مديركل حفاظت محيط زيست استان تهران گفت: به منظور رفع تجاوز از عرصه‌هاي مناطق چهارگانه، در دولت نهم و دهم 667 پرونده زمين‌خواري پيگيري و منجر به نتيجه شد.

به گزارش گروه اجتماعي باشگاه خبرنگاران از حفاظت محيط زيست استان تهران،‌ محمدرسول اشرفي‌پور افزود: هم‌اكنون ميزان تجاوز به عرصه‌هاي منابع ملي در سطح مناطق چهارگانه استان تهران از 2370 هكتار در سال 84 به حدود 20 هكتار در سال 91 كاهش يافته است كه كاهش قابل توجهي را نشان مي‌دهد.
مديركل حفاظت محيط زيست استان تهران ادامه داد: چند علت اصلي در اين موفقيت چشمگير موثر بوده است كه شامل حساسيت و پيگيري مجموعه دولت، استانداري تهران و اداره كل محيط‌ زيست استان تهران، پيگيري مجدّانه دستگاه‌هاي نظارتي و همكاري بسيار خوب دستگاه‌هاي قضايي، تشكيل جلسات شوراي حفظ حقوق بيت‌المال تحت نظر دادگستري استان، همفكري و دستيابي به راهكارهاي مشخص و معين با صرف وقت و انرژي كمتر، برگزاري جلسات هماهنگي بين دستگاه‌هاي اجرايي در سطح استان و در نهايت ارتقاي سازمان كار و تجهيز يگان حفاظت محيط زيست استان تهران است.
وي افزود: متأسفانه در گذشته برخي از مناطق در حوزه مناطق چهارگانه از آسيب و تجاوز به اراضي ملي دور نمانده‌اند؛ به‌طوري‌كه تا سال 84 حدوداً 2 هزار و 370 هكتار از عرصه‌هاي مناطق چهارگانه استان تهران مورد تخريب و تجاوز عموماً زمين‌خواران قرار گرفته بود.
اشرفي پور در ادامه خاطرنشان كرد: از سال 84 تاكنون اداره كل حفاظت محيط زيست استان تهران، انرژي قابل توجهي را جهت بازپس‌گيري اين عرصه‌ها انجام داده است؛ به‌طوري‌كه در طي دولت‌هاي نهم و دهم حدود 2 هزار و 350 هكتار از اين عرصه‌ها را رفع تجاوز كرده است و به عبارتي طي ساله‌اي گذشته 99.2 درصد از عرصه‌هاي تجاوز شده در مناطق چهارگانه استان تهران، رفع تجاوز شده است.
محمدرسول اشرفي‌پور اظهار داشت: استان تهران از محيط طبيعي ويژه‌اي برخوردار است و مساحت اراضي ملي و طبيعي استان حدود يك ميليون و 120 هزار هكتار مي‌شود و ميانگين بارندگي استان نيز 330 ميلي‌متر در طول سال است.
وي افزود: اين امر به همراه شرايط توپوگرافي و وجود جريان هواي جنوب‌غرب از سمت شمال‌شرق منجر به تنوع زيست‌گاه‌ها در سطح استان شده است، به‌طوري‌كه تنوع زيست‌گاه‌ها به خوبي در ايستگاه‌هاي كوهستاني در مناطق شمال تهران و مناطقي مانند فيروزكوه ، دماوند تا ايستگاه‌هاي بياباني و خشك در مناطق پايين دست جنوب ورامين ، پيشوا و ملارد كشيده شده است .
مديركل حفاظت محيط زيست استان تهران ادامه داد: برخي از مهم‌ترين قسمت‌هاي مناطق طبيعي استان در قالب مناطق چهارگانه كوه‌سفيد، مناطق شكار ممنوع، محافظت و مديريت مي‌شوند.
اشرفي‌پور بيان داشت: مساحت مناطق چهارگانه استان شامل پارك‌هاي ملي خجير، سرخه‌حصار و لار و منطقه حفاظت شده البرز جنوبي، منطقه حفاظت شده ورجين، منطقه حفاظت شده جاجرود و منطقه حفاظت‌شده كوير و همچنين اثرهاي ملي تنگه واشي، غار رودافشان بر دماوند و درياچه‌هاي تار و هوير در منطقه دماوند جمعاً 422 هزار و 926 هكتار است كه 30.9 درصد مساحت كل استان را مناطق چهارگانه در بر مي‌گيرد.
وي افزود: لازم به يادآوري است كه اثرهاي طبيعي ملي تنگه واشي، فيروزكوه و درياچه‌هاي تار و هوير در سال 1390 به مجموعه مناطق چهارگانه اداره كل حفاظت محيط زيست استان تهران اضافه شده است.
مديركل حفاظت محيط زيست استان تهران يادآور شد: 3 منطقه شكار ممنوع در سطح استان وجود دارد كه شامل منطقه شكار ممنوع كاوده فيروزكوه، كوه سفيد دماوند و لار در كنار پارك ملي لار وجود دارد كه جمعاً 220 هزار و 755 هكتار وسعت دارد كه 16.1 درصد مساحت كل استان را مناطق شكار ممنوع در بر مي‌گيرد.
