به گزارش
خبرنگار حوادث باشگاه خبرنگاران، تعداد زيادي از شهروندان، به علت عدم آگاهي، اطلاعات خود را براي افراد شياد از طريق پيامك ارسال مي کنند؛ کلاهبرداران نيز از اين طريق، موجوي حساب هاي آنان را تخليه و يا با شگرد عدم امكان واريز وجوه نقد ، صاحبان حساب را مقابل دستگاه هاي خود پرداز راهنمايي كرده و از وي مي خواهند پس از وارد كردن كارت خود در عابر بانك، با انتخاب زبان فارسي و يا انگليسي كد هايي را در سيستم مربوطه وارد نمايد .
كلاهبرداران با اين ترفند نه تنها وجهي را به حساب آنان واريز نمي نمايد بلكه با فريب اشخاص ،حساب آنها را تخليه مي كنند.
يك نمونه از متن هايي ارسالي كلاهبرداران :
با عرض سلام مشترك محترم همراه اول؛ به خاطر پرداخت به موقع قبض تلفن همراه خود از طرف شركت توسعه ارتباطات همراه اول، برنده مبالغي بصورت وجه نقد شده ايد لذا جهت دريافت وجه نقدي، اطلاعات كارت خود را به شماره تلفن همراه مورد نظر ارسال نماييد.
پليس فتا ناجا از شهروندان خواست، توصيه هاي اين پليس مبني براينکه در دام کلاهبرداران گرفتار نشوند، را جدي بگيرند.
- هميشه به ياد داشته باشيد هيچ بانك يا نهاد دولتي، اطلاعات محرمانه حساب شما را به صورت تلفني و يا با پيامك از شما درخواست نمي كند، در صورت برخورد با چنين مواردي از ارسال اطلاعات خودداري و مراتب را به مسئولان بانك اطلاع دهيد .
- از نگهداري رمز هاي عبور در كنار كارت عابر بانك خودداري کرده و رمز عبور خود را مرتب تغيير دهيد، با مشاهده تغيير مشكوك در حساب بانكي خود نسبت به تغيير رمز عبور اقدام نماييد .
- به هيچ وجه رمز هاي عبور خود را در اختيار ديگران قرار ندهيد .
- پيامك هايي كه از طريق شماره تلفن هاي معمولي همراه اول و ايرانسل براي مشتريان ارسال مي شود، فاقد اعتبار بوده و نوعي كلاهبرداري است .
شايان ذكر است ، با توجه به اينكه افراد كلاهبردار با استفاده از عناويني فريبنده و وابسته به موسسات خيريه و يا كمك به زلزله زدگان با ايجاد صفحات ، وبلاگ ها و سايت هاي جعلي و نيز قرار دادن شماره حساب و آدرس هاي جعلي سعي در جلب اعتماد مردم و كلاهبرداري از آنان را دارد ؛ پليس فتا به شهروندان خواست از پرداخت اينترنتي در اين صفحات جداً خودداري کرده و جهت پرداخت وجه به ارگان هاي ذيصلاح مراجعه کنند./ز