به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اصفهان حامد شهابی نژاد دانشجوی مبتکر این دستگاه با تأکید بر اهمیت انجام پژوهش درباره تأثير بارندگی بر رواناب و فرسايش خاك در مراتع، جنگلها، اراضی کشاورزی و محدودههای شهری و روستایی گفت: بررسی این اثرات با روشهای مختلفی صورت میگیرد که مهمترین آن استفاده از ابزارهای شبيهساز به منظور ایجاد بارش روي سطح خاک به روش مصنوعی و مشابه با شرایط طبیعی است.
شهابی نژاد بزرگی ابعاد، عدم امکان كاربرد در مراتع کوهستانی و عدم سهولت استفاده را مهمترین محدودیتها در استفاده از شبیهسازهای باران موجود در داخل کشور عنوان کرد و افزود: بر این اساس طرح ساخت شبیهساز باران قابل حمل به منظور بهرهگیری درمناطق کوهستانی و صعب العبور حوزههای آبخیزکشور در دستور کار قرار گرفت.
وی تصریح کرد: دستگاه ساختهشده در اين پژوهش، از مزایای متعددی برخوردار است که ابعاد کوچک، قابلیت حمل آسان، امكان تغيير شدت بارش و نیز توانایی شبیه سازی اثر باد به هنگام بارندگی از جمله آنها است.
دانشجوی مبتکردانشگاه صنعتی اصفهان قابلیت بهرهبرداری در محیط های آزمایشگاهی و صحرایی و نیز مناطق کوهستانی، مرتفع و شیبدار را از دیگر قابلیت های این دستگاه بیان کرد و افزود: ایجاد بارندگی با شدت های مختلف، تعیین حساسیت خاک به فرسایش، اندازه گیری مقدار فرسایش و هدرروی خاک در زمان بارندگی، اندازه گیری نفوذپذیری خاک و اندازهگیری مقدار رواناب ناشی از بارندگی از دیگر مزایای استفاده از این دستگاه است.
شهابی نژاد با اشاره به کاربردهای مختلف شبیهساز باران قابل حمل در علوم کشاورزی و منابع طبیعی گفت: ارزیابی اثر مدیریت آبخیز بر فرسایشپذیری خاک، بررسی اثر پوشش گیاهی بر فرسایشپذیری خاک، ارزیابی اثر چرای دام وآتشسوزی بر فرسایش خاک و بررسی اثر شدت بارش بر فرسایش خاک از جمله مهمترین کاربردهای این دستگاه است.
وی اظهار امیدواری کرد که با توجه به شرایط تحریمها و نیاز محققان به این دستگاه، شبیهساز باران ساخته شده در دانشگاه صنعتی اصفهان ضمن صرفه اقتصادی بسیار بالا، نقش بسزایی در پیشبرد علوم مرتبط با منابع طبیعی داشته باشد
گفتنی است: شبیه ساز باران قابل حمل ساختهشده توسط محققان دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان هم اینک مراحل ثبت نهایی به منظور تجاریسازی و تولید انبوه را پشت سر می گذارد./ب