وي با اشاره به تعریف فشار خون بالا گفت: به صورت عادي فشار خون سیستولی mmHg ۱۴۰ یا بالاتر و یا فشار خون دیاستولی mmHg ۹۰ یا بالاتر و یا هر دو مورد با هم فشار خون درمان نشده، منجر به بسیاری از بیماریها از جمله نارسایی احتقانی قلب، مراحل انتهایی بیماری کلیوی و بیمار عروق محیطی میشود، که اغلب کشنده (خاموش) نامیده میشود، زیرا فشار خون بالا در فرد میتواند برای سالها بدون علامت بوده و سپس یک سکته مهلک یا حمله قلبی را به دنبال داشته باشد.
اين كارشناس تغذيه با تاكيد بر اصلاح شیوه زندگی و رژیم غذایی تصريح كرد: اين دو اقدام نقش برجستهای در پیشگیری اولیه و کنترل فشار خون بالا دارد.
جم با اشاره به علائم فشار خون بالا عنوان كرد: سردردهای مکرر، اختلال در بینایی، تنگی نفس، خونریزی از بینی، درد سینه، سرگیجه، کم شدن حافظه، خروپوف کردن، ناراحتی دستگاه گوارش و غيره از مهمترين نشانه هاي فشارخون بالا است.
وي به منظور پيشگيري از بروز فشارخون بالا توصيه كرد: استفاده از رژیم غذایی کم چرب و استفاده از مقادیر زیاد از میوهها و سبزیجات و لبنیات کم چرب، فشار خون را کاهش میدهد.
اين كارشناس تغذيه همچنين توصيه كرد: همه افراد باید مقادیر کافی پتاسیم از شیر بدون چربی، سیب زمینی پخته، گریپ فروت، پرتقال، موز و دیگر میوهها و سبزیجات را در برنامه روزانه خود باشند.
وي استفاده از میوه یا غذاهای کم کالری و کم چرب مانند ژله بدون شکر به عنوان میان وعده یا دسر را از ديگر مواردي عنوان كرد كه موجب كاهش فشارخون بالا در فرد مي شود و خاطرنشان كرد: افزایش مصرف میوه و سبزیجات ( ۵تا ۱۰ واحد روزانه) به دلیل فلائونوئید، فیتو کمیکال و پتاسیم آنها وخاصیت آنها از ديگر مواردي است كه افراد بايد دقت لازم داشته باشند و براي برای تعیین مقدار دقیق موارد ذکر شده میتوانید با کارشناس تغذیه خود مشورت کنند.
جم بر كاهش مصرف نمک، خواندن با دقت برچسب مواد غذایی، استفاده از رژیم غذایی با کنترل انرژی مصرفی در صورت نيازداشتن به کاهش وزن و استفاده از روغن زیتون، سویا و کانولا به عنوان جانشینی برای روغن جامد و چربی اشباع در پخت و پز و همچنين عدم مصرف نوشیدنیهای الکلی تاكيد كرد.
وي با بيان اين كه استفاده از منابع اسید چرب امگا۳ از جمله ماهی مکرل (mackerel)، هدوک (haddock)، ساردین و سالمون چندین بار در هفته موجب پيشگيري از بروز افزايش فشارخون مي شود، گفت: افراد از مصرف ماهی تن (tuna) اجتناب كنند چرا که محتویات جیوه آن میتواند فشار خون را افزایش دهد.
اين كارشناس تغذيه در ادامه خاطرنشان كرد: دریافت زیاد لبنیات، میزان اسید اوریک سرم را کاهش میدهد از طرف ديگر میزان بالای اسید اوریک اغلب با فشار خون ارتباط مستقیم دارد.
وي با اشاره به اينكه افزایش مصرف منابع اسید فولیک، ویتامین B۱۲ و B۶ برای سلامت قلب و عروق مفید است گفت: دریافت کافی ویتامین D نیز مهم است چرا كه کمبود ویتامین D با افزایش خطر بروز فشار خون بالا یا سکته قلبی ناگهانی در افراد با سابقه ناراحتی قلبی در ارتباط است.
اين كارشناس تغذيه با تاكيد بر افزايش فعالیت بدنی يادآورشد: افراد کم تحرک شانس بیشتری نسبت به افراد فعال برای ابتلا به بیماری پر فشاری خون دارند.
جم در پايان توصيه كرد: فعالیت بدنی متوسط که با ۳۰ تا ۴۵ دقیقه پیاده روی تند در اکثر روزهای هفته تعریف میشود به عنوان درمان جانبی در بیمار پرفشار خون توصیه شده است.