به گزارش
خبرنگار باشگاه خبرنگاران شنا در دریا هرگز مشابه شنا در استخر نیست و علاوه بر دانستن فن شنا و داشتن مهارت زیاد، باید ویژگیهای آب دریا را نیز شناخت. آب شور دریا در صورت برخورد با چشم، سوزش چشمی دردناکی ایجاد میکند و تمرکز شناگر را کاملاً از بین برده و او را در یافتن مسیر ساحل ناتوان میکند. در صورت ورود آب دریا به نای و ریه فرد، سرفههای شدیدی ایجاد میشود که عملاً شنا کردن را غیرممکن ساخته و شناگر کاملاً مستأصل میشود. ضربات امواج دریا، فرد را با خود به این سو و آن سو برده، تمام توان و انرژی وی را مستهلک میکنند. گلآلود بودن آبهای ساحلی دریای خزر موجب میشود که حتی با عینک شنا هم نتوان در زیر آب چیز زیادی مشاهده کرد و مثلاً ناحیه کمعمق را از عمیق تشخیص داده یا فرد در حال غرق شدن را در زیر آب یافت. فردی که در چنین شرایطی به دام افتد، بسیار دشوار بتواند خود را از مهلکه نجات دهد.
توصيه مي شود : افرادي كه وارد دريا ميشوند اگر ميخواهند وارد آبهاي عميق با عمق بيشتر از يك و نيم متر شوند نه تنها بايد شنا را به خوبي بدانند بلكه بايد به توان فيزيكي خودشان هم ايمان داشته باشند. چون فن شنا يك بحث است و شنا كردن طولاني در دريا هم بحث ديگري دارد. بنابراين پيشنهاد ميشود كه در مناطقي كه آب عميق است يا حتي بيشتر از شانه است وارد نشوند. ديگر اينكه در مناطق شناخته نشده شنا نكنند. شايد مشكلات ديگري را به دنبال داشته باشد يا ناگهان زير پاي آنها خالي شود و عمق آب افزايش پيدا كند.
عواملي از جمله وضع ساحل، رژيم موج و جريان شكافنده، عدم آشنايي مناطق ساحلي در تلفات انساني غرق شدن شناگران موثر است. متاسفانه عوامل مذكور، سالانه سبب غرق شدن تعداد زيادي از شناگران و هموطنان عزيز در آبهاي ساحلي درياي خزر ميشود. بهطوري كه آمارهاي موجود هر ساله بين 200 تا 300 نفر تلفات انساني در دوره كوتاه فصل شنا در مناطق ساحلي ثبت ميكند و اين تلفات با توجه به ضررهاي جاني، باعث هدر دادن هزينههاي زياد مالي براي كشور است.
غرق شدگی
معمولاً علت بروز مرگ در موارد غرق شدگی، عدم امکان ورود هوا به ريهها ميباشد غير از علت ورود آب به ريهها، اسپاسم گلو نيز از عوامل خطرساز است. آبی که از طریق دهان فرد غرق شده بيرون ميآيد از درون معده وی خارج ميگردد و تلاش در جهت خارج كردن با فشار اين آب از معده، ممكن است باعث استنشاق و ورود محتويات معدی به ريهها گردد. ورود هر مقدار آب به داخل ريهها ميتواند سبب تحريك و تورم آنها شود و حتی اگر حال مصدوم خوب به نظر برسد باز هم ممكن است مجاری هوايی وی شروع به تورم كرده و چند ساعت بعد، اصطلاحاً دچار غرق شدگي ثانويه گردد. همچنین هر چه قدر آب سردتر باشد برای غریق و نیز امدادگر خطرساز تر خواهد بود.
علائم
کبودی صورت به خصوص لبها و گوشها، رنگ پریدگی و سرد شدن پوست، توقف تنفس و ضربان قلب از مهمترين علائم غرق شدگي است
اهداف درماني
حفظ تنفس به طور مناسب و کافی ، گرم نگهداشتن فرد غرق شده ، ترتيب انتقال بيمار به بيمارستان.
اقدامات لا زم در غرق شدگي
1 سعی کنید بيخطرترين راه را برای نجات مصدوم انتخاب كنيد. حتیالمقدور خودتان درون آب نرويد و به طرق ديگر مثلاً توسط يك تكه چوب، يك شاخه درخت يا به كمك دستهای خود او را گرفته و بيرون بكشيد.
- اگر شما دوره نجات غريق را گذراندهايد و يا اگر مصدوم بيهوش شده باشد، بايد به طرف غريق شنا كرده و او را با خود به روی زمین حمل كنيد.
- اگر مصدوم بيهوش است وی را به گونهای باید حمل کنید که پس از خروج بدن از آب، سر او پايينتر از سينهاش قرار گيرد.
- اگر مصدوم به دنبال شيرجه زدن غرق شده است بايد با فرض وجود شکستگی در ناحیه گردن، موقعیت سر و گردن را برای جلوگیری از حرکت آنها تثبیت نماييد.
2 مغروق را در حالی که سر او پايينتر از بقيه قسمتهای بدن است حمل كنيد تا احتمال ورود آب طی استنشاق به ريهها كاهش يابد
.
3 او را روی زیراندازی مثل قالی یا یک کت به صورت طاق باز بخوابانيد. سپس راههای هوايی را باز كرده و تنفس وی را کنترل کنید و آماده انجام عمليات احياء در صورت لزوم باشيد. (اگر مغروق تنفس ندارد تنفس مصنوعی بدهید و اگر پس از تنفس مصنوعی در لمس بنض گردنی هیچ ضربانی لمس نشد ماساژ قلبی را آغاز كنيد(
جریانهای ساحلی از عمده دلایل مرگ شناگران حرفهای میباشند.
توصيه ميشود وقتي كه دريا بسيار مواج است براي شنا وارد آب دريا نشوند. اگر كسي در اين جريان افتاد بايد بداند چگونه عمل كند. نخستين چيز، حفظ خونسردي است. اگر شناگر بترسد و احساس كند كه جريان او را به داخل دريا ميبرد و بخواهد دقيقاً در خلاف جهت به طرف ساحل برگردد اين عمل خطرناكترين حركت است. توصيه ميشود كسي در اين جريان افتاد سعي نكند برخلاف جريان برگردد.
اگر در حال غرق شدن هستید
میتوان به فردی که خودش را در معرض غرقشدن میبیند، توصیه هایی داشت؛ اصلی ترین توصیه، حفظ آرامش و خونسردی است زیرا به محض اینکه کسی خود را ببازد و حالت شناوری اش را از دست بدهد، امکان غر ق شدن بسیار زیاد میشود
چطور میتوان به انسانی که در آستانه غر ق شدن است کمک کرد؟ آيا افراد عادی می توانند این کار را انجام دهند؟
این نکته مهمی است همه ما باید به یاد داشته باشیم؛ نجات فردی که در حال غرق شدن است، از عهده هر کسی برنمی آید.
این یک کار حرفه ای است زیرا ممکن است به جای نجات، به فرد آسیب بزنیم. شیوه گرفتن سر فرد در حال غرق شدن، اهمیت زیادی دارد و اگر این کار اشتباه انجام شود به ستون فقرات و گردن او آسیب می رسد.