وي اضافه كرد: به صورت كلي مناطق چهارگانه و مناطق شكار ممنوع مساحتي بالغ بر 643 هزار و 681 هكتار از عرصه‌هاي طبيعي استان را در بر مي‌گيرد كه به عبارتي حدود 47.1 درصد مساحت كل استان را شامل مي‌شود.
اشرفي‌پور گفت: بر همين اساس ملاحظه مي‌كنيم كه استان تهران به لحاظ داشتن مناطق چهارگانه تحت نظر سازمان حفاظت محيط زيست جزو استان‌هاي برخوردار محسوب مي‌شود.
وي گفت: با توجه به ميزان تنوع زيستي كه در سطح استان وجود دارد، اين ميزان سطح براي مناطق چهارگانه محيط زيست امري طبيعي به نظر مي‌رسد و حفاظت از اين عرصه‌ها جزو حقوق اجتماعي محسوب مي‌شود.
اين مقام مسئول يادآور شد: ميزان مساحت عرصه‌هاي طبيعي مناطق چهارگانه جزو شاخص‌هاي توسعه‌يافتگي كشور به حساب مي‌آيد.
وي در ادامه به سرشماري زمستانه سال 91 از حيات وحش اشاره كرد و گفت: نتايج سرشماري زمستانه سال 91 نشان مي‌دهد كه جمعيت علف‌خواران سم‌دار استان حدود 10 هزار و 507 رأس است كه از اين تعداد 8859 رأس قوچ و ميش، 1467 رأس كل و بز، 122 رأس آهو و 57 رأس جبير است.
اشرفي پور بيان داشت: مقايسه جمعيت حيوانات در سال 91 با سرشماري سال 90 نشان مي‌دهد كه جمعيت علف‌خواران سم دار استان افزايش يافته است؛ به‌طوري‌كه جمعيت قوچ و ميش افزايش 1799 رأسي و جمعيت كل و بز افزايش 915 رأسي را نسبت به سال 90 نشان مي‌دهد.
اين مقام مسئول در ادامه يادآور شد: بيشترين جمعيت قوچ و ميش استان تهران از مجموعه حفاظتي جاجرود گزارش شده است كه حدود 4353 رأس شمارش شده است و ساير مناطق به لحاظ فراواني در درجه دوم و سوم قرار دارند؛ به‌طوري‌كه در منطقه حفاظت شده فيروزكوه 2045 رأس و در ورجين 2010 رأس قوچ و ميش وجود دارد.
اشرفي‌پور گفت: بيشترين جمعيت كل و بز به لحاظ فراواني در اوليت‌هاي اول تا سوم شامل فيروزكوه با 674 رأس، منطقه حفاظت شده جاجرود با 392 رأس و منطقه حفاظت شده كوير با 27 رأس شمارش شده است.
وي بيان داشت: جمعيت آهو تماماً به مناطق زيست‌گاهي پارك ملي سرخه‌حصار و تاحدودي مناطق جنوب‌شرقي پارك ملي خجير بر مي‌گردد. به گفته اشرفي‌پور جبير نيز فقط در منطقه حفاظت شده كوير مشاهده مي‌شود.
وي متذكر شد: بنابراين مشاهده مي‌شود كه اقدامات بسيار خوب و ارزنده‌اي طي سال‌هاي گذشته چه در خصوص حفاظت از زيست‌گاه‌هاي طبيعي و كاهش قابل توجه تجاوز به عرصه‌هاي محيط طبيعي اين مناطق صورت گرفته است و چه در خصوص حفاظت از حيات وحش و جمعيت جانوران به‌خصوص علف‌خواران سم‌دار به‌عنوان يكي از مهم‌ترين شاخص‌هاي سلامت زيست‌گاه انجام شده است.به گفته وي، مردم بيشترين وظيفه را در پاسداري و حفاظت از محيط زيست و منابع طبيعي بر عهده دارند.
اشرفي‌پور بيان داشت: بايد فراموش نشود كه محيط زيست سالم جزو سرمايه‌هاي اجتماعي محسوب مي‌شود كه همه وظيفه داريم در حفاظت و نگهداري از اين مواهب طبيعي كوشا باشيم.
وي خاطرنشان كرد: متأسفانه براساس خبرهاي واصله باخبر شديم كه رسانه‌هاي بيگانه اعلام كرده‌اند كه محيط زيست استان تهران تخريب شده و آمار حيات‌وحش آن نيز كاهش يافته است؛ بايد گفت كه اين سخنان شايعه‌اي بيش‌نيست و آمارهاي ارائه شده چيز ديگري را نشان مي‌دهد و حاكي از حفاظت و صيانت خوب از محيط ‌زيست است.
برچسب ها: حفاظت ، محیط ، پرونده
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار