سوریه به سرعت دست به تلافی نخواهد زد، اسرائیل را به منظور دیداری از پیش تعیین شده از چین، ترک کرد. «یائیر جولان»، فرمانده نیروهای رژیم صهیونیستی در جبهههای سوریه و لبنان در تاریخ 6 می گفت: «بوی جنگ به مشام نمیرسد.»
برخی از ناظران معتقدند که ارتش اسد به خاطر مبارزه با معارضان و گروههای جهادی، ضعیف شده است. آنها براین باورند که دمشق باید در سال 2007 و در پاسخ به حمله به تاسیسات «دیرالزور»، از اسرائیل انتقام میگرفت. اکنون برای این کار دیر شده است اما باید توجه داشت که نظام سوریه در صورت رو در رو شدن با اسرائیل، چیزی برای از دست دادن نخواهد داشت. به گفته یک ضرب المثل عربی: «وقتی که داری غرق میشوی، چرا باید از خیس شدن بترسی؟»
انتهای پیام/