به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران کرمانشاه
همه کرمانشاهیان و کسانی که حتی یک بار سفری به کرمانشاه داشته اند نان برنجی و کاک و نان خرمایی را می شناسند و از آن ها خاطره ها دارند و می دانند که خوردن این شیرینی های خوش طعم احساسی متفاوت به آن ها می دهد، احساسی که شاید خوردن هیچ شیرینی دیگری نتواند همانندش را تداعی کند. شیرینی های نام آشنای کرمانشاه از عطر و طعم خاصی برخوردارند و همین آن ها را از سایر شیرینی ها متمایز می کند و فراموش نشدنی..."نان برنجی" یکی از اصلیترین و متفاوت ترین سوغاتهای استان کرمانشاه و گل سر سبد شیرینی های کرمانشاه است که عطر و طعم آن منحصر به خودش است و بس.
نان برنجی به عنوان شیرینی خوش طعم و رایحه کرمانشاه همیشه تاریخ مورد توجه خاص گردشگران و مردم سراسر کشور بوده و پیشینه تولید آن قدمتی طولانی دارد...
این سوغات خوش طعم و به یاد ماندنی استان کرمانشاه از قدیم الایام به کلوچه برنجی مشهور بوده است که با اندازه هایی بزرگتر از ابعاد کنونی پخته میشده و این نام به خاطر شباهت شکل و اندازه آن با کلوچههای دیگر روی آن گذاشته شده که البته بعد ها کلوچه برنجی تغییر نام داد و به نان برنجی شهرت پيدا كرد. نحوه تولید نان برنجی در قدیم الایام به این گونه بوده که ابتدا برنج را در تشتهای مخصوص شسته، سپس آن را در چالهای میریختند و با پتکهای سنگی دستهدار میکوبیدند.
برنج را آنقدر میکوبیدند که به صورت آرد در میآمد سپس آرد را غربال کرده و بر روی قسمت بالایی تنورهای نانوایی که به آن «داش» گفته میشد میریختند تا آرد کاملا خشک شود.
پس از خشک شدن آرد، مواد اولیه نان برنجی شامل روغن کرمانشاهی، شکر، تخم مرغ، هل و گلاب را به آن اضافه میکردند و نان برنجی را در تنور قرار می دادند تا پخته شود و آماده خوردن...
"کاک" یکی دیگر از شیرینی های معروف کرمانشاهیان است که از آن به عنوان سوغات محلی کرمانشاهی ها یاد می شود و ترکیبش در کنار نان برنجی و نان خرمایی حسابی خوردنی است و دیدنی..كاك را از آرد گندم، شكر، تخم مرغ، دارچين، روغن، هل و آب درست مي كنند و كاك پزان كرمانشاهي در تهيه اين نوع شيريني سليقه به خرج داده و روي آن را با پودر پسته، نارگيل و خلال بادام تزئين مي كنند."نان خرمایی"هم از اصلی ترین و خوش طعم ترین سوغات های کرمانشاهیان
است که همواره مورد توجه ویژه گردشگران و میهمانان ورودی به این استان قرار می گیرد و وقتی با گردو تزیین شده باشد که دیگر گذشتن از آن سخت است...
این شیرینی خوشمزه كرمانشاه که به نان خانقي هم معروف است، در واقع تركيبي از آرد گندم، شكر، روغن، زعفران، آب، گلاب، تخم مرغ و خرما است. می گویند در گـذشته فـروشندگان با ذوق و سليقه داخـل نـان خرمایي سكـه هاي ده شـاهي مي گذاشتند و به اين ترتيب براي مشتريان خصوصاً بچه ها بازار گرمي مي كردند.
در کرمانشاه نان برنجی، کاک و نان خرمايي را در مغازه نان برنجي پزها عرضه مي كنند و کرمانشاهیان شيريني كاك را معمولاً در كنار و به همراه نان برنجي و نان خرمائي در اعياد و مراسمات مختلف استفاده مي كنند.
... و اما اگر گذرتان به بازار قدیمی کرمانشاه افتاد تعارف های فروشندگان همیشه خندان و میهمان نواز کوچه پس کوچه های راسته نان برنجی پز های بازار قدیمی کرمانشاه را رد نکنید که براستی خوردندارد/س