حق انتشار اسکناس و اجراء وظائف بانک مرکزي
قبل ازسال 1338 بانك ملي ايران وظايف بانك مركزي مانند حق انحصاري انتشار اسكناس و تنظيم جريان پولي كشور را بعهده داشت در سال 1338 لايحه اساسنامه بانكي و پولي ايران به تصويب مجلس رسيد و از هجدهم مرداد 1339 وظايف بانك مركزي از بانك ملي منتزع و با سرمايه 6/3 ميليارد ريال فعاليت خود را آغاز نمود.
دوم آنکه در تاريخ 22 اسفند ماه 1310 حق نشر اسكناس از تصويب مجلس شوراي ملي گذشت و رسماً به مدت 10 سال بانك ملي ايران اعطا شد كه به خودي خود قابل تمديد بود و در فروردين ماه 1311 نخستين اسكناس بانك ملي ايران انتشار يافت .
راه اندازي صندوق پس انداز دربانک ملي
صندوق در سال 1318 بموجب قانون به منظور تشويق و ترغيب مردم به پس انداز، صندوق پسانداز بانك ملي ايران تاسيس شد كه پس از استقرار نظام بانكداري اسلامي بصورت قرض الحسنه پسانداز، به عنوان يكي از واحدهاي فعال بانك به شمار مي رود .
آرزوي مردم ايران و علاقه آنها براي تاسيس بانك ملي رهايي از سلطه اقتصادي و سياسي بيگانگان و جلوگيري از تسلط آنها بر منابع حياتي و ذخائر كشور بود، بانك ملي و ديگر بانكهائي كه پس از آن آغاز فعاليت نموده اند ، توانستند خدمات مفيد و ارزندهاي مانند جمع آوري سپردههاي مردم، حل مشكل نگهداري وجوه نقد و طلا و نقره، نگهداري حساب خزانه دولت،اعطاي تسهيلات اعتباري جهت راهاندازي كارخانجات و موسسات بزرگ توليدي و زيربنائي ، احداث واحدهاي صنعتي- كشاورزي ، تسهيل در روابط تجاري داخلي و خارجي را ارائه نمايند.
اجراء قانون عمليات بانکداري بدون ربا :
پس از پيوزي انقلاب اسلامي و استقرار حاكميت جمهوري اسلامي،باعث تغيير سيستم بانكداري و حذف ربا بر مبناي تعاليم و احكام اسلامي در نظام بانکي مورد توجه قرار گرفته است كه پس از تصويب لايحه قانون عمليات بانكي بدون ربا در سال 1362 و ابلاغ آن به بانكها، دستورالعملها و آئين نامه هاي اجرايي آن تهيه و از اول فروردين ماه 1363 اين قانون در بانك ملي ايران مورد اجرا گذاشته شد .
اكنون در هم اکنون بيش از 3277 شعبه فعال در داخل ، 13 شعبه فعال و 4 سابسيدري در خارج كشور و 180 باجه مشغول بكارند كه باعث شده اين بانك يكي از قويترين مؤسسات مالي در ايران و حتي دنيا باشد
بانكم ملي ايران در حال حاضر با بالغ بر 40 هزار كارمند فعال آماده خدمت رساني به ملتي است كه با همت خود پايه هاي تشكيل اين بانك را استوار نمودند.