به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران کرمانشاه
بنایی قدیمی به جا مانده از عصر صفویّه است و تعمیراتی در آن صورت گرفته و شامل ایوان، گنبد و حرم است.
ایوان بقعه رو به جانب جنوب و در طرفین آن دو گلدستۀ قدیمی دارد. این بنا یک بار در سال 1357ش. مرمّت شد و نقّاشیهای زیر گنبد، رنگآمیزی مجدّد گردید و همچنین در سال 1380ش. مورد تعمیرات وسیع قرار گرفت.
گنبد امامزاده که از زیر به صورت عرقچینی است، از داخل با نقّاشیهای بسیار جالب و دیدنی و از بیرون با پوشش فلزی تزیین گردیده است. در ایوان داخلی بقعه، کتیبهای سنگی، در سردرِ ورودی بارگاه نصب بود که نوشتههای آن خوانده نشد و تنها تاریخی که برآن قابل خواندن بود، سال 1028ق. را نشان میداد.
بر روی مرقد، دو ضریح چوبی کوچک و بزرگ بسیار قدیمی نصب است که عبارت زیر بر روی ضریح کوچک، بر روی فلز، قلمزنی و حکّاکی شده و دور تا دور قسمت بالای ضریح، اسامی چهارده معصوم منبّت شده و در یک جهت آن نام کاتب و نسب امامزاده به این شرح اشاره شده است:
هذا قبر قطب الاولياء و زبدة الاصفيا السلطان مير احمد قدّس سرّه العزيز ابن ائمة الهدی الإمام محمّد الباقرA کتبه شکرالله ابن ابراهیم سنقري في سنة 937ق.
بنای جدید بقعه 500 متر مساحت دارد و از دو طرف مشرق و مغرب بقعه قدیمی با همان معماری سنّتی و طاقهای ضربی با آجر توسعه داده شده است.
بر روی مرقد زیر گنبد ضریحی مشبک آب طلا کاری به ابعاد 2×3 و ارتفاع 5/2 متر به جای ضریحهای چوبی نصب گردیده است. چهار طرف ضریح به صورت رواق است که به شکل سنّتی با طاقهای ضربی با آجر بنا گردیده است.
کف بقعه و ازارۀ آن دور تا دور از سنگ گرانیت به ارتفاع 120 سانتیمتر تزیین یافته و بالای آن تا زیر سقف بقعه آیینهکاری شده است.
برفراز بام بقعه، گنبدی مدوّر نسبتاً بزرگ از آجر است که جزء بنای قدیم است و همچنان پا بر جا میباشد.
در بنای جدید با احداث ایوان در مقابل درب ورودی بقعه با پایههای طاق ضربی و سنّتی گلدستههای قدیمی جابجا شده و بر سر در ورودی صحن بنایی به صورت چهارطاق احداث گردیده و دو گلدستۀ بسیار بلند قرار گرفته که در تمام نقاط شهر نمایان است.
در ضلع شرقی صحن امامزاده اتاقهایی به صورت مغازه، جهت فروشگاه و عرضۀ کالاهای فرهنگی احداث شده است.
مقبرههای بقعه
در قسمت آخر رواق شمالی بقعه، قبر یکی از سادات بزرگوار به نام آقا سیّد محمّد صالح حسینی جدّ مرحوم حجةالاسلام آقا سیّد میرحسین حسینی امام جماعت سابق مسجد امامزاده (صاحب الزمانA) قرار دارد که وی نیز از نوادگان امام زینالعابدینA و متوفی 1327ق. و مورد احترام اهالی محل است.
در رواق شرقی بقعه که اختصاص به بانوان دارد، مرحوم آیتالله حاج شیخ حبیبالله پیشوایی مدفون است که از عالمان برجسته دینی بوده است که تاریخ وفات او اول محرّم 1355ق. است.
مقبرۀ شیخ جلیل تبریزی
در ضلع شرقی پشت بقعه، آرامگاه شهید جاویدان مرحوم آیتالله حاج شیخ جلیل تبریزی قرار دارد. وی فاضلی توانا و مردی بلند مرتبه و عظیم الشأن و باشکوه و با فضیلت بود. در امر به معروف و نهی از منکر جِدّی بلیغ داشت و یکدم از نشر حقایق اسلامی و تبلیغات مذهبی فارغ نمینشست و با بدعتها و زشتکاری و ستمگری دشمنی میورزید. وی روزگار را به زهد و پارسایی میگذارند، چنان که همه او را بدین خصلت میشناختند.
/ع